Статті

НЕВИБАГЛИВИЙ ГІГАНТ – ЕНЕРГЕТИЧНА ТРАВА

Чим більше дорожчають енергоносії, а подекуди і відчувається їхній гострий дефіцит, тим частіше звучить тема альтернативної енергетики. Однією з недорогих альтернатив газовому опаленню є використання енергетичної трави міскантус.

Якщо бути точним, то рід міскантус нараховує близько 15 видів, походженням з субтропічних і тропічних регіонів Африки та південної Азії. Однак і в Україні рослина прижилася, завдячуючи своїй невибагливості, – може витримувати великі морози, навіть при відсутності снігового покриву. Власне, мова йде про один з видів міскантусу, що був виведений в Данії – міскантус-гігантеус, який є гібридом міскантусу китайського і міскантусу цукроцвітного. Багато років рослини цього виду слугували в якості декоративних, однак саме міскантус-гігантеус уже встиг заслужити у світі титул революційної біоенергетичної культури.

Що ж у ній революційного? Найперше, це те, що при низьких витратах на вирощування вона дозволяє отримати значний вихід біомаси протягом тривалого проміжку часу. Англійці навіть називають міскантус культурою типу «відчинити і зачинити ворота». Тобто все, що потрібно – це відкрити ворота на поле, висадити міскантус, потім закрити ворота і чекати на врожай. І так 20-25 років. Саме стільки триває життєвий цикл рослини.

Завдяки великій довжині стебла (до 350 см) з одного гектара посівів міскантуса можна отримати до 25 тонн сухої біомаси, з якої можна виробити стільки ж енергії, скільки дає 12 тонн вугілля або 8000 м3 газу. За словами фахівців Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН, з даної енергетичної культури можна виготовляти паливні брикети та гранули, силосний газ, а також рідке біопаливо: етанол та бутанол.

Завдяки розгалуженій кореневій системі, рослину можна вирощувати на малородючих ґрунтах. Глибока коренева система, яка досягає 2,5 метра в глибину, дозволяє легко споживати поживні речовини і воду, що дає змогу вирощувати міскантус на землях, які в даний час не використовуються. Наприклад землі, які зазнали радіаційного забруднення (в результаті Чорнобильської катастрофи площа сільгоспугідь забруднених радіацією в Україні складає 3,5 млн га), на яких з інших причин обмежено вирощування продовольчих культур.

Крім того, в умовах Європи міскантус демонструє підвищену стійкість до хвороб і шкідників, тому не потрібно проводити фітосанітарну обробку площ, що в свою чергу зменшує витрати на його вирощування і запобігає додатковому забрудненню навколишнього середовища

Зараз невеличкі плантації міскантуса-гігантеуса вже має Вінничина – 200 га, Житомирщина (Баранівський район) – 35 га, Франківщина – 30 га, Київщина – 15 га та Львівщина – 10 га.

Як там не зачиняй ворота, все ж мінімальний догляд за рослиною потрібен. Звісно, за порадами з вирощування варто було б звернутися до тих першопрохідців, які вже розпочали висаджувати цю культуру в Україні. Для прикладу, як ми вже писали минулого року, підприємство KSG Agro веде активне вирощування міскантусу. Вже в 2014 році засіяно 30 га, що дозволить збільшити площу посіву цієї культури в 2015 році до 300 га. В планах компанії мати посадки міскантусу на площі 3 тисячі гектарів. Це дає можливість задовольняти зростаючий попит на біопаливо за допомогою паливних пелет.

Однак ми зібрали інформацію і від інших ентузіастів щодо особливостей вирощування енергетичної трави:

* Норма висадки міскантусу становить 10000-15000 тис. од. рослин на гектар.

* Хоча рослина і невибаглива до температур, дуже небезпечний для неї перший рік вирощування, особливо за умови довгої безсніжної зими.

* У перший рік урожай не збирають, скошуючи і залишаючи парості на землі у якості добрив. 

* Промисловий урожай другого року може становити 12-17 тонн біомаси з гектара.

* Після зимового опадання листя і пагонів, рослина висихає до рівня вмісту вологи 15-20 відсотків.

* Міскантус не формує насіння при вирощуванні в Центральній Європі. Тому розмноження рослини має бути здійснене вегетативним способом. Для цього використовується кореневище. Рекомендується проводити посадку у квітні.

* Механізувати посадку можна за допомогою картоплесаджалки.

* Ідеальний час для збирання врожаю міскантуса – навесні.

* Період з 4 по 7 рік вирощування найбільш продуктивний – урожай сягає 35 т/га.

* Рослина не потребує внесення добрив, але може знадобитися внесення гербіцидів для знищення бур'янів. Підійдуть засоби від бур'янів, що застосовуються при вирощуванні кукурудзи. Гербіциди можуть бути потрібні лише протягом перших двох років вирощування – потім листовий покрив, що опадає зимою заважатиме росту бур'янів.

* Збирання врожаю можна проводити за допомогою кормозбиральних комбайнів.

 

* Доходність від вирощування можна підвищити, якщо використовувати частину рослин для розмноження і продажу розсади.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"