Статті

КОНІ ЗМІНЮЮТЬ ЖИТТЯ НА КРАЩЕ. ПИРЯТИНСЬКИЙ КОНЕЗАВОД ШУКАЄ ДІЄВОГО ІНВЕСТОРА

Історія знає чимало прикладів, коли знайомство з кіньми кардинально змінювало людське життя, відкриваючи нові можливості і таланти. Наприклад, киянин Петро Крутіков (1861-?) — фундатор найкращого у світі цирку Петра Крутікова («Гіпо-Палас»). Син генерала, маючи за плечима дві вищі освіти і створивши блискучу кар'єру юриста, раптом звільнився і присвятив своє життя коням. Ці благородні тварини водночас перетворились на сенс його життя. Петро створив низку циркових програм, де коні слухались його аристократичних помахів рук у білих рукавичках, без хлиста, і з ними підкорив світ. Він також звів у Києві, всього за один будівничий сезон і власним коштом, найсучасніше високотехнологічне і водночас архітектурно дивовижне приміщення цирку на 2,5 тис. глядачів (з індивідуальними м'якими кріслами замість загальновживаних дерев'яних лав). Урочисте відкриття найбільшого в Європі цирку Петра Крутікова «Гіпо-Палас» (кінний палац) сталося 23 листопада 1903 року На жаль, будівля була знищена восени 1941-го. Крім коней тут можна було побачити виступи борців, клоунів і екзотичних тварин. Завдяки чудовій акустиці у залі неодноразово виступали з концертами Леонід Собінов, Сергій Рахманінов і Федір Шаляпін. Власник непогано заробляв на продажі видресируваних тварин до інших цирків Російської імперії та за кордон. До того ж у цирку Крутікова проводили чемпіонати з французької боротьби, навчали кататися на ковзанах. Тож довкола коней розвивалась ціла інфраструктура, яка поширювала популярність власників бізнесу і приносила чималі статки.

Сьогодні також існує чудова нагода створити Центр вітчизняного конярства на мальовничій Полтавщині, в історичному містечку — Пирятин. У цьому благодатному краї з дивовижною природою існують всі умови. Діючий чималий конезавод вдало облаштувався на перетині великих міжнародних і національних автомагістралей, майже на однаковій відстані від Києва, Полтави, Харкова, Сум, Черкас і Чернігова. Тут на 15 тис. га створено всю необхідну інфраструктуру — впорядкована територія з п'ятьма облаштованими стайнями із денниками та належною кількістю виробничо-побутових кімнат площею близько 4 тис. кв. м, гараж на 500 квадратів та склад на 200. Тут є іподром європейського стандарту, який абсолютно реально відновити (у статусі незавершеного будівництва). Безумовною перевагою комплексу є велика упорядкована територія з окремим виїздом на автомагістраль Київ-Харків. Потребу в питній воді, а також для забезпечення господарських потреб задовольняє власна свердловина глибиною 134 м із водонапірною баштою. Уся територія підприємства, у тому числі належної якості бігова доріжка, закрита бетонною огорожею, біля в'їзних воріт діє контрольно-пропускний пункт охорони.

Окремо слід наголосити на капітально відремонтованій та облаштованій за європейськими нормами адміністративній будівлі. І, як кажуть, вишенькою на торті є двоповерховий гостьовий будиночок із проведеним сучасним капітальним ремонтом та електроопаленням, для приїжджих фахівців є службові житлові приміщення.

Ну і найголовніше — коні: тут утримуються близько шести десятків племінних коней-красенів — переважно орловської рисистої породи, а також арабських.

Нинішнє ТОВ «Кінний завод «Авангард 1936»  було засноване у Пирятині як кінний стан 1936 року для потреб Червоної армії, бо коні на той час являли собою основну тяглову силу вояків. Незабаром на базі стану створили Пирятинський державний розплідник племінних коней. Відтворення племінної кінної справи в післявоєнний період почалося 1945 року, для цього тут було зібрано племінних коней зі всього СРСР. На базі племрозплідника переважно коней орловської рисистої породи тривалий час працював тренувальний пункт. А 1963 року в Пирятині було створено іподром при колгоспі «Авангард». Далі були різні часи, на початку незалежності України переважно буремні.

Створити тут центр вітчизняного конярства 2011 року замислив український благодійник та політичний діяч, академік Української нафтогазової академії Іван Семенович Матієшин.Ставши власником, він почав створювати тут цілісний комплекс гармонійного співіснування людей і коней, які допомагають і доповнюють одне одного. У стислі терміни йому вдалося об'єднати всі кращі надбання краю в конярстві, почати відбудовувати приміщення і інфраструктуру, закуповувати кращих племінних тварин, збирати фахівців галузі для роботи. Завдяки йому підприємство має статус кінного заводу з розведення коней орловської рисистої породи.

Іван Матієшин мріяв повернути Україні спадок сотень тисяч українців, репресованих і викинутих з рідної землі. Такої долі зазнали його батьки з Тернопільщини, яких сталінський терор малими дітьми разом із родинами вивіз до радянських районів Крайньої Півночі, за Полярне коло. Іван народився там, в українському селі на Півночі, ставши первістком у багатодітній родині. Завдяки «хрущовській відлизі» 1961-го батьки повернулись на Тернопільщину. По закінченні Дрогобицького нафтового технікуму юнак за направленням поїхав працювати в Тюмень. Через багато років роботи на Крайній Півночі він створив сервісне підприємство — «Нафтову Компанію «Красноленінськнафтогаз» з будівництва й обслуговування нафтових та газових родовищ.

Він любив Україну, любив життя і був надзвичайно енергійною людиною. 2008-го Іван Матієшин заснував благодійний фонд «Україна — Свята Родина» для відродження українських культурних цінностей та підтримки молодих фахівців у різних галузях науки. Активно підтримував організації освіти, культури, спорту.

Він відродив кінний завод «Авангард» у Пирятинському районі, створив там школу верхової їзди для дітей та реабілітаційний центр для дітей з вадами руху (хворих на церебральний параліч). Ніхто навіть і подумати не міг, що його серце передчасно зупиниться 1 квітня 2013 року, коли попереду було ще так багато планів. Для родини й оточення це стало справжньою трагедією, але, залишаючись вірними мріям батька, родина Матієшин продовжує утримувати створені ним підприємства.

Однак мрії слід втілювати, а підприємства — розвивати, адже життя триває!

Та як би там було, за свою нетривалу восьмирічну історію Кінний завод «Авангард 1936»  голосно заявив про себе на всю країну, здобувши позитивну репутацію у сфері конярства. За підсумками загальнодержавного рейтингу підприємств АПК України 2011-2012 рр. підприємство посіло 1-ше місце у номінації «Лідер галузі з вирощування коней за критерієм виробничої ефективності серед підприємств Полтавської області» і 2-ге місце у цій номінації в України.

Так само яскравими є здобутки і вихованців заводу — пирятинські коні є багаторазовими учасниками різних змагань, в яких вибороли поважну низку нагород.

Особливої уваги Іван Семенович приділяв майбутньому української нації — дітям. Він дуже хотів, щоби дітлахи менше вештались деінде (у тому числі у віртуальному світі комп'ютерів), натомість віддавали перевагу реальному життю і реальним цінностям — любові, відданості, бажанню гуртуватись довкола ідеї, допомагати іншим, почуватися відповідальними за свої вчинки. Всьому цьому можна навчитись біля коней — великих і благородних тварин, водночас напрочуд розумних і відданих.

Тож на території було капітально відремонтовано чималий адміністративний будинок, де містяться велика аудиторія, кабінет, лабораторія, душові кімнати та санвузол. Тут все вже створено для роботи школи верхової їзди та школи іпотерапії — унікального методу реабілітації та лікування вад опорно-рухового апарату після травм у дорослих та фізичних і розумових вад у дітлахів за допомогою тепла і рухів коней.

Нині підприємство є інвестиційним проєктом Пирятинської ОТГ, воно шукає нового власника для подальшого успішного розвитку, відродження традицій конярства в регіоні та нових здобутків у галузі.

Фото Олени Бойченко

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"