Статті

ВІД ЦУКРУ ДО МЕДУ: АСТАРТА розширює асортимент продуктів і запускає пілотний проєкт з виробництва інвертованого цукрового сиропу для бджільництва

 

Цукор, як відомо, є високоефективним джерелом енергії для організму людини. І не лише. Цей продукт є стратегічним для галузі бджільництва. Як відомо, бджоли — високоорганізовані комахи, які в дикій природі здатні самі дбати про всі аспекти життя: вони забезпечують себе кормами в теплу пору року і запасаються ними, щоби перезимувати без особливих втрат та зберегти сім'ю до весни. Домашні ж бджоли змушені працювати на себе і на господарів. Тому запасів їжі їм на весь рік відверто бракує, і бджолярі намагаються підтримати своїх підопічних штучними кормами, якщо замало природних — меду і перги (пилка). Недостатньо підгодована бджола в весняний період схильна до багатьох захворювань через те, що організм має ослаблений імунітет. Часто така ситуація призводить до загибелі всієї сім'ї. Не секрет, що підгодовують бджіл пасічники розведеним у воді цукром або цукромісткими продуктами часто-густо власного виробництва. Простий цукровий сироп для бджіл, приготований з води і цукру, не стане повноцінним прикормом. Його приготування вимагає дотримання деяких нюансів. Особливо важливий склад прикорму, концентрація корисних добавок і його консистенція.

Так само, як і людині, щоби бути здоровою і бадьорою, бджолі слід харчуватись збалансовано легко засвоюваними якісними продуктами. В ідеалі, бджолородинам слід залишати на осінньо-зимовий період достатню кількість меду, однак це зводить нанівець доходи пасічника. Тому весь цивілізований світ вдається до підгодівлі бджіл інвертованим цукровим сиропом...

Інвертований цукор — це продукт розпаду однієї молекули сахарози бурякового або тростинного цукру на 2 молекули: глюкози і фруктози. Він є основним компонентом натурального меду, в якому утворюється під впливом ферменту інвертази.

Агропромхолдинг АСТАРТА, який вже багато років є беззаперечним лідером вітчизняної цукрової галузі, розпочинає на власних потужностях виробництво нового для нашої країни промислового продукту — інвертованого цукрового сиропу високої якості, який розрахований на свідомих виробників продукції бджільництва — від дрібних до великих.

Спеціальна технологічна лінія  змонтована на Новооржицькому цукровому заводі АСТАРТИ у Полтавській області, звідки і буде проводитися реалізація продукту Обсяг інвестицій становить 0,5 млн грн. 

«У рамках пілотного проєкту основними споживачами інвертованого цукрового сиропу стануть українські бджолярі. Цей продукт може використовуватися для підгодівлі бджіл, адже дозволяє зберегти потомство бджолиних сімей і збільшити їхню продуктивність, оскільки засвоюється сироп на рівні меду. Таким чином, наш продукт дозволить бджолярам підвищити ефективність їхніх пасік, впровадити сучасні технології у цей процес та зберегти лідерські позиції у виробництві меду у світі», — відзначає начальник управління цукрового виробництва агропромхолдингу АСТАРТА, куратор проєкту Іван Чепак.

Іван Чепак
Іван Чепак

Інвертований цукровий сироп користується попитом у різних галузях виробництва, зокрема, багатьох різновидах харчової і фармацевтичній промисловості. Тому, у разі успішної реалізації пілотного проєкту, АСТАРТА планує збільшити обсяги виробництва інвертованого сиропу і розширити ринки збуту цієї продукції. Формуючи додану вартість своїх продуктів, АСТАРТА збільшує обсяг продукції з більш високим ступенем переробки, створює ефективне виробництво із замкненим технологічним циклом та виконує техніко-технологічне переоснащення своїх підприємств.

Про це ми розпитали куратора проєкту.

— Іване Павловичу, для виготовлення сиропу якої якості має бути цукор? Чи можна здешевити його собівартість і на стадії виробництва цукру вже виготовляти сироп?

— Ми відмовились від ідеї брати незавершену цукросировину на стадії виробництва цукру, щоби здешевити сироп. Насамперед, цукросировина нам не підходить по якості, бо вона неочищена і має кольоровість. Для бджіл слід брати максимально якісний цукор! І, по-друге, якщо братися до виробництва сиропу під час сезону цукроваріння, то по часу ми не вписуємося в потреби пасічників — їм сироп потрібен наприкінці серпня, а цукровиробництво починається з вересня.

Ми плануємо виготовляти сироп у серпні–на початку вересня, до старту сезону цукроваріння, і після його завершення. Ми не перетинатимемося двома виробництвами.

— Що спонукало АСТАРТУ випускати інвертований сироп? У чому його переваги?

— До цукру слід ставитись і як до повноцінного кінцевого продукту, і як до сировини, з якої можна виробляти безліч продукції. Завдяки наявним на наших цукрових заводах складам безтарного зберігання, або силосам, ми маємо на меті диверсифікувати роботу заводів і випускати інші види продукції. Ми розробили цілу лінійку нових продуктів, і інвертований цукровий сироп став першим із них. Це унікальний продукт, в якому цукор повністю розщеплений на глюкозу і фруктозу із додаванням інвертази. Інвертований сироп не кристалізується (не зацукровується) в готовій продукції, добре розчиняється у воді. Тому у світі його широко застосовують у кондитерській і хлібопекарській галузях: він покращує структуру тіста і сповільнює черствіння виробів, сироп незамінний для кремів, джемів, пастили і зефіру, а також для моделювання виробів із шоколаду. В кулінарії його можна застосовувати для маринадів і соусів, в тому числі для м'яса.

З огляду на те, що в Україні галузь бджільництва добре розвинена, і наша країна посідає перше місце у світі з експорту меду, ми вирішили запропонувати інвертований цукровий сироп найвищої якості саме бджолярам.

Я все життя працюю в цукровій галузі і до того ж бджільництво — то моє давнє хобі. Я добре знаю цю галузь також, і наш продукт допоможе розв'язати проблему підгодівлі і загодівлі бджіл якісним продуктом.

Для різних цілей у бджільництві застосовуються різні концентрації сиропу. Насамперед, це годівля бджіл восени на зиму (більш концентрований сироп) і підгодівля весною, коли комахам не вистачає кормів. Ми можемо на своїй лінії виробляти будь-яку концентрацію, змінюючи пропорції цукру і води.

— Чи хтось випускає в Україні інвертований цукровий сироп або його аналоги?

— В Україні випускають аналог інвертованого сиропу — ГФС-42 (глюкозно-фруктозна суміш), але він не має прямого призначення для підгодівлі бджіл. Під дією низьких температур він сильно гусне, і взимку з рамки бджола його вже не візьме. Це безумовний мінус такої суміші. Також на вітчизняному ринку можна зустріти інвертований сироп.

Бджолярі намагаються самотужки шукати, чим підгодовувати бджіл. Дехто вдається до власноруч виготовлених сумішей, розводячи цукор у воді або намагаючись зварити сироп. Хочу наголосити, що інвертований цукровий сироп від АСТАРТИ — це продукт найвищої, гарантовано однакової якості. Всі наші виробництва і продукція сертифіковані за кращими світовими стандартами.

Продукція бджільництва і для бджільництва має дуже суворі вимоги до якості, тому якщо ми пройдемо це випробування, то решті галузей нашу продукцію буде легше пропонувати.

— Хто є розробником технологій і обладнання для виготовлення ІЦС?

— До розробки ми залучили Інститут продовольчих ресурсів НААН, який є провідною установою з наукового забезпечення технічного та технологічного прогресу харчової та переробної промисловості. За їхніми рекомендаціями ми запросили полтавську компанію-виробника обладнання, наші фахівці створили автоматизовану програму управління процесом виробництва. Відтак ми максимально виключили людський фактор із процесу виробництва, залишивши за оператором функцію контролю.

Наразі ми запускаємо пробне виробництво із можливістю подальшого відчутного розширення, причому не лише на Новооржицькому цукровому заводі.

— Наскільки, за вашими розрахунками, інвертований цукровий сироп полегшить життя пасічникам?

— Наш продукт відомий фахівцям галузі бджільництва, він не новий. Новизна його в гарантованій якості промислового виробництва, повній готовності для використання. Він дозволить отримувати пасічникам більший прибуток — забирати більше меду для реалізації і водночас належно годувати бджіл, особливо якщо йдеться про великі виробництва, високоякісним корисним продуктом. Однак ми виготовлятимемо ІЦС різних об'ємів, тому ми пропонуватимемо його всім бджолярам незалежно від розміру господарств — від декількох вуликів до тисяч.

До слова, зараз вже ведемо перемовини із потенційним партнером — Олександром Ольшанським, членом Асоціації промислових пасічників України, котрий має свою промислову пасіку та веде діяльність на Полтавщині. Олександр — прогресивний пасічник, котрий вивчав закордонний досвід колег і знає, що підгодівля бджіл інвертованим сиропом — це інвестиція у збереження комах.

Ми впевнені, що виготовлений АСТАРТОЮ інвертований цукровий сироп буде найкращим збалансованим, якісним штучним продуктом для годівлі бджіл та забезпечить високу продуктивність нашим українським пасікам, а українським пасічникам — лідерські позиції в експорті меду.

АСТАРТА відкрита до співпраці та запрошує всіх пасічників до партнерства. Телефонуйте за номером +38 (050) 370-82-35, дізнайтеся про переваги інвертованого цукрового сиропу від АСТАРТИ та робіть замовлення!

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"