Статті

ПЛАН СТВОРЕННЯ ПОТУЖНОГО ОЛІЙНОГО ХАБУ

Укладання угоди з фінансування проектів групи компаній Allseeds стало приводом для організації компанією 9 жовтня прес-туру на її олієекстракційний завод, що знаходиться у порту Южний Одеської області. Знайомили журналістів із потужностями підприємства та відповідали на їхні запитання директор заводу Євгеній Климович, генеральний директор ТОВ «Олсідз Блек Сі» Володимир Слабовський і директор із зовнішніх зв'язків Сергій Стоянов.

Слід зазначити, що цей сучасний високотехнологічний комплекс вражає своїми масштабами вже тепер, але вже заплановано його розширення. Зокрема, зараз компанія володіє олійним терміналом на 42 тис. тонн. Звідти величезними трубами олія транспортується безпосередньо на судна. Враховуючи, що Южний — це найбільш глибоководний порт України і до нього можуть заходити судна з великим дедвейтом, швидкість відвантаження позначається на здешевленні логістики, адже фрахт судна коштує дорого — і що швидше завантаження, то більша економія. Зараз на промисловому майданчику зводяться нові потужності для зберігання і перевалювання ще 95 тис. тонн олії, що зрештою дасть змогу відвантажувати 1300 тонн олії на годину.

Сировина для переробки, а це соняшник, ріпак і соя з усієї території України, може доставлятися на завод автомобільним і залізничним транспортом. Контроль сировини здійснює лабораторія голландських компаній NofaLab та Dr. Buschmeyer. При відборі зразків застосовується автоматичний пробовідбірник, що дає змогу виключити контакт між водієм і, наприклад, лаборантом. Тобто на підприємстві зроблено все, щоб отримати максимально об'єктивні результати аналізів. Ця ж незалежна лабораторія супроводжує всі етапи виробництва і контролює якість і параметри кінцевого продукту.

Завод введено в експлуатацію 2015 року, з використанням сучасного іноземного і вітчизняного обладнання. Хоча підприємство оснащене однією виробничою лінією, воно водночас є універсальним, або, як кажуть, мультифункціональним: у стислі терміни його можна перевести на переробку іншої олійної сільгоспкультури.

Кінцева продукція заводу — це соняшникова олія і шрот, що переважно йдуть на експорт. На заводі здійснюють не лише пресовий віджим олії, але й її екстракцію з макухи. Тож шрот виходить з остаточною олійністю менше 1%. Соняшникову лузгу спрямовують на виробництво пари для подальшого використання у виробництві. Були плани встановити обладнання для генерації електричної енергії, але це, наразі, не в пріоритетах групи компаній.

До кінця сезону тут планують переробити до 700 тис. тонн соняшнику й отримати близько 300 тис. т олій і 250 тис. т шроту.

Цього року вперше працювали з ріпаком, переробивши понад 60 тис. тонн, що дало змогу завантажити потужності заводу у липні-серпні, коли багато заводів майже не працюють через дефіцит соняшнику. Поки що не працювали з соєю. Але можливості для переробки цієї сільгоспкультури є, тож переробники не втрачають надії попрацювати і з нею.

Усього на заводі задіяні майже 150 робітників, які отримують гідну заробітну плату.

Переробна потужність заводу становить 2400 т/добу (1800 т/добу для ріпаку або 1500 т/добу для сої).

Allseeds також надає послуги з перевантажування рослинних олій та шротів на власних терміналах, де можуть обслуговуватися судна дедвейтом понад 100 тис. тонн з осадкою до 14,6 м.

На прес-конференції її організатори оголосили про угоду, за якою Нідерландський банк розвитку (FMO) та інвестиційний фонд Diligent Capital Partners (DCP) придбали 16% акцій Allseeds SA.

Як зазначив В'ячеслав Петрище, фундатор і голова ради директорів Allseeds Group, іноземний капітал, що набувається з купівлею 16% акцій Allseeds SA, дасть змогу інвестувати в проекти групи компаній.

Серед таких проектів, зокрема підвищення енергоефективності виробництва. «Ми зіткнулися з тим, що в цій галузі важко знайти експертів, — зауважив він. — Тож зараз триває обговорення». Також, за словами В.Петрище, у процесі обговорення перебувають проекти зі створення ще одного соєвого або мультифункціонального заводу, заводу з рафінації і дезодорації олії, бутилюванню олії. «Ми маємо проекти з виробництва борошна з пшениці. Виходячи з логістичних переваг — ми знаходимося в порту, де є лінія компанії Maersk, яка дає змогу дешево постачати будь-яку продукцію, яка може бути перевезена у контейнерах. Є проект з виробництва лецитину», — сказав він.

Зрештою на базі терміналу компанії, який обіцяє стати найбільшим в Україні, планується створити олійний хаб (перевантажувальний вузол), що дасть змогу завантажувати судна будь-якої вантажопідйомності на всі напрямки світу. Створення такого хабу, за його словами, це створення майданчика для трейдерів і переробників, де би вони могли вільно торгувати будь-якими обсягами продукції.

«Ми плануємо вже з жовтня збільшувати потужність перевалювання олії, щоб на січень 2019 року вийти на потужність 100 тис. тонн продукції на місяць з розрахунком на 1,5 млн тонн перевалювання на наступний рік. Наші амбіції простягаються на обсяг 2,5 млн тонн, і я впевнений, що протягом 2 років ми цієї мети досягнемо. Інвестиції у створення хабу складуть близько $15 млн, виходячи з того, що близько $30 млн уже вклали в усю інфраструктуру», — підсумував В.Петрище.

Джоріт Дінгемманс, керівник Фонду приватних інвестицій FМО, розповів, що Нідерландський банк розвитку був створений 1970 року для підтримки і стимулювання ринків, що розвиваються. У структурі банку 51% має голландський уряд і 49% — голландські банки.

«Ми маємо традиції роботи з Україною, тому що ми віримо в аграрний потенціал її розвитку. Тож коли компанія DCP представила нам компанію Allseeds, ми були дуже вражені тим, як це підприємство організувало свій бізнес фактично «з нуля». Тому коли з'явилася можливість отримати частку в цій компанії, ми із задоволенням розглянули цю можливість і розпочали співпрацю. Ми відгукнулися на цю пропозицію ще й тому, що мета нашої роботи повністю відповідає стратегії роботи цієї компанії — економічний розвиток країни і допомогти Україні наповнити продовольчий кошик інших країн», — сказав він.

Відповідаючи на запитання щодо оцінки ризику інвестицій, фахівець зазначив, що дану угоду готували протягом року з метою дослідити діяльність компанії і клімату для інвестицій в Україні. «Що стосується ризиків, ми визнаємо, що вони є. Щодо специфіки країни, то ми визнаємо те, що Україна має конкурентні переваги щодо економічної ефективності коштів, вкладених у виробництво харчових продуктів», — резюмував він.

 Даніїл Пасько, керуючий партнер DCP, додав, що команда компанії Allseeds є однією з найкращих на цьому ринку, тож це певною мірою знижує ризики.

Даніїл Пасько в результаті цієї угоди став членом Наглядової ради Allseeds. Він зазначив, що компанія DCP спеціалізується на приватних інвестиціях в експортно-орієнтовану харчову промисловість та агробізнес, а також споживчі товари та сферу обслуговування. Компанія очолювала розробку та структурування угоди та відповідатиме за управління інвестиціями протягом усього інвестиційного періоду.

* * *

Угода була закрита (профінансована) 19 вересня 2018 року, її фінансові подробиці, зокрема, скільки коштує 16% акцій компанії, не розголошуються. Проте стало відомо, що лише будівництво заводу з рафінації і дезодорації олії потребуватиме інвестицій у близько EUR 20 млн. Також, як зазначив Даніїл Пасько, стратегія компанії Allseeds — інвестувати понад $200 млн в логістично-переробний сектор. 

* * *

Зацікавленість голландців в інвестиціях в аграрний сектор України пояснюють слова члена Ради директорів ГК Allseeds Корнеліса Врінса: «У найбільш депресивні роки, на початку 2000-х, коли тільки обговорювали перспективи цього бізнесу, ми дійшли висновку, що на 2020 рік Україна зможе виробляти 20 млн тонн олії з різних культур. Але насправді, ми помилялися. Уже цього року країна вийшла на показник 24 млн тонн. Це демонструє, на що здатні українські аграрії, якщо вони матимуть доступ до фінансування».

 

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"