Статті

ЛЮДИНА НІБИТО НЕ ЛІТАЄ... А КРИЛА МАЄ. А КРИЛА МАЄ!

Проєкт «Крила» (Жінки залучені: шлях до зростання  та економічної свободи) розгортається на Полтавщині

У цих пронизливих поезіях мудрої нашої сучасниці Ліни Костенко, винесених у заголовок, — вся сутність людського єства, бажання кожного з нас зробити життя цікавішим, наповненим змістом і яскравими барвами. І нехай у кожного свої крила, та підняти їх вони можуть так високо і тримати так надійно, як кожен із нас собі дозволяє.

Соціальний проєкт «Крила» (Жінки залучені: шлях до зростання та економічної свободи), що впроваджується організацією Пакт і фінансується урядом Канади, наразі розгортається в чотирьох областях України — Львівській, Київській, Харківській і Полтавській (4 ОТГ та обласний центр у кожному регіоні, усього 20 територій).

На тлі світової глобалізації, на жаль, дотепер існує системна ґендерна нерівність, яка обмежує права і можливості жінок. А між тим науково доведено, що соціальна та правова дискримінація проти жінок залишаються основною перешкодою для економічного розвитку людства. Сільські жінки є особливо вразливими, і Україна в цьому не виключення.

А між тим талановиті й обдаровані люди живуть скрізь, але не скрізь вони мають змогу реалізуватися. Особливо жінки, які і досі страждають від нав'язаних оточенням стереотипів: жінка — для сім'ї, для кухні, для малооплачуваних спеціальностей. Однак — не для бізнесу та не для кар'єри.

Але ж це несправедливо! Бо жінки — можуть все і повинні самі обирати свій шлях. І це не феміністичний заклик, ні — це про рівність, яку потрібно створювати. Ці переконання спонукали керівництво агропромхолдингу АСТАРТА стати партнером проєкту «Крила» на Полтавщині спільно з благодійною організацією «Світло надії».

Мета такої ініціативи — покращити економічне благополуччя сільських жінок і найбільш вразливих і маргіналізованих груп, що, у свою чергу, позитивно вплине на зростання загального добробуту населення.

Реалізація проєкту направлена на те, щоб сільські жінки та мешканки області з уразливих груп повірили в свої сили, мали достатньо знань і навичок для трудової діяльності, перебували в дружньому розвиваючому середовищі, яке би сприяло зміцненню їхнього потенціалу, і зрештою були працевлаштовані або залучені до самозайнятості через підприємництво.

АСТАРТА вже багато років свідомо реалізує чимало гуманітарних і соціальних  ініціатив, переважно в сільській місцевості, направлених на науку, освіту і педагогіку, на розвиток і зміцнення місцевих громад тощо. «Тому ми радо відгукнулись на пропозицію міжнародної організації Пакт долучитися до дуже важливого і навіть стратегічного проєкту «Крила» на Полтавщині, — говорить начальниця відділу корпоративного партнерства та комунікацій АСТАРТИ, безпосередня кураторка цього проєкту Лілія Марачканець. — Чому нам це цікаво? Ми прагнемо, щоб Україна розвивалась, щоб мешканці сільських територій почувались обізнаними і свідомими, щоб батьки залишались у родинах і не їхали на заробітки. Щоб сільські діти долучались до знань і ІТ-освіти, щоб вони свідомо обирали своє майбутнє. Проєкт «Крила» покликаний повернути сільській жінці відчуття власної гідності, відірвати її від буденної безвиході, дозволити розвиватись і мріяти. І втілювати свої мрії, бо робити це можна в будь-якому віці, переконаний фундатор і очільник нашої компанії Віктор Петрович Іванчик».

До проєкту залучаються жінки, які не мають постійної роботи і самозайнятості, проте прагнуть знань і допомоги у реалізації своїх мрій і потенціалу. Учасницями можуть бути представниці різних вікових груп, без верхніх обмежень, бо окриленість не вимірюється віком.

На Полтавщині проєкт працюватиме в обласному центрі та чотирьох об'єднаних територіальних громадах: Козельщинській, Глобинській, Шишацькій та Білицькій. Презентація ініціативи відбулась у Полтаві на початку лютого, до якої приєдналися багато партнерів, зокрема Полтавська облдержадміністрація, голови громад-учасниць, обласна служба зайнятості та торгово-промислова палата.

Наразі в області сформовані і розпочали навчання перші групи по 10 учасниць, і що кожна з них ретельно обмірковувала свою участь у проєкті, зважувала всі «за» і «проти», радилась із родиною і мала достатньо часу для ухвалення рішення. І кожна віднайшла підтримку рідних, бо зрештою проєкт дозволить зміцнити їхні родини, бо хто ж не хоче, щоб їхня найкраща в світі матуся і дружина була окриленою, розумною і успішною. Слід зазначити, що опосередковано через інформаційні кампанії та заходи проєкт залучатиме також чоловіків, членів родин жінок, мешканців громад. Ланцюжок вигод дуже простий: жінки отримають економічну незалежність, їхні родини — додатковий дохід, а громади — зростатимуть!

Як втілюватиметься проєкт «Крила»?

Ініціатива розрахована на чотири роки, до кінця березня 2025-го. Упродовж цього часу він має на меті надати підтримку близько 3 тисячам жінок та реалізовуватиметься в три етапи:

  1. Майстерня можливостей — наснаження, мотивація, вирішення особистих проблем, розуміння власних бажань.
  2. Працевлаштування — навчання у форматі тренінгів, семінарів, професійних курсів.
  3. Підприємництво — власні стартапи, бізнес-план та стартовий капітал для бізнес-леді.

У цьому проєкті беруть участь жінки за їхньою мотивацією і бажанням, це обов'язково мешканки сільських територій, які опинились в певних складних життєвих ситуаціях, або навіть зневірені і знедолені, які не мають постійної роботи.

Жінок навчають, мотивують повірити у власні сили, допомагають поглянути на світ з оптимізмом, надихнутися гідністю і визначитись із ціллю, дають навички, у тому числі з професійної орієнтації. Для кожної громади визначено перелік досвідчених консультантів із різних питань, психологів, менторів. Заняття проводяться як індивідуально, з урахуванням особливостей і можливостей кожної жінки, так є і групові заняття, з дотриманням норм карантинних обмежень. Після виходу області з карантинної «червоної зони» (процес довелось дещо переформатувати) ми вже провели перші групові навчання. У період навчання викладатимуться і психологія, і економіка, і бухгалтерські навички, і основи законодавства, і особистісний розвиток, самоідентифікація, цілепокладання, проєктний менеджмент тощо. У навчальному курсі передбачені навіть навчання з йоги — ментальної та фізичної методики покращення свідомості, тіла і психіки. Процес навчання для цієї першої хвилі триватиме близько чотирьох місяців.

Потім, залежно від бажання, учасниці можуть через обласний центр зайнятості отримати спочатку певну кваліфікацію і потім віднайти роботу. Тим же, хто виявить бажання і натхнення розпочати власну справу, досвідчені тренери допомагають оформити їхню бізнес-ідею у вигляді бізнес-плану. Далі на конкурсній основі відбиратимуться кращі ідеї, й АСТАРТА фінансуватиме ці стартапи сільських жінок.

Наприклад, серед учасниць є справжні таланти, які або продовжують історичні українські традиції з рукоділля, або вигадали для себе якийсь новий різновид такого популярного у світі мистецтва, як хендмейд. Їм потрібно допомогти знаннями з маркетингу і можливо зі стартовим капіталом.

«Крила», переконані засновники проєкту, допоможуть жінкам зробити їхній шлях до зростання та економічної стабільності легшим. Тепер головне — бажання та активність самих панянок: можливості є — тож варто обов'язково ними скористатися.

Фото: ФБ-сторінка групи «Наша АСТАРТА»

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"