Статті

SIVAL-2019: ЄДНАЙМОСЯ ЗАРАДИ МАЙБУТНІХ ВИСОКИХ ВРОЖАЇВ!

Щойно розпочавшись, 2019-й обіцяє бути щирим на нові досягнення в сільському господарстві, що спиратимуться на інноваційні розробки і нові винаходи. У цьому можна переконатися, відвідавши одну з найперших кожного календарного сезону міжнародних виставок SIVAL, що проводиться в місті Анже (Франція). Організатори наголошують, що SIVAL International — це саме виробничий захід, який з 15 по 17 січня 2019-го відбувся вже 33 раз.

 «З моменту свого створення SIVAL завжди прагнув бути виставкою для інновацій у спеціалізованому виробництві рослин, — наголошує президент SIVAL і Національної федерації виробників фруктів Бруно Дюпон. — І ми не відхилилися від цієї мети! Традиційні конкурси інновацій SIVAL Innovation Concours та віднедавній Agreen Startup Concours мають неабиякий успіх і вони є візитівками виставки. Вони є доказом того, наскільки динамічним є аграрний сектор і готовність його членів відкривати нові можливості. Цифрові програми, нові дані і пов'язана робототехніка, інноваційні концепції у виробничих методах і навіть у продажах — усі ці проекти ми просуваємо на SIVAL. Як наслідок, усі ці нові тенденції, які складатимуть сільське господарство завтрашнього дня, активно представлені в усіх куточках виставки, у виступах експертів і працівників галузі на численних конференціях і тематичних заходах. Сільське господарство має бути економічно стійким для виробників і екологічно стійким для збереження навколишнього середовища. Нові технології не повинні лякати, вони повинні переконати нас: більше свідомості, більше поваги до людства і навколишнього середовища, підвищення якості, вдосконалення нових концепцій виробництва, які дадуть змогу задовольнити попит на продукти харчування в майбутньому».

У центрі: президент SIVAL Бруно ДЮПОН, мер Анже Крістер БІШО, президент регіона Пеі-де-ла-Луар Крістель МОРАСЕ і президент VEGEPOLYS Ів ЖЕДУА
У центрі: президент SIVAL Бруно ДЮПОН, мер Анже Крістер БІШО, президент регіона Пеі-де-ла-Луар Крістель МОРАСЕ і президент VEGEPOLYS Ів ЖЕДУА

SIVAL є єдиною виставкою у Франції, яка представляє всеосяжну і вражаючу пропозицію обладнання та послуг для всіх виробництв: овочівництво, овочеві культури, насіння, виноградарство лікарські та ароматичні рослини, виробництво сидру, грибів та тютюну тощо, та щорічно приваблює в Анже понад 640 експонентів і 24 тисячі професійних відвідувачів.

Організована фірмою Destination Angers, створеною компанією ALTEC (Angers Loire Tourisme Expo Congres — місцева громадська компанія), двома рівними акціонерами якої є муніципалітет Анже і Анже Луар (Велика Анже), виставка SIVAL міцно підтримує розвиток галузі рослинництва.

Міжнародний розвиток SIVAL є важливим драйвером для максимального використання всіх французьких ноу-хау не лише в межах регіону. Тому виставка продовжує розвиватися на міжнародному рівні зі значним зростанням кількості іноземних відвідувачів, збільшенням кількості іноземних експонентів, а також більшим інтересом до іноземних делегацій з усього світу. Інтернаціоналізація протягом багатьох років була однією з головних стратегій розвитку виставки. SIVAL приймає близько 2000 іноземних відвідувачів (з 42 країн) і 15% іноземних учасників.

Тетяна ШЕЛКОПЛЯС та Ів ЖЕДУАна стенді VEGEPOLYS
Тетяна ШЕЛКОПЛЯС та Ів ЖЕДУАна стенді VEGEPOLYS

Крім того, концепція SIVAL є моделлю, що експортується, зазначають організатори, і команди, які організовують виставку, створили тісні зв'язки з іншими країнами, наприклад, Китаєм. Нарешті, SIVAL постійно зростає, збільшуючи виставкову площу. Ця еволюція необхідна для того, щоб задовольнити щорічне збільшення попиту з боку експонентів, і продовжити розвиток заходу, який є корисним для регіону.

Кожна з компаній-учасниць щороку намагається розробляти і впроваджувати нові технічні і технологічні рішення, адже SIVAL — виставка практичних інновацій. Такі розробки завчасно подаються компаніями-учасницями на конкурс SIVAL Innovation. Змагання проходить у 7-ми категоріях за напрямами діяльності компаній. Прискіпливе фахове журі обирає кращі розробки і серед багатьох достойних номінантів визначає переможців з врученням золотої, срібної або бронзової медалі цьогорічної виставки.

13 грудня 2018 року в Парижі журі конкурсу визначило 17 переможців — лауреатів премії SIVAL Innovation Prize. Їхні стенди на мапі та назви у каталозі виставки позначаються відповідним кольором, щоби їх можна було легше віднайти, а попереду стенду на підлозі розміщується чимала наліпка зі статусом переможця. Відтак на виставці варто дивитися не лише в різні боки, а й під ноги. Тож наша розповідь із павільйонів виставки в Анже саме про найцікавіші розробки учасників конкурсу SIVAL Innovation 2019.

Експозиції лауреатів позначені плакатами з символікою конкурсу інновацій на підлозі
Експозиції лауреатів позначені плакатами з символікою конкурсу інновацій на підлозі

До речі, швидко дістатися до потрібних експонентів і відшукати актуальні локації в масштабах виставки дозволяє велике табло-навігатор на центральному вході, поруч зі стендом організаторів. Екран сенсорний, тож достатньо дотику пальця, і мапа збільшується — визначайтесь і йдіть до майбутніх високих врожаїв!

Інтерактивне табло-навігатор для відвідувачів виставки
Інтерактивне табло-навігатор для відвідувачів виставки

* * *

У категорії «Машини і автомати» (Machines and automation) срібним медалістом конкурсу SIVAL Innovation 2019 став електричний трактор ALPO декількох модифікацій, що його представляє французька компанія Sabi Agri.

Сімейство електричних тракторів ALPO спрямоване зробити  збереження родючості ґрунту пріоритетом фермера в процесі агровиробництва
Сімейство електричних тракторів ALPO спрямоване зробити збереження родючості ґрунту пріоритетом фермера в процесі агровиробництва

Розробники цілком справедливо зазначають, що асортимент електричних тракторів ALPO спрямований на переосмислення концепції трактора. Ідея полягає в тому, щоб підтримати фермерів на шляху до сприятливих для ґрунту агроекологічних підходів, зробити збереження родючості ґрунту пріоритетом в агровиробництві.

Модельна лінійка може похвалитися безпрецедентною універсальністю і модульністю. Ці трактори, зазначають у компанії, важать від 500 до 950 кг і мають електричну потужність від 25 к.с. до 50 к.с. Вони можуть застосовуватись при всіх операціях з вирощування (обробіток ґрунту, вирощування культур, догляд за культурами, збирання врожаю, транспортування, робота всередині будівель). Завдяки терміну служби акумулятора понад 8 годин і часу зарядки менше 2 годин цей унікальний трактор виконує роботу, використовуючи в 10 разів менше енергії, ніж звичайний трактор. Повна зарядка електричного трактора ALPO коштує близько EUR 1.

Асортимент підходить для всіх інструментів категорії 1, що поєднується з використанням трьохточкової системи зчеплення або швидкороз'ємного трикутника. Тож фермери все ще можуть використовувати свій власний парк причіпної або навісної техніки. Агрегатування можливе в 3 місцях: спереду (250 кг), в центрі і ззаду (400 кг).

Лінійка електричних тракторів ALPO відповідає всім вимогам сільськогосподарських підприємств і призначена для всіх видів робіт у садівництві, тваринництві, виноградарстві і рільництві. Вони можуть використовуватись на будь-яких роботах як повсякденний трактор, так і в якості техніки для певних типів робіт, в залежності від розміру і потреб ферми. Наразі лінійка представлена трьома модифікаціями:

ALPO Basic. Обладнаний 2-х колісним приводом від 550 кг, його потужність 25 к.с.

ALPO 4x4. Обладнаний повним 4-х колісним приводом від 850 кг з електропотужністю 50 к.с.

ALPO Enjambeur — для виноградників, із 4-х колісним приводом від 950 кг та електропотужністю 50 к.с.

Головні переваги електричного трактору ALPO — простота конструкції й оптимальна простота використання, безпрецедентна універсальність, низький рівень шуму, ощадливе ставлення до ґрунту та екологічність, при цьому низька і дешева енерговитратність. Усе це разом суттєво збільшує прибутковість його власника.

Кожен електричний трактор ALPO призначений для задоволення конкретних потреб кожного фермера!

Також на виставці нашу увагу привернув маленький тракторець Tract'Elec порівняно молодої компанії ELATEC. Виробники презентують його взагалі як портативний інструментотримач Tract'Elec — на 100% електричний, чистий, тихий і економічний трактор. Тож, не дивно, що цей агрегат опинився серед номінантів у цій же категорії.

Електричний портативний трактор-інструментотримач Tract'Elec  дає змогу працювати культиватором наче бабця сапкою — ніжно і точно
Електричний портативний трактор-інструментотримач Tract'Elec дає змогу працювати культиватором наче бабця сапкою — ніжно і точно

Завдяки цьому простому в управлінні та зручному для користувача центральному держателю інструментів розпушування, механічна прополка та інші операції на овочевих грядках виконуються з високою точністю, зазначають французи.

Щось подібне вітчизняні аграрії могли бачити на Міжнародній виставці АГРО-2018 у Києві. За словами Віктора Погорілого, заступника директора з наукової роботи та випробувальної діяльності УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого, такий тракторець за часів СРСР називали «шасик». Агрегатувати його можна було знаряддям спереду, під рамою і навіть ззаду. Але тоді в основному ставили кузов. У Харкові був завод самохідних шасі, випускав ДВШ, або по-новому Т16. Сьогодні це класна штука, зазначає науковець, особливо для овочівників. А електрична складова забезпечує ще і плавність ходу. Працювати таким культиватором можна наче бабця сапкою — ніжно і точно.

Перший прототип машини Tract'Elec був представлений лише торік на SIVAL-2018. Цьогоріч журі премії SIVAL Innovation Prize висунуло цю техніку номінантом уперше.

Перший прототип Tract'Elec порівняно з моделлю, готовою до продажу 2019 року, зазнав таких покращень:

— регульована висота сидіння і нижня платформа для полегшення роботи в теплицях;

— покращена система двигуна для більшої потужності;

— передні колеса оснащені відповідним ребром прямо;

— Покращена задня система підйому категорії 2 із зусиллям до 400 кг;

— Нова система переднього підйому з автоматичним триточковим зчіпним пристроєм, що дає змогу простіше і швидше міняти інструменти;

— Літієві батареї для підвищення продуктивності;

ELATEC — це компанія, яка розробляє і виробляє устаткування для сільського господарства і малих виробництв. Створена в кінці 2011 року, компанія розробляє устаткування для полегшення роботи фермерів і забезпечення інноваційних рішень проблем сьогоднішнього дня в мінливому сільськогосподарському світі. «Ми розробляємо продукцію для екологічно чистого сільського господарства, одночасно підвищуючи рентабельність господарств. Ми хочемо запропонувати людям рішення, що полегшують працю на землі. Створення машин — це наша пристрасть, а надання адаптованих і економічно вигідних рішень для наших клієнтів, необхідність, застосування нових технологій на службі сільського господарства — наша мета!», — говорить Еммануель Лабріф, менеджер і дизайнер компанії.

* * *

У категорії «Ресурси: захист рослин, добрива та субстрати» (Intrants: Protection des cultures, fertilisation et substrats) впали в око незвичайні мішечки на паличках проти рядків рослин — продукція, яка стала номінантом премії SIVAL Innovation-2019.

Система Sachet-on-a-stick, яка випускає корисних комах у посівах
Система Sachet-on-a-stick, яка випускає корисних комах у посівах

З'ясувалося, що саме так вони і називаються Sachet-on-a-stick (саше на паличках, англ.) і являють собою інноваційну систему, яка випускає корисних комах (ентомофагів, що знешкоджують фітофагів) на тепличні культури. Розробником цієї інновації виступає компанія Bioline Agrosciences. Це виявилося напрочуд цікавим, адже нещодавно ми друкували розгорнутий матеріал, присвячений біометоду боротьби зі шкідниками сільгоспкультур і роллю вітчизняних науковців у цьому процесі (див. «Комахи у боротьбі зі шкідниками сільгоспкультур», — «Агропрофі», №33 від 23 листопада 2018 року — прим. авт.)

Технологія Sachet-on-a-stick — проста у використанні, вона допомагає ефективно застосовувати методи біологічного контролю з найперших днів і тижнів культивування, тобто коли рослини маленькі і вразливі. Основною перевагою є здатність захищати кожну рослину індивідуально: оскільки листя не торкаються один одного, корисні комахи не можуть легко переміщатися по всій культурі.

Пакети-саше монтуються на паличках для забивання в ґрунт. Кожен пакетик є мікрофермою, що містить особливий вид кліщів, які полюють на шкідників, що поширюються по всій культурі в період її розвитку. Ці водостійкі пакетики призначені для тривалого зберігання. Оскільки вони прості у використанні, особливо для саджанців, потреба в хімічних речовинах для захисту рослин знижується протягом усього процесу вирощування, і вони забезпечують відмінну основу для захисту рослин від шкідників, таких як трипси, фітофагові кліщі, біла муха тощо. Пакети-саше можна використовувати на овочах, декоративних рослинах, малогабаритних фруктових насадженнях, кімнатних рослинах у горщиках, будь-якій теплиці або інших накритих системах вирощування.

Також у цій категорії представлений номінант на премію SIVAL Innovation Prize-2019. Йдеться про DNA Multiscan — швидкий і економічно ефективний ДНК-скринінг для більшості (грибкових і бактеріальних) патогенів, що впливають на спеціалізовані культури від компанії Eurofins. Цей тест вимагає лише одного аналізу для виявлення та визначення ступеня присутності збудника зі списку 50 грибів і 10 бактерій (Phytophtora, Fusarium, Pythium та ін.). Застосовується до всіх видів середовища (рослини, зрошувальна вода, субстрати), DNA Multiscan — це унікальний засіб для утримання ризику зараження під контролем у підозрілих випадках або просто під час проведення планових перевірок.

Ощадні агротехнології у садівництві і виноградарстві без мульчі уявити важко. І хоча 100% натуральна мульчуюча плитка KYOKA, що розкладається без шкоди для довкілля, розроблена компанією CR Distribution, не отримала жодних премій у категорії «Ресурси...», вона, попри все, є актуальним винаходом для селян.

Цією плиткою, виготовленою виключно з відбірних кокосових волокон, можна максимально близько до стовбура обкладати саджанці, щоб сприяти їхньому максимальному росту. Плитка запобігає проростанню бур'янів, запобігає швидкому випаровуванню вологи, відтак покращує відновлення і розвиток рослин. Плитка розміром 25х25 см, попередньо прорізана у центрі і потрібних місцях, може укладатися ергономічно і підходить для будь-яких ситуацій (рослин, стовбурів, кілків тощо). Не менш важливим є те, що ця плитка може використовуватися в органічному сільському господарстві.

* * *

Ну яка різниця, скажете ви, якої саме форми має бути листя салатної рослини руколи, що останніми роками набула популярності в Україні. Аж різниця є, наголошують французькі представники голландської фірми RIJK ZWAAN, і представляють руколу з округлим листям — Sparkle RZ. Ця розробка є бронзовим лауреатом цьогорічної премії у категорії «Сортові інновації» (Varietal Innovation).

Цей різновид, зазначають учасники виставки, є інноваційним за формою, з гладким круглим листям — схожий на шпинат, і смаком з інтенсивним ароматом руколи.

Представники компанії зазначають, що саме ця рукола найкраще зберігає відмінні смакові і товарні якості від поля до тарілки: оригінальна і приваблива форма листя, тонкий аромат руколи, товсте соковите листя з тривалим терміном придатності, вдало відтіняє смак будь-якого змішаного зеленого продукту. Щодо аграрних якостей рослини — вона має хорошу життєву силу навіть у холодних умовах, може бути зібрана в пучки, добре транспортується і порівняно тривало зберігається.

Справжнє розмаїття сортів та гібридів овочевих і салатних культур  представлено на стенді BIOrganic
Справжнє розмаїття сортів та гібридів овочевих і салатних культур представлено на стенді BIOrganic

* * *

Золотою медаллю у категорії «Рішення для виробництва» (Manufacturing solutions) нагороджена система DSES Wireless (додатковий бездротовий електронний захисний пристрій) — це новий пристрій для захисту користувачів електричних ножиць від порізів. Пристрій миттєво реагує на будь-який контакт зі шкірою або провідними рукавичками. Винайдена і запатентована компанією INFACO та її партнерами для максимальної безпеки та ергономіки, ця система захищає будь-яку частину тіла користувача від контакту з ріжучою голівкою для ножиць.

Після 25 років в авангарді бізнесу, що захищає від травмування при різанні, компанія INFACO є першим у світі виробником, який розробляє та продає електричні ножиці, що мають бездротовий захисний пристрій від порізів; дотепер користувачі повинні були носити рукавичку, яка дротом була під'єднана до блоку керування ножицями.

Завдяки наступній генерації системи DSES Wireless операторам більше не потрібне додаткове обладнання: жодних рукавичок, жодного дроту! Струмопровідний тригер (запатентована система) з'єднує тіло користувача з електронною системою в ножицях та виявляє будь-який контакт між ріжучою голівкою та шкірою оператора. Якщо це відбувається, система негайно ініціює повторне відкриття ножів ножиць, запобігаючи будь-яким аваріям.

Французи є відомими на весь світ поціновувачами різних ароматів, у тому числі в кулінарії. Тому вони і їхні винаходи не припиняють дивувати. Наразі — це про ароматичні трави. У вишуканій французькій кухні деякі овочі або коренеплоди важко гармонійно вписати в шедевральний вигляд страви. Разом із тим, і про це небагато хто знає, деякі трави ідеально імітують, наприклад, часник, гриби, естрагон або навіть устриці! Отримати новий досвід гостинно запрошує компанія Haberschill Vegetal — номінант цьогорічного SIVAL Innovation у цій же категорії.

* * *

Найактуальнішою у сьогоднішньому цифровому світі ІТ-технологій безумовно є категорія «Сервіс та програмне забезпечення» (Services, software).

У цій категорії компанія Cap 2020, срібний медаліст конкурсу інновацій, представила на виставці Sival 2019 сервіс CapTrap® — систему автоматичних і з'єднаних пасток для шкідників — розроблений для садівництва, польових культур, садівництва, виноградарства, який дозволяє приймати правильні рішення в потрібний час, автоматизуючи боротьбу з комахами. В Анже була представлена версія лійкоподібної пастки. CapTrap® може бути оснащений датчиками погоди і поставляється з власною системою SMV® (віртуальна метеостанція), розробленою Cap 2020. Тож користувачі також мають доступ до всіх погодних даних за поточний рік і історії цих записів.

Сервіс CapTrap® — мережа пасток для комах-шкідників, яка автоматизує боротьбу з ними
Сервіс CapTrap® — мережа пасток для комах-шкідників, яка автоматизує боротьбу з ними

Сервіс CapTrap® використовує інтелектуальні підключені датчики, розроблені Cap 2020 для підрахунку комах в режимі реального часу. Це дає змогу проводити моніторинг популяцій багатьох шкідливих організмів без необхідності ручного обстеження ділянок. Завдяки подвійний селективності, що заснована на використанні феромонів і виявленні рухів, характерних для кожної комахи, пастка CapTrap® враховує тільки цільових шкідників.

Датчик може бути встановлений де завгодно, на загальнодоступних пастках для комах (воронка, поперечна лопать, пастка для вузьких місць). Також цей автономний пристрій з GPS-відстеженням підключено до мобільної мережі.

Сервіс CapTrap® допомагає заощадити час, витрачаючи менше часу на моніторинг мереж, і постійно надає дані підрахунку для відправки користувачам повідомлень і графіків в режимі реального часу через веб-інтерфейс. Якщо мережа пасток має як підключені, так і автономні пастки, дані з останніх також можна ввести в інформаційну систему CapTrap®. Пропоноване рішення може застосовуватися разом з існуючими інформаційними системами та автоматизованими інструментами прийняття рішень.

Ключові переваги сервісу:

— Вбудований інтелект: датчик обробляє дані і передає тільки інформацію, яка необхідна для вироблення рекомендацій.

— Простота: CapTrap® може бути розміщений у полі і після включення сам знаходить своє розташування GPS і під'єднується до мережі.

— Надійність: послуга, оцінена партнерами з 2016 року, довела свою ефективність, виявивши широкий спектр шкідливих організмів.

— Модульність: датчик може бути пристосований до більшості доступних пасток, без будь-яких модифікацій.

— Автономність: CapTrap® споживає мало енергії і працює автономно протягом всього сезону моніторингу цільових шкідників.

Вбудовані технології та якість послуги CapTrap® є безпрецедентними з точки зору співвідношення ціни та обсягу інформації про моніторинг шкідливих організмів.

Датчик Keeper забезпечує аналіз кількості палива в баку в режимі реального часу
Датчик Keeper забезпечує аналіз кількості палива в баку в режимі реального часу

Номінант конкурсу SIVAL Innovation у цій же категорії компанія G-KEEP представила інноваційний датчик Keeper, який забезпечує аналіз кількості палива, що доступне в баку, в режимі реального часу, негайно вказуючи на будь-яке незвичайне падіння його кількості.

У разі крадіжки палива або злому паливного бака, спрацьовує сигнал тривоги в 100 дБ, і в якості повідомлення в режимі реального часу відправляється SMS на попередньо запрограмовані номери телефонів. Таким чином, власник може бути попереджений у разі крадіжки палива або пошкодження ємності.

Keeper — пристрій простий і швидкий в установці, він не вимагає свердління отворів в паливному баку — зонд, підключений до електронного блоку, замінює ковпачок фільтра у баку.

* * *

Чим іще цікавий SIVAL? Він на 100% відповідає викликам майбутнього виробництва, оскільки зосереджується на інноваціях і сільському господарстві завтрашнього дня: це місце для молодих інноваційних компаній. SIVAL повністю підтримує технологічний напрямок розвитку сільського господарства. Виставка, її конкурси та ділова програма пропонують конкретні відповіді для точного землеробства, для робототехніки, обробки даних, штучного інтелекту та альтернативних методів виробництва.

SIVAL — це форум для конкурентного та сталого рослинництва. Сюди збираються, щоб поговорити про нові практики та нові орієнтації на конференціях SIVAL та Форумі можливостей! Слухайте, обговорюйте та навчайтеся максимально використовувати свій бізнес, закликають організатори.

SIVAL спільно із міжнародним кластером рослинників VEGEPOLYS у рамках виставки організовує захід VIBE (The Vegepolys International Business Event — це унікальна можливість для розвитку міжнародних партнерств: 350 учасників, 800 зустрічей у форматі B2B протягом 3 сезонів). 2019 року Нідерланди були країною-гостем SIVAL та організували різні візити, заходи та спеціальні лекції. SIVAL підтримує зайнятість у рослинництві, центр зайнятості відкритий під час всієї виставки, а сесія робочих зустрічей сприяє контактам рекрутнигових компаній і тих, хто шукає роботу.

Якщо стисло: SIVAL — це експофорум, організований для і спільно з професіоналами.

Фото автора

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"