Статті

ТАВРІЙСЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ АГРОТЕХНОЛОГІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТУ ПРИСВОЄНО ІМ'Я ГЕРОЯ УКРАЇНИ ДМИТРА МОТОРНОГО

7 лютого 2019 року ТДАТУ  присвоєно ім'я видатного аграрія, двічі Героя Соціалістичної Праці, Героя України, Дмитра Костянтиновича Моторного. Випускника цього вищого навчального закладу 1959 року, який на той час іменувався Мелітопольський інститут механізації і електрифікації сільського господарства. Відповідний наказ підписала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Ім'я Дмитра Моторного ще за його життя було дуже відомим, особливо серед аграріїв України. Аграрний лідер, корифей аграрної галузі, хлібороб від Бога... Ще багатьма епітетами був удостоєний Дмитро Костянтинович: Організатор, натхненник, новатор, Людина-епоха.

«У житті треба бути не над людьми, а поряд із ними, — завжди наголошував Дмитро Костянтинович. І додавав, — не брехати, не красти, не заздрити і не бути ледацюгою».

Дмитро Моторний — людина, яка досягла успіху, слави виключно завдяки своїй праці і завзятості. Двічі Герой Соціалістичної Праці, Герой України, почесний член Національної академії аграрних наук України, керівник господарства на Херсонщині із понад піввіковим досвідом (від 1963-го до останнього подиху 30 липня 2018-го), своєю найбільшою нагородою вважав повагу людей і любов рідних та близьких. Найбільш цінною державною відзнакою була для нього медаль «За доблесний труд у Великій вітчизняній війні 1941-1945 рр.», яку він 17-річим юнаком отримав того самого переможного 1945 року.

У кабінеті, на столі у Дмитра Костянтиновича Моторного — завжди стояли зібрані у сніп колоски — сенс його долі, його життя, в якому ніколи не було порожнечі. Це він, закоханий до нестями у пісню і поле, без мистецької і музичної освіти, створив безсмертний гімн сільському трудареві «Покохайте поле, люди добрі, бо без поля хліба не бува».

На українському, ще нещодавно пострадянському, просторі таких тризіркових Героїв лише двоє — Борис Євгенович Патон — український науковець у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, Президент НАН України, перший нагороджений званням Герой України, якому минулоріч виповнилося 100 років. І Дмитро Костянтинович Моторний — український аграрій. Ми щиро пишаємося, що 2017 року саме журналістам газети «Агропрофі» пощастило здійснити мрію Дмитра Костянтиновича — зробити їхнє спільне фото. І записати з їхнього дозволу майже годинну розмову в кабінеті Бориса Патона в столиці. Колись настане час і для її публікації.

Борис ПАТОН, Дмитро МОТОРНИЙ і Тетяна ШЕЛКОПЛЯС. Київ, 2017 рік
Борис ПАТОН, Дмитро МОТОРНИЙ і Тетяна ШЕЛКОПЛЯС. Київ, 2017 рік

«Чому саме Моторний? — зазначається в інформаційному повідомленні про подію на сайті вишу. — Чим пишаються університети? Не лише кількістю студентів, аспірантів та викладачів. Університети світу пишаються своїми випускниками, їхніми успіхами і доленосними внесками в розвиток людства! Це вони прославляють та підтримують свій університет протягом життя. Це вони повертаються для того, щоб розділити свої успіхи та славу і надихнути на звершення викладачів і студентів. Вони щиро підтримують Alma Mater морально, інтелектуально, професійно.

Саме таким і був Дмитро Костянтинович Моторний. Найзнаменитіший випускник нашого навчального закладу. Наша гордість, наша слава, ім'я якого занесене до книги «Зірки першої величини» про аграріїв — Героїв України (видавцем якої також 2010 року стала «Агропрофі» — прим. ред). Людина, яку «титулували» патріархом української ниви, хліборобом з мудрим серцем, Стахановим пшеничних ланів. Найбільшої кількості епітетів не знав жоден аграрій України.

Для університету Дмитро Костянтинович був непересічною людиною: член Наглядової ради університету, почесний професор, друг, порадник, безмежно щира, добра і проста людина. Жодна з важливих подій університету не обходилася без Дмитра Костянтиновича!»

Коли йдуть з життя такі люди, їхні справи та пам'ять про них повинні жити. Він залишиться в пам'яті людей великим хліборобом, справжнім патріотом рідної землі. Саме тому колектив Таврійського державного агротехнологічного університету на початку навчального року підтримав ініціативу ректора Володимира Миколайовича Кюрчева щодо присвоєння ТДАТУ імені свого славетного випускника.

Михайло КУШНАРЕНКО, Дмитро МОТОРНИЙ та Володимир КЮРЧЕВ. с.Чорнобаївка, 2012 р.
Михайло КУШНАРЕНКО, Дмитро МОТОРНИЙ та Володимир КЮРЧЕВ. с.Чорнобаївка, 2012 р.

З цією славетною подією ми від щирого серця привітали Володимира Кюрчева і в його особі всіх студентів і викладачів та випускників вишу.

У свою чергу ректор наголосив: «Ім'я Дмитра Моторного — це орієнтир, який необхідно підтверджувати невтомною працею всього колективу університету, висота, якої варто прагнути, щоби не розчинитися в освітньо-науковому та культурному просторі України і світу, унікальна родзинка, якою можна пишатися, оскільки Д.К.Моторний, двічі Герой Соціалістичної Праці, Герой України став фахівцем високого рівня завдяки освіті, отриманій у нашому навчальному закладі.

Надання університету імені Дмитра Моторного сприятиме піднесенню його престижу серед освітян, виробничників, аграріїв України».

Володимир Кюрчев також додав, що університет планує відкрити бюст Дмитру Моторному на центральній алеї вишу, поруч із увічненим Героєм Радянського Союзу (посмертно) Миколою Малюгою. І зробити це наприкінці квітня, коли тут розквітають тисячі тюльпанів, які також є візитівкою Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. На урочистий захід запрошуються всі бажаючі.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"