Статті

ОЛЕКСАНДР ПИЛИПЕНКО: «МИ ПРАЦЮЄМО НА СОВІСТЬ І НА РЕЗУЛЬТАТ». ТЕХНОЛОГІЇ І СЕРВІСИ АСТАРТИ ДОСТУПНІ ДЛЯ ВСІХ АГРАРІЇВ

Агропромхолдинг АСТАРТА радо поширює свої навички сталого й успішного землеробства серед українських аграріїв. Задля цього в компанії було суттєво розширено обсяги діяльності створеного 2017-го окремого підрозділу з брендом ASTARTA Select. Про його роботу і досягнення ми поцікавилися у Олександра Пилипенка, директора нового ТОВ «Астарта Сервіс», головного агронома з технології агропромхолдингу АСТАРТА.

— Пане Олександре, що собою являє «Астарта Сервіс» і чи залишається в компанії бренд ASTARTA Select?

— Так, бренд залишається. Ми продовжуємо розвиватись і відтак збільшили кількість сервісних напрямків у структурі ТОВ «Астарта-Селекція», тому поточного року перетворили її на ТОВ «Астарта Сервіс». При цьому бренд ASTARTA Select, який був виведений на український ринок три роки тому, продовжує активно працювати.

Нині в складі «Астарта Сервіс» розвиваємо три основні напрямки — насіннєвий, науковий і агролабораторія.

Пріоритетним залишається насіннєвий напрямок — виробництво високоякісного насіння на наших двох сучасних заводах: Шишацькому насіннєвому заводі на Полтавщині і Бокиївському — на Хмельниччині.

Ми традиційно працюємо над веденням повного циклу насінництва, закуповуємо високі категорії насіння в оригінаторів і належно розмножуємо. При цьому задовольняємо насамперед власну потребу АСТАРТИ у посівному матеріалі — озимої пшениці, сої та в незначній кількості озимого ячменю, а також активно пропонуємо його на зовнішньому ринку. За 27 років роботи АСТАРТА набула великого практичного досвіду у рільництві, працюючи на великих площах і постійно впроваджуючи сучасні інноваційні технології. Тому, з урахуванням такого досвіду, ми пропонуємо сільгоспвиробникам лише високоякісне насіння, яке випробували на своїх полях, а також розширений комплекс науково-дослідних та агрохімічних послуг.

— Які агрокультури переважають в структурі посівів АСТАРТИ?  Що очікуєте по врожайності?

— Серед основних — це цукрові буряки, озима пшениця, соя, кукурудза і соняшник, а також віднедавна ми ввели вирощування озимого ріпаку в західному регіоні країни. Залежно від року і ринкової кон'юнктури площі посівів сільгоспкультур незначно коливаються, однак ми будь-що дотримуємося сівозміни. Щодо вирощування озимої пшениці і сої, насіння яких ми виробляємо, площі вирощування сягають у межах 50 тис. га та 25 тис. га відповідно.

Для нас озима пшениця і соя є пріоритетними культурами. Відносно цукрових буряків, вони для АСТАРТИ також є головними, але для них працює спеціальна програма.

Щодо сої, хочу наголосити, що ми свідомо вирощуємо лише чисту сою, не генетично-модифіковану. Щодо сортів і компаній, з якими ми співпрацюємо і насіння яких ми виробляємо, з вітчизняних — це розробки Інституту землеробства НААН (смт Чабани), із зарубіжних — насамперед велика канадська компанія Semences Prograin Inc. та австрійська SaatbauLinz тощо.

Щодо озимої пшениці, то ми маємо тривалу плідну співпрацю з українськими науково-дослідними установами — це Інститут фізіології рослин і генетики НАН України (м. Київ) та Селекційно-генетичний інститут — Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення (м. Одеса). Наприклад, сорти пшениці ІФРГ Астарта і Богдана на Полтавщині користуються великою популярністю в агровиробників, адже мають високий потенціал. У цій області розташовані найбільші площі АСТАРТИ з промислового вирощування озимої пшениці та на насіння, і саме тут ми надаємо перевагу сортам вітчизняної селекції. У меншому за площею виробництва західному регіоні — Вінниччина, Хмельниччина, Тернопільщина — ми вирощуємо сорти ІФРГ та іноземної селекції — відомих французьких, чеських, австрійських і німецьких брендів. У цих природно-кліматичних умовах іноземна селекція зарекомендувала себе краще, ніж в інших регіонах.

Поточного року кілька днів тому на Полтавщині вже стартували жнива, однак на заваді стали дощі, тому поки говорити про цьогорічну врожайність зарано. Тим більше, що до озимини цьогоріч погода сприятливою не була — безсніжна і тепла зима, потім тривала прохолодна дощова весна і слідом за нею різка посуха з високими температурами, коли на Полтавщині подекуди на сонці температура сягала 50°С, і зрештою дощі у період жнив. Зі свого боку, ми зробили все можливе і подекуди неможливе, тому хотілось би зібрати достойний урожай. Тож настрої у нас оптимістичні.

По обсягах виробництва насіння, то на Полтавщині ми вирощуємо більше озимої пшениці для потреб агропромхолдингу і на продаж, а західний регіон більш придатний для продукування насіння сої.

Хочу сказати, що ми виробляємо лише насіння сільгоспкультур для інтенсивного землеробства. Агропідприємство в складі АСТАРТИ «Лист-Ручки», що працює на Полтавщині, цього року було сертифіковане як органічне, це окремий вид діяльності, який успішно розвивається. Я контролюю його діяльність як головний агроном агропромхолдингу з технологій.

— Наскільки привабливі ваші пропозиції насіння для агровиробників? Чи є якісь заохочувальні програми співпраці?

— Ми можемо запропонувати сільгоспвиробнику більш пластичну ціну, тобто за рахунок великих об'ємів ми можемо варіювати ціною на відміну від малих виробників насіння.

Також ми можемо запропонувати чималий асортимент високоякісного насіння, наприклад, по озимій пшениці ми маємо 18 сортів та до 10 по сої. Далеко не кожен виробник може з таким асортиментом вийти на ринок.

Щодо програмних заходів співпраці — їх пропонує новостворений в АСТАРТІ Центр партнерської взаємодії (ЦПВ), який об'єднав усі сервіси і комерційні програми агропромхолдингу для налагодження більш комплексної і сталої співпраці. Як ви знаєте, АСТАРТА працює у восьми областях України на земельному банку близько 240 тис. га і має неабиякий досвід співпраці з аграріями, активно впроваджує інноваційні розробки і просуває діджиталізацію у вітчизняний АПК. Компанія має дуже багато постійних партнерів і з задоволенням залучатиме нових, пропонуючи індивідуальні взаємовигідні програми співпраці. (Більш детально про діяльність Центру партнерської взаємодії можна прочитати в матеріалі «АСТАРТА ПРОПОНУЄ ПАРТНЕРСТВО І РОЗВИВАЄ ПРОЗОРИЙ АГРОРИНОК», — «Агропрофі», №17-18 від 19 червня 2020 р. — прим. ред.)

— Давайте поговоримо про науковий напрямок діяльності «Астарта Сервіс»...

— Науково-дослідний відділ у нас представлений двома науково-дослідними пунктами — в Хмільнику на Вінниччині та в Миргороді на Полтавщині, на двох відомих вітчизняних курортах (посміхається). У цих дослідних пунктах зосереджено понад 300 га землі суто під дослідні ділянки. На цих землях проводяться різноманітні випробування будь-яких сортів і гібридів сільськогосподарських культур, засобів захисту рослин і добрив, різних технологічних прийомів вирощування для потреб агропромхолдингу. Ці дослідження ретельно аналізуються, і за результатами компанія може або впроваджувати у виробництво той чи інший сорт або гібрид чи технологію, або навпаки не вдаватися до цього.

Також наш науково-дослідний відділ надає послуги з досліджень для агрокомпаній. На їхнє замовлення ми вивчаємо сорти і гібриди, випробовуємо і надаємо всю необхідну інформацію.

У відділі працюють досвідчені агрономи, лаборанти, механізатори. Усі регламентні роботи проводяться згідно з методиками закладання дослідів залежно від виду цих дослідів. Якщо це послуги для сторонніх агропідприємств, то згідно з побажаннями замовника, в якому саме вигляді він цей дослід хоче бачити. Усі отримані дані оцифровуються й аналізуються, що стає підґрунтям для подальшого ухвалення рішень щодо досліджуваних сортів. Ми працюємо з всіма основними агрокультурами, акцент робиться на кукурудзу, соняшник, пшеницю, сою, а також на ріпак; випробування цукрових буряків проводять безпосередньо агрофірми в складі АСТАРТИ, що зумовлено технологічними операціями.

Цей напрямок роботи в агропромхолдингу вже існує понад 10 років. Реорганізація ж і робота в новому форматі, зі створенням двох науково-дослідних відділів у Хмільнику і Миргороді, датується 2017 роком.

Дослідні пункти забезпечені всім необхідним обладнанням та належною для цього виду діяльності сільгосптехнікою — це сучасні сівалки, обприскувачі, насіннєзбиральні комбайни. Тобто створено всі умови, які відповідають вимогам дослідів — і для мікроділянкових, і для великоділянкових. Таке дороге обладнання було закуплене і використовується для того, аби отримувати дійсно достовірні результати дослідів.

— А третій напрямок? Які види послуг може запропонувати українським аграріям  ваша агролабораторія?

— Щодо діяльності агролабораторії, нашого третього напрямку роботи, вона повністю оснащена сучасним лабораторним обладнанням для проведення повного і достовірного аналізування ґрунтів. Вона з 2009 року діє в селі Яреськи Шишацького району на Полтавщини на території бурякопункту Яреськівського цукрового заводу.

З роками роботи лабораторії рівень досліджень вдосконалюється, ми закуповуємо додаткове обладнання. У складі лабораторії працюють досвідчені фахівці, які пройшли відповідне навчання.Вони складають автоекіпажі, які на автомобілі Mitsubishi L200 та квадроциклі зі встановленими пробовідбірниками виїжджають на поле. Відбір проб ґрунту відбувається точково за допомогою прив'язки до GPS. Кожна проба фіксується, кодується та отримує свій штрих-код. Лабораторія визначає вміст елементів по кожній точковій пробі, потім дані лабораторії заносяться в комп'ютерну програму. Далі вся інформація завантажується у розкидач мінеральних добрив, який також прив'язують до GPS-системи й уже цей розкидач повинен внести визначену кількість добрив згідно із технологічною картою вирощування культур. Ми давно застосовуємо на своїх землях точне землеробство, а воно також полягає саме у внесенні потрібної кількості добрив на ту ділянку поля, яку та потребує, і таким чином вирівнювати врожайність по полю.

Для сторонніх агропідприємств після проведення належних досліджень наші фахівці не просто видають отримані результати складу грунту, а пропонують відповідні рекомендації від наших досвідчених агрономів-агрохіміків.

Територіально ми покриваємо всі землі агропромхолдингу, відбираючи проби ґрунту в різних структурних підрозділах згідно з планом. Паралельно надаємо послуги зовнішнім клієнтам. Ми працюємо вже три роки в цьому напрямку, і наші послуги користуються неабияким попитом у агровиробників. Адже ми працюємо на совість і на результат, і ніколи не запропонуємо партнерам того, що не випробували-перевипробували самі.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"