Поштова адреса: 01135.  Київ-135, а/с 79. 
  Контактний телефон:  +38(044)227-93-55
  E-mail: info@agroprofi.com.ua 
             Передплатний індекс: 98990


Книги:

Топ переглядів за місяць:

КАДАСТРОВІ МАХІНАЦІЇ. ІНОДІ НЕ ЗАХИЩАЄ НАВІТЬ ДЕРЖАВНИЙ АКТ
Коли починаєш розслідувати шахрайські схеми щодо оборудок із землею, просто дивом дивуєшся,...
АГРО-2017: З АКЦЕНТОМ НА ТЕХНІЦІ
XXIХ Міжнародна, і третя в умовах війни на Сході України, агропромислова виставка «АГРО-2017»...
МІЦНЕ КОРІННЯ ХОРТИЦЬКОГО ТЕРМІНАЛУ
Міцним корінням із тисяч паль, подібно до знаменитих столітніх козацьких дубів, вростає в...
ВИСОКИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЯРОГО ТРИТИКАЛЕ
Тритикале завдяки низці агрономічних переваг і високим товарним якостям може стати не просто...
РІЧКОВІ АВТОБАНИ, ЯКІ ГОТОВІ СЛУЖИТИ УКРАЇНЦЯМ
Ми горді з того, що стародавній Дніпро, третя в Європі за величиною річка, ототожнюється з...

Наші партнери:

У ВИРОЩУВАНІ КРОЛІВ ДРІБНИЦЬ НЕМАЄ

ImageКролівничий комплекс із замкнутим і безвідходним циклом виробництва має включати: комбікормовий завод, селекційно-племінне господарство, ферми з вирощування кроликів, забійну ділянку, відділи переробки і реалізації продукції (м’яса та шкіри), цехи з переробки відходів від утримання і переробки на біогумус або біогаз. За цим принципом й розбудовується єдина в Україні та одна з небагатьох в Європі компанія «Анмакс» на Черкащині.
Вже нікого не варто переконувати, що лише високі сучасні технології, які потребують суворого дотримання, суттєвих капіталовкладень і певного проміжку часу, можуть зробити продукцію конкурентноздатною. Тому від самого початку «занурення» у галузь кролівництва у ТОВ «Анмакс» ставку зробили саме на них.
Ідея створення власного виробництва народилася 2004 року, коли припинився експорт м’ясної продукції до Росії. Така ситуація зумовила те, що на ринку в основному залишилися підприємства, які орієнтувалися на внутрішній ринок. Решта або зникли, або почали шукати інші напрями розвитку. На той час управляюча компанія «Анмакс», яка  входила до десятка найпотужніших м'ясотрейдерів на теренах України, мала чотири м’ясокомбінати. 90% експорту продукції компанії припадало на РФ.
Після ретельного вивчення м’ясних ринків в «Анмакс» зупинилися на кролівництві. По суті, це був приклад вітчизняних венчурних інвестицій, тобто достатньо ризиковане вкладання коштів в організацію нової галузі – промислового високотехнологічного виробництва продукції кролівництва. Робота за цією програмою мала на меті сформувати і наповнити внутрішній ринок високоякісною корисною продукцією з м’яса кролика. Це означає зробити її доступною за кількістю та ціною для пересічного співвітчизника, досягти європейського рівня споживання – 3,5 кролики на людину на рік.
Власне, колись так і було. У часи найвищого розквіту галузі – 1975-1985 роки – за офіційною статистикою в Україні щорічно вироблялось 120-165 тис. тонн кролятини і 30-45 млн. шт. шкурок, а українська частка в світовому виробництві цієї продукції сягала 8%. У загальнодержавному обсязі виробництва м'яса на частку високодієтичної кролятини припадало 8-10%. Єдина різниця, що тоді справою займались понад 600 тис. кролівників. Нині ж йдеться про створення декількох потужних кролеферм на 30-50 тисяч голів одноразового утримання та мініферм довкола них на 150-500 кролематок.
Фахівці компанії переконані, що найбільші ризики галузі кролівництва – зоотехнічні та ветеринарні. Власне через них вона й загинула на початку 1990-х. Якщо ж їх прибрати, або підійти до вирішення цих завдань комплексно, то рентабельність галузі буде дуже високою.
Вивчати досвід почали з найближчих сусідів – Росії й Казахстану. Там зазвичай застосовується методика вирощування кроликів-акселератів за методом  Михайлова («Міакро»). Вона дає свої результати, але без ветеринарії, зоотехніки та чистопордності досягти високих результатів важко.
Прихильниками французької технології виробництва очільники компанії Анатолій Волковський та Володимир Поліщук стали після відвідин тамтешніх ферм. Франція на сьогодні є світовим лідером у виробництві, включаючи селекцію і технології, та споживанні продукції кролівничої галузі. Тому вирішили, що якщо й започатковувати щось нове, то тільки з кращими. Французький проект створення першої в Україні й у всьому пострадянському просторі ферми з вирощування кролів для виробництва м’яса та м’ясних продуктів було реалізовано за підтримки головного консультанта з цих питань фірми «Грімо» Бернара Вілєма.
Отже, почали з вибору майданчика. Критеріями були наявність екологічно чистої території та придатних для реконструкції тваринницьких приміщень, зручних транспортних розв’язок, близькість до мегаполісів, наявність робочої сили. Найвдалішою пропозицією видалася територія в с.Іваньки Маньківського району за кілька десятків кілометрів від автодоріг Київ-Одеса та Львів-Кіровоград й Південно-Західної залізниці.
Невиправної помилки припускається той, хто вважає кролів невибагливими до утримання істотами. Навпаки, вони мають дуже витончену нервову систему і надзвичайно вимогливі до харчування. Тому, вивчивши ринок комбікормів в Україні, стало зрозуміло, що треба будувати власний комбікормовий завод з виробництва гранульованих повнораціонних збалансованих кормів. Цей високотехнологічний об’єкт було зведено за два місяці силами вітчизняних проектантів і будівельників, в якому встановили французьке обладнання фірми «Шаботі», так само як і на кролефермі. Вартість обладнання становить близько 1,5 млн. євро.
– Це комплексне високотехнологічне обладання досить складне і дороге, проте ми зупинилися саме на ньому, адже «Шаботі» – світовий лідер у царині обладнання і технологій для кролівничої промисловості, – говорить Володимир Поліщук. 
Першу чергу підприємства з чотирьох виробничих приміщень для утримування кролів було реконструйовано, обладнано відповідно до світових стандартів та здано в експлуатацію на початку січня 2007 року. Тоді ж із Франції завезли першу партію кролів – 2 тисячі племінного поголів’я м’ясної породи Іплус.
Півроку вчилися працювати, відточували технології за присутності французьких консультантів. За їх прогнозами, період налагодження виробництва мав би тривати не менш як три роки. Але через те, що до роботи в «Анмаксі» залучено фахівців та небайдужих до роботи людей, які, до того ж, мотивовані умовами праці, цей термін виявився набагато стислішим. Саме відповідальне ставлення команди до започаткованої справи, на думку керівників, є секретом успіху підприємства.
Технологія утримання передбачена до дрібниць, адже у вирощуванні кролів їх немає. Механізація та автоматизація технологічних процесів утримання дає змоги чітко дотримуватися технології та звести до мінімуму втручання людського фактору. Приміщення для вирощуванні кролів забезпечені регульованим мікрокліматом, автоматичною подачею води та кормів, зарубіжним підстильним мареріалом.
Кролики дуже схильні до стресів, жахаються різких звуків, тому в приміщеннях постійно лунає легка музика. Вони також дуже вимогливі до їжі. Тому годівлю здійснюють чітко за нормами, корм подається постійно в автоматичному режимі протягом світлового дня у чашкові годівниці, вода – в ніпельні напувалки.
Після народження і вибракування кроленята утримуються з самкою (підсисний період) – 42 дні. Протягом року отримують шість окролів від однієї кролематки і вирощується в середньому 58 голів молодняку сорокадводенного віку. Щільність посадки молодняку до досягнення ним 77-85 днів – по 6-7 особин в клітці. До забійного цеху вони потрапляють живою вагою 2,7-3 кілограми. Вихід м’яса становить близько 50%.
Отже, жодний вид тварин не зрівняється з кролями за енергією збільшення живої маси (росту) та терміном відтворення. На м'ясо кролів майже не існує національних (релігійних) обмежень, як наприклад на свинину чи яловичину. Тому зі збільшенням обсягів промислового виробництва м'ясо кролів буде більш дешевим і, відповідно, більш доступним для вітчизняного споживача. Сьогодні оптова ціна реалізації становить близько 40 грн/кг. М'ясо і печінку кролика  виробництва компанії «Анмакс» можна зустріти майже в усіх торговельних мережах України, у тому числі «Метро», «Сільпо», «Білла», «Фоззі».
Останнім часом кролятина стала дуже популярною в меню ресторанів, зокрема в мережі "Мировая карта". М'ясо і печінка кроля, крім безлічі корисних для здоров’я людини властивостей, справді має й високі смакові якості. Ці продукти можна смажити на пательні та грилі, тушкувати окремо і з овочами і з різноманітними соусами, а також з вином, вершками, грибами і спеціями. Та й звичайно відварений кролик буде добре смакувати разом з бульйоном. Тож, споживайте кролятину і будьте здорові.

Стати Агропрофі просто! Лише за кілька кліків!

Події:

Ціни на зернові: