Статті

ПІДГОТОВКА ДО ЗМІНИ КЛІМАТУ, АБО ПЛАВУЧА КОРОВ'ЯЧА ФЕРМА В РОТТЕРДАМІ

Перша у світі плавуча міська ферма навесні 2019-го почала функціонувати в Роттердамі, Нідерланди. Мета проєкту — показати, як виробництво продуктів харчування може стати менш вразливим в умовах зміни клімату.

Восени 2018-го голландська компанія Beladon, заснована Пітером і Мінке ван Вінгдерден, оформила всі необхідні дозволи й анонсувала запуск першої у світі міський плавучої ферми. Beladon спеціалізується на водних проєктах, архітектурне рішення належить студії Goldsmith. Ферма розташувалася в гавані Мертхейвен у Роттердамі, що за 80 км від столичного Амстердама.

Ферма — Floating Farm — являє собою високотехнологічну багаторівневу споруду, де «оселилися» 32 корови для постачання городян свіжими молочними продуктами, виробленими на нижньому рівні ферми. Виготовлене тут молоко «Floating Farm Melk» із задоволенням реалізує міжнародна торговельна мережа Lidl. Це явище в світі йменується міське фермерство (англ. City farming), воно набуває дедалі більшої популярності. («Агропрофі» уважно відстежує цей напрямок розвитку АПК, наприклад: «GREENHOUSE — Життя під склом» — №3 від 25 січня 2019 р.; «Виставка SIVAL — завжди на крок попереду» №3 від 20 січня 2018 р.; «ТОП-10 Техно-трендів для сільського господарства», №4 від 14 лютого 2020 р. — прим. ред.).

Як упритул наблизитись до споживача

Головна мета нового об'єкта — максимально наблизити виробництво здорової натуральної їжі до міського споживача. Основні пріоритети проєкту: благополуччя тварин, кругообіг і повторне використання продуктів, стійкість та інновації.

Автори проєкту стверджують, що їхні молочні продукти «чесні, свіжі і смачні» та вважають, що вони вносять вагомий внесок у створення більш здорового, обізнаного та сталого суспільства. Отже основними характеристиками інноваційної ферми є:

— квадрат із трьома рівнями розміром 27х27 м;

— максимальна місткість — до 40 корів породи meuse-rhine-issel;

— обсяг виробництва — до 800 л молока на добу;

— сонячні панелі на даху та системи збору й очистки дощової води.

На верхньому рівні ферми планують вирощувати конюшину і траву для додаткової годівлі тварин, на основному рівні містяться власне самі корови і доїльні роботи, а на нижньому рівні — молоко переробляється й упаковується. За заявами розробників — плавуча конструкція безпечна, надійна і здатна витримати навіть урагани.

Плавуча ферма — це, по суті, просторий сучасний високотехнологічний «сарай», обладнаний сучасними стійлами з «молочними і гнойовими роботами» та іншим автоматизованим обладнанням.

Серед важливих переваг міської ферми розробники називають:

— 80% корму для корів надходить із міста — це відходи пивоварної промисловості, картопляна шкірка, скошена трава з громадських майданчиків і спортивних полів;

— 100% гною з ферми поставляється в місто і використовується в якості органічних добрив (підготовлених для використання) для рослин у парках і скверах;

— мінімальні транспортні витрати — виробництво розташоване в місті, тож молочні продукти продаються прямо на нижньому рівні ферми, крім магазинів мережі Lidl у Роттердамі.

У разі успішного функціонування плавучої молочної ферми — буде запущено ще декілька подібних проєктів різних напрямків: плавучі птахоферми, овочеві теплиці тощо для розширення асортименту готової продукції.

Проєкт розрахований на майбутнє, зазначають автори, коли підвищення рівня моря в Нідерландах і не тільки, виведе з ладу сільськогосподарські угіддя (через повінь).

Він покликаний показати новий спосіб розвинути сільське господарство в місті, з мінімальним впливом на ресурси і навколишнє середовище.

«Ми спостерігаємо, як у світі постійно зростає чисельність населення», — пояснює команда Floating Farm. — 2050 року очікуються додаткові 2-3 мільярди людей. Доступна площа родючих сільськогосподарських земель не росте разом з населенням світу. Фактично, родючих земель стає все менше. Зміна клімату доводить, що все частіше йдуть сильні зливи та повені в містах та сільгоспугіддях. Тому нам доведеться шукати адаптивну до клімату систему, щоби продовжувати годувати місто».

Нам залишається лише по-доброму заздрити винахідливості непосидючих голландців: поки ми вирізаємо корів і занапащаємо українські чорноземи, вони на своїх, якщо можна так сказати, землях шукають шляхів для нарощування виробництва і протистояння змінам клімату.

Можна лише вітати успішний запуск інноваційного проєкту, спрямованого на забезпечення городян свіжою та якісною молочною продукцією. Більш того, такі міські ферми скорочують звичні транспортні потоки від заміських сільськогосподарських і харчових підприємств.

Наскільки економічно буде вигідно розширювати подібні експерименти — можна буде дізнатися після декількох років експлуатації, адже при значному зростанні кількості плавучих ферм місто буде не в змозі забезпечити тварин «міськими харчами», а завозити корм вантажівками з інших регіонів країни — суперечить основній ідеї проєкту.

Фото: Dezeen, https://www.dezeen.com

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"