Статті

ЕЛЕВАТОРНЕ ГОСПОДАРСТВО АСТАРТИ: ЯКІСТЬ, ШВИДКІСТЬ, НАДІЙНІСТЬ

Якість зерна визначає його ціну. Належно очищене, просушене і знезаражене збіжжя можна отримати лише на високотехнологічному елеваторному комплексі, де воно зберігатиметься до настання вигідної для виробника ціни.

З нарощуванням обсягів виробництва зерна в Україні збільшуються і потужності для його якісної доробки і надійного зберігання. Відтак великі і високотехнологічні елеваторні комплекси світового рівня все частіше пропонують свої послуги сільгоспвиробникам.

Діяльність вертикально інтегрованого агропромхолдингу АСТАРТА, який є одним із найбільших виробників сільгосппродукції в Україні і господарює на 230 тис. га землі, потужно представлена на зерновому ринку.  Наразі його елеваторні потужності сягають 550 тис. тонн зерна. Про елеваторне господарство АСТАРТИ та цілу низку пропозицій щодо співпраці з сільгоспвиробниками і програм лояльності розповів керівник департаменту елеваторного бізнесу Олексій Вєровчук.

— Пане Олексію, як наразі представлений елеваторний комплекс АСТАРТИ, адже цей напрямок можна вважати новим для компанії?

— АСТАРТА є відомим потужним вітчизняним агровиробником із понад чвертьвіковим досвідом. Ми працюємо в семи областях України із земельним банком у 230 тис. га. Наша компанія зажила доброї слави на ринку цукровиробництва, в галузі скотарства, зокрема у виробництві високоякісного молока. Елеваторні ж потужності для галузі зерновиробництва для власних потреб зводились поступово з розвитком компанії.

Завдяки впроваджуваній від 2016 року комплексній програмі «Зерно АСТАРТИ» агрохолдинг наразі можна віднести до лідерів українського ринку з виробництва і зберігання зернових та олійних культур. Наші елеваторні потужності складаються з семи сучасних високотехнологічних перевантажувальних комплексів, які відвантажують зерно на автомобільний і залізничний транспорт і мають обсяг одноразового зберігання понад 550 тис. тонн.

Елеватори АСТАРТИ зберігають власну продукцію та зерно декількох тисяч контрагентів зі всієї України, а завдяки налагодженій роботі ми маємо в середньому два обороти на рік. Наприклад, минулого маркетингового року 1 мільйон тонн зернових, олійних і бобових культур ми прийняли на 1 січня 2020 року. На сьогодні, від початку 2020/2021 МР, ми вже прийняли 600 тис. тонн, хоча збирання пізньої групи сільгоспкультур іще триває.

Хочу наголосити, що ми відкриті для плідної співпраці з іншими сільгоспвиробниками і зернотрейдерами. Коли 2018 року було розгорнуто активне будівництво елеваторів на Полтавщині, ми поступово почали приймати зерно від третіх осіб і на зберігання, і на доробку. Нашими послугами користуються і трейдери завдяки численним перевагам — елеватори АСТАРТИ гарантують тотальний контроль якості зерна на всіх етапах приймання, доробки, зберігання та відвантаження. До того ж ми пропонуємо нашим партнерам максимально зручні і вигідні умови співпраці. Ми зацікавлені і в закупівлі збіжжя, і в наданні послуг із доробки, зберігання і логістики.

— З якими сільгоспкультурами ви працюєте?

— Елеватори АСТАРТИ можуть працювати більше ніж із 10 культурами. Насамперед, це зернові — пшениця, кукурудза, ячмінь, жито, гречка, овес та сорго. Також олійні — ріпак та соняшник, причому ми відокремлюємо високоолеїновий соняшник, та приймаємо зернобобові (соя).

У процесі приймання і зберігання зерна ми надаємо повний комплекс послуг:  проводимо  попередні аналізи та користуємося сертифікованими лабораторіями по визначенню показників безпеки та ГМО.

При прийманні лабораторії користуються експрес-аналізаторами, що суттєво прискорює обслуговування автотранспорту.

Ми проводимо сушіння, очищення, вентилювання та знезараження (за потреби). Так само на наших комплексах встановлено високопродуктивні сушарки, які здатні поступово й ощадно сушити зерно без пошкодження. І, звісно, проводимо відвантаження зерна автомобільним та залізничним транспортом.

— Логістика — вузьке горлечко зернового бізнесу. Аграрії мають вчасно доставляти зерно в порт, а на вантажівки діють вагові обмеження, та й Укрзалізниця відмовляється працювати з дрібними відправниками. Чи до вас можна потрапити у відправницький маршрут?

— Наші елеватори здатні вантажити відправницькі маршрути (48-54 вагони). Кожен із трьох у Полтавському регіоні — Лутовинівський, Семенівський і Яреськівський, здатні вантажити відправницькі маршрути за добу, а Скороходівський та три елеватора Східного регіону — Війтовецький та Красилівський на Хмельниччині і Хмільницький на Вінниччині — за півтори доби. Наразі це дуже актуальне питання з урахуванням оптимізації роботи Укрзалізниці, а відтак несвоєчасним наданням нею вагонів-зерновозів дрібним замовникам та здійснення перевезень їхнього зерна. Це дуже гостра проблема для невеликих агропідприємств і фермерів, для яких співпраця з великими компаніями стає рятівним колом.

У нашому розпорядженні також є маневрові локомотиви, що дозволяє не втрачати час на очікування і за графіком доставляти завантажені маршрути на станції відправлення Укрзалізниці.

Ми маємо сучасний парк зерновозів, тому за необхідності ми можемо доставляти зерно з поля на елеватор власними вантажівками.

З нами співпрацюють як невеликі і середні сільгоспвиробники, так і потужні агрокомпанії. Ми надаємо весь комплекс елеваторних послуг, який наразі вимірюється — від поля до порту.

— Чи може таке статись, що до вас привезли зерно, а у вас немає місця для нього? Або зерно завологе, час для просушування попередньої партії збільшується і водієві доводиться чекати. Яка добова пропускна спроможність елеваторів?

— Такого не може бути.

Якщо взяти найбільш важку сільгоспкультуру — кукурудзу, то при знятті вологи з 24% з поля до необхідних 14% можемо сушити 3 тис. тонн на добу.

Наприклад, наш найбільший Семенівський елеваторний комплекс може виконувати сім незалежних операцій одночасно: працюють три лінії приймання продукції з автомобільного транспорту продуктивністю 150 тонн на годину кожна, причому це може бути три різні культури. Тут встановлено дві енергозберігаючі зерносушарки Strahl 18000 FR з системою рекуперації тепла, які можуть забезпечувати автономне сушіння двох окремих культур. Також працюють по дві лінії відвантаження на автомобільний та залізничний транспорт із можливістю одночасної подачі 27 вагонів.

Так само без проблем ми працюємо з соняшником, насіння якого займає половину обсягу. Після належної обробки насіння надійно зберігається аж до червня, коли ціна на нього з боку переробників максимальна.

Те саме стосується елеваторів Західного регіону, де ми ідеально працюємо як по ранній, так і по середній та пізній групах сільгоспкультур. Адже тут зерно з природних причин традиційно більш вологе, до того ж терміни дозрівання стислі — коли на елеватор «усім треба одночасно». Таке можливо завдяки дотриманню графіку прийому і злагодженій роботі персоналу всього задіяного у виробництві ланцюжка АСТАРТИ.

Наше завдання — максимально оптимізувати роботу елеваторів і скоротити термін перебування вантажівок на території. Ми поставили за мету опрацьовувати 10 вантажівок на годину. У середньому зараз виходить близько 8 машин на годину, адже це специфіка — машини нерівномірно приходять.

Усі наші лабораторії акредитовані, тут встановлено сучасне лабораторне обладнання — аналізатори зерна — Infratec — підв'язані в облікову систему 1С, пробовірбірники всі автоматизовані, тому ми гарантуємо достовірне визначення якості зерна на всіх етапах. Процеси взяття проб і визначення якості та зважування — забирає не більше 10 хвилин. Вивантажується на завальній ямі машина також швидко, за 5-6 хвилин.

Ми активно впроваджуємо автоматизовану систему управління транспортом на території елеватора за RFID-технологіями. На Хмільницькому елеваторі вона вже працює, на Лутовинівському — проходить тестування. Решта елеваторних комплексів до них невдовзі доєднається.

Сутність її роботи у тому, що на в'їзді за допомогою системи ідентифікації даних водій та його авто заносяться в систему. Водієві видається перепустка — його ідентифікатор на всіх контрольних точках переміщення на території елеватора. При проходженні певної ділянки — реєстрація, відбір проб, ваговий комплекс тощо — дані про проходження контрольної точки і результати вимірювання миттєво надходять до облікової системи, таким чином забезпечується прозорість та контроль за процесами на елеваторі. Отримавши перепустку, водій і ми завдяки системі вже знаємо, скільки та якої якості у вантажівці збіжжя і до якої саме завальної ями автотранспорту слід їхати. Відтак ми маємо онлайн-доступ до даних по автомобілям, чергам, результатам проб, зважуванням, підсумковим показникам тощо. Це не просто підвищує пропускну здатність елеватора, а й забезпечує економічну безпеку обох сторін — елеватора і клієнта, створюючи достовірну історію співпраці.

— Напрочуд актуальне питання екологічності роботи елеватора. Трапляються і зграї голубів та горобців на території. Кинули зерно в завальну яму, і звідти полова полетіла на три кілометри довкола, засмічуючи водойми і колодязі. Як у вас вирішене питання збереження довкілля?

— АСТАРТА до питання збереження довкілля підходить з максимальною відповідальністю. Тому у нас дуже ефективно працює управління охорони праці та екології. Відтак на наших елеваторах упроваджено систему гарантування безпеки і якості продуктів НАССР. Щороку, згідно з чинним законодавством, наші елеватори проходять аудити і різні перевірки. Із цим у нас усе строго.

Щодо викидів в атмосферу при сушінні, протидії зграям птахів, боротьби з гризунами і шкідниками — все виконується за процедурами НАССР. Ми працюємо на сьогодення і на майбутнє, тому абсолютно свідомо ставимось до питання збереження здоров'я людей, тварин, довкілля.

— Очищення зернових культур в умовах елеватора, або наскільки ви здатні покращити якість зерна, що до вас надходить?

— У нас встановлено хороші зернові сепаратори, переважно це вітчизняні «ЛУЧ» ЗСО 200 (попереднє очищення) БСХ-300; «Горизонт», які дозволяють проводити як первинне, так і остаточне очищення різного зернового вороху сільгоспкультур (колосових, круп'яних і зернобобових, технічних і олійних) від  легких і дрібних до великих зернових домішок.

Поточного року на Війтовецькому і Хмільницькому елеваторах ми встановили більш сучасні і технологічні сепаратори української фірми «Оліс» — «Горизонт-К-300» та «Горизонт-К-400», які мають значно більшу продуктивність очистки та робочу поверхню сит відповідно 24 м2 та 32 м2.

Ми свідомо віддали перевагу вітчизняним сепараторам, тому що вони не поступаються кращим іноземним маркам, водночас майже ідеальні за співвідношенням ціна-якість.

Випробовували ми їх на насінні соняшнику і сої та залишились дуже задоволені результатом.

Тому зерно після нашого елеватора буде гарантовано високої якості.

— Як щодо гарантій наявності зерна поклажодавця на елеваторі? У вас тоннами «миші зерно не їдять»?

— (Сміється). Це цілком виключено! Автоматизована система обліку виключає «зникнення» бодай однієї зернини.

Ми практикуємо, у разі бажання поклажодавця, контроль з його боку за зберіганням зерна. Це зумовлено договором, наприклад, раз на місяць фахівець може перевіряти: умови зберігання, якщо є потреба, можна за допомогою лазерної рулетки переміряти обсяг, переглянути всі поточні  показники умов зберігання тощо.

Хочу наголосити, що силоси — це не напольні склади, де не те що миші можуть пробігти... Тож напольне зерно слід ретельно пильнувати. У нас скрізь встановлено системи захисту, камери відеоспостереження. Тому мишка не проскочить.

«Зникнення» зерна можливо лише за умов тотальної змови. АСТАРТА — відкрита публічна компанія, яка понад усе цінує свою репутацію. Ми з відповідальністю і повагою ставимось до кожної людини, до всіх наших виробників і до партнерів. Тому можете бути певні, ваше зерно — в надійних руках!

— Розкажіть, будь ласка, про Програми лояльності від АСТАРТИ. У чому вони полягають? Яка кількість і якого розміру господарства можуть ними скористатись?

— Для налагодження більш комплексної і стійкої співпраці АСТАРТИ зі стейкхолдерами створено спеціальний Центр партнерської взаємодії (ЦПВ), який об'єднав усі сервіси і комерційні програми, що може запропонувати аграріям наш агрохолдинг. Програми лояльності можуть стосуватися як конкретного напрямку роботи, так і бути комплексними. За складних економічних умов сьогодення це дуже актуально для сільгоспвиробників.

Наші елеватори пропонують аграріям, насамперед, знижки на послуги залежно від тонажності в пакеті послуг — що більший обсяг зерна, то більша знижка (від 5% до 20%). Також ми пропонуємо окремий тариф на перевалку без доробки (базисні показники). Можна скористатись послугою відокремленого зберігання.

Ми також працюємо з нішевими культурами і нетрадиційною сировиною, такою як пивоварний ячмінь,  гранульований шрот, комбікорм, паливні пелети.

Агровиробникам ми пропонуємо здійснювати оплату за елеваторні послуги не щомісяця, а при відвантаженні або зміні права власності (як різновид кредитування агровиробника).

За програмою «Знайомство», при роботі з новим клієнтом-виробником весь комплекс елеваторних послуг на першій тисячі тонн продукції — за 50% від стандартної вартості. При загальному обсязі перевалки/доробки/зберігання від 3000 тонн.

Серед послуг і пільгове зберігання за «подвійним складським свідоцтвом» (заставні закупівлі).

Також ми пропонуємо спеціальні умови співпраці. Зокрема, наявність відповідального менеджера за співпрацю з конкретним клієнтом.

Для поклажодавця — можливість доступу до процесу лабораторних досліджень. А також, за запитом поклажодавця, доступ сюрвеєрів на елеватор для перевірки кількісних/якісних показників товару, що належить поклажодавцю.

При відвантаженні зерна на умовах СРТ порт та при виникненні питань щодо якості, виїзд представника елеватора на місце для з'ясування розбіжностей.

Тож АСТАРТА запрошує компанії, які працюють на зерновому ринку, долучитися до співпраці. 

Ми маємо багаторічний досвід роботи на ринку виробництва та зберігання зерна. Наші елеваторні комплекси компактно розташовані у розрізі регіонів. Ми гарантуємо сертифіковані умови для зберігання зерна і забезпечення його якісних показників. До того ж, і це є дуже важливо, АСТАРТА дотримується оптимальної і прозорої тарифної політики.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"