Статті

ОЛЕКСАНДР МОСТІПАН: «ЗЕМЛЯ ЗНЕЦІНЮВАТИСЬ НЕ БУДЕ!»

Понад три місяці наша країна живе за нових умов. Те, чого так боялися і так очікували, — ринок землі — став реальністю. Що змінилося для великих сільгоспвиробників і для власників паїв та як тепер будуватимуться стосунки із пайовиками, розповідає власник Групи компаній «Нива Переяславщини», Герой України Олександр Мостіпан.

— У мене двояке ставлення до цієї події. З одного боку, вона запізнилася років на 30. Коли у 1990-х у результаті розпаювання мільйони селян стали власниками землі, саме тоді треба було дозволити їм розпоряджатися їхньою власністю, бо це порушення звичайних прав. Чи можете ви уявити, що хтось заборонив би вам продати ваш дім чи машину? Якби багато років тому це було зроблено, Україна жила б зовсім інакше і мільйони людей отримали б реальну ціну за свою власність.

З іншого боку, зважаючи на той обмежений формат, в якому буде функціонувати ринок, таку реформу швидше можна назвати скасуванням мораторію, оскільки свободи ринку в повному розумінні не буде. Тільки з 2024 року отримають право придбати землю юридичні особи, тоді і можна буде говорити про якісь реальні надходження від продажу.

Існують великі побоювання у людей, що приїдуть іноземці і скуплять нашу землю. Ухвалений закон передбачає, що допуск іноземців до купівлі землі на території України буде можливий лише після відповідного рішення на загальнонаціональному референдумі. А землі державної та комунальної власності взагалі продаватися не будуть, тому тут є питання…

Як велика компанія «Нива Переяславщини» має давні партнерські зв'язки із потужними фінансовими донорами ЄБРР та МФК, ми часто спілкуємось з іноземними бізнесменами. Вони мають інтерес до України, але не готові вкладати кошти у будь-яке придбання у державі, яка не може гарантувати захист права власності. Це, насамперед, залежить від ситуації в країні. А це і закони та їхнє дотримання всіма без винятку громадянами України, і довіра до судової гілки влади, і незмінність курсу щодо ринку землі, і стратегія розвитку, і незалежність міжнародного курсу, і «спокій у суспільстві» щодо цього питання. Тож у питаннях щодо можливої купівлі землі, великі закордонні інвестори дуже обережні. Якщо таке і буде, то дуже нескоро. Окрім того, ніхто не зможе купити землю, якщо землевласник не захоче її продати.

Чи варто власникам продавати землю зараз? Це особиста справа людини, маю тільки наголосити на деяких аспектах. Я хотів би, щоби люди, які вагаються, просто порівняли цифри і зрозуміли, який резерв вони наразі тримають у руках, і ухвалили зважене рішення щодо продажу землі. Наша позиція, що поспішати продавати землю не треба, бо це гарний капітал для дітей і онуків, який з часом лише дорожчатиме.

У принципі, ми не боїмося ринку землі. Ми маємо достатній запас міцності, тому будуємо зараз і маємо у перспективі кілька великих об'єктів. Деякі з них будуть надсучасними не тільки для Київщини, але і для України. І це буде м'ясопереробне підприємство, що потребуватиме 350 робочих рук, бо всі допоміжні підприємства ми вже підготували, зокрема, за кілька місяців здамо і завод із рендерінгу. Збільшили потужності очисних споруд та енергоживлення, удосконалили наші «зелені» об'єкти енергозабезпечення на соломі, плануємо будувати гуртожиток сімейного типу на 200 місць. Але якщо так вийде, що буде пропозиція, і люди захочуть продати землю, ми відтермінуємо свої плани і закумульовані кошти вкладемо у купівлю землі.

Безумовно, є люди, які з тих чи інших причин продадуть землю, і ми готові її придбати за ринковою ціною. Ми в цьому зацікавлені, бо це гарантії того, що і завтра ми зможемо успішно розвиватись та забезпечувати роботу 1700 своїх співробітників.

Чому я про це кажу зараз, бо ми звикли працювати чесно і відкрито, ми вважаємо власників землі своїми партнерами і хочемо, щоби вони розуміли: зараз у пайовика є дуже цінний ресурс, який із роками тільки зростатиме. Кошти знецінюватимуться, а земля знецінюватись не буде!

Щодо засад співпраці з пайовиками. Наші стосунки із власниками землі тривають понад 23 роки, і вони давно стали не просто договірними, але і партнерськими. Своєчасно і в повному обсязі ми сплачуємо орендну плату, маємо власну програму лояльності, запровадили картки знижок на нашу продукцію, надаємо ящик тушонки, безкоштовно оремо чи дискуємо 25 соток городу, намагаємось допомогти у скрутних ситуаціях. Випускаємо власне друковане видання, щоб наші партнери знали про стан справ у компанії і відчували власну причетність до всього, що ми робимо. Впроваджуємо цілу низку соціальних проєктів, співпрацюємо з громадами та справно платимо податки, безпосередньо впливаючи у такий спосіб на покращення інфраструктури громад. Для багатьох із них ми є бюджетоутворюючим підприємством.

Сума, яку ми виплатили власникам землі за минулий рік, складає 67 млн грн, більше 7 мільйонів ПДФО з паїв надійшли до бюджету громад. У жовтні повністю завершимо розрахунки за оренду паїв 2021 року. Наразі виплатили 71%, в основному це ті, кому здійснюємо безготівковий розрахунок, решта коштів буде виплачена впродовж місяця. Тому можна говорити про подальшу співпрацю наступного року.

«Нива Переяславщини» завжди була ініціатором добрих змін у зростанні рівня орендної плати за землю. Свого часу ми першими в регіоні збільшили орендну плату із 3% до 5%, потім до 9% зрештою до 12%. Тиждень тому ми ухвалили підвищення відсоткової ставки за оренду паїв до 16%!

Бо як соціально відповідальна компанія розуміємо, що такий крок на часі. Ми підвищуємо відсоткову ставку з двох причин. По-перше, хочемо допомогти людям, бо час важкий. Пандемія та викликаний нею спад економіки породив зростання цін. Навіть ми, маючи стільки об'єктів, незалежних від газу, відчуваємо на собі, яким тягарем лягає на компанію вартість газу. Розуміємо, що людям іще важче і хочемо хоч якимось чином, як ми можемо у межах компанії, полегшити їм життя.

І по-друге, ми хочемо цим кроком показати людям, якою цінністю вони володіють. Мова навіть не про те, як зросте її ціна через 2 роки, коли ринок запрацює у повній мірі і ціни стануть, як у Європі, бо до цього ще треба дожити. Зараз я хочу, щоби власники паїв проаналізували, які ціни дають банки за депозитні кошти. Державні банки — «Приватбанк» — 7%, «Ощадбанк» — 7,2%, «Укрексімбанк» — 7,1%, комерційні банки — «Райфайзен» — 6,75%. «Нива Переяславщини» сьогодні пропонує своїм пайовикам — 16%. А це у 2,4 разу більше, ніж дає банк, і це без жодних капіталовкладень з боку власників землі. Отакий вигідний земельний депозит!

Після підвищення орендної плати до 16% також автоматично зростуть на 3,5 млн грн надходження до бюджетів громад і становитимуть тільки за ПДФО з паїв більше 10 мільйонів, а це додатковий стимул для розвитку інфраструктури громад і покращення рівня життя.

Уже багато років поспіль під час свят у нас є така традиція: один із старожилів «Ниви Переяславщини», головний бухгалтер Василь Михайлович Лесь завжди проголошує тост за пайовиків, бо вони першооснова нашої компанії.

Ви, шановні землевласники, невід’ємна частина нашої компанії. І нам зовсім не байдуже, яким буде життя у 7 тисяч наших добрих партнерів, тому ми готові і надалі в повній мірі добросовісно виконуватиме свої зобов'язання перед вами, бо ми вміємо шанувати землю, знаємо їй ціну і працюємо для людей.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"