Статті

КРУГОВЕ СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО CIRCULAR FARMING

Зміна клімату, виснаження природних ресурсів та зниження родючості ґрунтів спонукають людство переглянути існуючі способи економічної діяльності. Пануюча зараз так звана модель лінійної економіки відзначається інтенсивним виробництвом та надмірним і часто неефективним використанням ресурсів.

За даними Європейської економічної комісії, тільки на етапі виробництва побутової техніки людство втрачає до 90% задіяних ресурсів. Отакий результат лінійної економіки, яка діє за формулою «видобули, виробили, спожили та викинули».

Але ресурси вичерпуються, і з цим треба щось робити. Однією з тем міжнародного економічного форум у Давосі став пошук ефективних моделей для бізнесу в рамках Четвертої промислової революції. Серед рятівних рецептів найкращі світові економісти назвали перехід від традиційної лінійної економіки до економіки кругової (англ. circular economy). Промовці у Давосі назвали кругову модель найбільш вдалим способом збереження ресурсів і матеріалів, а відтак шляхом до постійного економічного росту. Тож повна утилізація та переробка всіх матеріалів перетворюються на головну мету людства.

«Відходи» — це те слово, яке ми маємо забути, щоби перейти до економіки циркулярної або, як її ще називають, економіки повного циклу. І саме цей перехід є однією з найважливіших складових Четвертої революції», — наголосили в Давосі представники Фонду Еллен МакАртур (Ellen MacArthur Foundation, Велика Британія). Ця громадська організація співпрацює з бізнесом, урядами та науковими колективами, щоби створити основу для відновлювальної кругової економіки. Її модель передбачає екологічно чисте виробництво за допомогою відновлювальної енергії, споживання енергоносіїв без забруднюючих викидів та повну переробку залишків продукції.

Також важливо налагодити співпрацю між промисловістю, дослідниками та владою. Це дозволить у короткі терміни провести затратні наукові дослідження, які стануть базою для  нових продуктів та моделей бізнесу.

Чи буде з цієї амбітної задумки зиск? Він вже є: 10 років тому ЄС запровадив норми щодо поводження з відходами. Головна директива цього пакету законів — сортування відходів для ефективної переробки. Невідсортовані відходи приймати на полігони заборонено взагалі. Дія директиви про відходи дозволила країнам-членам ЄС відчутно очистити повітря, води та ґрунти. Впровадження сортування дозволило створити нові робочі місця.

Ідеологія кругової економіки

Її розробив і поширює вже згаданий Фонд Еллен МакАртур. Викладені на сайті фонду головні принципи не є інструкціями, а виглядають, скоріше, мотивуючими закликами. Отже фундатори фонду вважають нагальними такі ідеї:

- Відмова від егоїстичного використання речей: якщо вони потрібні на певний час, то їх не обов'язково купувати, а можна позичити. Деякі речі можна використовувати спільно. З книгами це давно практикується.

- Повторне користування всім, чим можливо. Прикладом високотехнологічного рішення автори Фонду навели реновацію автомобільних двигунів Renault. Цей автовиробник вилучає із своєї світової сервісної мережі відпрацьовані двигуни і відновляє на заводі під Парижем. Там агрегати розбирають, очищують і знову збирають, додаючи потрібні нові деталі на кшталт насосів, змішувачів тощо. Оновлені двигуни мають трохи коротшу проти нових гарантію, але коштують дешевше. На доданій вартості складених заново двигунів Renault заробляє набагато більше, ніж продаючи нові.

- Використання вживаних речей із зміною призначення. Яскравий приклад — це використання вживаних піддонів із деревини в якості меблів.

- Проектування речей із розрахунком на їхню ефективну утилізацію або повторне використання в іншій якості.

- Використання відходів великих підприємств із масовим виробництвом як сировини в інших галузях. Наприклад, в Європі давно застосовують як одну зі складових покриття доріг попіл з ТЕЦ.

Збільшення рівня переробки та повторного використання може створити додатково $1 трильйон для глобальної економіки до 2025 року. Таку цифру на економічному форумі у Давосі озвучили дослідники Фонду Еллен МакАртур.

Колообіг продуктів сільського господарство

КолообІг їжі — це основна ідея безвідходної технології у тваринництві і птахівництві. Прикладом реалізації такого підходу є будівництво 2017 року ферми на 24 тис. курчат у Нідерландах неподалік міста Оірло. Проект розробив і реалізував фермер, досвідчений птахівник Рууд Зандерс. Цього року він посів друге місце у списку Duurzame-100, яким у Нідерландах вшановують упроваджувачів інновацій на принципах сталого розвитку.

Як розповів фермер виданню Poultry World.net, ідею для своєї технології курячої ферми для постачання яєць він запозичив із образу життя своїх батьків. У сімейному господарстві ніколи не викидали залишки, а годували ними свиню. Після відгодівлі свиню забивали й їли. «Озираючись назад, я бачу, що це було кругове сільське господарство в чистому вигляді», — каже Зандерс.

У круговому сільському господарстві йде перетворення потоків залишків їжі на тваринний білок максимально ефективно. Курка, яка несе яйце, робить це сама. Відгодовування тварин на м'ясо набагато менш ефективно, вважає птахівник.

Згідно з принципами кругового сільського господарства, слід використовувати родючий ґрунт для вирощування овочів. Неродючі ґрунти придатні для випасу молочних тварин. Залишки харчів, не спожитих людиною, йдуть на корм тваринам, які максимально ефективно перетворюють їх на тваринний білок.

Зандерс бачить головним викликом впровадження кругового землеробства «конкуренцію» між людьми та тваринами за родючі землі. Питання у тому, що дасть кращий ефект для суспільства — вирощування зерна для людей на родючих ґрунтах чи використання цих земель для випасу ВРХ і свиней?

Пазли майбутнього полотна «кругове господарство»

Наразі вже є багато технологій, які стануть основою кругового сільського господарства. Але вони складуть систему, коли буде налагоджений механізм укладання угод між постачальниками, розуміння виробника, якої якості мають бути залишки його технологій, щоб цей продукт взяли за сировину на іншому виробництві.

А ось кілька яскравих прикладів. Так, влітку 2019 року в Нідерландах в місті Берген-оп-Зом відкрито найбільший у світі завод з виробництва комах для отримання з них білку як компонента тваринних кормів. Новація, що робить завод унікальним, полягає у тому, що на місці одразу відбувається переробка сировини на корм. Відповідність принципам кругової економіки проявлена у тім, що залишки рослинної їжі переробляються на корм комахами, які, в свою чергу, є сировиною для кормів.

В Нью-Йорку ще 2014 року міська влада впровадила програму «компостних острівців», щоби вирішити проблему надлишку харчових відходів. Наразі майже 30% із 14 млн тонн сміття відправляється на звалища за межами міста на виготовлення органічного добрива. Нещодавно мер міста озвучив плани заходів, які дозволять досягти нульової кількості відходів до 2030 року.

Канада повідомила про впровадження технології безвідходного сільського господарства. Новація розроблена Товариством каталізаторів агроінновацій. 2007 року підприємець Крістофер Буш заснував компанію Catalyst Power, яка встановила перший у Британській Колумбії анаеробний автоклав. Агрегат діяв так ефективно, що виробничники отримали змогу направляти вироблений бактеріями газ відразу в газогін.

Також у Товаристві каталізаторів агроінновацій розроблено проєкт із вирощування ряски у стічних водах зі ставків рибного господарства. Ряска очищує воду — поглинає розчинений у рідині газ вуглець. Також ряску можна згодовувати рибам, свиням і застосувати для низки страв для людей. Наразі фахівці працюють над створенням замкнутого циклу: гній-автоклав-добриво-ставок для ряски-водоочистка-корм для корів — і знову гній.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"