Статті

ЛІДЕР МОЖЕ ВСЕ!

Стратегічну співпрацю між Україною і Французькою Республікою в галузі промислового, економічного і безпекового партнерства було розпочато на суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН» 22 липня 2020 року. Цього дня стартував урядовий проєкт посилення системи морської безпеки та охорони кордону України. Він передбачає отримання Державною прикордонною службою Україною 20 найсучасніших патрульних катерів, 15 з яких будуть збудовані французькою державною компанією ОСЕА, а 5 — українською компанією «НІБУЛОН».

Умови визначені міжурядовою угодою, підписаною в Парижі 19 листопада 2019 року міністрами внутрішніх справ України і Франції. Верховною Радою України цю стратегічну угоду було ратифіковано 4 березня 2020 року. Вартість проєкту становить EUR 136,5 млн, з яких передбачено 85% — кредитування урядом Франції та провідними європейськими банками та 15% — з Держбюджету України-2020, із фонду фінансування МВС. Проєкт розрахований до 2024 року, а перший корабель Україна зможе отримати вже 2021 року.

В урочистій церемонії старту проєкту взяли участь міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, Надзвичайний і Повноважний посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен, головний виконавчий директор компанії ОСЕА Ролан Жосар, голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко, голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, Голова Національної поліції України Ігор Клименко, народний депутат Давид Арахамія, численні поважні гості, представники урядових вітчизняних і зарубіжних організацій, суднобудівники, журналісти.

Насамперед всі учасники заходів мали змогу детально ознайомитися з роботою суднобудівного заводу «НІБУЛОН», пройшовши всіма його виробничими дільницями і оглянувши лінійку нібулонівського флоту.

Розпочинаючи урочистості, Арсен Аваков щиро подякував суднобудівникам і особисто Олексію Вадатурському. «Наразі ми оглянули лише маленьку дещицю того, що ви робите, — наголосив він. — І ваш колектив один з небагатьох у країні, хто знає, що робити, вміє це робити завдяки кваліфікованому персоналу інженерних і керівних кадрів, а також завдяки вправним умілим робочим рукам. Тому нам усім є чим пишатися — сьогодні в присутності повноважних гостей на заводі закладається проєкт, який для підприємства, для Миколаєва і всієї України на роки стане стратегічною гілкою розвитку».

Привітав учасників заходів і виказав всебічну підтримку цьому міжнародному проєкту Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час прямого телевізійного включення з засідання Кабінету Міністрів. «Уряд продовжує вести активну роботу по посиленню безпеки країни. Одна зі складових цієї роботи — це оновлення техніки для наших прикордонників, зокрема щодо морської безпеки. Будь-яка ділянка українського кордону має бути надійно захищена, будь то море або сухопутна ділянка. Задля цього уряд реалізовуватиме проєкт щодо закупівлі 20 патрульних кораблів французької компанії. Ключовий момент — це не те, що ми взяли і купили щось за кордоном, а те, що стратегічною умовою договору є будівництво 5 кораблів на потужностях українського суднобудівного підприємства, а саме — на заводі компанії «НІБУЛОН». Вважаю це вдалим прикладом підтримки національного виробника, адже це робочі місця і робота для сотень сімей, досвід і технології з виготовлення кораблів такого формату», — сказав глава уряду.

Французька компанія OCEA обрала українським партнером суднобудівне підприємство «НІБУЛОН». Воно збудує кожне четверте з двадцяти, тобто загалом п'ять, суден проекту FBB 98 MKI. Це маневрений патрульний корабель з легкого морського алюмінію довжиною 32 метри, швидкістю до 30 вузлів із дальністю плавання 1200 морських миль із малою осадкою для плавання на мілководді. Кожне судно буде оснащене сучасними системами оптико-електронного спостереження, RIB-човнами для оглядових груп прикордонників, а також вітчизняним озброєнням: артилерійською установкою і кулеметами. Судна призначені для охорони державного кордону на воді, операцій спостереження, нагляду та контролю, пошуково-рятувальних операцій та протидії диверсійно-розвідувальним групам.

Продовжуючи церемонію, Арсен Аваков зазначив, що морська ділянка українського кордону потребує посилення та мобільності на воді. В окупованому Криму залишилися бази та 19 наших прикордонних кораблів і катерів, більшість наявних кораблів — технічно застарілі та потребують оновлення. «Миколаїв завжди був містом корабелів, — наголосив він. — Я дуже радий, що французькі партнери обрали саме миколаївський суднозавод «НІБУЛОН», виходячи з високого професіоналізму та компетенції. Тому ці кораблі — це буде наш спільний українсько-французький продукт, інакше сказати не можна. Тому в рамках реалізації цього проєкту Україна не лише отримає нові сучасні кораблі для захисту державного кордону, а й здобуде сучасні технології в будівництві кораблів. У подальшому це дозволить не лише самостійно обслуговувати ці кораблі на українських підприємствах, а й розвивати власне виробництво».

Міністр також уточнив, що українсько-французький урядовий контракт включає в себе закупівлю катерів, навчання персоналу та технічне обслуговування катерів.

Звертаючись до присутніх, генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН», Герой України Олексій Вадатурський зазначив: «Сьогодні ця подія для нас — це великий виклик. І велика подяка французькій компанії, яка обрала нас сама. Як патріоти України ми інвестуємо в її економіку, ми відроджуємо Дніпро і розбудовуємо український флот і робимо все, щоб Україна була морською державою, а не країною біля моря. Для нас велика честь реалізовувати проєкт, який дасть можливість посилити систему морської безпеки та охорони кордону України, щоб ми були могутньою і незалежною морською державою!

Ми раді підставити країні своє могутнє плече, адже «НІБУЛОН» — найсучасніше суднобудівне підприємство України, на якому працюють кращі фахівці галузі. В нашій компанії працює кожен п'ятий суднобудівник України, кожен п'ятий — це золоті робочі руки, яким довірили виконання цих унікальних катерів.

Для нашої компанії — це дуже відповідальна і патріотична можливість долучитися до почесної задачі захисту суверенітету України і розбудови українського флоту. Це доступ до сучасної технології роботи з алюмінієвими сплавами, будівництва за новітніми технологіями сучасних суден і можливість в майбутньому будувати судна різного класу, цивільні судна і військові кораблі. Ми маємо сьогодні дві унікальні лінії для обробки як чорного металу, так і алюмінію. Ми досягли домовленостей з нашими французькими колегами, що ми зможемо виконати замовлення дуже швидко, в найкоротші терміни. І ми хочемо довести всьому світові, що Україна — це країна суднобудівників, тому до нас повертатимуться працювати з-за кордону українські моряки, до своїх сімей, і працюватимуть на розвиток України!»

Давид Арахамія зазначив, що історично Миколаїв називали містом корабелів, але донедавна був час, коли місто корабелів було, але в ньому не було кораблів. Їх не було до того, допоки в галузі не з'явився Олексій Вадатурський. «За останні п'ять років такий модельний ряд, який опанував «НІБУЛОН», не під силу багатьом провідним суднобудівним заводам. Тому сьогоднішня подія і цей день стануть для Миколаєва тим рубіконом, перетнувши який ви повернете собі славу міста корабелів».

Етьєн де Понсен зазначив, що для нього велика честь бути присутнім на цьому заході. «Ми підписуємо дуже важливий контракт між компанією «НІБУЛОН», яка, як я встиг пересвідчитись, є провідним і ефективним сучасним підприємством України, та флагманом суднобудівної галузі Франції — компанією ОСЕА», — сказав він. І підкреслив, що дуже пишається оперативністю просування проєкту, адже перші переговори було проведено близько двох років тому, і вже 2021 року є надія поставити перші катери замовникам.

Дипломат наголосив, що дуже важливим є той факт, що значна частка складової міжнародного контракту буде виконана на українському підприємстві, саме на потужностях цього заводу: «У такий спосіб ми відповідаємо на той заклик, з яким звертається до нас Президент Володимир Зеленський: виробляти якомога більше саме тут, в Україні. І робимо це з надзвичайним задоволенням».

Він додав, що має надію скоро знову зустрітися з усіма присутніми з нагоди спуску на воду цих катерів.

Ролан Жосар висловив щиру вдячність українській стороні за вибір саме його компанії. І зазначив, що дана модель катерів є бестселером виробництва ОСЕА, яка виготовляє їх для Франції і багатьох країн світу — країн Азії, Близького Сходу, Латинської Америки. Ця модель була обрана численними країнами для захисту своїх водних кордонів з огляду на чудові характеристики — функціональність, надійність, економічність експлуатації (обслуговування). «Вибір на користь «НІБУЛОНа» було зроблено з огляду на ті спільні цінності, які нас єднають, а також на той професіоналізм і високу якість, яку ви демонструєте. Тому сьогодні з колегами з «НІБУЛОНа» ми розглядаємо більш широкий масштаб співпраці, спрямований на ринки інших країн» – сказав він.

На сцені було підписано контракт між Державною прикордонною службою України (підписант Сергій Дейнеко) і державною компанією ОСЕА (підписант Ролан Жосар) щодо будівництва 20 патрульних катерів у межах рамкового договору між урядами України і Французької Республіки щодо офіційної підтримки морської безпеки та охорони України. Також Олексій Вадатурський і Ролан Жосар підписали угоду про порозуміння між компаніями «НІБУЛОН» та ОСЕА.

За участі високих гостей на території заводу «НІБУЛОН» було проведено церемонію закладання нових суден: несамохідного судна проекту NBL-91 та буксиру проєкту 121M, а також спущено на воду несамохідне судно-майданчик відкритого типу проєкту B1500 для перевезення різних вантажів у рамках реалізації інвестиційної програми з відновлення судноплавства на річках Дніпро та Південний Буг.

Фото компанії «НІБУЛОН»

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"