Поштова адреса: 01135.  Київ-135, а/с 79. 
  Контактний телефон:  +38(044)227-93-55
  E-mail: info@agroprofi.com.ua 
             Передплатний індекс: 98990


Книги:

Топ переглядів за місяць:

ВІТЧИЗНЯНИЙ УРОЖАЙ-2017: БИТВА НА ДВА ФРОНТИ. І НЕ ТІЛЬКИ
Повний текст у друкованій версії Станом на 5 квітня 2017 року Україна експортувала 34,13 млн...
ОЖИНА — НЕ ПРОСТО НІШЕВА ЯГОДА
Повний текст у друкованій версії Продовжуємо публікацію матеріалів другої національної...
СУДНОБУДІВНИКИ ПРОТИ АНТИУКРАЇНСЬКОГО ЗАКОНОПРОЕКТУ «ПРО ВНУТРІШНІЙ ВОДНИЙ ТРАНСПОРТ»
3 березня у стінах Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова відбулося...
АЧС — ПАМ'ЯТКА ДЛЯ ВЛАСНИКА СВИНЕЙ
З 2012 року Україною, на жаль, упевнено поширюється небезпечна для країни африканська чума...
РІК РОБОТИ ЧИННОГО УРЯДУ
Що не кажіть, любимо ми всякого роду ювілеї та річниці, навіть невизначні. От для любителів...

Наші партнери:

Відкритий лист щодо відновлення роботи Відділення харчової та переробної промисловості НААН

Президії

Національної академії

аграрних наук України

 

 

Шановні члени Президії!

У переддень чергових виборів у НААН дозвольте проінформувати вас про мою окрему думку стосовно подій, що відбуваються в академії з 2011 року, з часу призначення президентом академіка НААН М.Д.Безуглого.

На моє глибоке переконання (моя думка доведена особисто до відома академіка М.Д.Безуглого влітку 2012 р. на зустрічі в Інституті агроекології та природокористування НААН), однією з помилок президента НААН Безуглого було те, що він за період свого президентства жодного разу не порадився з членами НААН – професіоналами та фахівцями харчової і переробної промисловості стосовно реформування та стратегії розвитку цієї науки і галузі, надважливої для економіки АПК держави.

М.Д.Безуглий є фахівцем з «Низькотемпературної консервації яйцеклітин і ембріонів у біотехнології відтворення сільськогосподарських тварин», можливо саме тому ним (келійно!) у 2011 р. було прийняте хибне рішення про ліквідацію Відділення харчової та переробної промисловості НААН. Не допустимим також було об`єднання та підпорядкування цього підрозділу Відділенню аграрної економіки, яке, як показала практика, окрім збитків та втрат ні до чого не призвело.

Констатую: ліквідація Відділення харчової та переробної промисловості НААН призвела до великих втрат, передусім, авторитету НААН та України як держави, оскільки відбулося знищення і повна ліквідація окремих наукових напрямів харчової і переробної промисловості. У результаті такого реформування – НААН не стала головним координатором в науковому забезпеченні АПК, втративши безцінний досвід та напрацювання в зазначених напрямках. А саме: від НІВВ «Магарач» залишилася історія, невелика частка науковців і поки що приміщення на вул. Кірова, 31 у м. Ялта. Немає вже в Україні Інституту цукру, практично зруйновано Інститут спирту і т.д.

Науковці харчової і переробної промисловості, обурені і принижені «реформами та оптимізацією аграрної науки», запропонованими президентом М.Д.Безуглим та втіленими у життя директорським корпусом – «Нова хвиля реформ аграрної науки-2011».

Оскільки науковці харчової та переробної промисловості спроможні вирішувати важливі державні стратегічні питання розвитку науки і виробництва, вважаю за доцільне зробити наступне:

– негайно відновити діяльність Відділення харчової та переробної промисловості, яке має існувати самостійно без об`єднання з іншими відділеннями;

– з 2013 р. ввести в президії НААН на громадських засадах посаду віце-президента з питань харчової та переробної промисловості. На посаду академіка-секретаря Відділення харчової та переробної промисловості пропоную досвідченого та авторитетного науковця – професора з харчової промисловості Любомира Михайловича Хомічака, який працював академіком-секретарем цього відділення НААН до його ліквідації у 2011 р.

Харчова та переробна промисловість є гігантською індустрією з інженерною, біохімічною та хімічною галузями та наукою, і її представники у НААН не потребують кураторів з боку ветеринарних лікарів, зоотехніків, економістів-бухгалтерів та агрономів – науковців НААН. До того ж, Відділення харчової та переробної промисловості не повинне потерпати ні від надуманих мотивацій, економічних факторів, криз і негараздів, ані від посилань на малу кількість наукових установ з переробки сільгосппродукції в НААН.

Чому Інститут аграрної економіки один в системі НААН з економіки, відділення та члени академії економіки є, а економіки в країні немає?

Члени НААН з харчової та переробної промисловості України повинні самостійно вирішувати всі свої наукові проблеми, як це роблять в НААН члени академії з економіки, тваринництва, ветеринарії, рослинництва, землеробства.

Прошу цей лист довести до відома усіх членів НААН України.

З повагою,

академік НААН України Олександр Луканін

24.01.2013 р.

 

Також академік НААН, професор виноробства, доктор технічних наук Олександр Луканін 29.01.2013 р. направив листа Міністру аграрної політики та продовольства України М.В.Присяжнюку з проханням розглянути Відкритий лист до Президії Національної академії аграрних наук України і підтримати пропозицію щодо відновлення діяльності Відділення харчової та переробної промисловості НААН.

 

***

ЛУКАНІН Олександр Сергійович

Народився 7 листопада 1952 р. у м.Макіївка Донецької області.

У 1977 р. закінчив Одеський технологічний інститут харчової промисловості ім. М.В. Ломоносова (нині – Одеська національна академія харчових технологій), спеціальність – інженер-технолог винороб.

У 1987 р. в Інституті винограду і вина «Магарач» НААН захистив кандидатську дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук на тему: «Розробка потокових технологій обробки соків, напоїв і вин препаратами на основі діоксиду кремнію».

У 1993 р. в Інституті винограду і вина «Магарач» НААН захистив докторську дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук на тему: «Комплексна переробка яблук».

Обрано у 1999 р. членом-кореспондентом УААН, спеціальність – переробка сільгосппродукції.

У 2000 р. обрано дійсним членом Міжнародної академії виноградарства та виноробства Відділення виноробства (м.Москва).

Вчене звання професора присвоєно у 2002 р.

Обрано у 2007 р. дійсним членом (академіком) УААН, спеціальність – технологія продуктів бродіння та виноробства.

У 1992 р. став лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки «За розробку і впровадження екологічно чистих потокових технологій прискореного виробництва харчових напоїв на основі використання нових препаратів діоксиду кремнію».

Автор 146 наукових праць, з них понад 100 наукових статей, 9 навчально-методичних посібників, у т.ч. 2 монографії, 1 підручник. Має 35 авторських посвідчень і патентів СРСР та України.

Джерело: Сайт НААН, uaan.gov.ua 

Стати Агропрофі просто! Лише за кілька кліків!

Події:

Ціни на зернові: