Поштова адреса: 01135.  Київ-135, а/с 79. 
  Контактний телефон:  +38(044)227-93-55
  E-mail: info@agroprofi.com.ua 
             Передплатний індекс: 98990


Книги:

Топ переглядів за місяць:

ЗАРЯСНІЮТЬ ПОЛЯ МОРЕМ СИНІМ
Колись на Поліссі було море. Не чорне, а синє. Синє і безкрає море льону, яке годувало наших...
БАТЬКА СВОГО СИН. УКРАЇНА ВІД МАЛОГО ДО СТАРОГО ВІДЗНАЧИЛА 26-У РІЧНИЦЮ НЕЗАЛЕЖНОСТІ
Лише за справжніх родинних цінностей, батькової підтримки і сили, маминої ніжності і любові...
ВІДРЕМОНТОВАНА РАДА
Із початком нового навчального року у школах, стартував і новий політичний сезон на печерських...
«НІБУЛОН» ПРОДОВЖУЄ МОДЕРНІЗАЦІЮ СУДНОЗАВОДУ І СПУСКАЄ НА ВОДУ НОВІ СУДНА
Компанія «НІБУЛОН» за підтримки Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) продовжує реалізацію...
ЗІ ШКОЛИ ПОЧИНАЄТЬСЯ МАЙБУТНЄ
Пузиківська ЗОШЧи багато вам траплялося незнайомих шкіл, до яких просто хотілося би зайти, бо вони у якийсь...

Наші партнери:

ТЕПЛИЧНИЙ БІЗНЕС – СПРАВА ТОНКА

Image
Герой України Володимир Чернишенко

Бути першим в усьому протягом майже 30 років, вирощувати смачні й екологічно чисті овочі, отримувати прибутки в тепличному бізнесі, проводити реконструкції і впроваджувати сучасні технології практично без кредитів – завдання не з легких. Особливо за умов навали дешевого імпорту, перманентного підвищення ціни на газ та відсутності будь-яких дотацій. Однак з усіма переліченими вище завданнями успішно справляється очолюваний Героєм України Володимиром Чернишенком ВАТ «Комбінат «Тепличний», що в с.Калинівка на Київщині.
Цього року до Христового Воскресіння тепличники почали готуватися заздалегідь. Не виняток – і ВАТ «Комбінат «Тепличний», найбільший за розмірами комбінат в Україні (48,5 га закритого ґрунту), – де доклали максимум зусиль, щоб як до пісного, так і до святкового столу видати на-гора якнайбільше свіжих огірків і помідорів та забезпечити своїх споживачів першими весняними вітамінами. Оскільки робота в «Тепличному» налагоджена чітко, то комбінат, хоча й оснащений за голландською технологією, працює мов швейцарський годинник. А тому впевнено витримає й сезонні коливання. 
Очолити будівництво нового тепличного комбінату Володимирові Іллічу Чернишенку запропонували 1981 року. Тоді на місці нинішнього лідера тепличної галузі була лише котельня і дещо з інженерних мереж. Та вже через рік запрацювали дві теплиці, з яких і відлічується історія комбінату. А паралельно з підприємством на мапі Київщини розрослося селище з гарною назвою Калинівка – тут постав новий масив з багатоповерховими будинками, зведений також силами «Тепличного».
Наступного року, в травні, тут відзначатимуть 30-літній ювілей комбінату. За цей час без жодних дотацій на порожньому місці постало майже 50 гектарів городу під склом, продукція якого успішно продається навіть за кордоном.
Рік у рік тут піднімають врожайність, адже єдиним шляхом виживання для себе обрали збільшення обсягів вітамінної продукції: огірків, помідорів, редиски, салату.

Технологічна революція від Володимира Ілліча
З голландцЯми, які є законодавцями мод у тепличному бізнесі, Володимир Чернишенко почав працювати ще з часів Незалежності. Спочатку приймав гостей з різних країн Європи, вислуховував їхні поради. Застосувати їхній досвід спромоглися у грудні 1994 року, провівши реконструкцію теплиць за голландською технологією. Коли ж навесні наступного року будівництво нових теплиць було завершено, залишалося ще чимало запитань. Тож керівник разом із фахівцями вирушив за кордон – до Голландії та Ізраїлю.
Проведена реконструкція та перехід на малоємну гідропоніку (це спосіб вирощування рослин без ґрунту, за якого рослина отримує з розчину всі необхідні поживні речовини в потрібних кількостях і точних пропорціях, що майже неможливо здійснити при ґрунтовому вирощуванні – від ред.) дала змогу калинівським тепличникам вдвічі збільшити врожайність (зокрема гібридів голландської селекції томатів) і знизити енерговитрати на одиницю продукції. Так, якщо до реконструкції, вирощуючи 9,5 тисяч тонн овочів, підприємство витрачало 50 млн м3 газу і 17 млн кіловат електроенергії, то минулого року виростили 23 тис. тонн продукції на 25-26 млн м3 газу (тобто приблизно 1,1 кубометр на кг) і витратили 6 млн кіловат електроенергії (або 0,25 кВт на кг продукції).
Відтоді в калинівському комбінаті почалася ера стрімкого підвищення врожайності. Запроваджена технологія містить близько 20 нових елементів.
Насамперед замінили труби. «На гектарі треба було вирізати 120 тонн труб і занести до 120 нових, по контурах, – згадує Володимир Ілліч. – Якщо у нас усі труби грілися одночасно, то голландці розподілили на контури (верхній, нижній, бічні), роботу яких контролює комп'ютер. Це дало змогу створити більш рівномірний тепловий фон, адже є періоди, коли нижній контур не треба топити, тільки верхній, або навпаки».
Змінили й спосіб живлення: попередній метод приливу і відливу замінили на крапельне зрошування. «У нас зараз понад мільйон рослин, і до кожної подається живлення, – веде далі керівник, – без економії добрива і води, вчасно і в необхідній концентрації». Довелося замінити й добрива на стовідсотково розчинні, оскільки діаметр отвору трубок у капельниці вимірюється у мікронах: якщо отвір заб'ється, його нічим не проштовхнеш – і вся система може вийти з ладу, а це ризик загибелі врожаю. Крім того, подача мікроелементів також має бути більш точною (близько 6-7 видів мікроелементів).
Нова технологія дає також змогу збільшити подачу вуглекислого газу. «При старій котельні ми не могли подати більше СО2, – коментує Володимир Чернишенко. – Вуглекислий газ – це основний фактор фотосинтезу, якого потрібно в 2-3 рази більше. Так, з нормальної сотки можна зібрати 200-500 кг огірків, а ми в теплицях із сотки збираємо 5-6 тонн. Створена спеціальна комп'ютеризована система, яка дає змогу змінити обсяг вуглекислого газу».

Наш рекорд – 50 кг з м2
Якщо раніше вирощували гібриди томатів здебільшого української селекції, то тепер довелося підбирати нові для сучасної технології. Для запилення довелося купувати джмелів, а один вулик сьогодні коштує $130. Тож на комбінаті «Тепличний» вирішили створити власну структуру з розведення джмелів. «Дивіденди це підприємство ще не сплачувало, – жартує Володимир Ілліч, – але джмелів відпускає нам дешевше».
Підбираючи гібриди, у першу чергу відштовхувалися від ринків збуту майбутньої продукції. Так, попри розташовання у приміській зоні столиці, до Києва завозити продукцію невигідно: «Надто багато конкурентів – Умань, Кіровоград, Мелітополь, Херсон – усі везуть помідори, бо Київ – це найдорожчий ринок. Ми не зможемо продати їх у Києві». Тому орієнтир узяли на експорт. А отже, треба було підібрати гібрид, який мав би такі товарні якості, щоб міг продаватися за кордоном.
«І ми підібрали ідеальний гібрид помідора – «Раісса»: тонка шкірка, жодних порожнеч всередині і дуже гарний за формою. От уже 20 років шукаємо новий, не можемо знайти, – розповідає голова. – Так само треба було підібрати й гібриди огірків. Скажімо, якщо взяти партенокарпічні (тобто ті, що не запиляються), то вони при розрізі мають всередині темно-зелений колір, схожі на цукіні. Але наш народ їх не любить, українці віддають перевагу світло-зеленим, навіть напівпрозорим. Тому ми вирощуємо гібриди московської селекції».
Вирощування на новій технології дало змогу побачити, що теплиці в їх тодішньому вигляді були занизькими.
«Хоч як ми старалися, а лише минулого року досягли 50 кг з квадратного метра. Це один з наших рекордів, колись стільки лише Умань досягала, – не без гордості коментує Герой. – Але праця в теплицях надто важка. Помідор росте від кореня до його точки росту за рік десь 8-10 метрів. Ми його приспускаємо (у нас висота всього 2,5 м) на шпагаті, посуваючи рослину навкоси».
Тепличний бізнес – справа тонка, наголошує Володимир Ілліч. Одна з головних проблем – проблема кадрів виробничої ланки. Працівники мають бути кваліфіковані, особливо в питанні формування точки росту. І треба не лише вивчити, а й зберегти кадри, зробити їхню працю привабливою.
Наведені приклади – лише фрагменти елементів нової технології. Дуже припав до душі Володимирові Чернишенку лозунг 1970-х років: «Виробляти продукції більше, з меншими витратами і вищої якості!» Дотримуватися його намагається комбінат і сьогодні.
Завдяки впровадженню сучасної технології комбінату «Тепличний» і вдалося вижити – вона дає більш раціональне використання тепла, менші витрати газу, електроенергії. І, хоча ця малоємна гідропоніка не заощаджує ані води, ані мінеральних добрив – але за їх допомогою кількість врожаю набагато вища. Понесені витрати дали суттєве – у рази – збільшення врожаю, зробили продукцію конкурентноздатною.
А тим часом, у «Тепличному» обмірковують будівництво нової теплиці у 2011 році – теплиці нового покоління, де усі процеси виробництва обраховані до дрібниць. Замислюються і про 7-метрові теплиці з технологією висячих лотків, що значно полегшують людську працю, і про впровадження нових гібридів…
За розвитком підприємства, вкладанням інвестицій у нові виробничі потужності керівництво підприємства не забуває про своїх працівників. За тридцять років тут зведено 20 житлових будинків, в яких проживає близько 2,5 тис. чоловік у 747 квартирах. Збудовано дитячий садочок на 140 місць, школу на 1180 учнів. Введено в експлуатацію торговельний центр, будинок культури, спортзал, АТС, пошту, оздоровчий пункт, магазин тощо. І хоча все це пару років тому було передано на баланс місцевої влади, «Тепличний» і досі опікується проблемами селища.

Стати Агропрофі просто! Лише за кілька кліків!

Події:

Ціни на зернові: