Статті

ОПТИМІЗАЦІЯ БІЗНЕСУ ДОЗВОЛИТЬ ВАМ ЗАРОБЛЯТИ ТАМ, ДЕ СЬОГОДНІ ВТРАЧАЄТЕ

Вітчизняна компанія «Агрі Чейн» пропонує агровиробникам готові адаптовані програмні продукти «Управління земельним банком» та «Управління виробничими процесами в галузі рослинництва». Ці програмні засоби в режимі реального часу забезпечують прозорість та достовірність процесів, що відбуваються в компанії, і надають власнику аналітичну інформацію, що впливає на якість ухвалення рішень. 

В епоху глобальної трансформації ринку треба бігти з усіх ніг, щоб тільки залишатися на місці, а щоб бути успішним, треба бігти швидше за інших.

Тому агропромхолдинг АСТАРТА, який входить до ТОП-5 вітчизняних виробників агропродукції і визначає соціальну відповідальність бізнесу як складову свого успіху, активно впроваджує інноваційні технології, оптимізує бізнес. Тому 2017 року АСТАРТА започаткувала компанію «Агрі Чейн» (Agri Chain) для створення власних IT-продуктів, які краще відповідатимуть потребам, ніж існуючі рішення. Фінансування проекту було забезпечено Європейським Інвестиційним Банком (EIB).

Результатом стала розробка та впровадження ІТ-рішень «Управління земельним банком» та «Управління виробничими процесами в галузі рослинництва». Ці програмні продукти дозволяють АСТАРТІ ефективно управляти земельним банком у 250 тис.га власних та орендованих земель у різних областях країни.

Андрій Вишняк

Про програмні продукти, які дозволяють контролювати бізнес і оптимізувати витрати, нам розповів Андрій Вишняк, комерційний директор компанії «Агрі Чейн».

— Оптимізація бізнесу лише торує шлях у вітчизняному АПК. І як ІТ-технології можуть допомогти аграріям у цьому?

— Українці звикли працювати на землі з ранку до ночі. Однак нині аграрний бізнес стає все більш конкурентним, і виграватимуть ті, хто навчиться не лише заробляти, а й не витрачати зайвого, викидаючи гроші на вітер. Це як намагатися із човна лише вичерпувати воду, замість того, щоби залатати в ньому дірки і реально оцінити його можливості як плавзасобу.

Отже нині існують два основних питання — контроль та ефективність бізнесу, іншими словами, як у цьому бізнесі не просто працювати, а як тут можна заробити. Ці питання зав'язані на людський фактор, адже сектор АПК — це надзвичайно велика кількість людей, які так чи інакше беруть участь у процесі виробництва. Тому, насамперед, необхідні контроль і розуміння, що відбувається з виробничим процесом, з компанією та з людьми. І друге — де і як акумулювати кошти, щоби отримувати реальний прибуток.

Тому перед нами було поставлено завдання, яке ми реалізували, створивши два програмні продукти — «Управління земельним банком» та «Управління виробничими процесами в галузі рослинництва».

Управління земельним банком. Земля є головним виробничим активом будь-якого агропідприємства, однак не завжди є його власністю, а перебуває в оренді і належить переважно господарям земельних паїв. Кожне конкретне поле складається з десятків ділянок, і межі поля не завжди співпадають з реальними, визначеними документально межами ділянок.

Для наочності всі можливі варіанти стану земельних ділянок у своїй системі ми класифікуємо за показниками: «площі орендованих ділянок у контурі полів», «ділянки в обробітку», «недобробіток» (орендовані земельні ділянки, які реально не обробляються) та «переобробіток» (обробляються чужі земельні ділянки в контурах полів), «ділянки без документального оформлення», «технічні втрати» (дороги, лінії електромереж та інші технічні перепони, які не дозволяють орендовану землю обробляти), «відсутність контурів та прив'язок до поля» тощо. Коли в оренді перебувають тисячі або навіть десятки тисяч паїв, документація завжди містить неточності. Система візуалізує всі дані на карті за визначеними алгоритмами, відтак можна побачити всі ділянки, де є проблеми. І може так статися, що близько 10% землі і більше може взагалі не оброблятися або оброблятиметься не «своя земля».

Якщо ми просто орендуємо і не обробляємо землі, то це наші прямі втрати — ми платимо за неї пайовикам, платимо податки тощо. Якщо ж ми обробляємо чужу землю, то можливі інші проблеми. Наприклад, пай зданий недобросовісним власником одному або кільком орендаторам. Також може мати місце змова, приміром, між агрономом або посадовою особою і пайовиком — коли земля обробляється компанією начебто випадково, а потім отриманий урожай ділиться між змовниками.

Ділянки без документального оформлення: приклади картографічних звітів
Ділянки без документального оформлення: приклади картографічних звітів

Система зводить до мінімуму людський фактор, спирається на геокадастрові дані, достовірну первинну документацію. І напрацьовані алгоритми дозволяють чітко визначити кожну ділянку або ідентифікувати пов'язану з нею проблематику (відсутність контуру, відсутність валідного кадастрового номеру, відсутність правовстановлюючого документу). Відтак ми отримуємо повну аналітику, і на її підставі можемо не просто обрахувати потенційні втрати, а й виправити становище, привести все до норми.

Судіть самі: наприклад, ми маємо 10 тис. га орендованих земель, то 10% від них — це вже небагато-немало втрачених 1 тис. га. Якщо середня вартість оренди паю становить від $100 до $200 за гектар, то при середніх $150 за гектар збитки від втрати тисячі гектарів будуть дуже суттєвими. Цих збитків можна уникнути, якщо отримати змогу їх побачити. Система дозволяє видати завдання «земельникам» і контролювати їхнє виконання. Відтак ми оптимізуємо основний виробничий актив. І можемо покращити ефективність бізнесу на 10% лише за рахунок наведення порядку в управлінні земельним банком.

На тлі змін земельного законодавства, які рано чи пізно все одно настануть, це дуже важливо. Адже коли власник добре розуміє, чим він володіє і чим він управляє, йому легко буде впоратися з усіма можливими викликами від впровадження ринку землі.

Управління виробничими процесами у галузі рослинництва є не менш важливою системою для ефективної роботи агрокомпанії. Повсякчас у господарстві відбувається велика кількість виробничих процесів — від польових та загальновиробничих робіт до управління технічним парком та ТМЦ, а також із залученням до кожної з численних операцій певних фахівців. По суті, агроном має визначати, які саме культури, в який проміжок часу, з залученням якої техніки і за участю яких спеціалістів спочатку посіяти, потім впродовж вегетації ці посіви з дотриманням технологій доглядати і відповідно збирати. Тут мають бути враховані якість ґрунтів на підставі проведених хімічних аналізів, дотримання сівозміни, оптимальне насіння, добрива та засоби захисту рослин. Додайте сюди забезпеченість сільгосптехнікою, погодні умови, які рік від року різні, ну і кон'юнктуру ринку, адже виробляти слід не вал, а прораховувати максимальну рентабельність сільгоспкультур.

Створена система враховує всі ці позиції. По кожному полю ми створюємо паспорт, де вказана вся його історія — ротація культур, їхня ефективність (урожайність), які технологічні операції виконувались, в які строки, якою технікою, які матеріали і з якими нормами внесення використовувались, що дозволяє агроному приймати рішення, будучи мобільним.

У системі он-лайн відбувається комунікація всіх виробничих служб (агрономічна, диспетчерська, складська, інженерна, GPS-моніторингу). Якщо техніка порушуватиме ці алгоритми, порушення миттєво відображатимуться на екрані монітора диспетчера — відхилення від маршруту або несанкціонована зупинка (у тому числі, це унеможливить крадіжку водіями зерна з поля під час жнив), перевитрата палива, робота за межами поля або перевищення швидкісного режиму на певних операціях. Наприклад, при сівбі кукурудзи перевищення швидкості трактором на 2 км/год у подальшому спричинить близько 25% втрат урожайності, адже для цієї культури дотримання швидкісного режиму є критично важливим (механізатор також он-лайн отримає сигнал про перевищення швидкості і має на нього відреагувати). Тобто всі етапи виробничих процесів контролюються системою он-лайн, а не наприкінці місяця, коли збираються шляхові листи і коли вже нічого виправити неможливо (механізатор швидше відсіявся і отримав додатковий вільний час, а господарство отримає меншу врожайність кукурудзи).

Дана система дає змогу контролювати дотримання технологічних процесів і визначає рівень відповідальності кожної людини на її робочому місці — якщо, наприклад, агроном вчасно не обстежив поле і на ньому виникла хвороба, він має нести за це відповідальність.

Тобто система відстежує і зберігає всі виробничі процеси та їхніх учасників, і будь-коли з неї можна отримати необхідні дані.

Так само в систему завантажується інформація з супутників про вегетацію рослин, і ми можемо стежити за станом посівів щодня.

У системі всі дії співробітників чітко регламентовані, фахівці наділені відповідними повноваженнями — відтак пояснити незроблену роботу через те, що мені хтось чогось не сказав, не можна. Тож ми отримуємо контроль на кожному виробничому етапі і відповідальну за це людину.

Разом із тим, система є гнучкою і підлаштовується під організаційну структуру компанії. Наприклад, якщо в компанії ухвалено рішення, що агроном бере на себе відповідальність за те, в які терміни сіяти, то він і сіє коли вважає за потрібне, і система просто констатує дату проведення сівби. Бо, звісно, спрогнозувати завчасно зливу неможливо, так само як і безглуздо виводити техніку в болото, навіть якщо за термінами ця операція завчасно прописана. Система констатує ухвалені людиною рішення, а не ухвалює їх замість фахівця. Згодом можна проаналізувати вплив цих рішень на загальний результат.

Відповідно, ми знаємо, яка техніка у нас є в наявності і в якому вона стані, скільки та яких ТМЦ було використано на якому етапі. Тоді можна планувати і завчасно забезпечувати необхідними засобами виробництва, а головний офіс може вчасно все купувати.

Знову таки, наша система — це оптимізація документообігу: немає потреби витрачати час і папір для заповнення купи документів — шляхові листи, ТТН, вимоги-накладні, акти на списання матеріалів, бо всі дані он-лайн відображені в системі і документи формуються автоматично. Все це суттєво спрощує роботу економістів, диспетчерів, бухгалтерів.

Завчасне планування і оперативне реагування на якісь позаштатні ситуації дає змогу забути про битви за врожай і перетворити сільськогосподарське виробництво на задоволення.

— Наскільки важко чи легко працювати з системами?

— У кожній агрокомпанії за багато років роботи інформація накопичувалася в різних програмах, наприклад 1С чи Exсel. Наша програма інтегрується з наявними інформаційними продуктами, тобто ми синхронізуємо наявні дані, їх немає потреби вводити заново. Інтерфейс дуже простий і зрозумілий — не складніше вайбера або фейсбука, тому і агрономи, і економісти, і земельники дуже легко пристосовуються до системи. Вона підтримує українську, англійську і російську мови, якими створено інтерфейс та довідники застосунка. До того ж її можна однаково легко використовувати і на смартфоні, і на планшеті, і на стаціонарному комп'ютері.

Тому це інструмент для постійної роботи, адже на початку він важливий для того, щоби зрозуміти, що відбувається, і згодом — для підтримання в порядку всієї системи управління земельним банком та виробничим процесом компанії. Доступ до цієї комп'ютерної системи можна надати будь-якій кількості фахівців, залежно від розміру компанії і бажання власника.

Маємо 4 етапи співпраці. Насамперед, це продаж створеної нами системи з певними базовими функціоналами. Наступним етапом є впровадження системи, під час якого ми практично живемо в компанії. Третій етап — процес навчання персоналу, насамперед фахівців (системних адміністраторів) так званого першого рівня підтримки, які в подальшому забезпечуватимуть її функціонування і в разі необхідності, надаватимуть безпосередню підтримку. І четвертий етап — підтримка роботи системи.

— Чому краще винайняти вашу компанію, ніж займатися власними розробками? Чи потрібно купувати додаткове обладнання?

— Чому такі компанії-розробники, як Google та Microsoft, купують інших розробників? Бо вони купують найдорожче — час та досвід. Наші ІТ-продукти — це вже готові рішення, які опрацьовані впродовж тривалого часу на великих обсягах — 250 тис. га астартівських земель у різних регіонах. Це економія часу, коштів та концентрація на основній діяльності — з нашими продуктами ви вже можете працювати: ми їх створили, впровадили, навчили персонал і супроводжуємо безперебійне функціонування.

Ми пропонуємо два варіанти використання нашого продукту. Перший — хмарне сховище, коли ви купуєте не програму, а послугу, та платите тільки за доступ до неї. В цьому випадку вам не потрібно купувати власні сервери та допоміжне програмне забезпечення, все обслуговування віддалених серверів і відповідальність за функціонування програми лежить на нас. Це значно зменшує загальну вартість володіння ІТ-рішенням. Програма в хмарному сховищі інтегрується до ваших систем або працює відокремлено. Другий варіант — ми продаємо «коробочну версію», яка розміщується на обладнанні замовника, і це вже залежить від господаря, купуватиме він нову комп'ютерну техніку чи використовуватиме наявну.

— Скільки часу вам потрібно на впровадження систем? Чи можна їх якось свідомо пошкодити, щоби власник відмовився від ідеї їхнього впровадження?

— Швидкість впровадження залежить від того, як замовник планує використовувати системи. Побудовані рішення можна повноцінно використовувати з першого дня. Але на практиці замовник бажає завантажити існуючу інформацію, провести аудит і цілісність наявних даних тощо. Терміни відповідних дій залежатимуть від готовності замовника співпрацювати та від якості наявної у нього інформації.

Після початкових налаштувань ми проводимо загальні тренінги на місцях та навчаємо або безпосередньо співробітників, які користуватимуться програмами, або фахівців, які від імені компанії в подальшому впроваджуватимуть системи всередині її підрозділів.

ІТ-рішення побудовані на сучасних принципах безпеки та розподілення прав користувачів. Будь-які дії фіксуються в журналах аудиту системи, також виконавці не мають доступу до серверної частини. Доступ обмежується персональними пристроями та ролями користувачів, необхідними для виконання відповідних службових обов'язків. Можна один-два рази зламати гаджет, однак такий саботаж буде відразу помітно. «Відсутність» Інтернету також фахівці можуть перевірити віддалено. Тобто якщо власник впроваджує систему, а фахівець не готовий з нею працювати, то слід переглядати його мотиваційну політику.

— Скільки коштуватимуть ваші системи?

— Для хмарного рішення, це $1 за 1 га на рік. В будь-якому випадку потрібно розуміти потреби кінцевого споживача для визначення обсягу послуг, що планується надавати. Повернемося до нашого прикладу, що ви обробляєте 10 тис. га і при цьому розумієте, що недоопрацювання і ділянки, що обробляються без документального оформлення у контурах полів, можуть сягати 10% кожна. За середньої вартості оренди $150 за гектар, збитки становитимуть $150 тисяч на рік. До того ж, якщо ми обраховуємо втрати за рахунок відсутності документального оформлення ділянок, ця цифра може сягати $850/га, з яких сума понесених витрат — $700, і неодержаний прибуток — $150, що становить $850 тисяч на рік.

Тому система ціною у $10 тисяч на рік не примха, а практично незаперечна необхідність. Крім того, оскільки це послуга — хмарний сервіс, вона постійно вдосконалюється, до неї додаються нові актуальні функції.

Прозорість бізнесу, як відомо, формує довіру до нього. В аграрному секторі є маса викликів, що потребують вирішення, тому якщо є можливість зробити роботу цієї стратегічної для країни галузі більш цивілізованою, прозорою і ефективною — то від цього виграють усі. Зросте інвестиційна  привабливість країни, в галузі АПК і ІТ-технологій вкладатимуться кошти, економіка України зростатиме і люди житимуть краще.

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"