Статті

ПІДКОРЮВАЧІ ХВИЛЬ: УКРАЇНСЬКІ ПЛАВЦІ ЗАПОЧАТКУВАЛИ 50-КІЛОМЕТРОВИЙ ПЕНТАМАРАФОН НА ПІВДЕННОМУ БУЗІ

Про користь плавання для здоров'я знають усі. Уявіть собі хоча б приблизно, яку максимальну відстань ви можете пропливти, якщо, звісно, вмієте плавати. Уявили? Тоді ви зрозумієте наше захоплення від інформації, що 25 серпня 2020 року вперше в історії України відбувся пентамарафон завдовжки у 50 кілометрів на відкритій воді. Семеро сміливців, професійних плавців, подолали цю відстань на річці Південний Буг від терміналу філії «Вознесенська» до філії «Нова Одеса» компанії «НІБУЛОН» і приурочили своє досягнення 29-й річниці Незалежності України. Організаторами змагань виступили чемпіон України з плавання на відкритій воді, уродженець Вознесенська Сергій Шумов, Вознесенська міська рада за підтримки Федерації плавання України, КО ВМЦФЗН «Спорт для всіх», ГО «Вознесенське об'єднання «Наше місто». Генеральним спонсором — ТОВ СП «НІБУЛОН» на чолі з генеральним директором, Героєм України Олексієм Вадатурським.

Символічно, що змагання пройшли в день першого зареєстрованого у світі ультрамарафонського запливу, який відбувся далекого 1875 року через пролив Ла-Манш. Першою людиною, яка перетнула вплав цей пролив між Великою Британією і Францією та подолала відстань за різними оцінками від 40 до 50 км став британець Метью Уебб. Його заплив тривав 21 годину 45 хвилин. Упродовж наступних 36 років більше 80 спортсменів зазнавали невдачі на цій дистанції. Та зрештою пролив підкорився. А американка Гертруда Едерле стала першою жінкою, яка 1926 року подолала дистанцію за 14,5 годин. І дотепер підкорити Ла-Манш для плавців вважається одним із найвищих досягнень, бо холодна вода, височенні хвилі і постійна присутність суден вимагають від людини максимальної концентрації її людських і навіть надлюдських можливостей. Нині, за даними Channel swimming association, Ла-Манш подолали вплав близько 2,4 тисячі екстремалів.

Плавання загалом — це життєво важливий навик, який полягає в умінні людини триматися на воді і рухатися нею. Давня індійська мудрість зазначає, що вода забезпечує чоловіку 10 переваг: ясність розуму, свіжість, бадьорість, здоров'я, силу, красу, молодість, приємний колір шкіри і увагу красивих жінок.

Як вид спорту плавання існує в сучасній історії з 1889 року, коли в Будапешті вперше було проведено міжнародні змагання саме на відкритій воді, бо плавальних басейнів на той час не існувало. А 1896-го плавання включили до програми перших сучасних Олімпійських ігор.

Наразі всі знають, що існує чотири основні види спортивного плавання: кроль на грудях, кроль на спині, брасс і баттерфляй (дельфін). І мало хто знає, що справжнім світовим «королем баттерфляю» минулого століття називали неодноразового рекордсмена світу з плавання Семена Петровича Бойченка (1912-1987), видатного спортсмена і тренера, людину, яка пройшла ГУЛАГ і залишилась нескореною і непереможеною, яка була головним тренером збірної СРСР з цього виду спорту на Олімпійських іграх у Римі 1960-го. Він народився на Миколаївщині, в Мар'ївці Баштанського району, на березі річки Інгул — найбільшої притоки Південного Бугу, що несе свої води до Чорного моря. І шлях до спорту прокладав моряком Чорноморського флоту, які, як відомо, тренувались виключно на відкритій воді.

Марафон — це подолання людиною великої відстані в умовах змагань або з такими самими суперниками, або навіть із самим собою. У світі проводяться марафони велосипедні, лижні, бігові, з тріатлону (наприклад, змагання Ironman, де треба за 17 годин на загал подолати 3,86 км вплав, 180 км на велосипеді і класичні 42,2 км бігом) тощо. Плавання на відкритій воді — на морі, річці і озері, ввійшло в програму світових чемпіонатів відносно недавно, 1991 року, і набуло неабиякої популярності. На відміну від басейна, на відкритій воді спортсмен не намагається проплисти одну і ту саму дистанцію на секунду швидше, а щоразу намагаєшся проплисти більше, ніж попереднього разу.

Найпопулярнішим у сучасному світі є заплив через Босфор у Стамбулі — це 6,5 км з азійської частини до європейської, який збирає близько двох тисяч учасників. Є ще безліч серій, наприклад, Oceanman — це близько 30 стартів на рік по всьому світу з декількома дистанціями на вибір. Як правило, це коротка дистанція в 1-2 км, середня — 3-5 км і довга — 10-12 км залежно від старту. З 2020 року у цій серії ще почали проводити ультрамарафон — до 30 км. А от найпрестижніші марафони на відкритій воді об'єднані в океанську сімку, так званий негласний клуб Ocean's Seven. Найбільш поважним із них вважається заплив через Ла-Манш, який має відстань 34 км, а найбільшу дальність має заплив між островом Санта Каталіна і Південною Каліфорнією (США) — 46 км.

Зрозуміло, дуже важливі фізична і психологічна підготовка людини, її віра у власні сили і бажання підкорити наступну з визначених для себе вершин. Бо тут обов'язково слід враховувати безліч перешкод, де серед головних для плавців є склад (прісна чи солона) і температура води, сила вітру і хвиль, сонячні промені, які обпікають обличчя, відбиваючись від води, течія, чайки, риби, судна і човни, водорості і безліч непотребу, що може неочікувано виринути з води тощо. Тому слід мати відповідну екіпіровку — гідрокостюм, шапочку, окуляри і бажано беруші.

Ну і тепер стає зрозумілим, чому організований пентамарафон став приголомшливим явищем для української спільноти плавців на відкритій воді. В нашій країні проводяться запливи на Дніпрі, на озерах. А марафони на 50 кілометрів в Україні ще ніхто не робив.

Слід зазначити, що організатори поставились до проведення змагань дуже відповідально, активна підготовка розпочалась іще в лютому. За їхнім задумом, цей захід слід було би зробити постійним і залучати до участі міжнародних спортсменів, світову спільноту. Тим більше, що на Південному Бузі створено для цього максимально комфортні умови. Саме про це зазначає натхненник, організатор і учасник змагань Сергій Шумов.

Для участі у Вознесенському пентамарафоні-2020 було запрошено всього семеро досвідчених плавців, які в прямому сенсі власною шкірою мали випробувати Південний Буг на собі. Серед них: Михайло Кобижча (Київ) — майстер спорту з плавання, переможець і призер чемпіонатів України, неодноразовий призер Oceanman; Владислав Курисько (Київ) — кмс з плавання, дворазовий фіналіст  чемпіонату світу Oceanman; Анна Пасічник (Київ) — кмс з плавання, срібний призер запливу через Босфор 2019, переможниця Oceanman на 5 км в абсолюті; Михайло Романішин (Миколаїв) — мс з плавання, національний рекордсмен за найдовший заплив на відкритій воді, призер чемпіонатів України, засновник проєкту «Вплав Дніпро». Здолав вплав понад 950 кілометрів по Дніпру від кордону з Білоруссю до Чорного моря. Заплив тривав впродовж 5-10 серпня 2019 року від села Страхолісся Київської області на кордоні з Білоруссю до міста Херсон, встановив Національний рекорд України — найдовший заплив у відкритій воді; Андрій Савицький (Київ) — мс з плавання, багаторазовий чемпіон України; Віталій Ступак (Львів) — Ironman, учасник багатьох етапів Oceanman, срібний призер першого у світі запливу Oceanman на 30 км, Каламата; Сергій Шумов (Вознесенськ) — кмс з плавання, чемпіон України з плавання на відкритій на воді (2,5 км) 2018, учасник серії запливів Oceanman, 7 місце Oceanman, Дубай, та 5 місце UltraOceanman, 30 км, Каламата. Суддею змагань було запрошено викладача кафедри олімпійського та професійного спорту Чорноморського національного університету імені Петра Могили, заслуженого тренера України Карена Абрамова.

View the embedded image gallery online at:
http://www.agroprofi.com.ua/statti/1878-50#sigFreeIde95efc38c3

Отже о 6-й годині ранку 25 серпня на причалі філії «Вознесенська» зібралося чимало людей, які прийшли надихнути спортсменів на це довге і виснажливе випробування. За півгодини суддя дав старт і спортсмени почали свій тривалий пентамарафон у супроводі фахівців на гумових човнах.

Першим нібулонівського причалу у Новій Одесі після довгих годин плавання дістався Михайло Кобижча (14 год. 25 хв.), другою — тендітна Анна Пасічник (15 год. 18 хв.), третім — Андрій Савицький (16 год. 18 хв.) і за ним решта учасників, які прийняли цей виклик.

«Це нейморівно, але ми це зробили!», — так наступного дня зустрічало місто Вознесенськ своїх героїв. Українці щиро вітали всіх учасників цього історичного, спортивного, яскравого дійства — підкорювачів хвиль! Урочисте нагородження спортсменів і нетривалий мітинг зібрали дуже багато молоді. Святковому настрою сприяв офіційно зафіксований в Національному реєстрі рекордів України рекорд «Найдовша в Україні дистанція змагань з плавання на відкритій воді. Організатор — територіальна громада м. Вознесенськ».

«Марафонське плавання — один із найтяжких та вимогливих видів спорту. Витривалість, мужність, стійкість — саме такі якості притаманні учасникам цього складного виду плавання та допомагають досягти тих успіхів, які мають сьогодні наші учасники», — такими словами вітав і проводив нагородження міський голова Віталій Луков.

Міський голова м. Вознесенськ Віталій Луков
Міський голова м. Вознесенськ Віталій Луков

Ми розпитали Олексія Вадатурського, що спонукало його виступити генеральним спонсором Вознесенського пентамарафону. І отримали таку відповідь: «Коли професійна людина намагається зробити щось таке, що до цього ніхто не робив, це заслуговує поваги і підтримки. Люди, які організовують змагання і беруть у них участь — професіонали, які пропагують спорт і здоровий спосіб життя. Які демонструють можливості людини долати будь-які перешкоди. Я добре на цьому знаюся (посміхається). До того ж я займався багатьма видами спорту: і біг на великі дистанції, і велоспорт, і єдиноборства, і командні види. Тому я такі починання підтримую».

Олексій Вадатурський наголосив, що такі змагання стали можливими ще тому, що «НІБУЛОН» власними силами і коштом зробив Південний Буг не просто судноплавним. «Ми зробили річку чистою! У ній проточна чиста вода, а не каламутна. Ця вода здорова. У ній немає нечистот, бо наші судна їх ніколи не скидають у річку, на противагу від теперішньої редакції законопроєкту про ВВТ (законопроєкт «Про внутрішній водний транспорт», реєстр. №1182-1-д — прим. ред.), яким хочуть дозволити це робити. За умов скидання нечистот — у воді з'являються різні інфекції, холерні палички тощо, і проведення таких змагань стане нереальним».

На чистий тепер Південний Буг їздять мешканці Миколаєва і області відпочивати і купатись, зауважив він, та й миколаївські рибалки також обирають район Нової Одеси і вище. «Бо там затишно і приємно, і там є риба — ми систематично вже багато років проводимо зариблення річок. Ми прагнемо відродити річки і річковий рух в Україні, це стосується не лише судноплавства. Річками мають плавати і судна, і люди, такі як сьогоднішні учасники пентамарафону. Відродження річок — це відродження України, її здорової і незламної нації!», — резюмував О. Вадатурський.

Фото надані організаторами змагань

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"