Статті

ЦЬОГОРІЧНІ ВИКЛИКИ ДЛЯ ВИНОГРАДАРІВ

Урожай винограду технічних сортів може скоротитися на 20% через особливі кліматичні умови цього року, зазначають фахівці ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім.В.Є.Таїрова». Про це розповів завідувач відділом виноградарства ННЦ Андрій Штірбу під час вебінару «Стан та рекомендації з догляду за виноградними насадженнями в поточному сезоні», що був організований Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва.

За словами науковця, цьогорічні погодні умови значно відрізняються від багаторічних норм і мають свої особливості.

Зима, яка ще в січні характеризувалася майже 50-відсотковим перевищенням норми за атмосферними опадами, вже у лютому мала їхній дефіцит на рівні 72%. У березні дефіцит становив 88%, у квітні — 47%, у червні — 49%. Тобто майже весь весняний період і початок літа характеризувалися нестачею вологи. 

Сума активних температур у квітні становила -32% від багаторічної норми, а у червні перевищила їх на 14%.

Такі погодні умови, особливо аномально висока температура, вплинули на рослини у фазу їхнього цвітіння, що призвело до незадовільного запилення, всихання гребенів і горошіння ягід (коли формуються рідкі грона, при цьому частина ягід у них — розміром не більше за горошину). Оптимальна температура для цвітіння і запилення винограду становить від 15°С до 25°С. Крім того, спостерігалося повільне зростання рослин. На початку липня погодні умови були більш сприятливими, проте спостерігалися значні перепади денних і нічних температур, що стримувало дозрівання ягід на відкритому ґрунті.

До періоду цвітіння спостерігалося значне пошкодження рослин чорною плямистістю. Особливо вражаються нею старі рослини. За словами науковця, цю хворобу вилікувати практично неможливо, оскільки вона належить до хвороб багаторічної деревини, її можна лише призупинити. Допомагають це зробити контактні препарати, в тому числі мідьовмісні. Обприскування проводилося на початку вегетації, по 3-5 листкам.

Незначним було пошкодження збудником мільдью. У даному випадку спекотна погода у поєднанні з щадними обробками не дали хворобі поширитися.

З іншого боку, через спеку цього року особливо сильно почала проявлятися така хвороба, як альтернаріоз. Проте не на всіх сортах. Альтернаріоз дуже важко вилікувати, зважаючи на те, що це захворювання не було значно поширене до останніх років. З тієї самої причини не існує чітких цільових рекомендації по боротьбі з ним.

В основному рекомендації зводяться до того, щоби використовувати проти альтернаріозу ті самі препарати, які використовуються проти мільдью.

Альтернаріоз можна переплутати з нестачею калію через схожі симптоми. Науковець запросив слухачів до співпраці з інститутом, зазначивши, що вчені можуть допомогти з ідентифікацією хвороби, слід лише направити відповідне фото на електронну пошту ННЦ.

Крім аномальних погодних умов всиханню гребенів сприяло заселення грон листокруткою і розвиток білої гнилі. На неї зазвичай не звертають уваги, але за певних умов вона може спричинити значних ушкоджень. Ці гриби поселяються на вражених (наприклад, листокруткою) тканинах. Якщо при цьому спостерігається висока температура, листя починає активно випаровувати вологу, клітини стають не такими пружними і більш вразливими для білої гнилі. Суцвіття в окремих випадках можуть бути вражені сірою гниллю. У результаті вони частково або повністю всихають.

Для столових сортів винограду це сильно не позначиться на врожаї, оскільки на них навіть потрібно проріджувати грона, щоб отримати більш великі ягоди. А от щодо технічних сотрів в Інституті прогнозують зменшення врожайності на 15-20 відсотків у порівнянні з минулим роком. 

Цього року науковці також дослідили застосування препаратів на основі гібереліна — фітогормона, який отримують з гриба гіберела. Як показала практика, до застосування препаратів на основі гібереліна потрібно підходити з обачністю. Так, якщо рослина відчуває стрес від погодних умов, відбувається пригнічення ростових процесів, препарат може просто зашкодити. Серед негативних ефектів препарату: одеревіння гребненіжки і плодоніжок, внаслідок чого гроно втрачає свою еластичність, тому ягоди навіть при найменшому струсі відокремлюються. Також науковець зазначив, що гіберелін потрібно застосовувати у невеликих концентраціях. За дослідами інституту, оптимальна концентрація у перерахунку на діючу речовину становить не більше 40 мг на літр води. Також він зазначив, що препарат слід застосовувати лише локально — виключно на гронах за допомогою ранцевих обприскувачів. Обприскування слід проводити один раз на стадії зав'язі. За словами науковця, препарат також сприяє уникненню горошіння ягід.

Також цього року спостерігалося пошкодження грон збудником оїдіуму, в основному на тих виноградниках, де запізнилися з обробкою. Також відбувалося ураження грон трипсами і білою цикадкою, які, як і оїдіум, хоча і не сильно шкодять урожаю, значно паплюжать товарний вигляд ягоди. Взагалі м'яка зима сприяла розповсюдженню різноманітних комах шкідників на різних сільськогосподарських культурах.

Далі вчений навів нюанси агротехнологій цього року. Зокрема, зазначив, що чеканку не варто проводити на рослинах, які мають затримку у рості, особливо з ознаками хвороби. Якщо ж виноградник на зрошенні і сильнорослий, чеканка — тобто видалення третини паростку, збільшить цукристість соку ягід (вже на врожай цього року), підвищить морозостійкість кущів, збільшить ембріональну плодоносність вічок (що дасть збільшення грон на наступний рік). Чеканку рекомендується проводити лише тоді, коли припиняється зростання паростків.

Сезон захисту винограду вже закінчується, але залишається ще один етап. В умовах України найбільш шкодочинні хвороби — це біла і сіра гнилі. Слід розуміти, що гниль присутня всюди, але для розвитку їй потрібен субстрат. На винограді субстрат з'являється тоді, коли ягода ушкоджена — від укусів комах, від граду, від механічної обробки, сонячних опіків та навіть від вітру. Також умовами розвитку гнилей є висока вологість повітря на фоні низької аерації кущів. Останнє є наслідком недостатньої боротьби з бур'янами і непроведення відповідних агротехнічних заходів — пасинкування і чеканки.

Ще два фактори розвитку гнилей — це відсутність хімічних методів захисту — обробки фунгіцидами, а також дуже пізні строки збирання винограду — ягоди стають м'якими і стають уразливими для спор гнилі.

У фунгіцидній боротьбі з гнилями проводиться кілька обробок препаратами, які мають побічною дією пригнічення і цих захворювань. Науковець говорить, що обробляти рослини одночасно кількома препаратами буде накладно. Перша обробка проводиться після цвітіння. Наприклад, можна використовувати препарат «Сфінкс екстра», який зареєстрований проти оїдіуму, проте діюча речовина має вплив і на сіру гниль. Наступна обробка проводиться при змиканні грона, коли ягоди ще не повністю зімкнулися. Це, наприклад, можуть бути препарати «Колліс» або «Діналі».

Цільову обробку вже безпосередньо проти сірої гнилі на технічних сортах проводять за 20 днів до дозрівання ягід, наприклад, таким препаратом, як «Топсин М». На столових сортах науковець порекомендував застосовувати препарат «Світч» за 7 днів до збирання. Якщо «Світч» видається занадто дорогим, можна використовувати препарат «Хорус», проте побутує думка, що він не працює при високих температурах. З іншого боку, науковець зазначає, що його практика доводить, що препарат все одно пригнічує розвиток гнилі, хоча й не знищує її повністю.

Тим, хто пропустив перші обробки, рекомендується провести профілактичну обробку для позбавлення джерел інфекції на наступний рік вже після збирання врожаю.

Великою проблемою доповідач назвав недотримання строків збирання врожаю винограду, а також кількох умов. За його словами, щоб отримати якісну продукцію, слід орієнтуватися на вміст цукру в соку ягід.

Для столового винограду вміст цукру в соку має бути не менше 150 г на 1 дм3.

Основні правила збирання:

— грона вибирають тільки здорові, цілі, без пошкоджень, добре дозрілі, не дуже щільні;

— не допускаються механічні пошкодження ягід і стирання воскового нальоту:

— грона не слід залишати під промінням сонця, дощем або на ніч без укриття;

— під час перевезення не допускати укладання грон навалом або в кілька шарів;

— під час сортування застосовувати ножиці з тупими кінчиками;

— збирати грона тільки в суху погоду, коли на ягодах немає роси.

Для технічних сортів винограду все залежить від того, на яку саме переробку підуть ягоди. Так, для коньячного й шампанського виробництва вміст цукру в соку має становити 170-180 г на 1 дм3, для білих столових марочних вин — 175-187 г на 1 дм3, для червоних столових марочних вин — 185-195 г на 1 дм3, для десертних білих і червоних вин — 240-250 г на 1 дм3.

Збирати врожай і технічного, і столового винограду слід у суху погоду.

Найсприятливіша температура для цієї роботи від +16°С до +20°С.

Насамкінець фахівець поділився рекомендаціями з профілактики фітосанітарного стану насаджень. Це, зокрема:

— збір опалого листя;

— осіння оранка або чизелювання ґрунту;

— збір і спалювання або компостування лози після обрізки;

— обприскування виноградних кущів ранньою весною залізним купоросом, бордоською або бургундською сумішшю або їхніми замінниками, колоїдної сіркою або їхніми замінниками, препаратом 30-Д та ін.;

— ранньовесняне боронування і культивація ґрунту на площах під насадженнями.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"