Статті

АГРО-2018 — виставка технологічних можливостей

Ювілейна ХХХ Міжнародна агропромислова виставка «АГРО-2018», що працює в Києві 6-9 червня, відзначилася справжнім аншлагом сільськогосподарської техніки. На столичному НВЦ «Експоцентр України» виставкова експозиція різноманітної сучасної машинерії розташувалася від величезної площі перед головним входом і зайняла всі можливі відкриті майданчики в межах агровиставки. Першими зустрічали численних відвідувачів на стенді №1 сучасні високотехнологічні посівні комплекси Mzuri Pro-Til, які здатні сіяти практично весь спектр сільгоспкультур по стерні в один прохід. Відтепер давня мрія хлібороба — весь посівний комплекс втиснути в один прохід полем і разом із тим задіяти весь потенціал ґрунту та насінини — втілена в реальність. Гасло компанії Mzuri: що гірші погодні умови, то кращі показники роботи її техніки (порівняно з іншими агрегатами) і більший урожай. Цьогоріч погодні умови в Україні склалися сприятливі, тому прибавка врожайності у користувачів Mzuri Pro-Til становитиме щонайменше 30% проти власників традиційних провідних сівалок.

Після декількох років відсутності на виставку повернулася компанія ПАТ «Елворті», яка була більш відома як «Червона зірка», із низкою новинок поточного року. На стенді УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого було представлено декілька новинок, серед яких сучасні трактори «Січеслав» Січеславського тракторного заводу, який буквально увірвався на ринок сільгосптехніки з сучасними машинами. І якщо група компаній «MaxiMarin», серед іншого, демонструвала потужні механізми — обрізувачі дерев і фрези для подрібнення коріння дерев при корчуванні, то поруч із нею активно припрошувала споживачів нішева сівалка «Дніпрянка» ВП «Агросервістрактор».

Херсонський машинобудівний завод, що останніми роками лишався без державної підтримки і відродився завдяки співпраці з фінською компанією Sampo Rosenlew, на виставці продав аж дев'ять нових для України комбайнів власного виробництва Skif 280 Superior.

Скидається, що на виставці було представлено весь спектр вітчизняної сільгосптехніки із затвердженого урядовою програмою переліку для 25% компенсації вартості (без урахування ПДВ) придбаної сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва. 

Цьогорічний урожай стараннями українських аграріїв обіцяє бути доволі високим. І таке розмаїття пропозицій висококласної імпортної і вітчизняної сільгосптехніки і комплектуючих грає на руку сільгоспвиробникам, бо крім власне самої машинерії можна обирати більш вигідні умови придбання.

Виставку «Агро-2018» 6 червня урочисто відкрили Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман та керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства України. (Хочеться зауважити, що аграрний сектор продовжує гідно працювати за відсутності міністра вже більше року.) Голова уряду подякував аграріям за їхню нелегку працю і зазначив, що їхній внесок у розвиток нашої країни є надзвичайно важливим.

«Майже п'ята частина всього, що виробляє Україна, має відношення до агропромислового комплексу, — сказав він. — Тому нові технології, техніка, механізми створення більшої продуктивності, нарощування поголів'я роблять нашу країну сильнішою. І тому наше завдання залишається незмінним — збільшувати підтримку і допомагати нашим аграріям бути успішними. Сильний фермер, сильна Україна, сильна держава».

Прем'єр також додав, що цього року уряд передбачив абсолютно нові програми підтримки АПК, які дають змогу нарощувати аграрний потенціал країни. Зокрема, цього року важливим питанням є підтримка українського фермерства. Уряд виділив 1 млрд грн для того, щоб українські фермери отримали підтримку на садівництво, тваринництво, добрива, насіння — все те, що дає можливості фермерам розвиватися. І пообіцяв уже в червні цього року спрямувати 270-280 млн грн на програму з компенсації майже 30% вартості будівництва нових ферм, молочнотоварних комплексів тощо.

Інноваційний прорив техніки Mzuri Pro-Til, стенд якої відкриває виставкову експозицію, полягає у тому, що її посівний комплекс обробляє лише вузькі смуги ґрунту по стерні на глибину 15-25 см, шириною 12 см, вносить добрива — рівномірно на всю глибину в шар оброблюваної смуги, перемішуючи з ґрунтом, і висіває насіння на необхідну постійну глибину. Це забезпечує рослинам потужну кореневу систему.

При цьому смуги стерні між обробленими ділянками залишаються неушкодженими. Все це створює ідеальні сходи висіяного насіння і в подальшому ідеальні умови для швидкого проростання і вегетації рослин, а отже — забезпечує високі врожаї відмінної якості. А також економить до 30-40% добрив, потребує 15-20 л дизпалива на гектар (проти 50 л при традиційному обробітку) і на 15-20% збільшує врожайність сільгоспкультур — пшениці, ріпаку, соняшнику, кукурудзи, гречки, гороху, сої тощо.

Отже унікальна техніка Mzuri Pro-Til призначена для одночасного проведення всіх необхідних передпосівних і посівних операцій по системі смугового обробітку ґрунту — Strip-Till. Завдяки виконанню лише одного проходу полем істотно скорочується такий дорогоцінний для аграрія час на посівні роботи.

Технологія Mzuri Pro-Til дозволяє утримувати і накопичувати вкрай необхідну вологу і зменшити втрати органічних речовин, що позитивно впливає на структуру, родючість і врожайність ґрунтів. На противагу багаторазовим проходам при плужному або безплужному машинному землеробстві, одноразовий прохід Mzuri Pro-Til не ущільнює ґрунт і не занапащає його біоту.

Лапи глибокорозпушувача і колеса, що ущільнюють розпушений ґрунт, розташовані по черзі у два ряди, що дає змогу навіть за значної кількості пожнивних решток на полі легко проходити між ними. Завдяки гідравлічній системі лапи глибокорозпушувача і посівні сошники кожної секції чинять однаковий тиск на ґрунт. Це забезпечує рівномірну глибину обробітку і висіву, а також відмінний контакт насіння з ґрунтом.

Усі функції управління і контролю процесу роботи, у тому числі регулювання норми внесення добрив і висіву насіння, виконуються комп'ютером RDS Artemis.

«MaxiMarin Group» займається поставкою і виробництвом техніки та обладнання для садівництва, виноградарства та овочівництва і складається з декількох виробничих підприємств на Кіровоградщині. ПП НВЦ з ІТ «Максимарин» є серед лідерів в Україні з розробки та впровадження інноваційних технологій для збереження і регулювання вологи в ґрунті, поліпшення якісних показників ґрунтів. На виставці ж вона представила потужні обрізувачі дерев для розчистки лісосмуг, які в наші країні більше ніхто не виробляє. Якщо поле в 100 га обсаджене старими гіллястими деревами — ці механізми обрізають гілля і додають до ріллі щонайменше 5-6 га. А також компанія пропонує потужні фрези для подрібнення кореневої зони дерев при корчуванні. В Україні налічується більше 300 тис. га старих садів, які є справжньою проблемою для агровиробників і місцевих громад. Тож запропоновані фрези дозволяють прибирати стовбури з гіллям, а також кореневу систему на глибину до 50 см. За день можна розчистити 1 га старого саду. А запустивши після роботи фрези дискові борони, ділянку можна відразу використовувати під посів ярих чи озимих культур.

На тлі великих і популярних тракторів, комбайнів і ґрунтообробної техніки для поширених сільгоспкультур є доволі багато порівняно невеличких та водночас дуже рентабельних, так званих нішевих агрогалузей — овочівництво, вирощування лікарських рослин тощо. І для механізації цих процесів брендів не так багато, бо покупців обмаль, обладнання ж має бути точним і надійним, а відтак недешевим. Відрадно, що в Україні є такі виробники-аматори, які постійно розвиваються і покращують можливості вироблених агрегатів. До них належить виробниче підприємство «Агросервістрактор» (м.Дніпро), яке проектує, виготовляє і продає міні-сільгосптехніку. На виставці підприємство демонструвало універсальну сівалку «Дніпрянка», яка може сіяти насіння від дрібного насіннячка ромашки до лісових горішків (ліщини) і жолудів. Зазвичай вона чотирирядна, однак подвижна — можна набирати від двох до восьми рядків. Агрегатується сівалка з будь-якими тракторцями. У світі аналогічних виробників таких сівалок лише двоє — обоє на півночі Італії. Тільки якщо звідти до нас привезти таку сівалку, вона коштуватиме вдесятеро (!) дорожче вітчизняної.

На тлі популяризації органічного землеробства така сівалка є особливо актуальною, вона здатна акуратно висівати боби — криві і різні за розміром. Маленькі сівалки також затребувані в теплицях. Хотілось би, щоби в Україні було таких виробників щобільше.

На своєму звичному місці виключно новинки поточного року представив один із флагманів вітчизняного сільгоспмашинобудування — компанія Veles Agro (м.Одеса). За словами фахівців компанії, це лише близько 15% від загальної лінійки продукції. Компанія без перебільшення є вітчизняним виробничим брендом багатофункціональної ґрунтообробної надсучасної техніки. Представлена на демонстраційних площадках інноваційна ґрунтоощадна сільгосптехніка справді випереджає потреби пересічних аграріїв, вона створена на перспективу для роботи в умовах посушливого клімату. Причому використовувати її можна як в дрібних фермерських господарствах, так і на полях потужних агрохолдингів.

Особливою гордістю компанії є представлений на виставці посівний комплекс VelesAgrokraft.  Це має бути комплекс майбутнього для технології Strip-Till, який створений спільно з німцями і перебуває в стані доопрацювання.

В умовах зміни клімату і за наявного дефіциту вологи майбутнє вітчизняного рільництва саме за технологіями Strip-Till.

Поруч із першим павільйоном на стенді УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого не можна було оминути двох красенів — 110-сильного трактора «Січеслав-1104» та 320-сильного «Січеслав-3204» Січеславського тракторного заводу. Це єдине в Україні невелике підприємство на Дніпропетровщині, яке виросло зі складального цеху ПВФ «Агроцентр» і вже кілька років випускає таку потужну сільгосптехніку.

При зазначеній потужності трактори, за основу яких було взято китайські аналоги, є набагато економічнішими за своїх «братів». Економія пального у «Січеслава-1104» у порівнянні з аналогічними за класом тракторами сягає 25-30%, і при цьому, за словами розробників, якщо трактор МТЗ за 8 годин обробляє 2,1 га площі, то «Січеслав» — аж 5 га. Комплектуючі у вигляді двигуна «Deutz», коробки передач і інших вузлів надходять із-за кордону, а от раму і кабіну виготовляють самостійно на власному обладнанні, з урахуванням доопрацювань та вдосконалень. Власники підприємства мають неабиякий досвід господарювання на 10 тис. га угідь, тому створювали трактори, виходячи з реальних потреб аграрія: з поліпшеними якостями, надійні, технологічні, економічні, потужні і конкурентні за ціною.

Обидва трактори внесено до переліку вітчизняної техніки та обладнання для АПК, вартість яких частково компенсується за рахунок коштів державного бюджету. Тож наразі компенсація становить 25%, а для фермерів — додаткові 15%.

У компанії пропонують не лише продемонструвати покупцям власні трактори у роботі і надати практичні консультації, а й забезпечити подальшим сервісним обслуговуванням.

View the embedded image gallery online at:
http://www.agroprofi.com.ua/statti/1626-2018-2#sigFreeId3154839ff5

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"