Статті

ВІД МАТЕРІ ДОНІ ЛЮБОВ ПЕРЕЙДЕ. ШАНУЙМО ВИШИВАНИЙ КОД УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ

Вишивати українське національне вбрання бралися лише жінки, і вони наділяли виріб потужною позитивною енергетикою, красою і теплом. Віками цю майстерність матері передавали донькам. Натільна сорочка — вишиванка, стала символом українського народу — своєрідним кодом нашого етносу із зашифрованим оберегами і знаками, яка символізує добро, вірність і любов. Українська вишиванка має надзвичайно давнє походження, їй щонайменше 15 віків, і вона продовжує зберігати всю силу і мудрість наших пращурів, щоби передати її майбутнім поколінням.

Цьогоріч Всесвітньому дню вишиванки виповнюється 15 років! Свято відзначають щороку у третій четвер останнього місяця весни, тож наразі це 20 травня. І хоча поки це свято неофіційне і відносно молоде, але воно вже полюбилося світу і перетворилось на справді народне. Воно сприяє єдності і культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу, розкиданого волею долі по всьому світу.

Ініціаторами свята стали студенти Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, які 2006-го виголосили один весняний день «Всесвітнім днем вишиванки» і прийшли того дня в українському національному вбранні. Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів і викладачів університету, але ідея настільки сподобалась нашим співгромадянам і українській діаспорі за кордоном, що вже за кілька років до нього приєдналися мільйони людей по всьому світу, щоб підтримати Україну. Цього дня люди вбираються у вишиванки і рушають у них у буденних справах.

Та початківцем такого руху, мовою сьогодення — флешмобу, понад 100 років тому, був Іван Франко — першим, хто поєднав українську вишиванку із буденним одягом. Саме він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком, у такому вигляді його зображено на нашій 20-гривневій купюрі.

У кожному регіоні України техніка вишивання, орнамент, традиційні кольори, якими вишивають сорочку є різними, але всі вони збігаються в любові до рідних, до своєї землі, до прагнення волі і незламності української національної свідомості. 

Тож одягайте вишиванку на будь-який смак і колір, де б ви не були! Наповнимо інформаційний простір світлинами і розповідями про українські традиції, людей, мову, культуру...

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"