Поштова адреса: 01135.  Київ-135, а/с 79. 
  Контактний телефон:  +38(044)227-93-55
  E-mail: info@agroprofi.com.ua 
             Передплатний індекс: 98990


Книги:

Топ переглядів за місяць:

ЗЕЛЕНА АЛЬТЕРНАТИВА АБО НЕ ВСІ В ЗАХВАТІ ВІД ПОЯВИ КОНКУРЕНТІВ НА ЕНЕРГЕТИЧНОМУ РИНКУ
Повний текст у друкованій версії Енергетика — як повітря: непомітна, але необхідна....
У КИЄВІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ НОВИЙ СОРТ ТЮЛЬПАНІВ ДЖАМАЛА
Уперше в історії новий сорт тюльпанів голландської селекції виведено на честь жительки України —...
МОЛОКО ПО РІЗНІ БОКИ ВИМЕНІ
Нинішні закупівельні ціни не влаштовують і дивують українських виробників молока. За словами...
ВІТЧИЗНЯНИЙ УРОЖАЙ-2017: БИТВА НА ДВА ФРОНТИ. І НЕ ТІЛЬКИ
Повний текст у друкованій версії Станом на 5 квітня 2017 року Україна експортувала 34,13 млн...
СУДНОБУДІВНИКИ ПРОТИ АНТИУКРАЇНСЬКОГО ЗАКОНОПРОЕКТУ «ПРО ВНУТРІШНІЙ ВОДНИЙ ТРАНСПОРТ»
3 березня у стінах Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова відбулося...

Наші партнери:

ТЕПЛИЧНИЙ БІЗНЕС – СПРАВА ТОНКА

Image
Герой України Володимир Чернишенко

Бути першим в усьому протягом майже 30 років, вирощувати смачні й екологічно чисті овочі, отримувати прибутки в тепличному бізнесі, проводити реконструкції і впроваджувати сучасні технології практично без кредитів – завдання не з легких. Особливо за умов навали дешевого імпорту, перманентного підвищення ціни на газ та відсутності будь-яких дотацій. Однак з усіма переліченими вище завданнями успішно справляється очолюваний Героєм України Володимиром Чернишенком ВАТ «Комбінат «Тепличний», що в с.Калинівка на Київщині.
Цього року до Христового Воскресіння тепличники почали готуватися заздалегідь. Не виняток – і ВАТ «Комбінат «Тепличний», найбільший за розмірами комбінат в Україні (48,5 га закритого ґрунту), – де доклали максимум зусиль, щоб як до пісного, так і до святкового столу видати на-гора якнайбільше свіжих огірків і помідорів та забезпечити своїх споживачів першими весняними вітамінами. Оскільки робота в «Тепличному» налагоджена чітко, то комбінат, хоча й оснащений за голландською технологією, працює мов швейцарський годинник. А тому впевнено витримає й сезонні коливання. 
Очолити будівництво нового тепличного комбінату Володимирові Іллічу Чернишенку запропонували 1981 року. Тоді на місці нинішнього лідера тепличної галузі була лише котельня і дещо з інженерних мереж. Та вже через рік запрацювали дві теплиці, з яких і відлічується історія комбінату. А паралельно з підприємством на мапі Київщини розрослося селище з гарною назвою Калинівка – тут постав новий масив з багатоповерховими будинками, зведений також силами «Тепличного».
Наступного року, в травні, тут відзначатимуть 30-літній ювілей комбінату. За цей час без жодних дотацій на порожньому місці постало майже 50 гектарів городу під склом, продукція якого успішно продається навіть за кордоном.
Рік у рік тут піднімають врожайність, адже єдиним шляхом виживання для себе обрали збільшення обсягів вітамінної продукції: огірків, помідорів, редиски, салату.

Технологічна революція від Володимира Ілліча
З голландцЯми, які є законодавцями мод у тепличному бізнесі, Володимир Чернишенко почав працювати ще з часів Незалежності. Спочатку приймав гостей з різних країн Європи, вислуховував їхні поради. Застосувати їхній досвід спромоглися у грудні 1994 року, провівши реконструкцію теплиць за голландською технологією. Коли ж навесні наступного року будівництво нових теплиць було завершено, залишалося ще чимало запитань. Тож керівник разом із фахівцями вирушив за кордон – до Голландії та Ізраїлю.
Проведена реконструкція та перехід на малоємну гідропоніку (це спосіб вирощування рослин без ґрунту, за якого рослина отримує з розчину всі необхідні поживні речовини в потрібних кількостях і точних пропорціях, що майже неможливо здійснити при ґрунтовому вирощуванні – від ред.) дала змогу калинівським тепличникам вдвічі збільшити врожайність (зокрема гібридів голландської селекції томатів) і знизити енерговитрати на одиницю продукції. Так, якщо до реконструкції, вирощуючи 9,5 тисяч тонн овочів, підприємство витрачало 50 млн м3 газу і 17 млн кіловат електроенергії, то минулого року виростили 23 тис. тонн продукції на 25-26 млн м3 газу (тобто приблизно 1,1 кубометр на кг) і витратили 6 млн кіловат електроенергії (або 0,25 кВт на кг продукції).
Відтоді в калинівському комбінаті почалася ера стрімкого підвищення врожайності. Запроваджена технологія містить близько 20 нових елементів.
Насамперед замінили труби. «На гектарі треба було вирізати 120 тонн труб і занести до 120 нових, по контурах, – згадує Володимир Ілліч. – Якщо у нас усі труби грілися одночасно, то голландці розподілили на контури (верхній, нижній, бічні), роботу яких контролює комп'ютер. Це дало змогу створити більш рівномірний тепловий фон, адже є періоди, коли нижній контур не треба топити, тільки верхній, або навпаки».
Змінили й спосіб живлення: попередній метод приливу і відливу замінили на крапельне зрошування. «У нас зараз понад мільйон рослин, і до кожної подається живлення, – веде далі керівник, – без економії добрива і води, вчасно і в необхідній концентрації». Довелося замінити й добрива на стовідсотково розчинні, оскільки діаметр отвору трубок у капельниці вимірюється у мікронах: якщо отвір заб'ється, його нічим не проштовхнеш – і вся система може вийти з ладу, а це ризик загибелі врожаю. Крім того, подача мікроелементів також має бути більш точною (близько 6-7 видів мікроелементів).
Нова технологія дає також змогу збільшити подачу вуглекислого газу. «При старій котельні ми не могли подати більше СО2, – коментує Володимир Чернишенко. – Вуглекислий газ – це основний фактор фотосинтезу, якого потрібно в 2-3 рази більше. Так, з нормальної сотки можна зібрати 200-500 кг огірків, а ми в теплицях із сотки збираємо 5-6 тонн. Створена спеціальна комп'ютеризована система, яка дає змогу змінити обсяг вуглекислого газу».

Наш рекорд – 50 кг з м2
Якщо раніше вирощували гібриди томатів здебільшого української селекції, то тепер довелося підбирати нові для сучасної технології. Для запилення довелося купувати джмелів, а один вулик сьогодні коштує $130. Тож на комбінаті «Тепличний» вирішили створити власну структуру з розведення джмелів. «Дивіденди це підприємство ще не сплачувало, – жартує Володимир Ілліч, – але джмелів відпускає нам дешевше».
Підбираючи гібриди, у першу чергу відштовхувалися від ринків збуту майбутньої продукції. Так, попри розташовання у приміській зоні столиці, до Києва завозити продукцію невигідно: «Надто багато конкурентів – Умань, Кіровоград, Мелітополь, Херсон – усі везуть помідори, бо Київ – це найдорожчий ринок. Ми не зможемо продати їх у Києві». Тому орієнтир узяли на експорт. А отже, треба було підібрати гібрид, який мав би такі товарні якості, щоб міг продаватися за кордоном.
«І ми підібрали ідеальний гібрид помідора – «Раісса»: тонка шкірка, жодних порожнеч всередині і дуже гарний за формою. От уже 20 років шукаємо новий, не можемо знайти, – розповідає голова. – Так само треба було підібрати й гібриди огірків. Скажімо, якщо взяти партенокарпічні (тобто ті, що не запиляються), то вони при розрізі мають всередині темно-зелений колір, схожі на цукіні. Але наш народ їх не любить, українці віддають перевагу світло-зеленим, навіть напівпрозорим. Тому ми вирощуємо гібриди московської селекції».
Вирощування на новій технології дало змогу побачити, що теплиці в їх тодішньому вигляді були занизькими.
«Хоч як ми старалися, а лише минулого року досягли 50 кг з квадратного метра. Це один з наших рекордів, колись стільки лише Умань досягала, – не без гордості коментує Герой. – Але праця в теплицях надто важка. Помідор росте від кореня до його точки росту за рік десь 8-10 метрів. Ми його приспускаємо (у нас висота всього 2,5 м) на шпагаті, посуваючи рослину навкоси».
Тепличний бізнес – справа тонка, наголошує Володимир Ілліч. Одна з головних проблем – проблема кадрів виробничої ланки. Працівники мають бути кваліфіковані, особливо в питанні формування точки росту. І треба не лише вивчити, а й зберегти кадри, зробити їхню працю привабливою.
Наведені приклади – лише фрагменти елементів нової технології. Дуже припав до душі Володимирові Чернишенку лозунг 1970-х років: «Виробляти продукції більше, з меншими витратами і вищої якості!» Дотримуватися його намагається комбінат і сьогодні.
Завдяки впровадженню сучасної технології комбінату «Тепличний» і вдалося вижити – вона дає більш раціональне використання тепла, менші витрати газу, електроенергії. І, хоча ця малоємна гідропоніка не заощаджує ані води, ані мінеральних добрив – але за їх допомогою кількість врожаю набагато вища. Понесені витрати дали суттєве – у рази – збільшення врожаю, зробили продукцію конкурентноздатною.
А тим часом, у «Тепличному» обмірковують будівництво нової теплиці у 2011 році – теплиці нового покоління, де усі процеси виробництва обраховані до дрібниць. Замислюються і про 7-метрові теплиці з технологією висячих лотків, що значно полегшують людську працю, і про впровадження нових гібридів…
За розвитком підприємства, вкладанням інвестицій у нові виробничі потужності керівництво підприємства не забуває про своїх працівників. За тридцять років тут зведено 20 житлових будинків, в яких проживає близько 2,5 тис. чоловік у 747 квартирах. Збудовано дитячий садочок на 140 місць, школу на 1180 учнів. Введено в експлуатацію торговельний центр, будинок культури, спортзал, АТС, пошту, оздоровчий пункт, магазин тощо. І хоча все це пару років тому було передано на баланс місцевої влади, «Тепличний» і досі опікується проблемами селища.

Стати Агропрофі просто! Лише за кілька кліків!

Події:

Ціни на зернові: