Статті

АСТАРТА ПРОПОНУЄ ПАРТНЕРСТВО І РОЗВИВАЄ ПРОЗОРИЙ АГРОРИНОК

Днями агропромхолдинг АСТАРТА, який є одним із найпотужніших вітчизняних виробників сільгосппродукції, повідомив про створення Центру партнерської взаємодії (ЦПВ), який об'єднав усі сервіси і комерційні програми, що може запропонувати аграріям АСТАРТА, для налагодження більш комплексної і стійкої співпраці.

Компанія має понад чвертьвіковий досвід роботи, працює у восьми областях України на земельному банку близько 240 тис. га. Вона є безумовним лідером на українському ринку цукру, має потужності з переробки сої, розгалужену елеваторну мережу. І активно просуває діджиталізацію у вітчизняний АПК. Ми попросили керівника Центру партнерської взаємодії агропромхолдинга АСТАРТА Наталію Головань більш детально розповісти про новий задум компанії. Про те, чим же він може бути корисний агровиробникам.

— Пані Наталія, АСТАРТА має тривалу історію успішного співробітництва з сільгоспвиробниками, яка, як відомо, починалася з фінансування вирощування цукрових буряків і забезпечення сировинної бази цукрозаводів компанії. Центр є продовженням чи узагальненням цієї ініціативи?

— За 27 років роботи на вітчизняному ринку АСТАРТА пройшла тривалий шлях розвитку, здобула неоціненний досвід, і наразі ми є одним із найпотужніших агропідприємств України. Нам справді є чим пишатися.

З огляду на ті труднощі, які нам довелося здолати на нашому шляху, ми розуміємо, що в деяких питаннях свого часу ми потребували допомоги та досвіду інших, більш розвинених і потужних підприємств. Тож ми готові своїм досвідом ділитись.

Ми є лідером на вітчизняному ринку цукру. І заради забезпечення наших цукрових заводів якісною сировиною, ми налагоджували стосунки з сільгоспвиробниками. Наші заводи розташовані у чотирьох областях, тобто у нас чимала кількість партнерів, і для кожного з них напрацьовується своя взаємовигідна програма співпраці — від забезпечення насінням або добривами до закупівлі або переробки цукрових буряків на давальницьких умовах.

Згодом ми збудували Глобинський соєпереробний завод, і наш досвід співпраці з сільгоспвиробниками та постачальниками матеріалів та послуг став у нагоді.

Потім ми зробили доступними ІТ-модулі для управління виробничими процесами в агросфері і земельним банком компанії AgriChain. Невдовзі було створено бренд ASTARTA Select, під яким ми розвиваємо напрям насінництва (насіння пшениці та сої), агрохімічних досліджень ґрунтів та агрономічного консультування. В рамках цільової програми «Зерно Астарти» ми звели низку сучасних елеваторних комплексів і закуповуємо зерно або надаємо послуги з його зберігання.

Тож впродовж усього періоду роботи ми напрацьовували і вдосконалювали співпрацю з виробниками агропродукції і постачальниками, створювали довкола АСТАРТИ певну еко-систему щодо ведення бізнесу.

Відтак навесні 2020 року в АСТАРТІ було створено Центр партнерської взаємодії (ЦПВ), який об'єднав усі сервіси і комерційні програми, що може запропонувати аграріям АСТАРТА, для налагодження більш комплексної і стійкої співпраці.

— Кому належить ідея створення Центру? Чи десь у світі є аналоги, або це ваше ноу-хау? І навіщо вам це потрібно?

— Ідея створення еко-системи довкола АСТАРТИ щодо ведення бізнесу і створювати взаємовигідне партнерське середовище належить засновнику нашої компанії і її беззмінному керівнику — Віктору Петровичу Іванчику.

Ми чудово розуміємо, що ми живемо в умовах соціуму, поруч із нами працюють різні за розмірами, успішністю, специфікою і досвідом як сільгосппідприємства, так і постачальники сільгосптехніки, насіння, хімії, пального, систем діджиталізації тощо. Ми хочемо, щоби всі підприємства галузі АПК продовжували розвиватися. Тим більше, що в умовах глобалізації світу це потрібно робити швидко та ефективно.

Тому виникла ідея об'єднати довкола себе агропідприємства — від великих до малих, для яких наші надбання та ресурси стануть у нагоді. Також ми хочемо залучити до співпраці і підприємства-партнерів, які є постачальниками різних матеріально-технічних ресурсів, коштів і т.д. Для реалізаторів товарів і послуг — це можливість знайти гідних покупців, для фермерів — це можливість полегшити умови праці, покращити показники врожайності, отримувати за найкращими цінами ЗЗР чи добрива, послуги кваліфікованого агронома тощо.

Нам це потрібно, щоб отримувати в необхідній кількості гарантовано якісну сировину для наших переробних підприємств, мати можливість оперативно готувати партії зернових або готової продукції для виконання експортних контрактів. У такий спосіб ми розвиваємо прозорий вітчизняний ринок і спонукаємо підприємства працювати в правовому полі, платити білі податки, орендну і заробітну плату.

— То що саме ви пропонуєте своїм партнерам через Центр партнерської взаємодії?

— Ми пропонуємо цілу низку програм. Серед них:

  • Спотові закупівлі зернових та олійних культур.
  • Форвардна програма закупівель зернових та олійних культур майбутнього врожаю.
  • Закупівля та давальницька переробка цукрових буряків.
  • Реалізація засобів захисту рослин, добрив, мікродобрив та насіннєвого матеріалу (партнерські програми з виробниками ТМЦ).
  • Приймання і зберігання зерна елеваторами АСТАРТИ та надання послуг з доробки та перевалки зерна.
  • Надання послуг перевезення автомобілями та залізничним транспортом.
  • Проведення аналізів ґрунтів, формування агрохімічних картограм та надання рекомендацій з внесення добрив під заплановану врожайність.
  • IT-модулі AgriChain для автоматизованого управління аграрним бізнесом (управління земельним банком, управління виробничою програмою, моніторинг посівів і аналіз врожайності, управління складськими операціями і логістикою та інші модулі).
  • Партнерські програми кредитування з провідними банками України.
  • Програми страхового захисту сільськогосподарських культур від ПрАТ «Українська аграрно-страхова компанія», яка є надійним АСТАРТИ.

Ми створили досить гнучкі умови співпраці, які залежать від потреб конкретного аграрія. Ми можемо на вигідних умовах постачати своїм партнерам матеріально-технічні ресурси — насіння, засоби захисту рослин, добрива, пальне тощо.

Наприклад, питання якості насіння для вітчизняного аграрія дотепер залишається актуальним. Ми маємо чималий досвід з вирощування насіння кращих сортів, яке застосовуємо самі на тисячах оброблюваних гектарів у різних областях і природно-кліматичних зонах України. У нас є власний бренд ASTARTA Select, під яким ми розвиваємо напрям насінництва пшениці та сої. Також у нас є насіння інших сільгоспкультур, відібрані кращі районовані сорти для різних регіонів, під них розписані технологічні карти вирощування. У нас є партнери-постачальники в усіх регіонах. Ми самі можемо виступати в якості постачальників, при цьому ми гарантуємо якість і невисоку ціну (можливо навіть нижче ринкової), а в подальшому — надання супроводу. Або можливо це зробити на умовах форвардних програм. І якщо дотепер у нас діяла програма авансування — ми виплачували аграрію частину коштів, а при реалізації нам вирощеної продукції доплачували решту, то сьогодні ми готові в рамках цієї програми на певну суму, яку аграрій розраховував отримати грошима, поставити і насіння, і ЗЗР, і пальне, і послуги під майбутній урожай.

Ми маємо високотехнологічні сучасні сертифіковані агрохімічні лабораторії для аналізу родючості ґрунтів і готові надавати нашим партнерам високоякісні послуги за сприятливими цінами. І це також може бути в рамках комплексної програми співпраці.

АСТАРТА має низку сучасних елеваторних комплексів з чималим обсягом зберігання зерна та розгалужений і так само сучасний логістичний парк. Ми здатні вантажити відправницькі маршрути на наших елеваторах, і це пришвидшує для партнерів відправку їхньої продукції, у тому числі на експорт. Також ми укладаємо з потужними і дружніми нам елеваторами у різних регіонах угоди, за якими вони здатні зберігати зерно наших партнерів або відправляти його в складі маршрутів залізницею. Для експорту ми також укладаємо угоди з агровиробниками, які можуть постачати залізничними вагонами свою продукцію в порт. Тобто ми можемо знайти вихід із будь-якої ситуації, і з логістикою у нас проблем немає.

Ми також пропонуємо своїм партнерам комплексні IT-продукти для агробізнесу компанії AgriChain. Це створені на вимогу агробізнесу і перевірені практикою на чималих площах системи ефективного управління агробізнесом онлайн. Це AgriChain Land — це система управління земельним банком, AgriChain Farm — система планування та управління виробничою програмою у віддалених умовах за рахунок мобільного рішення та AgriChain Scout — система управління моніторингом посівів в умовах оперативного виявлення ризиків через мобільне рішення на найвіддаленіших полях. Є також онлайн системи управління складськими процесами, бізнес-процесами, управління логістикою. Те, що вчора видавалось фантастикою, сьогодні успішно працює на вітчизняне сільське господарство, суттєво полегшуючи нам життя.

— Така співпраця — для якого розміру компаній: великих, малих фермерів, одноосібників? Яким критеріям має відповідати потенційний партнер?

— Наша мета підтримати середнього і малого агровиробника. Потенційний партнер — це має бути юридична особа (не приватний підприємець) із досвідом роботи в сільському господарстві. Господарство також повинно мати не менш як дворічний досвід вирощування зерна або іншої сільгоспкультури, яка задіяна в програмі. Ми готові працювати з фермерським господарством, яке має банк землі від 100 га, адже саме дрібні потребують найбільшої допомоги від потужних підприємств. Оброблювані землі мають бути обов'язково зареєстрованими, а відображення урожайності — реальним (не заниженим). Також господарство має бути діючим і беззбитковим, в його історії не повинно бути невиконаних зобов'язань. Тобто агровиробник має бути цілком відкритим, і з ним ми готові працювати.

— Що передує укладанню контракту? І як ви протистоятимете ризикам? Наприклад, контрагент придбає добрива на задекларовану площу, а внесе лише частину, решту продасть за готівку? Що робитимете в такому випадку?

— Перед укладанням контракту ми з незалежним сюрвейєром (експертом) виїжджаємо на посіви, перевіряємо їхній стан. Експерт обов'язково вивчає технологічну карту — чим саме аграрій удобрює посіви, які ЗЗР вносить (вони мають бути дозволеними для використання) і як дотримується умов вирощування. На підставі цього експерт робить висновок, що буде реальною заявлена врожайність. У разі позитивного висновку ми укладаємо контракт.

Щодо недобросовісних господарів, то ризики, звісно, існують. Але ми зводимо ризики до мінімуму, адже проводимо сувору перевірку кожного контрагента. У нас багато постійних партнерів, у порядності і відкритості яких ми впевнені.

Щодо нових претендентів на партнерство, ми аналізуємо врожайність конкретної сільгоспкультури за останні два роки, саме тому два роки роботи є обов'язковим критерієм партнерства. І порівнюємо ці результати з середніми показниками по району. Якщо у такого господаря врожайність нижча середньорайонної, до нього, звісно, буде більш пильна увага. Але це не є визначальним фактором, і укладання угоди можливе. Відтак упродовж всього терміну вирощування сільгоспкультури ми моніторимо процес, допомагаємо у вирішенні складних питань, консультуємо. Адже, наприклад, цьогоріч погодні умови були несприятливими, і ми виїжджали точково в південні і західні регіони, де спостерігалися або критична посуха, або зливи і град.

Ми також пропонуємо аграріям користуватись послугами нашої партнерської страхової компанії ПрАТ «Українська аграрно-страхова компанія».

— Сьогодні агрострахування лише торує шлях на вітчизняному ринку. Які умови співпраці з «Українською аграрно-страховою компанією»? Чи є обов'язковим страхування ризиків, щоби стати вашим партнером?

— ПрАТ «Українська аграрно-страхова компанія» може надавати послуги як з комплексного, так і з індексного страхування. Наприклад, від посухи, яке є напрочуд актуальним у наш час.

Разом із тим для співпраці з нами укладання договору агрострахування не є обов'язковим. Однак при укладанні партнерської угоди з агровиробниками, ми запрошуємо на зустріч представника страхової компанії. І вони викладають переваги умов співпраці з «УАСК». Якщо ж можливості зустрітися немає, страховики надсилають свої пропозиції щодо кожного контракту, і аграрії в добровільному порядку їх розглядають.

Звісно, ми рекомендуємо аграріям укладати договори страхування, адже слід переймати кращі світові практики хеджування ризиків. Від себе хочу наголосити, що страхування в «Українській аграрно-страховій компанія» суттєво полегшує життя.

— Яким ви вбачаєте кінцевий результат такої співпраці АСТАРТИ зі стейкходерами — виробниками і постачальниками продуктів і послуг?

— Ми прагнемо, щоб наш центр став осередком надання послуг і товарів, опорою і підтримкою для сільгоспвиробника на всіх етапах виробничого циклу. Підсилюючи один одного, ми таким чином розвиваємо еко-системний бізнес, і це одна з найстійкіших та найперспективніших форм партнерства.

АСТАРТА зацікавлена в якісній сировинній базі для своїх потужних переробних підприємств і для виконання експортних контрактів, адже це є формування позитивного зовнішньоторговельного сальдо. Ми працюємо прозоро і відкрито та всіляко сприяємо легалізації всіх галузей ринку сільськогосподарської продукції. Ми намагаємося не просто рухатися швидкими темпами в умовах глобалізації світу, а працювати на випередження і допомагаємо в цьому процесі іншим агровиробникам і не тільки. 

Центр партнерської взаємодії створено за принципом єдиного вікна — щоби до клієнта телефонували не три різні менеджери зі своїми пропозиціями. Ми вирішили об'єднати це в єдиний Центр, щоби скоротити всім учасникам витрати часу, зусиль і коштів на дієві програми розвитку, кінцевою метою чого буде отримання прибутку і подальший розвиток.

Для нас вкрай важливо розвивати довготермінове партнерство, щоб із нами сільгоспвиробник був упевнений у завтрашньому дні і міг розраховувати на всебічну підтримку АСТАРТИ.

— То куди звертатися, доби отримати допомогу Центру

— За інформацією про умови співпраці можна звернутися до Центру партнерської взаємодії АСТАРТИ (контакти на сайті компанії) і особисто до мене: +380 66-733-88-99.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"