Поштова адреса: 01135.  Київ-135, а/с 79. 
  Контактний телефон:  +38(044)227-93-55
  E-mail: info@agroprofi.com.ua 
             Передплатний індекс: 98990


Книги:

Топ переглядів за місяць:

ВІДРЕМОНТОВАНА РАДА
Із початком нового навчального року у школах, стартував і новий політичний сезон на печерських...
«НІБУЛОН» ПРОДОВЖУЄ МОДЕРНІЗАЦІЮ СУДНОЗАВОДУ І СПУСКАЄ НА ВОДУ НОВІ СУДНА
Компанія «НІБУЛОН» за підтримки Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) продовжує реалізацію...
ЗІ ШКОЛИ ПОЧИНАЄТЬСЯ МАЙБУТНЄ
Пузиківська ЗОШЧи багато вам траплялося незнайомих шкіл, до яких просто хотілося би зайти, бо вони у якийсь...
ДРУГА МОЛОДІСТЬ «ЗОЛОТОНІСЬКОЇ»
За чверть віку роботи компанія «НІБУЛОН» з усіх випробувань виходила переможцем, стаючи ще...
«ПОЛТАВАЗЕРНОПРОДУКТ»: ВІД СПІВПРАЦІ ВИГРАЮТЬ УСІ
Світлана Іванівна БредунНа благодатних землях Полтавщини агропромхолдинг АСТАРТА, який входить до ТОП-5 найбільших...

Наші партнери:

ЇЖ БОГОМОЛІВ, МЕТЕЛИКІВ ЖУЙ…

На зорі людства збиральництво поряд з полюванням і риболовлею було одним зі шляхів для добування людиною їжі. Щоправда, можна було вкрасти чи відібрати у ближнього, але про це в підручниках історії не пишуть. Люди тоді ще не навчилися складним актам творення – таким як вирощування сільгоспкультур чи розведення тварин, тож крутилися, як могли.

Якщо риболовля і полювання збереглися до наших часів, то збиральництво, принаймні в нашій країні, занепало. Нині, за кілька тисяч років потому, коли людство стикнулося з проблемою нестачі їжі (за твердженням Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), у світі нині від хронічного недоїдання потерпає кожна сьома людина), думки науковців повернулися до збиральництва.

ПринаймнІ у ФАО вирішили, що лісовий потенціал у світі використовується недостатньо. Ліси, дерева в фермерських господарствах і агролісових управліннях вносять великий вклад у викорінення голоду і мають стати невід'ємними складовими стратегії щодо зміцнення продовольчої безпеки і політики в галузі землекористування, сказав цьогоріч генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва на міжнародній конференції «Ліси для забезпечення продовольчої безпеки та харчування» в Римі.

«Ліси вносять величезний вклад у підтримання систем життєзабезпечення більше 1 мільярда осіб, у т. ч. і найбільш нужденних. Ліси забезпечують людей продовольством, паливом для приготування їжі, кормами для тварин, а також доходом для придбання продовольства. Дикі тварини та комахи часто є головним джерелом білку для людей, що живуть в лісовій місцевості, тоді як листя, насіння, гриби, мед і фрукти є джерелом мінералів і вітамінів, таким чином збагачуючи раціон їхнього харчування. Однак ліси і агролісові системи рідко включені в стратегії щодо зміцнення продовольчої безпеки і політику в галузі землекористування. Дуже часто жителі сільських регіонів не наділені правом безпечного доступу до лісів і дерев, що ставить під загрозу їх продовольчу безпеку. Необхідно визнати важливу роль лісів у зміцненні продовольчої безпеки та поліпшенні харчування сільських жителів», – наголосив пан да Сілва.

Якщо ви думаєте, що мова йде в основному про збирання грибів і ягід, ви помиляєтеся. Для подолання проблеми голоду ФАО пропонує використовувати комах. Зокрема, це витікає з нового фундаментального дослідження ФАО, що було представлено на конференції.

Згідно з дослідженням, одним із основних і найбільш доступних джерел поживної і багатою білками їжі, яка надходить з лісу, є комахи. Комахи є частиною традиційного раціону харчування щонайменше 2 мільярдів чоловік. Збір комах та їх розведення надає робочі місця і дохід наразі лише на рівні домашніх господарств, але потенційно може перерости в промислове виробництво.

Світові на сьогодні відомо близько 1 мільйона різновидів фауни, і 50% з них становлять комахи. Відповідно до дослідження, більше 1900 видів комах люди споживають. Найбільш уживаними комахами є жуки (31%), гусениці (18%), бджоли, оси і мурахи (14%), а також коники, сарана і цвіркуни (13%). Більшість комах багаті білком і корисними жирами, а також характеризуються високим вмістом кальцію, заліза і цинку. У яловичині вміст заліза становить 6 мг на 100 г сухої ваги, тоді як у сарані воно може сягати від 8 до 20 мг на 100 г. сухої ваги, залежно від підвиду і якості їжі, яку вони самі вживають.

Від збиральництва до розведення

«Ми не говоримо, що люди повинні їсти жуків, – сказала Єва Мюллер, директор відділу з економічної політики в галузі лісового господарства і лісових продуктів, співавтор публікації «Їстівні комахи: перспективи для продовольчої безпеки і тваринництва».

Повний текст у друкованій версії

Стати Агропрофі просто! Лише за кілька кліків!

Події:

Ціни на зернові: