Статті

GREENHOUSE — ЖИТТЯ ПІД СКЛОМ

Інноваційні технології впроваджуються майже блискавично: якщо чверть століття тому велетенські скляні куполи, здатні захистити людство від загроз всесвіту, існували переважно в уяві митців-фантастів, то сьогодні створення чималих прозорих зон із будь-яким кліматом впирається лише в забаганки замовника. Ну і, звісно, в його кошти. Хочете серед зимної природи літо цілий рік — будь ласка. А сніг на Близькому Сході, який би не танув? Немає проблем! Від 2005-го ви можете в Об'єднаних Арабських Еміратах цілий рік кататися на гірських лижах по штучному снігу у спорткомплексі під дахом Sky Dubai, що має площу 22,5 тис. м2.

Ми призвичаїлися до скляних куполів над будівлями, наприклад, великим і порівняно недавнім (1993 року) — над Рейхстагом в Берліні або над Верховною Радою України, збудованим далекого 1939 року. Так само як і зовнішній вигляд чималих тепличних комплексів — Тепличний під Києвом або Уманський на Черкащині — став для нас звичним і зрозумілим. Насправді ж у світі існує ціла індустрія проектування і зведення величезних інноваційних хай-тек конструкцій зі скла і металу чи пластику і металу із забезпеченням всередині клімат-контролю. До таких об'єктів, що іменуються грінхаусами, належать, звісно, промислові тепличні комплекси, а також різнопланові оранжереї у наукових і навчальних закладах, куполи для музеїв під відкритим небом, цілі зоопарки і парки відпочинку тощо. Усі вони покликані нівелювати зміни погоди і перепади температур та забезпечити комфортне перебування або проживання в них рослин, тварин і людей.

Останніми роками неабиякої популярності набуває міське, або вертикальне землеробство — вирощування в тепличних умовах різноманітних овочів і зелені на вертикальних поличках чи стінах, що містяться переважно на дахах висотних будинків. Не дивно, адже городян стає все більше, і вони хочуть постійно споживати свіжі та органічні продукти, які би потрапляли з лану до столу за лічені хвилини. Особливого розмаху ця тенденція набуває у США, Японії, Сінгапурі і, як не дивно, у Франції. Цей вид агровиробництва отримав назву city-farm, тобто міське фермерство. І французи, як визнані у світі законодавці різних мод і тенденцій, уже втілюють своє надзвичайне ноу-хау — першу міську скляну овочеву багатоповерхову вежу (фото вгорі).

Трохи з історії питання

Як віsдомо, скло, невід'ємна складова грінхаусу, оранжереї або теплиці, було винайдене ще 5,5 тис. років тому в Давньому Єгипті. Перше скляне вікно, а разом із ним і рама, були встановлені в приміщенні давньогрецьких бань у Помпеях.

Витоками тепличного господарства вважається Давній Рим: господарі садили овочі і квіти в мініатюрні вози, які вдень зігрівалися сонцем, а після його заходу ці вози закочувались у спеціальні приміщення, з підігрівом. У такий спосіб давньоримські аграрії експериментували з вирощуванням зелені, овочів і фруктів упродовж цілого року. Як відомо з історії, Давній Рим пав разом із тією технологією, а от ідеєю побудови скляних приміщень з підігрівом ми користуємося дотепер.

Також археологи довели факт вирощування зелені в приміщеннях іще в Давньому Китаї, щоправда, то були переважно лікарські рослини, які слід вживати у свіжому вигляді. 

А, наприклад, у холодній Ісландії також існують давні традиції вирощування рослин у теплицях, побудованих на гейзерах. Це чудовий винахід — просто і технологічно: невеличкі рядочки зі свіжими овочами вздовж природного і стабільного джерела тепла.

Витоком розвитку сучасного тепличного господарства в Європі вважаються ботанічні і зимові сади середньовічної Італії та Німеччини. Так, зазначають історики, 1240 року в Кельні перший зимовий сад із квітковою оранжереєю було створено видатним німецьким теологом, філософом і природознавцем Альбертом Великим (Магнусом) на честь візиту голландського короля Вільгельма. Того дня маєток наповнився неймовірними ароматами зелені і квітів. Однак через те, що вчений насмілився перетворити зиму на літо, інквізиція визнала його чаклуном, і подальша доля Альберта має декілька версій. Достовірно відомо, що теплицю за наказом тієї самої інквізиції було знищено і подальші експерименти в цьому напрямку суворо заборонено. Через багато років справедливість таки перемогла і Альберта Великого 1931 року було канонізовано.

Заборона на експерименти з живою природою тривали аж до епохи Відродження, коли оранжерейно-тепличний рух набув неабиякого розвитку, і зимові сади почали називатися «домами померанців» завдяки назві найбільш популярних на той час оранжерейних рослин роду цитрусових. Щоправда, тоді зведення оранжерей і саме скло коштували надзвичайно дорого, тому грошовиті люди замовляли їх виключно для демонстрації своєї заможності, і навчені садівники вирощували тут виключно декоративні рослини.

На теренах Російської імперії фундатором виникнення оранжерей вважається цар Петро І. Після тривалої подорожі провідними науковими і промисловими країнами Європи, він наказав побудувати спеціальний Аптекарський город у щойно збудованому на болотах місті Петербург, де слід було вирощувати цілющі трави і рослини для аптекарської справи. Пізніше він розпорядився садити там лікарські рослини з усього світу, насіння яких доставляли з екзотичних країн.

Нині в усьому світі будівель під склом дуже багато. І найбільшою серед оранжерей, яка вражає своїми інженерними рішеннями, і другим за площею у світі (після Sky Dubai) грінхаусом є «Едем» у Великій Британії, в графстві Корнуол (див. фото вгорі). Цей рай на землі звели на місці рекультивованого кар'єру з видобутку каоліну (білої глини). Унікальна споруда зі скла і металу, відкрита 2001 року, обіймає площу 22 тис. м2, де розміщено практично всі рослини, що існують на землі. Вартість проекту перевищила $132 мільйони.

Від вертикальних садів до сітіфермерства

Людству вертикальні сади відомі щонайменше 2,5 тисячі років. Йдеться про славнозвісні висячі сади Семіраміди, які 605 року до н.е. вавилонський цар Навуходоносор ІІ звів для своєї дружини. Цей чотирирівневий палац-піраміда, тераси якого були щедро озеленені і мали унікальну систему поливу, був визнаний одним із семи чудес античного світу, які, на жаль, до нашого часу не збереглися.

Як уже йшлося, міське землеробство, або сітіфермерство, набуває дедалі більшої популярності у світі не як хобі, а як прибутковий і перспективний бізнес. Уперше з цією темою журналісти газети «Агропрофі» познайомилися на початку січня 2016 року під час перших відвідин виставки інновацій в рослинництві SIVAL у французькому місті Анже. Тоді йшлося переважно про облаштування на дахах будівель відкритих майданчиків для вирощування зелені та овочів. Це такі собі кишенькові сектори з наповненими спеціальним ґрунтом мішками для висадки рослин, що набагато охайніше, дешевше і швидше, ніж метод посадки по всьому даху, і має додаткову перевагу, забезпечуючи форму і структуру грядок.

З'ясувалося, що в березні 2015 року у Франції було ухвалено новий закон, згідно з яким дахи нових будівель, побудованих у комерційних зонах країни, повинні бути вкриті або рослинами, або сонячними батареями як альтернатива зеленим грядкам.

Так «зелені дахи», зазначають автори документу, дозволяють ізолювати будинок від зовнішнього середовища і зберігають взимку тепло, а влітку прохолоду.

Також вони затримують дощову воду, а відтак зменшують потоки води на вулицях, і є природним місцем проживання для міських птахів.

Восени 2016 року заступником мера Парижа Пенелопою Комітес було об'явлено конкурс на краще озеленення дахів муніципальних будинків міста. Першими наприкінці наступного березня запрацювали дві тераси штаб-квартири Правління нерухомості Парижа (RIVP), де розміщено овочеві квадрати на просторі розміром з тенісний корт. І вже кілька років поспіль у квітні розквітають навіть дахи будинків Парижа, гордо зазначають французи, дещо перефразовуючи Віктора Гюго.

Однак у такий спосіб отримувати зелень цілій рік не вдається, і винахідники пішли далі. Перша томатна теплиця на даху в Парижі по вул.Сорбьє, почала працювати 2013 року. Відтоді експлуатація теплиці довжиною 70 м площею 400 м2 в кінцевому підсумку дає три тони помідорів, гарантовано вільних від пестицидів.

Перша томатна теплиця на даху в Парижі функціонує з 2013 року
Перша томатна теплиця на даху в Парижі функціонує з 2013 року

Щоб уникнути сезонності, французи почали активно впроваджувати у великих містах зведення сучасних високотехнологічних теплиць і оранжерей на дахах житлових будинків, багатоповерхових автогаражів і стоянок тощо. Ніде правди діти, але це явище у світі набирає обертів і поступово перетворюється на тренд.

На даху опери Бастилії у Парижі відкрили овочевий сад
На даху опери Бастилії у Парижі відкрили овочевий сад

Тож цілком закономірно, що на виставці SIVAL-2019 темі міського землеробства зокрема і будівництва сучасних високотехнологічних конструкції зі скла або пластика і металу, або грінхаусів, було присвячено окремі семінари. Відтак ми познайомилися з діяльністю французької компанії CMF Group, одним із світових лідерів проектування, виготовлення і зведення грінхаусів, і навіть отримали змогу побувати в її офісі та безпосередньо на виробництві у містечку Варадіс, неподалік від Анже.

Все почалося з заводу в Варадісі

Виробничі цехи заводу компанії CMF Group у містечку Варадіс
Виробничі цехи заводу компанії CMF Group у містечку Варадіс

За півстоліття існування компанія CMF із родинного бізнесу виросла до CMF Group — велетенської компанії, чиї об'єкти надійно слугують мільйонам людей у 20 країнах чотирьох континентів. Мало того, вона є однією з найбільших у світі з проектування, виробництва різних біокліматичних прозорих (зі скла або пластику) металоконструкцій і зведення «під ключ» грінхаусів будь-якої складності і розміру, повідомив нам під час зустрічі генеральний директор CMF Group Рене Джос. Він наголосив, що компанія проектує об'єкти будь-якої складності, при цьому співпрацює з архітекторами і дизайнерами, виготовляє на власному підприємстві металоконструкції і монтує об'єкти. А от скло і пластик замовляє у надійних партнерів, бо кожен має розвивати власний напрямок діяльності.

Генеральний директор CMF Group Рене Джос
Генеральний директор CMF Group Рене Джос

Пан Рене детально зупинився на декількох найбільш вражаючих об'єктах своєї групи. Зокрема, це оранжерея площею 5 тис. м2 у чималому зоопарку Biotropica, що облаштувався в містечку Вал-де-Рьой у Нормандії. Цей проект з міцних металу і скла CMF Group виготовила «під ключ», втіливши в ньому всі найсучасніші енергозберігаючі технології. Завдяки цьому тут вдалося зібрати весь рідкісний біотип тропічних тварин і рослин, переважно для освітніх цілей. І зробити оранжерею комфортним місцем для отримання позитивних емоцій від спостеріганням за живою природою і від вишуканої кухні місцевого ресторану.

Тропічний зоопарк Biotropica — будинок площею 5000 м2
Тропічний зоопарк Biotropica — будинок площею 5000 м2

Також предметом гордості компанії є комплексне скляне укриття для Токійського палацу в Парижі. Походження і архітектура цієї вишуканої будівлі ніяк не пов'язані з Японією. Її зведення 1937 року було приурочене проведенню Першої Міжнародної виставки мистецтва і технологій. І дотепер Токійський палац є одним із центрів сучасного мистецтва міжнародного значення на рівні з Лондонським Tate Modern та MoMA в Нью-Йорку.

Скляний дах Центру сучасного мистецтва Палацу Токіо у Парижі
Скляний дах Центру сучасного мистецтва Палацу Токіо у Парижі

Серед здобутків компанії також реконструкція унікальних 5 оранжерей та 5 відкритих майданчиків екзотичного саду в Монако, який є західним входом до Князівства. Роботи тривали два роки і були успішно завершені 2017-го, і нові скляні конструкції дуже органічно вписалися в скелястий важкодоступний рельєф парку. На зведених майданчиках наразі розміщена надзвичайна колекція з 10,5 тисяч рідкісних сукулентних рослин, що започаткована в 1960-х роках, причому рослини в природних умовах належать до різних кліматичних зон. Метою було побудувати перед метафізичним горизонтом Середземного моря… місто світла. Цей величезний набір теплиць з металу, каменю і скла об'єднав рослинний світ і кам'яний, живе і вічне, зазначають у CMF Group.

Теплиці екзотичного саду у Монако та їхній вигляд згори
Теплиці екзотичного саду у Монако та їхній вигляд згори

Серед інших проектівгрупи компаній, що перебувають в активній стадії, будівництво в Нормандії суперсучасного тепличного комплексу площею 17 тис. м2, найбільшого у Франції, для вирощування виключно томатів.

Однак інформація щодо розпочатого екологічного хай-тек будівництва багатоповерхової теплиці в передмісті Парижу у більшості присутніх викликала справжнє здивування.

Насправді дуже дивним видалося те, що Франція — одна зі світових лідерів у галузі інноваційного сільськогосподарського виробництва, де працюють переважно фермерські господарства і земля разом із досвідом передається від покоління до покоління — ледь не першою в Європі почала активно впроваджувати сітіфермерство.

Перша овочева вежа в Європі

Отже наприкінці минулого року розпочалося будівництво в Роменвілі, комуні у східному передмісті Парижа (за 7,2 км від центру французької столиці) двох сусідніх парникових веж, перших в Європі, для вертикального землеробства. Розробником та безпосереднім виконавцем цього інноваційного проекту стала компанія CMF Group. Ці вежі зводяться на спеціально виділеній ділянці. Кожна з будівель буде заввишки 26 м і завширшки 7 м, де 4 та 6 поверхах вирощуватимуться овочі, зелень, фрукти і, можливо, квіти на загальній площі 1 тис. м2.

Проект парникової вежі у Роменвілі (вигляд зсередини)
Проект парникової вежі у Роменвілі (вигляд зсередини)

Кажуть, мер Роменвіля протягом багатьох років переконував місцеву та регіональну владу субсидувати більшу частину з необхідних для втілення проекту EUR 5 мільйонів. Противники будівництва називали проект марнуванням грошей платників податків і дорогим трюком, який придумали представники модної міської богеми.

Як би там було, а будівництво триває повною силою. Простір у теплицях буде віддано фермерам, які щороку мають виробляти тут 12 тонн овочів і фруктів, а також 4 тонни грибів у підвалі. Рослини вирощуватимуться не на гідропоніці, а в компостному матеріалі, виготовленому з місцевих органічних відходів. Третина необхідної для сільгоспвиробництва води видобуватиметься з опадів і проходитиме багатоступеневу очистку. Енергоносіями виступатимуть приблизно пів-на-пів сонячні батареї та традиційна електрика.

Цей обсяг екологічно чистої продукції має задовольняти потреби близько 5 тисяч населення з довколишніх вулиць. Також у підвалі веж заплановано влаштувати сучасний ресторан. А чом би й ні?! До того ж мешканці околиць також матимуть змогу брати участь у різноманітних навчальних семінарах протягом року.

Перший урожай учасники цього надзвичайного проекту розраховують отримати вже на початку 2020 року.

 Переваги сітіфермерства

Під час конференції щодо вертикального землеробства, що проводилася в рамках виставки SIVAL-2019, було оприлюднено багато цікавої інформації. Наприклад, вирощені в умовах сітіферм овочеві і трав'яні культур та гриби мають бути сертифіковані виключно як органічна продукція. Або технологія вирощування у вертикальному землеробстві (в субстраті чи на гідропоніці) порівняно з традиційною (в ґрунті) при однаковій урожайності сільгоспкультур дозволяє зберігати близько 50% водних ресурсів. Це також дає можливість утилізувати відходи шляхом активізації інтегрованої системи для отримання енергії з біомаси. І навіть якщо на даний час бракує біорізноманіття сільгоспкультур для вертикального землеробства та кваліфікованої робочої сили, це не стане суттєвою перепоною для його розвитку. Прогнозується, що вертикальне землеробство має досягти повної роботизації сектора протягом найближчих 5 років, принаймні у найбільш розвинених регіонах, таких як Франція, де спостерігається потужне зростання галузі. До того ж, за прогнозами аналітиків, у найближчі 20 років населення мегаполісів має подвоїтися.

«Те, що ми наразі маємо, — продовжує генеральний директор CMF Group Рене Джос, — це період сильних змін, які вимагають від нас реорганізації системи постачання продуктів харчування та забезпечення продовольчої безпеки та якості вирощеної продукції».

Багатошарова теплиця
Багатошарова теплиця

За його словами, експерти припускають зниження ринку автомобілів через збільшення міського населення. Відтак протягом наступних 20 років у Франції вивільниться чимало автостоянок і парковок у межах міст, які цілком можуть бути використані для сітіфармінгу. Звісно, питання урбанізації і перерозподілу територій дуже актуальні, і їх слід вирішувати на державному рівні вже зараз. Разом із тим, компанія, йдучи в ногу з часом, у Парижі активно встановлює теплиці на дахах 5-ти та 7-ми поверхових будинків.

У цьому контексті, веде далі наш співрозмовник, співпраця між міськими фермерами, можливо, імпровізованими, та сільськими, стає більш витребуваною щодо обміну ноу-хау. Водночас саме вона дасть можливість зрозуміти, які культури є більш придатними для міського вирощування, а які залишаться прерогативою сільської місцевості.

 Коли запитань більше

Перспектива збільшення чисельності міського населення, вочевидь, зачепить не лише Францію та розвинені країни. І, на мою думку, перенесення агровиробництва в міста та повальне засклення цих самих міст позбавить городян можливості вільно дихати і пересуватися. Так, городянам можна буде суттєво економити на логістиці і на зберіганні продукції. А чи селянам, що переїхали до міст, тут знайдеться робота за фахом? Чи не знайдеться через суцільну роботизацію сіті-ферм. А що тоді буде із землею сільськогосподарського призначення? Ціна її катастрофічно впаде? Чи навпаки зросте? Хто оброблятиме цю землю і чи оброблятиме взагалі? Якщо люди виїжджатимуть, то села приречені на зникнення? Чи до них переселяться мешканці інших континентів? Адже чисельність населення, за даними тих самих експертів, зросте до небачених 9 мільярдів 2050 року…

Дуже важливо, щоби ми навчилися бачити майбутні виклики і протистояти їм до того, як настане точка неповернення. Бо так хочеться, щоб наші діти і онуки бачили схід і захід сонця та безкраї обрії, чули спів справжніх пташок і відчувати ногою мокру росу серед лугу на світанку.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"