Статті

«УСПІХ АСТАРТИ — ЦЕ ЛЮДИ, ЯКІ ЗГУРТОВАНІ НА СПІЛЬНИЙ РЕЗУЛЬТАТ»

Найбільшим платником податків серед агропідприємств Хмельниччини, найбільшим виробником молока, хоча галузь тваринництва і не є його спеціалізацією, та цукрових буряків є ТОВ «Волочиськ-агро», яке входить до складу агропромхолдингу АСТАРТА. За даними Державної фіскальної служби, за підсумками першого півріччя 2019 року ТОВ «Волочиськ-агро» посіло 8 місце серед найбільших підприємств-платників податків в галузі АПК України, сплативши 97,478 млн грн податків.

Хмельницька область є визнаним лідером сільгоспвиробництва з 1,2 млн га орних земель, тут працює багато потужних сільгосппідприємств із великим земельним банком, і у «Волочиськ-агро» він не найбільший, з його складу виведено переробні підприємства (Наркевицький цукровий завод, Бокіївський насіннєвий завод і Війтовецький елеватор). Тож таке оподаткування свідчить про високу рентабельність виробництва рослинницької і тваринницької продукції, яка базується на загальноприйнятій в АСТАРТІ політиці відкритості і корпоративної соціальної відповідальності.

Заступник генерального директора Сергій ЗОЗУЛЯ, генеральний директор Володимир ТУРЧИНЕЦЬ, фінансовий директор Анатолій РЯБЧУК
Заступник генерального директора Сергій ЗОЗУЛЯ, генеральний директор Володимир ТУРЧИНЕЦЬ, фінансовий директор Анатолій РЯБЧУК

«Волочиськ-агро» є порівняно молодим агропідприємством, цьогоріч навесні воно відзначило своє 10-ліття. Розвиваючи агровиробництво і нарощуючи власні потужності, АСТАРТА 2008 року придбала Наркевицький цукровий завод на Хмельниччині, і для забезпечення його чималою кількістю якісної цукросировини було ухвалене рішення про створення довкола заводу нового сільгосппідприємства. І вже 2009-го запрацювало ТОВ «Волочиськ-агро» в складі семи невеликих агрогосподарств. За декілька років їхня кількість значно зросла: компанія обробляла вже 43 тис. га землі у 56 населених пунктах Хмельницької і Тернопільської областей.

І хоча компанія є найбільшим виробником молока в Хмельницькій області, цей напрямок тут залишається, скоріше, соціальним проектом, покликаним зберегти село і добрі вітчизняні традиції виробництва та споживання молока.

Однак, виходячи з глобалізації світового і регіональних ринків, коли аграрний сектор стає дедалі більш конкурентним, а розвиток технологій все більш стрімким, ефективним курсом для розвитку підприємств стає максимальне впровадження цих технологій. Тобто слід не просто намагатися заробити якомога більше коштів, а й не витрачати зайвого, викидаючи гроші і сили на вітер. І АСТАРТА активно долучилася до цього процесу.

На Хмельниччині в складі агропромхолдингу успішно працює ще одне сільгосппідприємство — ТОВ «Житниця Поділля». Обидві агрофірми очолює генеральний директор Володимир Турчинець. Загальний земельний банк підприємств становить близько 50 тис. га сільгоспземель, і останні кілька років він свідомо не збільшується, адже наголос зроблено на ефективність роботи.

Агроном має бути мобільним

Керована Володимиром Турчинцем «Житниця Поділля» однією з перших у структурі АСТАРТИ вдалася до оптимізації виробництва і впровадження сучасних технологій.

Підприємство працювало лише в рільництві на близько 10 тис. га землі і традиційно утримувало великий штат працівників, близько 300 чоловік. Час диктував зміни та виникла необхідність вдосконалити структуру, де всі процеси були би прогнозованими і контрольованими в режимі онлайн, щоб можна було ухвалювати стратегічні рішення і оперативно виправляти ймовірні помилки, мінімізувавши їхні наслідки.

Агрономи Володимир БАРАНОВСЬКИЙ, Дмитро ЩЕРБАТЮК і головний агроном Ігор ТКАЧУК
Агрономи Володимир БАРАНОВСЬКИЙ, Дмитро ЩЕРБАТЮК і головний агроном Ігор ТКАЧУК

Відтак керівництво «Житниці Поділля» вдалося до пошуку інструменту, який би дав можливість так працювати. «Першим таким досвідом 2015 року стало впровадження адаптованої ІТ-програми «Мобільний агроном», яка дозволила отримувати оперативне планування роботи та отримувати оперативні звіти за її результатами, — розповідає фінансовий директор Анатолій Рябчук. — 2018 року цей мобільний додаток було вдосконалено та відображено у модулі AgriChain Farm. Його впровадження в подальшому дозволило проводити моніторинг ефективності виробництва залежно від строків і параметрів виконання операційних процесів: наприклад, на одному полі ми проводили глибоку оранку, а на сусідньому дискування, вносили там і там добрива і засоби захисту рослин (ЗЗР). Завдяки програмі ми отримали можливість бачити ефективність або неефективність тієї чи іншої операції. Звісно, це можна було робити у «ворді» або «екселі», або навіть у зошитах, як це звикло робити старше покоління агрономів, і отримувати «посмертний аналіз» зробленого, бо виправити вже все одно було нічого неможливо».

Так у структурі ІТ-департаменту АСТАРТИ виокремилися фахівці, які взялися за розв'язання цієї задачі, за створення саме такого програмного продукту, здатного забезпечити контроль і ефективність роботи бізнесу.

За кілька років у холдингу такі програмні продукти, як AgriChain Farm (управління польовими операціями), як вдосконалену версію «Мобільного агронома» та AgriChain Land (управління земельним банком) було впроваджено в усіх підприємствах. І з АСТАРТИ виокремилась компанія «AgriChain», яка пропонує впровадження цих ефективних і вдало випробуваних програмних продуктів іншим агровиробникам (див. «ОПТИМІЗАЦІЯ БІЗНЕСУ ДОЗВОЛИТЬ ВАМ ЗАРОБЛЯТИ ТАМ, ДЕ СЬОГОДНІ ВТРАЧАЄТЕ», — «Агропрофі», №4 від 8 лютого 2019 — прим. ред.).

«Ми потроху почали в цій програмі працювати, — веде далі Анатолій Рябчук, — переконуючи старше покоління досвідчених агрономів, що це не чиясь забаганка, а вимога часу. Процес навчання і звикання тривав близько півроку, і потому, коли ми зібрали агрономів і запитали, як працюватимемо: по-старому чи по-новому, відповідь була одностайною — по-новому.

Старт був на початку посівної 2015 року, а результат ми побачили вже на жнивах і зрозуміли — в наших руках потужний інструмент!»

Кілька років тому в «Житниці Поділля» було зведено сучасну тракторну бригаду європейського рівня — з гідним обладнанням і оснащенням майстерень для виконання профілактичних і ремонтних робіт самохідної і навісної сільгосптехніки. Також побудовано сучасну заправну станцію, яка дозволила запровадити наскрізний облік палива. Датчиками рівня пального обладнані сама заправка, бензовоз і баки транспортних засобів — тракторів або машин, щоби можна було відстежувати використання кожного літра палива. І одними з перших в області тут отримали ліцензію на право зберігання пального.

Невдовзі так само високотехнологічну заправну станцію звели у «Волочиськ-агро», з ліцензією. А щодо формування тракторної бригади, то, спираючись на отриманий досвід, у «Волочиськ-агро» створили цілий машинно-тракторний комплекс. Сільгосптехніка в структурі обох агропідприємств сучасна, високотехнологічна і, зрозуміло, дорога. Застарілої і малопродуктивної тут позбулися, придбали потужні 600-сильні трактори, обладнання для них. Нині «Волочиськ-агро» має близько 400 одиниць техніки, з яких самохідної 250. Використовувати таку потужну техніку на малих площах недоцільно, бо вона розрахована на безперебійну роботу на великих земельних масивах. І експлуатувати її, утримувати в належному стані і лагодити мають спеціально навчені та вмотивовані працівники. Тому в агропідприємстві замість малих автономних виробничих підрозділів з їхніми локальними службами і малопродуктивною технікою створили єдиний виробничий центр. Він став єдиною відправною точкою, де «живе» і звідки стартує вся виробнича техніка.

Віталій МИКОЛЮК та Олександр ПЕРЕЙМИБІДА
Віталій МИКОЛЮК та Олександр ПЕРЕЙМИБІДА

Після реконструкції ремонтних приміщень і встановлення обладнання сюди звезли всю наявну в господарстві сільгосптехніку, все що було розпорошено по виробничих відділках. На тваринницьких комплексах залишається техніка робоча, але весь її поточний ремонт також здійснюється тут. «Раніше в кожному господарстві були свої інженерна служба, ремонтники тощо, — продовжує розповідь Володимир Турчинець. — Наразі ми створили оперативну ремонтну «службу на колесах», яка в разі поломки миттєво виїжджає на місце експлуатації техніки і максимально якісно й оперативно її ремонтує. Також ми централізували склади — паливно-мастильних матеріалів, запасних частин, товарно-матеріальних цінностей — насіння, добрива і ЗЗР, щоби мати достовірну оперативну інформацію наявних товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ).

Ми не звільняли людей у виробничих підрозділах, щоби тут набрати нових, а організували їхнє підвезення до місць роботи. Тобто всі кращі інженери і механізатори, які працювали у виробничих підрозділах та виявили бажання залишитися на посадах, нині працюють у центральному підрозділі з відрядженнями до інших виробничих підрозділів. Це дало змогу суттєво підвищити заробітну плату. У такий спосіб ми вирішили таке болюче для більшості підприємств кадрове питання, позбавили людей необхідності шукати кращої долі на заробітках по закордонах».

Керівник також зазначив, що по завершенні виробничих процесів, наприклад, після сівби озимини, техніка відразу проходить профілактику і необхідний ремонт, щоби бути готовою весною за першої можливості стати до роботи.

Єдиний виробничий центр міститься в окремій капітально відремонтованій будівлі, де сконцентровано всі виробничі служби: інженерна, сервісна, агрономічна, логістична, диспетчерська, закупівельна, GPS-контроль тощо.

Інновації в управлінні

Про управління виробничими процесами в рослинництві розповів Анатолій Рябчук. За його словами, впровадження суттєво модернізованої програми AgriChain Farm неабияк спростило виробничий процес. Раніше головний агроном, отримавши завдання від генерального директора, починав обдзвонювати всіх своїх 10-20 агрономів і роздавати їм відповідні завдання. Зараз він складає цей план роботи на своєму гаджеті — наприклад, провести оранку на 1 тис. га — в автоматизованій програмі, яка міститься на сервері. Виходячи з неї та даних інженерної служби про наявну техніку і кадрової служби про наявність вільних спеціалістів, диспетчерська служба визначає, хто саме і на якій саме техніці буде це робити. Отже, такий-то трактор із таким причіпним обладнанням під керуванням такого-то спеціаліста у певний проміжок часу працюватиме на конкретному полі. Цю інформацію отримують всі служби, яким відкритий до неї доступ, включаючи польового агронома, який повинен проконтролювати відповідність завданню і якість виконання робіт та зробити відмітку в програмі щодо своїх спостережень. Ця інформація відображається на сервері і потрапляє до диспетчерської служби, GPS-моніторингу і в бухгалтерію. Диспетчерська служба отримує інформацію про вивільнення техніки і фахівця, яких можна залучати до іншого виду робіт. Бухгалтерія проводить нарахування заробітної плати, списання паливно-мастильних матеріалів (ПММ) і, наприклад, на посівній, — товарно-матеріальних цінностей. Тобто в наявності оперативна достовірна інформація: наприклад, скільки насіння і при якій густоті було використано на даних видах робіт. Те саме стосується витрат добрив і ЗЗР.

«Ця програма забезпечує змогу робити аналітику залежно від переліку виконаних операцій, витрати товарно-матеріальних цінностей і який результат зрештою ми отримали. Така інформація накопичується впродовж усього періоду функціонування програми, і ми можемо бачити динаміку виробництва в розрізі поля, регіону, культури тощо. Також під цю програму було закуплено і підключено до неї 6 метеостанцій, які розосереджено по всіх зонах діяльності «Волочиськ-агро», і інформація з них також підтягується. І ми бачимо кореляцію залежно від виконаних робіт, витрати ТМЦ, кількості опадів та сонячного світла по продукції. Отже, можна побачити впродовж чималого проміжку часу всю історію поля: що саме висівалося і який було отримано врожай, за яких технологічних операції і витрат ТМЦ, якою технікою, а також попередники, структуру ґрунту, погодні умови», — розповів Анатолій Рябчук.

І навів приклад: закупівельна служба може в режимі реального часу визначати залишок на складах насіння, ПММ, запасних частин тощо. Раніше можна було приїхати на склад і не знайти там необхідної кількості насіння, хоча за паперами воно було в наявності, бо інший документ про списання ще «блукав» відповідними службами. Для комерційного департаменту — це інформація  про залишки готової продукції на складах, щоби правильно планувати відвантаження, логістику. А інженерна служба за допомогою програми відслідковує стан і наявність робочої техніки.

Попередні підсумки 2019-го

Перед початком виробничого сезону проводиться довгострокове стратегічне планування — закладаються обсяги виробництва по кожній сільгоспкультурі і попередня технологічна карта, адже успіх багато в чому залежить від погодних умов.

Номенклатура посівів переважно залишається незмінною, і, залежно від кон'юнктури ринку, коливаються площі вирощування тих чи інших культур.

Польові роботи в обох агрогосподарствах на стадії завершення і наразі можна підбити попередні підсумки. Другий рік поспіль на Хмельниччині влітку стоїть неймовірна спека, цьогоріч від липня не було жодного дощу. Хлібороби навесні сподівалися на кращий результат і зробили для цього все можливе.

Цукрові буряки є стратегічною культурою для АСТАРТИ, адже агропромхолдинг є одним із національних лідерів з виробництва цукру. Разом із тим це є високотехнологічна сільгоспкультура, і її вирощування потребує чималого досвіду. В структурі сівозміни цукрові буряки займають близько 20% площ «Волочиськ-агро». Так, виклавшись на повну і виконавши до коми весь технологічний цикл по цукрових буряках, зібрали гарний врожай.

Більше 25% в структурі посівів тут займає соя, адже Глобинський переробний завод АСТАРТИ слід забезпечувати сировиною. Цьогорічний посушливий рік для цієї культури також став іспитовим — кращі сорти дали 3,7 т/га, а за рахунок гірших середня врожайність становила 2,8 т/га.

Кукурудза порадувала: завдяки дещо зміненій технології 2019-го тут отримали врожайність на рівні 10,8 т/га при вологості 21% на круг. Пшениця вродила залежно від сорту, кращі сорти дали по 7-7,2 т/га.

Без людей програми не працюватимуть

«Все починається з людей, які хочуть і можуть згуртовано працювати на результат, — наголошує Володимир Турчинець. — Якщо немає команди, то всі ці програми не працюватимуть.

Олександр та Петро НІКІТЮКИ (син та батько)
Олександр та Петро НІКІТЮКИ (син та батько)

Ми пишаємося, що у нас створено злагоджену команду по всіх службах. Наприклад, команда інженерної служби. У нас у період посівної або жнив техніка на полі працює цілодобово, щоби все вчасно встигнути. Тому не буває такого, що опівночі трактор у полі зупинився через поломку і до ранку треба чекати, поки прийде зміна та почне розбиратися, що там сталося. Наявність GPS-навігаторів на транспортних засобах дозволяє службі GPS-моніторингу відслідковувати їх онлайн (без їхнього погодження подорожні листи не закриваються). Тому в разі зупинки через поломку тракторист відразу зв'язується з диспетчером, пояснює ситуацію. І той відразу викликає чергового інженера на місце події, який швидко несправність усуває, і робочий процес продовжується. Від цього виграють всі.

Так, людина багато часу проводить на роботі. Тому ми намагаємося створити максимально комфортні умови для роботи наших працівників, мотивуємо їх, бо від цього залежить ефективність їхньої віддачі. У нас в команді всі працюють на загальний результат. У переддень Дня працівників сільського господарства дякую всім і кожному трудареві за сумлінну працю. Нехай наші врожаї завжди будуть щедрими, а родини живуть у затишку, щасті, благополуччі та при доброму здоров'ї!»

Фото компанії АСТАРТА. На першому фото Іван ОНИЩУК та Микола ШЛАПАК — молоді комбайнери ТОВ «Волочиськ-агро» агропромхолдингу АСТАРТА. 

 

 

 

 

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"