Статті

ЛАБОРАТОРІЯ — ЦЕ ДЗЕРКАЛО ПІДПРИЄМСТВА: КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ВІД ПОЛЯ ДО ПОРТУ

За понад 26 років своєї діяльності компанії «НІБУЛОН» вдалося створити унікальну інфраструктуру перевантажувальних терміналів та комплексів з приймання, зберігання і відвантаження зернових та олійних культур, потужного флоту і виробничих підрозділів по всій Україні. Кожна ланка цієї мережі забезпечує найбільш ефективну доставку зерна від виробника до отримувача сільгосппродукції у будь-якій точці світу. Щоб весь механізм працював чітко та злагоджено, підрозділи об'єднує ще одна не менш важлива мережа — мережа лабораторій компанії.

У «НІБУЛОНІ» до організації будь-якого етапу роботи ставляться надвідповідально. А якщо йдеться про забезпечення якості продукції, відповідальність зростає в рази! «Лабораторія — це дзеркало компанії, — вважає генеральний директор підприємства, Герой України Олексій Вадатурський. — Тому кожна наша лабораторія — це досконала система, зорієнтована на точний результат».

Якість зерна на елеваторних комплексах і перевантажувальних терміналах забезпечують 27 сучасних виробничо-технологічних лабораторій у різних регіонах України. Щоденний моніторинг і аналіз їхньої роботи здійснює відділ організації та контролю якості.

«Усі виробничо-технологічні лабораторії уповноважені на проведення певних видів вимірювань, згідно з установленим порядком, але незважаючи на те, що майже два роки в Україні діє новий Закон «Про метрологію та метрологічну діяльність», органами влади не розроблені та не прийняті документи, що забезпечують та регламентують роботу таких лабораторій відповідно до цього закону», — зазначає начальник відділу організації та контролю якості Олена Шевчук.

Визначення якості починається з відбору проб, який відбувається на майданчику при в'їзді на територію підприємства компанії. Виробничо-технологічна лабораторія кожного підприємства розташована в адміністративно-лабораторному корпусі та оснащена найсучаснішим устаткуванням, приладами і високоточними засобами вимірювальної техніки:

— механічними пробовідбірниками зерна Rakoraf;

— дільниками фірми Pfeuffer;

— сушильними шафами Binder;

— аналізаторами зерна Infratec 1241;

— аналізаторами Instalab 600;

— приладами для визначення числа падіння Perten;

— системами для механічного відмивання клейковини «Глютоматик»;

— аналітичними, лабораторними вагами;

— пурками літровими ПХ-1 та ПХ-2;

— вимірювачами деформації клейковини ВДК-3М;

— аквадистиляторами ДЕ.

«У приміщенні кожної лабораторії є окремі кімнати і робочі місця для відбору та підготовки проб до аналізу, а також для проведення технічних аналізів і зберігання проб, — розповідає Олена Шевчук. — Крім того, наші лабораторії оснащені засобами та програмою для електронного оформлення документів із якості. Вся інформація вноситься до системи кількісно-якісного обліку зерна».

Під час приймання фахівцями компанії проводиться зовнішній огляд зерна в транспортному засобі і перевірка документів власника щодо його якості. У результаті відбору проб визначаються показники якості зерна, встановлені державними стандартами, іншими нормативними та законодавчими документами. Вся інформація вноситься в електронні журнали типових форм щодо кожної партії зернових та олійних культур із подальшим роздрукуванням даних на паперових носіях.

«Ми узгоджуємо з постачальником зерна виявлені розходження між показниками якості, вказаними в посвідченні, і фактичними, отриманими у ході лабораторних аналізів. У разі необхідності організовуємо та проводимо спільне визначення якості за участі постачальника. Після вирішення всіх питань ми оформляємо необхідні документи та направляємо зерно до зерносховища відповідно до плану розміщення», — пояснює Олена Шевчук.

До речі, ціни на сільгосппродукцію постачальник у будь-який зручний для нього час може дізнатися на офіційній Інтернет-сторінці компанії. «НІБУЛОН» сповідує відкриту і прозору політику ведення бізнесу, тому кожний відвідувач корпоративного сайту має можливість ознайомитися з поточними цінами на сільгосппродукцію по кожному елеваторному комплексі компанії. Така чесність і готовність до співпраці робить «НІБУЛОН» привабливим для багатьох українських аграріїв, які обирають співпрацю з компанією.

Увесь процес приймання зерна на підприємстві триває не більше 40-50 хвилин. Партії зернових та олійних культур, що надходять зі смітною домішкою вище базисних показників, направляються на очищення, аналіз кількості та характеру домішок (важко відокремлювані домішки, насіння культурних та інших рослин, пошкоджені зерна основної культури). Контроль ефективності очищення зерна на технологічному обладнанні здійснюється шляхом відбору контрольних проб і визначення показників якості зерна до та після сепаратора. Усі дані контролю очистки заносяться до журналу типової форми.

«За кожну зміну формуються середні проби, за якими визначаються показники якості очищеної партії зерна і відходів. Результати визначення записуються до лабораторного журналу, на основі якого складаються картки аналізу зерна та відходів для складання акта на очистку», — зазначає Олена Шевчук.

На терміналах зерно проходить стадії сушіння, активного вентилювання та охолодження. Після завершення цих технологічних операцій при закладанні зерна на зберігання перед відвантаженням проводиться повний технічний аналіз, результати якого також реєструють у журналах лабораторних аналізів по кожній партії кожного складу. У процесі зберігання фахівці лабораторії контролюють стан і якість зернових та олійних культур, що зберігаються, у визначені терміни за температурою зернової маси, зараженістю шкідниками, запахом, кольором, вологістю зерна та іншими показниками якості, що нормуються державними стандартами. Так зокрема вимірювання температури зерна в складах здійснюється електротермометричними засобами дистанційного контролю температури.

«Шлях зерна на наших терміналах завершується його відвантаженням для переміщення на перевантажувальний термінал у Миколаєві або на зовнішній рейд, де воно і буде відвантажуватися на експорт, — продовжує Олена Шевчук. — Працівниками ВТЛ перевіряється санітарний стан (чистота, наявність сторонніх запахів, зараженість шкідниками зерна тощо) автомобілів, вагонів та суден, які подаються під навантаження. Згідно з чинною нормативною документацією, процес відбору проб для визначення показників якості триває в процесі навантаження транспортного засобу зерном».

У компанії створено всі необхідні умови для отримання швидких і точних результатів при визначенні якості продукції, адже дотримання підприємством високих стандартів якості сільськогосподарської продукції є однією з важливих умов, завдяки яким компанія користується довірою як на внутрішньодержавному, так і на міжнародному рівнях.

«Усе тут абсолютно ідеально. Таке високотехнологічне підприємство могло би бути і в Німеччині, і у Франції, і Швейцарії. Тут все дуже красиве, починаючи від архітектури і закінчуючи лабораторією. Дуже чисто — від входу і до місця відвантаження продукції», — поділився своїми враженнями від перебування на філії компанії «Голопристанська» у Херсонській обл. Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Гійом Шойрер.

Згідно з оцінками міжнародних компаній, оснащення виробничо-технологічної лабораторії перевантажувального термінала, хіміко-технологічної лабораторії та виробничо-технологічних лабораторій структурних підрозділів компанії «НІБУЛОН» знаходиться на найвищому рівні. Дійсно, в кожній лабораторії компанії у будь-якому куточку України скрізь відчувається високий технологічний рівень.

* * *

Виробничо-технологічна лабораторія перевантажувального термінала у м.Миколаїв — це окрема гордість компанії.

Триповерховий лабораторно-адміністративний корпус є одним із найсучасніших в Україні. Він оснащений високоточним (за найвищими світовими стандартами) лабораторним і дослідницьким обладнанням.

Унікальними для України є і впроваджені компанією схеми з прийому та відбору проб з автотранспорту. Лабораторія має можливість одночасно організувати прийом та відбір проб із трьох ліній автотранспорту, що дає змогу значно пришвидшити темпи проведення аналізу з визначення якості зерна та пропускну здатність термінала без зупинки вантажопотоку.

«Визначення показників якості та показників безпеки зерна, наявності генетично модифікованих організмів проводиться в сучасній лабораторії кваліфікованими спеціалістами на високоточному обладнанні з використанням високоякісних хімічних реактивів, — розповідає заступник начальника виробничо-техногологічної лабораторії з хімічно-біологічних досліджень Ганна Кара. — Тривалість аналізу якості зерна залежить від його виду та потребує від 5 хвилин до 1 години.

Безпечність зернових та олійних культур визначається за такими напрямами:

— вміст мікотоксинів (афлатоксини, охратоксин А, зеараленон);

— залишкова кількість пестицидів;

— вміст токсичних елементів та радіонуклідів;

— наявність чи відсутність ГМО в зернових та олійних культурах визначається відповідно до Переліку харчових продуктів, затвердженого в Україні;

— вміст білку в зернових та олійних культурах та жирно-кислотний склад;

— вміст олій в олійних культурах лабораторія визначає експрес-методами та хімічним методом за стандартними методиками, визнаними в усьому світі.

Об'єктом аналізу є не тільки профільні для нас зернові, зернобобові та олійні культури, а й харчові продукти. Залежно від кількості проб та показників безпеки, що перевіряють, аналіз триває від 5 годин до 3 діб».

Лабораторія оснащена обладнанням від провідних виробників світу:

— FOSS Analytical AB (Швеція): аналізатор зерна Infratec 1241, Infratec NOVA, аналізатор Kjeltec 8400;

— Dickey John (США): вологомір зерна GAC 2100, аналізатор вмісту глюкозинолатів у насінні ріпаку Instalab 700;

— Perten Instrument (Швеція): прилади для визначення числа падіння FALLNG NUMBER 1900, FALLNG NUMBER 1500, FALLNG NUMBER 1000, лабораторний млин ML 3310, система «Глютоматик»;

— Альвео-консистограф NG компанії Chopin Technologies для комплексного визначення реологічних властивостей борошна.

У хімічному підрозділі лабораторії використовується краще високоточне обладнання: рідинний хроматограф Dionex Ultimate 3000 (Німеччина); газові хроматографи Agilent 7890А (США); атомно-абсорбційні спектрометри AA240Z та AA240FS «Varian» (Австралія).

Міжнародне визнання і співпраця з міжнародними та державними агентами при експортуванні зернової продукції спонукає працівників компанії до постійного підвищення рівня знань, до участі компетентних фахівців у міжнародних програмах та ін.

«Наша лабораторія атестована ДП «Миколаївський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації» — атестат №РН-0056/2015 від 05.06.2015 р. дійсний до 05.06.2019 р. для проведення вимірювань відповідно до галузі атестації; акредитована Національним агентством з акредитації України (НААУ) — атестат 2Т1082 від 07.12.2017 р. дійсний до 06.12.2022 р. на проведення фізико-хімічних та молекулярно-генетичних випробувань зернових, зернобобових та олійних культур. Виробничо-технологічна лабораторія підтверджує компетентність у проведенні вимірювань при плановому нагляді НААУ. Лабораторія визнана Міжнародною асоціацією торгівлі зерном та кормами GAFTA, кожні півроку успішно бере участь у міжлабораторних порівняльних раундах, що дає можливість отримувати сертифікат GAFTA (виданий 01.12.2017 р. дійсний до 31.05.2018 р.), BEPIA сертифікат виданий 17.11.2017 р. дійсний до 01.06.2018 р. на право проведення вимірювань у зерні. Компетентність проведення вимірювань щодо наявності ГМО та показників безпеки підтверджена міжнародними раундами міжлабораторних порівняльних вимірювань FAPAS, GeMMA: інженер з хімічних досліджень Зоя Спиридонова — BEPIA та GAFTA (з якісних показників: вміст білку, олії, вологи); інженер з хімічних досліджень Вадим Ротаєнко — BEPIA (з показників безпеки: жирнокислотного складу олійних культур); інженери з хімічних досліджень Анна Лойко та Яніна Котова — GAFTA та FAPAS (з вмісту мікотоксинів); старший лаборант з біологічних досліджень Тетяна Грачова — FAPAS (з наявності, ідентифікації та вмісту ГМО)», — з гордістю зазначає начальник виробничо-технологічної лабораторії перевантажувального термінала компанії Надія Кацевич.

З 2013 року «НІБУЛОН» щорічно успішно проходить аудити, на основі яких поновлює сертифікат ISCC EU, що дає можливість експортувати зерно до ЄС для виробництва біопалива та біоетанолу.

«У нашій лабораторії працюють висококваліфіковані співробітники з вищою освітою, які проходять курси підвищення кваліфікації. Кожного року на базі лабораторії термінала проводиться навчання персоналу лабораторії відділом якості», — додає Ганна Кара.

Уже звичним став і обмін досвідом з іноземними делегаціями, навчання спеціалістів компанії за кордоном, а іноземних фахівців — на базі лабораторії перевантажувального термінала компанії, завдяки чому сьогодні «НІБУЛОН» в змозі витримати найжорсткіші вимоги країн-отримувачів сільгосппродукції. Основна мета такого обміну досвідом — адаптувати українські державні стандарти якості до міжнародних норм.

Слід зазначити, що «НІБУЛОН» — перша в Україні компанія, що впровадила американські стандарти і технологію обробки кукурудзи. До 2003 року українська кукурудза мала низький попит на світовому ринку зерна. «НІБУЛОН» дослідив, чому вітчизняна продукція не користувалась попитом на світовому ринку, а кукурудза, вироблена США та Аргентиною, постачалася до Єгипту та країн Близького Сходу. Фахівці компанії пройшли навчання у єгипетських лабораторіях, було придбано лабораторне обладнання виробництва США та провідних світових виробників, впроваджено американські стандарти і технології. Так «НІБУЛОН» відкрив для України ринки Єгипту і почав першим відвантажувати кукурудзу до цієї країни. Сьогодні Україна вирощує близько 30 млн тонн цієї культури, а «НІБУЛОН», починаючи з 2003 року, залишається одним із лідерів з експорту кукурудзи.

Так, у березні 2017 року делегація Арабської Республіки Єгипет у складі спеціалістів із Міністерства промисловості та торгівлі, а також центральної адміністрації з карантину рослин у супроводі представників Держпродспоживслужби України та Продовольчої сільськогосподарської організації ООН (ФAO) відвідала підприємства компанії, що є найбільшим національним постачальником сільськогосподарської продукції до Єгипту.

Значну увагу спеціалістів у сфері карантину і захисту рослин Єгипту привернула виробничо-технологічна лабораторія термінала, що оснащена найсучаснішим лабораторним і дослідницьким обладнанням для визначення показників якості та наукових досліджень із зерном і продуктами його переробки.

«Все, що ми наразі побачили, нас приємно вразило, починаючи від укомплектованості лабораторії і в цілому підприємств компанії і закінчуючи також професіоналізмом лаборантів і всіх співробітників як перевантажувального термінала, так і суднобудівного заводу, які повністю віддаються своїй справі. Для нас це великий досвід. Рівень прогресу, якого досяг «НІБУЛОН», ми постараємося вивчити та адаптувати для застосування в єгипетських реаліях. Прогресивний рівень контролю за якістю компанії вселяє довіру до вантажів, які «НІБУЛОН» відправляє в Єгипет», — поділилася враженнями голова Центральної адміністрації Єгипту з карантину рослин д-р Нагля Муса Балябель.

Відмінна якість зерна — це візитна картка компанії, за якою у світі тепер впізнають не лише «НІБУЛОН», а й Україну.

За інф. прес-центру компанії «НІБУЛОН». Фото компанії «НІБУЛОН»

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"