Поштова адреса: 01135.  Київ-135, а/с 79. 
  Контактний телефон:  +38(044)227-93-55
  E-mail: info@agroprofi.com.ua 
             Передплатний індекс: 98990


Книги:

Топ переглядів за місяць:

ДЕНЬ ВИРОБНИКІВ БОБОВИХ, АБО СВЯТО ЕКОЛОГІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА У ТЕПЛИКУ
Цьогоріч уже традиційний День поля у фермерському господарстві Олексія Дона в Теплику на...
«НІБУЛОН» ДОЛУЧИВСЯ ДО ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ МЕРЕЖІ ДОБРОЧЕСНОСТІ
Відповідна Декларація про створення Всеукраїнської мережі доброчесності була підписана...
СПЕКА НАС НЕ СПИНИТЬ, АБО ЯК ТЕБЕ НЕ ЛЮБИТИ, КЛІМАТЕ МІЙ
Дивне цього року літо: то холод, то спека. Та і вчені вперто твердять — клімат планети невпинно...
ШВЕЙЦАРСЬКЕ СЕРЦЕ В ДАРУНОК УКРАЇНІ
Герой України Олексій Вадатурський визнаний достойним послідовником легендарного швейцарця ...
СМУГАСТИЙ РЕЙС
Перше за багато років вантажене сучасне несамохідне судно з кавунами дісталося до столичної...

Наші партнери:

І ХУДОБА СИТА, І КОШТИ ЦІЛІ

ImageТакого результату можна досягти пізньої осені, якщо одразу по збиранню врожаю озимих та ярих культур на зерно посіяти кормові культури - однорічні капустяні (раніше - хрестоцвіті), - які мають короткий період вегетації. Відтак, за ринкових умов, можна отримати одразу три результати - забезпечити повноцінну годівлю худоби і птиці у осінній період, більш інтенсивно (ефективно) використати ріллю і покращити структуру ґрунту.
При пожнивній сівбі, за даними Інституту кормів НААН України, капустяні культури завдяки низькому вмісту клітковини мають високу поживність корму. За поживністю 1 кг сухої речовини відповідає 1-1,1 кормової одиниці, що на 20-30% більше, ніж у бобових та злакових культур. Ці культури високобілкові й містять у сухій речовині 16-24% протеїну з вмістом перетравного протеїну в одній кормовій одиниці близько 170-200 г в одновидових посівах та в сумішах 140-150 г. Тому зелену масу можна згодовувати всім видам тварин і птиці навіть після осінніх приморозків 4-5°С, тобто у жовтні-листопаді.
В умовах Степу, на Поліссі та в Лісостепу в основному висівають холодостійкі культури та їх суміші зі злаковими. Найбільш перспективними капустяними культурами, за висновками експертів, є гірчиця біла і редька олійна. Фахівці рекомендують найбільш поширені та придатні для вирощування зареєстровані сорти: гірчиці білої - Кароліна (Інститут кормів НААН України) і редьки олійної - Райдуга та Либідь (Національний ботанічний сад ім. М.М.Гришка НАН України ).
Для одержання сталих урожаїв основною умовою є ретельна підготовка ґрунту у стислі терміни. Обробіток слід проводити одразу після збирання попередника, щоб зберегти вологу. Краще за все це робити комбінованими агрегатами (АГ-2,4,АКГ-6, АПБ-6, РВК-3,6, "Європак" та ін.), які поєднують декілька ґрунтообробних операцій і у такий спосіб зменшують витрати пального у 1,5-2 рази порівняно з оранкою. При цьому також скорочуються строки виконання робіт, відтак зводиться до мінімуму пересихання верхнього шару ґрунту і насіння лягає у вологу землю. Якщо ж вищезгаданих технічних засобів немає, то проводять дискування на глибину 10-12 см з послідуючою культивацією та передпосівним і післяпосівним прикочуванням ґрунту.
Урожайності кормових культур буде більшою, якщо під пожнивні посіви після збирання попередника внести мінеральні добрива із розрахунку N45-60P45K45-60 або азоту К45-60.
Важливими є також строки сівби. Її слід проводити у перший декаді серпня, але не пізніше 15 серпня, щоб насіння лягло у вологий грунт, тоді рослини формують гарну кореневу систему і краще переносять посуху та менше пошкоджуються шкідниками. Запізнення із сівбою на 7-8 днів призводить до зниження урожайності на 20-30%.
Для посіву використовують відкаліброване, чисте від бур'янів насіння. В одновидових посівах редька олійна та гірчиця біла висіваються з нормою висіву, відповідно, 2,0-2,5 млн шт./га та 2,5-3,0 млн шт./га схожих насінин. Норми висіву культур в суміші становлять: вівса 2,5-3,0 млн, гірчиці білої та редьки олійної 1,2-1,5 млн шт./га схожих насінин, або 50-70% від повної норми висіву кожного компоненту в одновидових посівах. Суміші висівають зерно-трав'яними сівалками суцільним рядковим способом на глибину 5-6 см, а капустяні - на 2-3 см.
Скорочення світлового дня та зниження середньодобової температури повітря дещо впливають на висоту рослин та чисту продуктивність фотосинтезу, але за рахунок зниження темпів росту та більш високої облистяності (50-60%) помітно підвищується площа листової поверхні. Тому при літніх посівах, особливо капустяні культури, в умовах короткого дня формують міцну листостеблову масу. В осінній період вона протягом довгого періоду придатна для згодовування, оскільки продовжує цвісти навіть при зниженні температури до 5°С, без утворення стручків. n

Стати Агропрофі просто! Лише за кілька кліків!

Події:

Ціни на зернові: