Поштова адреса: 01135.  Київ-135, а/с 79. 
  Контактний телефон:  +38(044)227-93-55
  E-mail: info@agroprofi.com.ua 
             Передплатний індекс: 98990


Книги:

Топ переглядів за місяць:

ЧИ ДОВГО ТРИВАТИМЕ СОЛОДКЕ ЖИТТЯ УКРАЇНСЬКИХ ЦУКРОВАРІВ?
Повний текст у друкованій версії Одна із найстаріших галузей країни — цукрова, хочеться вірити,...
«СІГМА» ПРАЦЮЄ З МАРШАЛЬСЬКИМ ОПТИМІЗМОМ
Найкращим підтвердженням тому, що вітчизняна галузь свинарства продовжує стало працювати в...
НІШЕВІ КУЛЬТУРИ: ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ БАТАТУ
Повний текст у друкованій версії Сьогодні ми продовжуємо публікацію матеріалів із Другої...
ЛЮДМИЛА АДАМЧУК: «РОЗВИТОК МОЖЛИВИЙ ЛИШЕ ЗА БАЖАННЯ ЖИТИ КРАЩЕ»
Висвітленню питання корпоративної соціальної відповідальності в агропромисловому комплексі наше...
ЖИМОЛОСТЬ — НАЙПЕРША ЛІТНЯ ЯГОДА
Повний текст у друкованій версії Продовжуємо публікацію матеріалів другої національної...

Наші партнери:

ЇЖ БОГОМОЛІВ, МЕТЕЛИКІВ ЖУЙ…

На зорі людства збиральництво поряд з полюванням і риболовлею було одним зі шляхів для добування людиною їжі. Щоправда, можна було вкрасти чи відібрати у ближнього, але про це в підручниках історії не пишуть. Люди тоді ще не навчилися складним актам творення – таким як вирощування сільгоспкультур чи розведення тварин, тож крутилися, як могли.

Якщо риболовля і полювання збереглися до наших часів, то збиральництво, принаймні в нашій країні, занепало. Нині, за кілька тисяч років потому, коли людство стикнулося з проблемою нестачі їжі (за твердженням Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), у світі нині від хронічного недоїдання потерпає кожна сьома людина), думки науковців повернулися до збиральництва.

ПринаймнІ у ФАО вирішили, що лісовий потенціал у світі використовується недостатньо. Ліси, дерева в фермерських господарствах і агролісових управліннях вносять великий вклад у викорінення голоду і мають стати невід'ємними складовими стратегії щодо зміцнення продовольчої безпеки і політики в галузі землекористування, сказав цьогоріч генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва на міжнародній конференції «Ліси для забезпечення продовольчої безпеки та харчування» в Римі.

«Ліси вносять величезний вклад у підтримання систем життєзабезпечення більше 1 мільярда осіб, у т. ч. і найбільш нужденних. Ліси забезпечують людей продовольством, паливом для приготування їжі, кормами для тварин, а також доходом для придбання продовольства. Дикі тварини та комахи часто є головним джерелом білку для людей, що живуть в лісовій місцевості, тоді як листя, насіння, гриби, мед і фрукти є джерелом мінералів і вітамінів, таким чином збагачуючи раціон їхнього харчування. Однак ліси і агролісові системи рідко включені в стратегії щодо зміцнення продовольчої безпеки і політику в галузі землекористування. Дуже часто жителі сільських регіонів не наділені правом безпечного доступу до лісів і дерев, що ставить під загрозу їх продовольчу безпеку. Необхідно визнати важливу роль лісів у зміцненні продовольчої безпеки та поліпшенні харчування сільських жителів», – наголосив пан да Сілва.

Якщо ви думаєте, що мова йде в основному про збирання грибів і ягід, ви помиляєтеся. Для подолання проблеми голоду ФАО пропонує використовувати комах. Зокрема, це витікає з нового фундаментального дослідження ФАО, що було представлено на конференції.

Згідно з дослідженням, одним із основних і найбільш доступних джерел поживної і багатою білками їжі, яка надходить з лісу, є комахи. Комахи є частиною традиційного раціону харчування щонайменше 2 мільярдів чоловік. Збір комах та їх розведення надає робочі місця і дохід наразі лише на рівні домашніх господарств, але потенційно може перерости в промислове виробництво.

Світові на сьогодні відомо близько 1 мільйона різновидів фауни, і 50% з них становлять комахи. Відповідно до дослідження, більше 1900 видів комах люди споживають. Найбільш уживаними комахами є жуки (31%), гусениці (18%), бджоли, оси і мурахи (14%), а також коники, сарана і цвіркуни (13%). Більшість комах багаті білком і корисними жирами, а також характеризуються високим вмістом кальцію, заліза і цинку. У яловичині вміст заліза становить 6 мг на 100 г сухої ваги, тоді як у сарані воно може сягати від 8 до 20 мг на 100 г. сухої ваги, залежно від підвиду і якості їжі, яку вони самі вживають.

Від збиральництва до розведення

«Ми не говоримо, що люди повинні їсти жуків, – сказала Єва Мюллер, директор відділу з економічної політики в галузі лісового господарства і лісових продуктів, співавтор публікації «Їстівні комахи: перспективи для продовольчої безпеки і тваринництва».

Повний текст у друкованій версії

Стати Агропрофі просто! Лише за кілька кліків!

Події:

Ціни на зернові: