Статті

РЕІНКАРНАЦІЯ ОПАЛОГО ЛИСТЯ

Доказом того, що вдалий бізнес можна робити з будь-чого, навіть з того, що у всіх під ногами, є нещодавній винахід Валентина Фречки — папір з опалого листя. Днями на Житомирському картонному комбінаті виготовили першу партію такого паперу за технологією українського студента, переможця гран-прі конкурсу винахідників у США.

Наступним кроком на комбінаті стало виготовлення із листяного паперу упаковки для яблук, упаковки для яєць, а також трубочки та кришки для разових стаканчиків. Цю новину поширив ТСН. Відтепер Валентин Фречка, зазначають журналісти, проводить на виробництві весь вільний від занять час.

Валентин зізнається, що для реалізації свого екологічного винаходу RE-leaf у життя йому знадобилися нелегкі два роки, адже вітчизняна бюрократична машина дуже міцна і неворухка.

В принципі, технологія нескладна: подрібнене й очищене листя варять у гігантських чанах, після чого отримана маса на конвеєрі втрачає вологу, розтягується і стає або гладким папером, або набуває потрібної форми в сусідньому цеху, де з неї роблять екологічне пакування для продуктів. У процесі виробництва сировина розігрівається лише до 40 градусів, тож жодна шкідлива речовина не виділяється в повітря.

До визнання і нагород, попри свій юний вік, винахідник звик, адже він уже не однократно брав участь у міжнародних виставках і самітах. Однак визнання на батьківщині для нього дорожче.

«З моменту, коли я почав цікавитися бізнесом, а це сталося не так давно, я зрозумів, що зможу себе тут знайти. Чим далі я йду, тим ті виклики, які переді мною повстають, стають цікавішими і захоплюючими. Я розвиваюся і формую навколо себе новий клімат для нових звершень…», — написав він на своїй сторінці у Фейсбук, відвідавши з проєктом RE-leaf бізнес-форум до 20-річчя Європейської Бізнес Асоціації (EBA).

Тут він мав можливість поділитися власними думками про те, якою він хоче бачити Україну через 20 років: «Україна буде державою, в якій задля стабільного розвитку класичний бізнес, на усіх рівнях, об'єднається із інноваційним рухом та стартапами, які будуть підживлювати одне одного ідеями та інноваціями, що буде прикладом того ж самого гнучкого та стабільного бізнесу, який може витримати глобальні, жорсткі, еволюційні процеси. Створімо собі умови самостійно, а не просімо про це інших, і тоді все буде Ок!»

Так, у першій половині грудня його винахід відзначило відоме видання Kyiv Post. З цього приводу юнак написав: «Дякую Kyiv Post за те, що номінували мене на премію Top30Under30 за розвиток екологічного проєкту RE-leaf PAPER та розвиток тематики SDG Ukraine. Дана премія є важливим маркером власного розвитку та зростання, адже вона вручається Топ 30 найвпливовішим людям країни до 30-ти років. А мені ще 18-ть, і це показник того, що ліміт часу не вичерпано і зростати є ще куди. Особисто для мене важливо знати те, що роботу, яку ти робиш, помічають інші!»

Фото з ФБ-сторінки В. Фречки

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"