Статті

ДОСВІДЧЕНИЙ ФЛОТ «НІБУЛОНА» — ВАГОМИЙ ЧИННИК БЕЗПЕКИ СУДНОПЛАВСТВА

12 лютого 2021 року буксир компанії «НІБУЛОН-101» проєкту Т3500 узяв активну участь у рятувальній операції з ліквідації пожежі на судні PRINCE 4 у Чорному морі. Відомо, що екстрене повідомлення про надання допомоги судну надійшло 12 лютого о 18:30 від посту регулювання руху суден «Очаків». Кількість членів екіпажу — 19 чоловік. Судно вийшло з порту Миколаїв і в момент пожежі перебувало в районі банки Трутаєва.

Першим на місце події прибув рятувальний катер SAR-02, але надзвичайно складні погодні умови (вітер W-NW/20-24 м/с, висота хвилі — 1,5-2 м) не дали йому підійти до судна PRINCE 4.

Буксир «НІБУЛОН-101» прибув на місце подій о 20:14 і самостійно, дотримуючись усіх правил безпеки, та оперативно вжив необхідних заходів з ліквідації пожежі.

О 21:00 на місце подій прибув також буксир KEELBY. Буксири успішно виконали спільну роботу з ліквідації залишкових вогнищ пожежі всередині приміщень шляхом забезпечення судна всім необхідним (пожежними шлангами (рукавами), вогнегасниками тощо), а також охолодження надбудови для безпечного обстеження стану приміщень.

За словами генерального директора компанії «НІБУЛОН» Олексія Вадатурського, позаштатна ситуація на суховантажі могла статися ще вдень, члени команди планували впоратися із ситуацією самостійно, тому навіть і не просили допомогти. «Очевидно, чергові з контролю безпеки судноплавства підняли тривогу. Власником судна є ТОВ «Коско Шиппінг Лайнз Україна», — сказав він.

О 22:14 пожежу було локалізовано. Черговий лінійний лоцман морського порту Миколаїв, який весь цей час знаходився на судні PRINCE 4 та допомагав у боротьбі з пожежею, та жоден з членів екіпажу цього судна (громадяни Сирії та Індії) не постраждали. Координатор рятувальної операції порту Південний висловив щиру вдячність нібулонівцям за ефективну участь у рятуванні усіх членів екіпажу та лоцмана.

За інформацією судноплавної компанії «НІБУЛОН», багатоцільові морські буксири проєкту Т3500, що є одним з найсучасніших проєктів, завдяки наявності двох протипожежних лафетних стволів спроможні подавати струмені довжиною 100 м по 375 м3 на годину. Завдяки цьому можна загасити вогонь як на судні, так і на березі. Це універсальні морські буксири криголамного типу, здатні працювати в льодових умовах із товщиною льоду до 60 см. Завдяки спеціальним гвинторульовим колонкам буксири здатні ходити носом, кормою і будь-яким бортом.

Досвідчений флот компанії «НІБУЛОН» завжди бере участь у рятувальних операціях та оперативно надає допомогу. Зокрема, на початку 2020 року буксир «Лідіївський» здійснив обколювання криги та буксирування т/х PALLADIY (прапор Камеруну) на рейді порту Очаків, а буксир «НІБУЛОН-4» надав допомогу у знятті т/х «ЛІЗОРІ» (прапор України) з мілини на БДЛК. У грудні 2018 року буксир «НІБУЛОН-6» взяв участь у рятувальній операції з визволення т/х «Мирослав» (прапор України) з льодових торосів. А у квітні 2017 року буксир «Козацький» здійснив маневри зі зняття з мілини т/х LIMBA (прапор України).

Важливим внеском компанії у забезпечення безпеки судноплавства на р. Дніпро стало виготовлення 2020 року фахівцями суднобудівно-судноремонтного заводу «НІБУЛОН» 30 комплектів засобів навігаційної обстановки (ЗНО) — льодових буїв-сигар типу Н-2 з комплектами забезпечення («мертві» якорі, ланцюги та вертлюги). Вони були встановлені на водних підходах та акваторіях причалів філій компанії, що розташовані на Дніпрі, — «Кам'янка-Дніпровська», «Тернівська», «Вітове», «Градизьк» та «Зеленодольська».

Фотоматеріали з місця події надані Державною службою морського та річкового транспорту України.

За інф. офіційної ФБ-сторінки компанії «НІБУЛОН»

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"