Статті

СЕМИМИЛЬНИЙ ПОСТУП «НІБУЛОНА»

Українська компанія «НІБУЛОН» довела всьому світові вміння не просто рухатися вперед, а робити це семимильними кроками. Здається, що у неї в арсеналі, крім сучасної сільгосптехніки і найновішого в Україні приватного флоту, є ще і чоботи-скороходи. Так, у середу, 23 травня, на Суднобудівно-судноремонтному заводі (ССЗ) «НІБУЛОН» у Миколаєві урочисто і велелюдно відкрили відразу сім новобудов за участю Президента України, послів країн Європейського союзу, керівників провідних міжнародних фінансових структур і урядовців, потенційних інвесторів і науковців, численних представників ЗМІ, а також тисяч мешканців міста і області.

Першим на порядку денному було урочисте введення в експлуатацію елеваторного комплексу на перевантажувальному терміналі «НІБУЛОНа» в Миколаєві ємністю 43 тис. тонн із 222 метровим вантажним причалом. Тепер потужності термінала компанії дають змогу одночасно завантажувати до 5-ти суден та зберігати 7 різних культур.

Другим заходом став спуск на воду на ССЗ «НІБУЛОН» багатоцільового унікального морського буксира потужністю 3500 к.с. Це унікальне та надпотужне судно, завдяки двом гвинто-рульовим колонкам фірми Rolls-Royce, що обертаються на 360 градусів, здатне ходити носом, кормою і бортом, для буксирування в льодових умовах (виготовлення другого такого судна зі сформованим корпусом триває на стапельному майданчику). До речі, таких суден в Україні не будували вже понад 13 років.

Справжнім поступом, третім-четвертим за ліком в переліку урочистостей, стала закладка одразу двох суден: першого в історії заводу 140-метрового самохідного перевантажувача проекту П-140 із двома крановими частинами вантажомісткістю 10 тис. тонн та продуктивністю 18 тис. тонн на добу. А також — буксира проекту POSS-115. Це вже сьоме судно цього проекту, перше, нагадаємо, було спущене на воду в червні 2014-го.

П'ятим кроком стало відкриття збірно-секційного цеху ССЗ, оснащеного чотирма мостовими радіокерованими кранами вантажопідйомністю по 10 тонн кожний і сучасним зварювальним обладнанням, здатного виготовляти близько 4 тис. тонн металоконструкцій на рік. Цей об'єкт став першим в історії незалежної України суднобудівним цехом, де погодні умови не впливатимуть на роботу суднобудівників — секції нових суден збиратимуться в сучасному комфортному приміщенні з системою кондиціонування і вентиляції, аби створювати корабелам комфортні умови роботи і звести нанівець викид шкідливих речовин у повітря.

Шостим заходом був запуск першої черги реконструйованого сліпу, який дасть змогу спускати на воду 140-метрові судна, та будівлі управління підйомно-спусковими і стапельними коліями. Тобто наразі триватиме будівництво і великого комплексу для спуску судна на воду, і самого 140-метрового судна одночасно.

І ще однією знаковою подією цього дня для фахівців суднобудівної галузі видався сьомий крок компанії — відкриття ХХІV Міжнародної виставки «Суднобудування-2018» та ХVІ спеціалізованої виставки «Водний транспорт». Участь цих виставках узяли більше 50 провідних компаній із 20 країн світу, що представлять широкий спектр технологій та обладнання. Цьогорічна експозиція виставок вичерпно представила сьогодення вітчизняної галузі судноплавства — розвиток суднобудування і судноремонту, впровадження нових технологій у виробництво морської техніки, розвиток  річкових перевезень, залучення інвестицій. Цьогоріч насправді було представлено багато цікавих і перспективних вітчизняних розробок. Ми також мали змогу поспілкуватися з миколаївськими конструкторами унікальних вітчизняних суден, які вже перебувають на стадії виробництва. Тому більш розлого розповімо про всі цікавинки заходу в наступному числі «Агропрофі». А наразі — коротко про події поточної середи.

Вхід на територію суднобудівно-судноремонтного заводу «НІБУЛОН» залишався вільним від самого ранку, тому буквально ніде було голки встромити від гомінких, усміхнених і чепурних мешканців Миколаєва й області. Ошатна виробнича територія, яка потопає в зелені і квітах, максимально завантажена на наявних потужностях. І на тлі виробництва тут триває грандіозна реконструкція і перебудова, паралельно вводяться нові виробничі об'єкти і спускаються судна. Від початку поточного року на воду вже зійшло чотири нібулонівські судна, тобто практично щомісяця вводяться в експлуатацію нові буксири і несамохідні судна.

«Для нас завжди «НІБУЛОН» є символом відродження суднобудівної галузі України», — розпочав з трибуни свій виступ Президент України Петро Порошенко. І наголосив, що Олексій Опанасович Вадатурський, Герой України, «є людиною, яка в надскладних умовах забезпечує випереджаючий розвиток економіки України, кардинально змінює підходи до ведення бізнесу, створює робочі місця, забезпечує створення величезного експортного потенціалу України, модернізує інфраструктуру нашої країни!»

Президент України Петро ПОРОШЕНКО і генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН» Олексій ВАДАТУРСЬКИЙ
Президент України Петро ПОРОШЕНКО і генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН» Олексій ВАДАТУРСЬКИЙ

Він нагадав, що за останні чотири роки країною було пройдено великий шлях. В умовах анексії Криму, агресії Росії на Сході України і повної економічної блокади з боку РФ, що мало призвести до руйнування, країна вистояла. «Українська економіка вже 9 кварталів поспіль демонструє зростання, і в першому кварталі 2018-го — вже на 3,1%. Це відбувається завдяки таким локомотивам української економіки, як Олексій Вадатурський, як інші справжні ентузіасти своєї справи, разом зі своїми колективами. Українці мають не їхати за кордон, а тут, удома, заробляти достойні гроші», — зазначив глава держави.

Президент зазначив, що Україна входить до трійки найбільших експортерів зернових у світі, і частка цих культур у загальному експорті досягла 15%. Цьогоріч також прогнозується гідний урожай, і наша країна не збавлятиме обертів експорту зерна, завдяки чому зберігається стабільність національної валюти: «У нас є достатньо великий потенціал щодо зростання експортних можливостей України, і для цього потрібне покращення транспортної інфраструктури». Тому він особливо привітав приватні інвестицій щодо будівництва елеваторних потужностей.

«Надзвичайно важливо, що ми вводимо в експлуатацію елеваторний комплекс, спускаємо на воду морський буксир, який забезпечує також цю інфраструктуру. Беремо участь у закладці двох нових суден. Це дасть змогу збільшити експортні потужності України і підтвердить якість українського суднобудування», — підкреслив Президент.

Петро Порошенко зізнався, що надзвичайно вражений наявним флотом компанії, її перспективою перевезень внутрішніми водними шляхами і тим, що «НІБУЛОН» є одним із найбільших в області платників податків. «Головне, що заслуговує на подяку від суспільства, від влади — те, що це підприємство є одним із найпотужніших платників податків, і сьогодні завдяки йому в Миколаєві буде створено додатково ще 500 нових робочих місць», — повідомив глава держави. Він також подякував Олексію Вадатурському, працівникам суднобудівно-судноремонтного заводу і всьому багатотисячному трудовому колективу компанії за величезний внесок у розвиток промислового, транспортного та аграрного потенціалу України.

У свою чергу, генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН», Герой України Олексій Вадатурський висловив вдячність від себе особисто і від імені трудового колективу главі держави за участь в урочистостях і за надану ним високу оцінку. «Ми і надалі як патріотична компанія працюватимемо на зміцнення економіки України і Миколаївської області, — запевнив він. — І за ці два роки, відколи ми започатковували з Вами проект з відродження Південного Бугу і Дніпра, наша компанія провела днопоглиблення на Південному Бузі і відновила судноплавство на ділянці у 134 кілометри, збудувала два елеваторних комплекси. Більше того, наша компанія вже перевезла Південним Бугом 1 млн тонн сільгосппродукції».

Він також зауважив, що компанією 2017-го збудовано, введено в експлуатацію і перевірено в дії поблизу м.Кам'янське (Дніпропетровська область) нове високотехнологічне днопоглиблювальне судно, здатне розробляти скельні породи ґрунтів, качати мул і чистити річку, завдяки цьому вже поточного року можна провести днопоглиблення Дніпра. Без залучення іноземних компаній. А відтак Україна зможе самотужки виконати міждержавні домовленості з Білоруссю щодо приведення до належного стану водних шляхів, що з'єднують обидві держави.

Олексій Вадатурський також зазначив, що реалізація всіх цих проектів: і з будівництва нового елеваторного комплексу та цеху, і масштабна реконструкція заводу, а також закладка і спуск на воду нових суден стали можливими завдяки підтримці надійних міжнародних фінансових партнерів, які довіряють ініціативам компанії. Це спільні інвестиційні програми з Міжнародною фінансовою корпорацією, Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком, провідними банківськими установами Європи. Він звернув увагу присутніх, що в урочистостях беруть участь високоповажні іноземні гості — Посли Бельгії, Нідерландів, представники близько 20 держав, які або через фінансування, або через поставки обладнання інвестували в розвиток суднобудування та аграрної інфраструктури України.

«Ми кращі в суднобудуванні і в розбудові власного сучасного флоту, ми кращі у виконанні днопоглиблювальних робіт і в будівництві гідротехнічних споруд. Однак все це не завдяки державним дотаціям і пільгам, а завдяки довірі західних інституцій і власному патріотизму. Одне наше підприємство на сьогодні будує стільки суден, скільки всі інші суднобудівні вітчизняні підприємства разом узяті. Сподіваюся, що вони не стоятимуть на місці і теж будуватимуть та інвестуватимуть у розвиток галузі», — сказав генеральний директор «НІБУЛОНа».

Він додав, що лише на суднобудівному заводі освоєно $70 мільйонів інвестицій. Це дає змогу не тільки будувати, але і розробляти нові проекти. На доказ — закладений цього дня разом із Предизентом самохідний перевантажувач — перше судно довжиною 140 метрів, яке буде зведено на заводі вже поточного року. Дотепер підприємство будувало судна довжиною від 80 до 100 метрів.

Утім, за словами Олексія Вадатурського, досягнення компанії не в усіх у нашій країні викликають позитивні емоції. «Наше лідерство в економіці створює мені багато проблем», — зізнався Герой України. Він з трибуни подякував Президентові за домовленість про зустріч наступного тижня, щоб обговорити ці проблеми. «Тому що я і наша компанія не хочемо терпіти приниження від інфраструктурного міністра і деяких депутатів, які навіть вас сьогодні супроводжують. Я хочу, щоби таких компаній, як «НІБУЛОН», були десятки. Тоді ми разом досягнемо того, що Україна буде багатою, процвітаючою, буде країною для людей і буде інвестувати в людей, у свою економіку. Я сподіваюся, що на цьому шляху в нас буде не тільки ваша підтримка, а й підтримка інфраструктурних міністерств та інших відомств, тому що все, що я роблю, я роблю не для себе, а для економіки України», — наголосив керівник «НІБУЛОНа». Пізніше Олексій Вадатурський уточнив, що йдеться про звинувачення компанії в монополізації річкових перевезень і суднобудування в ході обговорення нового законодавства про внутрішні водні перевезення.

«Нас звинувачують у спробі монополізувати річкові перевезення і суднобудування, у бажанні отримати найбільшу кількість суден українського флоту. І через це ми начебто заважаємо законотворчій діяльності інших народних депутатів, які мають різні з нашою компанією думки.

Насправді у всіх цих людей зовсім інша стратегія: вони не сповідують необхідність залучати інвестиційні кошти в Україну і збудувати в Україні на її виробничих потужностях новий сучасний флот. Вони навпаки хочуть завести на наші річки старіючий офшорний флот, який свого часу вивели із власності держави, і дати йому можливість фактично за безцінь — без мит і податків, працювати в наших водах».

Він також наголосив, що абсолютно неприйнятними, фактично — шантажем «НІБУЛОНа», є звернення представників Мінінфраструктури до ЄС, безпосередньо до європейських банків з проханням не надавати компанії кредитні кошти на розвиток. Така позиція є антидержавною, і в будь-якій країні світу вона призвела би до термінової відставки такого міністра. В Україні такі дії залишаються безкарними, чомусь вважаються звичайним порядком.

«Я був змушений звернутися особисто до Президента, щоб мене і компанію захистили від такого горе-міністра. Президент пообіцяв протягом декількох днів запросити мене на зустріч, щоб ми провели діалог. І ми аргументовано покажемо, що є злом для України, а що — кращими ідеями для України, — підкреслив керівник «НІБУЛОНа». — Я наголошую, ми не відстоюємо корпоративні інтереси нашої компанії, ми відстоюємо інтереси країни, суднобудівної галузі, вітчизняного аграрного сектору, нашого міста Миколаєва. Це також інтереси простих людей, які отримуватимуть робочі місця вдома!»

Як би там було, зауважив Олексій Вадатурський, коли компанія починає будувати новий об'єкт або створювати новий напрямок роботи, то насамперед стикається з поясненням, чому це неможливо зробити. «Ми ж навпаки кожного разу крок за кроком демонструємо всім, що все можна зробити, було би бажання», — наполіг він.

Відтак компанія наполегливо продовжує реалізацію масштабного інвестиційного проекту з відродження суднобудування і поліпшення логістичної інфраструктури річок України. За словами Олексія Вадатурського, завдання «НІБУЛОНа» на найближчі роки — побудувати флот, що складатиметься зі 100 суден, щоби перевозити річками щороку 4 млн тонн зерна. Також компанія розпочинає на території ССЗ будівництво нового цеху закритого типу, що дасть змогу повністю споруджувати судна всередині цеху, без виходу назовні, незважаючи на примхи погоди. Розміщена там потокова лінія — конвеєр — буде обладнана за найкращими світовими стандартами. Крім того, до осені планується проведення підготовчих робіт для будівництва річкових перевантажувальних терміналів у селах Тернівка (Запорізька область) і Мар'янське (Дніпропетровська область), а весною 2019 року вони можуть бути введені в експлуатацію.

Яскравим і захоплюючим завершенням свята стала для всіх бажаючих можливість проїхатися швидкісними легендарними нібулонівськими «ракетами» акваторією Південного Бугу. У такий спосіб високоповажні гості змогли спочатку оглянути з води, а потім побували на нововведеному причалі перевантажувального термінала «НІБУЛОНа» і на власні очі переконатися в його високотехнологічності і архітектурній довершеності.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"