Статті

ЖИМОЛОСТЬ — НАЙПЕРША ЛІТНЯ ЯГОДА

Повний текст у друкованій версії

Продовжуємо публікацію матеріалів другої національної конференції «Мільйон з гектара», що відбулася у Дніпрі 20-21 лютого 2017 р.

Жимолость називають першою літньою ягодою через її ранні строки дозрівання. Однак при успішній комбінації сортів урожай можна збирати до середини липня. Про це, а також про специфіку вирощування цієї культури розповів Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН, кандидат сільськогосподарських наук.

Йдеться про жимолость синю, адже відомо близько 190 видів жимолості, деякі з них навіть отруйні. За словами Олександра Ярещенка, ця культура потрапила до України понад 20 років тому, але і до сьогодні залишається нішевою. Офіційної статистики щодо її вирощування в Україні немає, але, за оцінками Інституту садівництва НААН, зараз у країні під жимолостю синьою зайнято близько 80 га.

Усі ці площі були висаджені в останні три-чотири роки. Пояснюється це тим, що українські сільгоспвиробники, які завжди з цікавістю приглядалися до досвіду Польщі, побачили у сусідів справді успішні приклади вирощування і просування цієї культури на ринку.

Інвестиційна привабливість і переваги. За словами доповідача, маючи значну інвестиційну привабливість, жимолость синя має всі шанси припинити бути нішевою культурою.

Найперша її перевага у вже згаданій ранньостиглості — практично з третьої декади травня ягоди певних сортів вже можна збирати.

Харчова цінність полягає у значному вмісті біологічно активних речовин.

Довідково. Дослідження біохімічного складу ягід за останні 25 років підтвердили дані про цінність, і навіть незамінність плодів жимолості для дієтичного і лікувального харчування. В плодах є 5-10% цукрів, із них 3/4 — глюкоза; 1,5-4,5% кислот (до 90% складає лимонна), до 0,8% пектину. Є амінокислоти. Жимолость — справжня комора вітамінів і біологічно активних речовин. Аскорбінової кислоти (вітамін С) у 100 грамах плодів 30-50 мг, каротину, тіаміну (В1) 2800 мг. Є рибофлавін (В2), фолієва кислота (В9) і Р-активні речовини — найважливіші з біологічно активних речовин. У 100 грамах плодів міститься 30-50 мг калію. Незалежно від місця вирощування в ягодах накопичується мідь і в малих дозах — цинк, стронцій, барій, йод. Плоди позитивно діють на серцево-судинну систему і компоненти крові (за даними Вікіпедії).

Додає переваг вирощуванню жимолості і привабливість цін на ринку свіжої продукції — майже відсутня конкуренція і мала пропозиція дає змогу встановлювати на ринку свої правила гри.

Дуже важливим моментом доповідач назвав те, що культура легко інтегрується у структуру існуючого ягідного господарства, у тому числі як культура замінник. Саме з цієї причини в Польщі за 10 років виробничі площі жимолості синьої зросли з сотні гектарів до трьох тисяч гектарів на сьогодні. У Польщі жимолость дещо потіснила смородину чорну — її вирощували на 15 тис. га, що, відповідно, спровокувало просідання цін.

Жимолость вирощується практично за тією самою технологією, тому вона стала ідеальною культурою-замінником для смородини.

На відміну від багатьох ягідних культур, плантацію жимолості можна експлуатувати 20-30 років. Строк експлуатації значною мірою залежить від технологій і особливо від густоти насаджень. Що густіша плантація, тим більш інтенсивною і менш довговічною вона буде.

Від якихось окремих шкідників і хвороб жимолость синя не потерпає, зазначає промовець. Ті, що зустрічаються — є мультифагами, їх можна зустріти і на інших, більш звичних агрокультурах, тому заходи захисту вже відпрацьовані.

Ще одним «плюсом» жимолості є її дуже висока адаптаційна здатність. Рослина чудово зимує. Морозостійкість дозволяє їй переносити температури до -45°С, квіти можуть вистояти проти весняних заморозків до -8°С.

Сучасні сорти придатні для механізованого збирання врожаю і переробки.

У перспективі слід зважати і на теоретичний експортний потенціал. Звісно, це лише перспектива.

Проблеми. Споживання і місце на ринку. Поки що в Україні мало хто знає про цю культуру і шукає її на ринках. Щоби сформувати впізнаваність і затребуваність товару, потрібен час. Просування товару на ринок може вилитися у ті самі кошти, що пішли на його вирощування.

Також жимолость синя це малоперспективна культура для південних регіонів України через її невисоку посухостійкість.

Вже згадані маркетингові проблеми породжують ризик вирощування жимолості на великих площах. Також великотоварне виробництво ризиковане через обмежений період збирання стиглих ягід.

Незначну кількість проблемних точок у вирощуванні жимолості Олександр Ярещенко пояснює тим, що селекційні центри, в тому числі й українські, добре опрацювали лінійку нових сортів.

Що потрібно знати при вирощуванні

Повний текст у друкованій версії

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"