Статті

ОВОЧЕВО-ФРУКТОВИЙ КОШИК 2020 ПОРОЖНІМ НЕ ЗАЛИШИТЬСЯ

На плодоовочевий ринок України цього року тиснуть погодні умови та обставини, викликані пандемією коронавірусу. Як ці чинники вплинуть на ключові сегменти плодоовочевого ринку? Про це розмірковували учасники вебінару «Перспективи плодоовочевого сезону-2020/2021», організованого проєктом «АПК-Інформ: овочі та фрукти», а також свої дослідження у відкритих джерелах активно пропонували аналітики проєкту EastFruit.

Яблука. Погодні умови 2019 року призвели до падіння виробництва цього продукту у порівнянні із 2018 роком. Падіння було настільки відчутним, що виробники заявляли про неможливість забезпечити заплановані експортні поставки та нарікали на низьку якість продукції. Так описав ринкові обставини керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев.

На зберігання довелося закладати дуже багато яблук навіть 2-го сорту, адже торговельні мережі реалізують яблука впродовж усього року, а наявні обсяги були значно менші від потреби. Торговельні мережі в останні роки посилили вимоги до якості продукції, але їхнім представникам довелося погодитися зі зростанням поставок яблук 2-го сорту. Тож виробники не мали проблем з реалізацією продукції впродовж усього 2019 року. За підсумками опитування «АПК-Інформ», українські виробники яблук цінами у сезоні 2019 року задоволені.

Щодо динаміки розширення або зменшення площі садів, 2020 року ситуація буде близька до показників 2019 року. Значного збільшення, так і зменшення площі не відбудеться. Адже на світовому ринку, і також в Україні, зменшився попит на яблучний концентрат і натомість зростає попит на столові десертні яблука. Чимало опитаних виробників повідомили, що викорчовуватимуть старі сади і на тих самих площах висаджуватимуть нові — інтенсивного типу.

Оцінку вірогідного збору сезону-2020 давати зарано. Але один фактор зростання точно відомий. Цього року входять у стан плодоносіння нові інтенсивні сади. Тож можливе збільшення валового збору на 1% у порівнянні із рекордно низькими об'ємами урожаю 2019 року. «Загалом дефіцит яблук не очікується. Головного для українців доступного фрукту буде вдосталь», — зазначив О. Хорев.

Щоправда, прогнози виробничників щодо перспективи 2020 року по яблукам інші. «Кілька хвиль заморозків цієї весни скоротили очікувані об'єми виробництва яблука в Чернівецькій, Хмельницькій, Тернопільській та Вінницькій областях не менше, ніж на 30%», — оцінив влив погоди на сади у названих регіонах заступник директора ТОВ «Буковинський сад» (Чернівецька область, Сокирянський район) Ярослав Федоришин.

Найбільші втрати місцевим садівникам приніс приморозок 13 травня 2020 року, коли температура вночі впала до семи градусів морозу. Опитані фахівцем садівники оцінюють втрати врожаю в діапазоні 30-40%, дехто назвав навіть 60-70% втрат від очікуваного врожаю. «Минулого року, коли врожай яблука стрімко знизився, на початок літа втрати становили близько 10%, а зараз по західних областях в середньому це 30%. Крім втрати обсягу врожаю, мороз також негативно вплине і на якість яблука, а відтак і зберігатиметься воно гірше. Можливо також, що і пропозиція яблук для переробки на концентрат відчутно знизиться», — оцінив можливий розвиток ситуації садівник.

Картопля. Несприятливі погодні умови 2019 року призвели до низького врожаю. Тож Україна імпортувала рекордний обсяг цього продукту — близько 500 млн т, переважно  з Білорусі та РФ, за рахунок нижчої проти вітчизняної ціни. «Картопля у нас стрімко подорожчала в липні 2019 року, у тому числі через публікації у ЗМІ про загрозу дефіциту. Тож імпортери рішуче зайшли на український ринок», — нагадав ринкову ситуацію О. Хорев.

Щодо 2020 року, за даними опитування, саме селяни одноосібники збільшили виробництво картоплі. Натомість промислові виробники частково зменшать площі під нею. У першу чергу, за рахунок ділянок без краплинного зрошення. Потужні виробники розуміють, що без такого зрошення збільшення виробництва картоплі неможливе. Утім, акцент приватних господарів на картоплі, плюс промислові господарства — разом вони збільшать виробництво продукту.

Попри погодні примхи, наразі прогнози по врожаю вітчизняної картоплі доволі оптимістичні. Викликає занепокоєння дешевий імпорт молодої картоплі, адже це по суті формує стартові ціни у сезоні, розповів Микола Гордійчук, директор ТОВ «Агріко Україна», яке є офіційним представником голландського кооперативу AGRICO в Україні.

За його словами, щодо прогнозу врожаю-2020 слід почекати до липня. За сприятливої погоди нестачі картоплі споживачі не відчують, адже площі під нею навіть дещо збільшились проти минулого року.

Виробництво картоплі в умовах кліматичних змін потребує професійного підходу, вкладання грошей в системи зрошення та зберігання. Досвід 2019 року свідчить, що виробництво значних об'ємів картоплі великі вітчизняні фірми не надто приваблює. З ринку пішли два великих виробника: у Чернігівській та Житомирській областях. Відтак виробництво припинено на загальній площі 600 га. Але в українське картоплярство прийшли кілька малих та середніх виробників. Тож у підсумку суттєвого зменшення площі під картоплю не сталося.

Віднині виробники ще більше відчують вимогливість торговельних мереж до якості продукту. На думку спікера, минулий сезон також навчив фермерів уважніше ставитися до вибору сортів. Через прискіпливість рітейлу до якості продукту, виробникам наразі дуже важливо мати контракти з мережами супермаркетів на реалізацію картоплі. Він також відзначив, що під час карантину в Україні зросли продажі картопляних чіпсів, тому попит з боку виробників чіпсів на сировину також зріс. Але наразі продаж картоплі обмежений лише внутрішнім ринком, адже ринок країн ЄС для України закритий через карантин.

Цибуля. Останні два маркетингових роки ціни трималися на високому рівні. Зазвичай вони коливаються через сезон, але 2019/2020 МР — зберігалися високими. 2019-го аграрії наростили площі під цибулею, також зайшли на ринок і спокушені хорошою кон'юнктурою нові гравці. Ці фактори разом привели до збільшення площ посіву, використання якісних гібридів. У результаті 2019 року отримали найвищий урожай цибулі за останні п'ять сезонів. Це призвело до тимчасового зниження цін: до 1 березня 2020 року трималася ціна близько 6 грн/кг. Відновленню цін допомогла інформація в ЗМІ про користь цибулі для профілактики різних захворювань та захисту від вірусів на тлі пандемії COVID-19.

Зрозуміти, як поводитимуться промислові виробники цибулі в сезоні 2020, зараз важко. Є інформація, що цього року площі істотно зростуть. Утім, через несприятливі погодні умови досягти цьогоріч рівня врожайності 2019 року буде складно. Йдеться про пізню цибулю від промислових виробників, яку закладатимуть на зберігання восени 2020 року. Цього року цілком можливо, що ціна на цибулю буде порівняно високою третій сезон поспіль. Проте, якщо погода залишатиметься сприятливою весь період до осінньої закладки на зберігання, то можливий і небажаний для учасників ринку перебіг подій — перевиробництво цибулі і низькі ціни.

Складні погодні умови навесні цього року вплинуть на якість озимої цибулі, попередив Вадим Дудка, директор ТОВ «АгроАналіз». «Виробники на півдні в кінці травня — на початку червня з озимою цибулею вже не працюють, бо за технологією все потрібне зроблено раніше. Однак нинішньої весни це зіграло з ними злий жарт. Цьогоріч через дощі спалахи захворювань на цибулі спостерігаються і на початку червня. Це не вплине на врожайність, але позначиться на якості цибулі. Більшість виробників встигли зреагувати. Але багато хто, навіть розуміючи, що і як треба робити, не змогли через опади вийти в поле», — розповів фахівець.

Морква 2019/2020 року стала для виробників розчаруванням через відчутне падіння ціни через гарний врожай за обсягами і за якістю, вважає О. Хорев. Зазвичай впродовж березня-квітня в українських сховищах вже вичерпуються запаси продукції високої якості для формування значних оптових партій. А цьогоріч навіть на кінець весни в овочесховищах зберігалося чимало висококласної продукції. Її ціна впала до позначки 5 грн/кг. Нинішнього року виробники залишили площі під моркву без змін.

Навесні 2020 року морква нового врожаю (рання) сильно постраждала від приморозків, зазначив В. Дудка. На півдні втрачено близько 10% площ ранньої моркви. На споживанні громадян це майже не відіб'ється, адже цей продукт становить незначну частину споживчого набору. Економічно приморозки вдарили по виробниках, які зазнали втрат через згублені посіви.

Щодо перспектив урожаю 2020 року, то для моркви дощі — хороша умова. Тож виробники, які зберегли посіви, врешті матимуть якісний продукт.

Капуста. На цьому продукті виробник за один сезон може сильно як виграти, так і програти. Сезон 2019 року завдав удару виробникам через низькі ціни, особливо в кінці сезону. Тому 2020 аграрії не збільшували площу під цією культуру, стверджують в «АПК-Інформ». Та дехто її таки наростив, бо гуртові осінні закупівельні ціни на капусту останні чотири роки утримуються на рівні не нижче 5 грн/кг.

Наразі капуста рання і середня через погодні умови потрапляють під загрозу ураження бактеріальними захворюваннями. А з ними борються тільки профілактичними заходами. «2020 року виграють виробники, які грамотно застосовують сучасні високотехнологічні методи обробки. А дії традиційні — вивести людей в поле на ручну прополку — при таких погодних умовах не дозволять зберегти якість продукту», — впевнений В. Дудка.

Столові буряки. До них професійні виробники виявляють менший інтерес, бо це продукт внутрішнього українського ринку, який тримається на кулінарній традиції, а це фактор суб'єктивний. На міжнародному ринку буряки не торгуються.

За даними «АПК-Інформ», 2020 року площі під столовими буряками буде скорочено максимально. Але при цьому очікувати дефіциту не варто. Навіть якщо виробництво і знизиться, для споживання на внутрішньому ринку цієї продукції вистачить. Коливання цін на буряки 2020 року можливі під дією погоди, яка впливає на якість.

* * *

Однак споживчий ринок не обмежується лише означеними овочами борщового набору. Наразі розпочато сезон активного збирання іншої плодоовочевої продукції відкритого ґрунту.

Кабачок. За інформацією аналітиків EastFruit, від 9 червня у південних регіонах України стрімко зросла пропозиція свіжого кабачка і огірка, що призвело до обвалу ринку. Головна причина, на думку фахівців, полягає в стрімкому підвищенні середньодобових температур, що призводять до швидкого дозрівання продукції. Відповідно, фермери змушені нарощувати пропозицію, до чого оптова торгівля виявилася повністю не готова.

Цінові гойдалки ледь не спричинила колапс на ринку кабачка: на оптовому ринку на Херсонщині, відомому як «Копані», упродовж дня ціни з 3-4 грн/кг ($0,11-0,15 за кг) опустилися до 2 грн/кг ($0,07-$0,08 за кг), а вже залишки нереалізованої продукції фермери продавали по 1 грн/кг ($0,04).

Ця ситуація призвела, з одного боку, до паніки у фермерів, а з іншого — до стрімкого зростання кількості оптовиків, які зацікавилися цими позиціями, адже в решті регіонів нашої країни ціна на кабачок суттєво вища.

Чимало виробників повідомили, що при ціні в 1 грн/кг вирощувати і збирати кабачки невигідно, тому вони припинять збирання кабачка і продискують поля. Відтак наступного дня пропозиція кабачка на Півдні України стрімко знизилася, як і кількість продавців. Відповідно, оптові ціни на кабачок почали відновлюватися. 10 червня вже з'явилася ціна в 3 грн/кг ($0,15 за кг), і учасники ринку не виключають, що ціни зростатимуть і надалі.

Огірок також не втримав інтригу. Якщо 9 червня продавці намагалися тримати ціни на рівні 8-9 грн/кг ($0,3-0,35 за кг), то 10-го зранку ціна впала до 5-7 грн/кг ($0,19-0,26 за кг). Причина падіння цін та сама — покращення погодніх умов і швидке достигання продукції, яке не можна зупинити. Тож зростання пропозиції триває, бо вибірка огірка зростає. Ті, хто поспішає продати продукцію на оптових ринках, зазвичай погоджуються на ціну в 5 грн/кг.

Помідор у відкритому ґрунті поки не збирають. На вітчизняному ринку цієї продукції фахівці EastFruit також відзначають цінові гойдалки. Декількома тижнями раніше турецькі постачальники помідорів заявили про завершення поточної хвилі виробництва тепличної продукції. Через холодну погоду вітчизняні тепличники не встигли отримати очікуваний урожай помідорів, тому на ринку виник певний дефіцит і оптові ціни на помідори помітно зросли — з 23-25 грн/кг ($0,93-0,95 за кг) до 30-35 грн/кг ($1,12-1,3 за кг). Зрештою до нашої країни повернулось спекотне літо, а з ним стартувала і тенденція до зниження цін на тепличну продукцію.

Поточного тижня найдешевші червоні помідори у фермерів можна вже придбати за 25-27 грн/кг (близько $ 1 за кг). Рожеві помідори, щоправда, продають за 30-35 грн/кг і дорожче, залежно від якості, сорту та пакування.

Cуниця садова, або полуниця теж активізувалась. За даними аналітиків EastFruit, на півдні  України стрімко збільшилась пропозиція суниці садової відкритого ґрунту. Ягода швидко дозріває завдяки теплій і сонячній погоді. Затримок із збиранням також немає, адже через відомі причини дефіциту у найманих працівниках немає — люди скучили за роботою, свіжим повітрям і смачною продукцією з поля.

Знову таки, стрімке збільшення пропозиції суниці спричинило зниження середніх оптових цін. Якщо наприкінці минулого тижня ягоду можна було продати навіть за 65-75 грн/кг ($ 2,4-2,8 за кг) оптом, то на 10 червні ціни знизилися до 40-55 грн/кг ($1,5-2,0 за кг). При цьому фермери готові знижувати ціну і охоче вступають в переговори, тому що бачать, що візуально кількість продавців суниці постійно зростає, як і обсяги її пропозиції.

Лише ягода преміальної якості, зазначають аналітики,у дорогій привабливій упаковці продається дорожче 55 грн/кг. І додають, що попит на цей сегмент ягоди залишається доволіактивним, тому що покупці впевнені в хороших роздрібних продажах.

Тож ціни на суницю знижуватимуться, адже ягода швидко псується. До того ж дуже впливовими оптовими покупцями свіжої ягоди є підприємства галузі заморожених продуктів. А вони поки, зазначають аналітики  EastFruit, не озвучували закупівельні ціни. З огляду на дотепер високу пропозицію залишків ягоди минулорічного врожаю походженням із Північної Африки на ринку, вони навряд починатимуть закупівлі суниці до того, як ціна на неї впаде нижче 30-25 грн/кг (на рівні $1).

У західному регіоні України, який традиційно є виробником як тепличної суниці, так і ягоди відкритого ґрунту, через приморозки, холодну погоду і дощі відчутно постраждали переважно ранні сорти суниці. Донедавна тут відчувався дефіцит суниці садової, тому і ціни в цьому регіоні були ледь не найвищими по країні. Щоправда зараз спостерігається зниження середніх цін на суницю. У Львові нині суниця найвищої якості продається оптом по 65-70 грн/кг ($2,4-2,6 за кг). Однак експерти очікують найближчими днями надходження на споживчий ринок оптових партій суниці з південних регіонів. І ціни так само почнуть знижуватися. Тож свіжою суничкою і навіть на торті зможуть поласувати українці у кожній хаті.

Лохина, яка останніми роками буквально ввірвалась на наш ринок — спочатку як імпортна продукція та швидко набула популярності в українських фермерів, почала давати цьогорічний урожай. За інформацією аналітиків EastFruit, в Україні перші пропозиції лохини місцевого виробництва надходять із західного регіону. Правда, це незначні партії ягід із приватних теплиць.

Виробники пропонують ранню українську лохину дорожче за імпортну, яка, мовляв, більш смачна і свіжа. Наразі ціни сягають 400-450 грн/кг ($15-17 за кг) дрібним оптом. Для порівняння, іспанська лохина пропонується оптом в межах 300 грн/кг (близько $11 за кг).

Експерти уточнюють, що 2019 року до цього часу на ринку вже були перші партії української лохини з відкритого грунту, вирощені в південних регіонах країни і на Закарпатті. Тоді купити вітчизняну ягоду можна було вдвічі дешевше — по 200-240 грн/кг ($7,5-9,4 за кг), і так само у півтора-два рази дешевше пропонували імпортну.

Сезон лохини лише в зародку, бо природні катаклізми спричинили затримку у дозріванні на 10-14 днів та суттєві втрати виробників. Тому, незважаючи на вступ в плодоношення цьогоріч нових значних площ лохини, більшість учасників ринку сумніваються, що пропозиція ягоди виросте і оптимістично оцінюють перспективи сезону.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"