Статті

ЇСТИ ТРЕБА ВСІМ, АЛЕ АГРАРІЯМ НЕ УНИКНУТИ ЗБИТКІВ

Днями надійшла гарна новина: Європейська агенція з безпеки харчових продуктів (EFSA) повідомила 9 березня на своєму офіційному сайті, що немає жодних доказів передачі коронавірусу типу COVID-19 через їжу. Таким чином аграрне виробництво та переробка не зазнають фатального скорочення, а людство під час випробування матиме вдосталь харчів.

Як зазначила головний вчений EFSA Марта Хугас, дослідження попередніх спалахів коронавірусів типів SARS-CoV та MERS-CoV свідчать, що передача цих інфекцій через споживання їжі не відбулася. «Нині не існує жодних доказів того, що коронавірус типу COVID-19 у цьому сенсі відрізняється», — зауважила вона. Цей висновок підтвердив BfR — орган ЄС з оцінки ризику у сфері безпеки продуктів харчування (Німеччина). Попри активне розповсюдження цієї новини, органи охорони здоров'я Бельгії вирішили виключити з меню ресторанів стейки та інші м'ясні страви.

Цей локальний приклад узгоджується з запобіжними нормами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), яка видала рекомендації щодо поводження з їжею та її приготування. У переліку миття рук, ретельне приготування м'яса та уникнення контактів сирої та приготованої їжі для уникнення перехресного зараження.

Як світ надалі даватиме відсіч інфекції, пишуть іноземні ЗМІ.

Євросоюз наполягає на дотримані усталених правил і дозволяє національну ініціативу. В Єврокомісії очікують, що через розповсюдження коронавірусу економіка ЄС цього року зупинить розвиток до позначки «навіть нижче нуля», пише видання Deutsche Welle. Втім, ЄС запланувало низку рішень для зменшення руйнівного впливу інфекції на економіку.

У п'ятницю, 13 березня, в Брюсселі відповідний пакет економічних заходів представила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона назвала коронавірус безпрецедентним викликом для систем охорони здоров'я країн-членів ЄС і для їхніх економік.

За лютневим прогнозом Єврокомісії, цього року економіка країн ЄС мала би зрости на 1,4%. Новий прогноз вийде у травні і, безперечно, буде невтішним. «Виходячи з нашого моделювання, дуже ймовірно, що зростання економіки Єврозони (країни ЄС, де обертається євро — прим. ред.) впаде цього року нижче нуля. Потенційно суттєво нижче нуля», — заявив керівник генерального директорату з економіки та фінансів Єврокомісії Маартен Вервей.

Що ж пропонує Єврокомісія? З коштів бюджету ЄС, яким розпоряджається Єврокомісія, на підтримку постраждалих від пандемії підприємств виділять EUR 1 мільярд. Ці кошти підуть банкам у якості гарантій для кредитування підприємств малого та середнього бізнесу. За розрахунками Єврокомісії, за цими гарантіям принаймні 100 тисяч підприємств отримають 8 мільярдів євро фінансування.

Втім у Єврокомісії визнають, що підтримка у вказаних обсягах є порівняно невеликою, бо є пропорційною помірним розмірам бюджету ЄС. Через це головний тягар допомоги бізнесу лягає на національні бюджети. Правила Євросоюзу дають повну свободу дій урядам країн-членів ЄС надавати підтримку компаніям у вигляді відтермінування сплати ПДВ та податку на прибуток. Урядовою допомогою споживачам може бути, наприклад, відшкодування витрат на авіаційні та квитки на різноманітні заходи.

Водночас правила ЄС передбачають погодження з Брюсселем урядових заходів підтримки конкретним компаніям. Тут Єврокомісія також обіцяє гнучкість щодо жорстких правил дотримання бюджетної дисципліни країнами ЄС. Уряди зможуть спрямовувати надзвичайні видатки на підтримку систем охорони здоров'я та уражених секторів економіки, передусім транспорту та туризму. Вже є перший приклад такого позитивного рішення. За згодою з ЄС уряд Данії виділить з національного бюджету EUR 12 млн компенсації організаторам масових заходів, скасованих через нашестя інфекції.

Окрім прямої допомоги з бюджету Єврокомісії Брюссель пропонує EUR 37 мільярдів на інвестиції. Це кошти, які в бюджеті ЄС були заплановані на підтримку менш розвинених регіонів. Переадресацію цих коштів мають узгодити Рада ЄС і Європарламент. Але березневе пленарне засідання ЄС, де мали ухвалити це рішення, скасовано.

Що вдіють самотужки економічні лідери Європи? Перелік економічних важелів для країн-членів ЄС щодо зменшення впливу пандемії представлений у згаданій доповіді очільниці Єврокомісії. Самі ж по собі уряди розвинутих країн Європи зосередилися на засобах соціального захисту населення.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель 16 березня оголосила про впровадження жорсткого обмеження суспільного життя та пересування жителів країни. Заходи були ухвалені федеральним урядом та главами урядів земель, повідомила агенція DPA. Погоджені заходи мають негайно почати втілювати уряди федеральних земель та керівні органи місцевих громад.

«Найбільш дієвий спосіб уповільнити поширення інфекції — це скоротити соціальні контакти», — зазначила пані Меркель. Одночасно соціальні обмеження не мають скоротити економічне життя, постачання енергії та надання медичного забезпечення.

Серед погоджених у ФРН заходів, зокрема, заборона поїздок екскурсійними автобусами, припинення нічної роботи ресторанів, заборона зібрань у релігійних будівлях — усі богослужіння переведено в Інтернет. У країні закрито дитячі майданчики, спортивні клуби, басейни, всі установи сфери дозвілля та розваг, музеї.

Надалі працюватимуть супермаркети, зоомагазини, аптеки, магазини товарів гігієни, АЗС, банки, пошта, перукарні, громадські пральні, магазини будматеріалів та оптової торгівлі.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон обіцяє додаткову допомогу для бізнесу у разі введення карантину для запобігання вірусній інфекції, повідомила 17 березня 2020 року агенція Bloomberg.

Прем'єр-міністр погодився з тим, що соціальні обмеження призведуть до спаду економіки і запевнив, що уряд докладе зусиль, щоби компанії зберегли дієздатність та необхідну ліквідність. Запобіжним економічним важелем обрано послаблення податкового навантаження. Соціальні обмеження на спілкування поза житлом та на поїздки є рекомендацією уряду і громадяни виконуватимуть їх на свій розсуд.

Фінансові заходи підтримки бізнесу закладені в бюджет країни 2020 року, який представив міністр фінансів Ріші Сунак. Розподіл коштів сформований під впливом пандемії, пише Metro News. Уряд спрямує на боротьбу із пандемією і підтримку економіки GPB 30 млрд. Із цих коштів GPB 5 млрд стануть додатком до фонду Національної служби охорони здоров'я (NHS) для реакції на надзвичайні ситуації.

Решта коштів в сумі GPB 15 млрд буде спрямована на допомогу бізнесу. Компанії зі штатом до 250 робітників матимуть відшкодування двотижневих лікарняних виплат на весь персонал. Підприємства малого і середнього бізнесу можуть отримати кредити в сумі до GPB 1,2 млн в якості компенсації за призупинення виробництва через розповсюдження інфекції. Податки на виробництво пива, сидру і вина будуть зафіксовані, а ПДВ у розмірі 5% на засоби жіночої гігієни скасований.

США: відповідальність бізнесу та держпідтримка. У Сполучених Штатах найбільшій регуляції підлягають компанії з фінансових послуг, тож вони першими впровадили обмеження у зв'язку з поширенням коронавірусу. Про це пише у блозі на сайті агенції Reuters редактор північноамериканських регуляторних досліджень Генрі Енглер. Першим кроком стала відмова від поїздок до закордонних філій, надалі почали закривати офіси та переходити на віддалену роботу.

До тієї миті, коли жертвами коронавірусу стали 80 осіб, президент США Дональд Трамп оцінював ситуацію із помірним оптимізмом. Цьому сприяв рівень розвитку національної медицини. Повідомлення про ці жертви змінили погляди володаря Білого дому. 17 травня агенція Dow Jones повідомила, що адміністрація Трампа готує пакет заходів підтримки економіки обсягом $ 850 млрд. Зокрема, авіаперевізники отримають підтримку в сумі близько $ 50 млрд.

Кампанії з нефінансового сектору економіки США регуляторні комісії Держдепартаменту моніторять м'якше, ніж фінустави. Тож учасники нефінансового ринку діють за власною ініціативою. Так, компанія Макдональдс закриває їдальні у відповідь на коронавірус, пише Wall Street Journal. В умовах обмежень залишено послугу доставки їжі.

Всесвітній комп'ютерний гігант компанія Apple з 14 по 27 березня закриває всі свої магазини поза материковим Китаєм через коронавірус, залишено лише онлайн-торгівлю пише Reuters з посиланням на повідомлення в Twitter гендиректора Apple Тіма Кука.

* * *

Попри заходи підтримки з боку урядів, виробникам і преробникам агропродукції повністю унеможливити збитки не вийде. Навіть за відсутності (поки що) обмежень виробництва та переробки із міркувань санітарної та медичної безпеки, в ланцюзі бізнесу слабким місцем виявиться робота морських портів. Так, Китай та Індія — найбільші у світі імпортери агросировини та продуктів глибокої переробки — знизили пропускну здатність портів для обмеження контактів робітників.

Коли настане поліпшення, судити важко, зазначив у коментарі до проекту держбюджету Великої Британії 2020 року головний лікар країни Кріс Вітті. За його словами суспільство має усвідомити, що боротьба із коронавірусом — це марафон.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"