Статті

УКРАЇНА НА ВСЕСВІТНІЙ ВИСТАВЦІ EXPO 2020

4 жовтня 2021 року Україна презентувала світу національну культуру, досягнення та інновації на національному дні україни в рамках всесвітньої виставки EXPO 2020 у м. Дубай (ОАЕ). Всесвітні виставки WORLD EXPO є найбільш масштабними світовими заходами, вагомість яких можна порівняти з Олімпійськими іграми.

Ідеологія виставки EXPO 2020 DUBAI UAE включає три пов'язані між собою підтеми: «Можливості» (Opportunity), «Сталий розвиток» (Sustainability) та «Мобільність» (Mobility), які складають три найважливіші рушійні сили сучасності.

Національний павільйон України у формі пшеничного колоса розташований у зоні Opportunity. Його концепція звучить як «SMART UKRAINE: CONNECTING DOTS» (СМАРТ УКРАЇНА: ТОЧКИ ДОТИКУ). Основний акцент зроблено на інноваціях, які роблять сучасний побут екологічним, енергомістким та раціональним.

«Проведення Національного Дня України в перші дні роботи виставки є знаковим. Україна вперше, збудувавши власний павільйон, бере участь у всесвітній виставці Expo. Впевнена, що участь нашої країни у найбільшій виставковій події у світі сприятиме пошуку нових форм співпраці, зміцненню партнерських відносин з підприємницькими колами ОАЕ, а також інших країн-учасниць», — сказала голова офіційної делегації України, заступниця міністра економіки України Ірина Новікова.

Святкування Національного дня України розпочалось в центральному об'єкті ЕXPO 2020 Al Wasl Plaza. Під виконання Державного Гімну України Національним академічним оркестром народних інструментів України за участі робота-диригента було піднято Державний Прапор України.

У рамках святкування Національного дня проведено екскурсію  павільйоном України для офіційних делегацій ОАЕ й України та Українсько-еміратський бізнес-форум. Під час форуму підписаний Меморандум про співробітництво між ТПП України та Федерацією торгових палат ОАЕ. Програма заходу була поділена на три тематичні сесії: енергетика (енергетика в забезпеченні сталого розвитку), агропромисловий комплекс, ІТ та інновації.

«Україна є одним зі світових лідерів у галузі сільськогосподарського виробництва, а також  має конкурентні позиції в металургії та виробництві електроенергії. Наш уряд докладає всіх зусиль для покращення бізнес-середовища та інвестиційного клімату, забезпечення рівних прав та можливостей як для українських, так і для іноземних підприємців. Наразі найперспективнішими  напрямами економічного та інвестиційного співробітництва між Україною та ОАЕ є аграрна сфера, енергетика та ІТ. На нашу думку, взаємодія саме в цих секторах економіки може надати значний поштовх двостороннім економічним відносинам між нашими державами», — прокоментувала Ірина Новікова.

В офіційній церемонії з нагоди Національного дня України в рамках Всесвітньої виставки «Expo 2020» взяли участь міністр толерантності і співіснування ОАЕ Нахайян бен Мубарак Аль Нахайян та міністр з питань продовольчої та водної безпеки ОАЕ Її Високість Маріам Бінт Мохаммед Саїд Хареб Альмхейр.

У своєму вступному слові шейх Нахайян сказав: «Для мене велика честь бути сьогодні з вами на святкуванні Національного дня України. Bід 1960 року Україна регулярно брала участь у світових ярмарках і досягла визначних успіхів за всю свою історію участі, тому ми раді бачити сильне представництво України на «ЕXPO 2020». Ми з гордістю приймаємо цю виставку та вітаємо світ в Об'єднаних Арабських Еміратах, ми з захватом відсвяткуємо золотий ювілей нашої країни разом із нашою глобальною родиною націй. «ЕXPO 2020» надає змогу нашій глобальній спільноті працювати разом на шляху до відновлення, щоб побудувати безпечніше та щасливіше майбутнє. Наш девіз — «Об'єднуючи розуми, створюємо майбутнє» — сьогодні стає ще більш актуальним».

Шейх Нахайян додав, що Україна поділяє ідеї ОАЕ щодо інновацій, сталого розвитку та енергоефективності та ОАЕ є першою країною на Близькому Сході, в Африці та Південній Азії, де проходить Всесвітня виставка, і сподівається на зміцнення економічних та культурних відносин із країнами світу.

«ОАЕ продовжують залишатися зростаючим партнером України, і наші процвітаючі відносини привели до створення Українського ділової ради в Дубаї, а також до інших важливих подій в економічній, культурній та освітній сферах», — сказав він.

На завершення свого виступу шейх Нахайян привітав присутніх на цій історичній глобальній події, яка є каталізатором зростання та діалогу між двома країнами та міжнародним співтовариством та маяком надії у світі, що відновлюється.

Зі свого боку, Ірина Новікова підкреслила відмінні двосторонні відносини між ОАЕ та Україною, заявивши, що «ЕXPO 2020» Дубай — це чудова глобальна подія, яка надихає весь світ, створює можливості та підвищує рівень співпраці між країнами.

Вона наголосила на готовності України брати участь у виставці EXPO 2020, яка закладає основу для зміцнення відносин та міцної співпраці між різними країнами, а також для прискорення глобального економічного зростання.

Наприкінці дня на куполі 360 в Al Wasl Plaza відбулось проєкційне шоу: «Українські мотиви в сучасній інтерпретації».

* * *

Історія EXPO розпочалася 1851 року в Лондоні (Велика Британія) і мала неабиякий успіх. Відтоді раз на п'ять років представники інноваційних сегментів зустрічаються на одній локації, щоб надихнути світ інноваціями, здобутками та відкриттями, що спрямовані на вдосконалення та покращення життя на нашій планеті.

Виставка мала відбутись 2020-го, але через карантинні заходи її було перенесено зі збереженням назви EXPO 2020.

Павільйон України загальною площею 2600 м2 оформлено з використанням української стилістики та орнаменту. На кожному з його чотирьох поверхів розміщено стенди українських інноваційних компаній, які презентують свій унікальний продукт. Всі експозиції об'єднано навколо ідеї можливості сталого розвитку «нового інноваційного та мобільного суспільства», яке існує в гармонії з природою. Будівництво павільйону обійшлося у $5,1 млн.

Серед експонатів українського павільйону — електричний велосипед, який може проїхати 380 км на одному заряді, 3D-принтер для кераміки та сонячні жалюзі, здатні генерувати енергію, що відображає унікальність та самобутність українського народу та його культури крізь призму сучасних технологій.

Український павільйон представляє «поле», створене зі справжніх колосків пшениці, «нанопшениці» та цифрової пшениці. Це рішення символічно ілюструє рух України до майбутнього у гармонії з природою та технічним прогресом.

У павільйоні також працюватиме розважальна програма, яка включає покази мод, тематичні семінари та творчі виступи.

На виставці Expo 2020 представлені павільйони 192 країн світу. Виставка проходить у Dubai Exhibition Centre й триватиме з 01.10.2021 до 30.03.2022. Протягом 6 місяців проведення заплановано тематичні тижні, впродовж яких будуть обговорюватися найважливіші проблеми і можливості сучасності.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"