Статті

«ВІРТЕ В СВОЇ ЦІЛІ І НЕ ЛЯКАЙТЕСЬ ПРОБЛЕМ». ОЛЕКСІЙ ВАДАТУРСЬКИЙ ПОДІЛИВСЯ СЕКРЕТАМИ УСПІХУ ЗІ СТУДЕНТАМИ УКРАЇНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ ЛІДЕРСТВА

13 березня 2018 року генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН», Герой України Олексій Вадатурський зустрівся зі студентами Української академії лідерства. Майбутні лідери давно прагнули зустрічі з видатною людиною, яка зіграла ключову роль у розвитку вітчизняного агарного сектору та долі цілої країни. Як зізналися слухачі академії, керівнику компанії «НІБУЛОН» вдалося надихнути їх на майбутні життєві досягнення.

Олексій Вадатурський на яскравих життєвих прикладах поділився зі студентами своїми принципами, які допомогли йому в досягненні успіху. Нижче наведено лише деякі з них.

  1. Довіра — це головна цінність у житті і в бізнесі. Довіра партнерів — це джерело твого майбутнього успіху. За майже 27 років діяльності наша компанія має зразкову кредитну історію, яка тримається на такій довірі. Будьте чесними. Я ціную чесність у людині: до себе, до оточення, до всього суспільства. Це дуже важлива риса, яку в мені виховували ще в дитинстві, і я проніс її через все життя. Я починав свій бізнес у 1990-ті. То були буремні роки становлення України, коли не працювали закони, а діяли силові методи. 80% економіки було в тіні. Але на той час я вже був досвідченою людиною, я багато вмів, багато знав, багато бачив, мав досвід, повагу, впевненість у тому, що можу досягти успіху, організувати справу. Саме тому я відразу вирішив, що мій бізнес буде розвиватися за принципами: бути чесним перед партнерами, не працювати в тіньовій економіці, коли ти думаєш, що заробляєш, а насправді, втрачаєш. У результаті сьогодні ми маємо гарну ділову репутацію як в Європі, так і в усьому світі. Сьогодні компанія «НІБУЛОН» є взірцем чесного і прозорого, соціально відповідального бізнесу.
  2. Не жалійте себе, коли тяжко. Я виріс у селі, у простій родині. Життя моїх батьків проходило у важкій щоденній праці. Батько і мати з дитинства привчили мене працювати. У майбутньому ця загартованість мені дуже допомогла. У студентські роки я також багато працював, адже на стипендію себе неможливо було забезпечити. У батьків я допомоги не просив, тому доводилося з першого курсу шукати підробіток: і в аеропорту вантажником, і під час літніх канікул у студентських будівельних загонах. Починаючи з третього курсу, я паралельно з навчанням працював лаборантом науково-дослідного сектору кафедри автоматизації та приладобудування нашого інституту, допомагав майбутнім кандидатам і докторам наук в їхній дослідницької діяльності, за що також отримував відповідну оплату. У результаті вийшло так, що в студентські часи я заробляв більше, ніж у перші наступні роки моєї професійної діяльності. Я міг не тільки забезпечувати себе, а й допомагати батькам, підтримувати їх.
  3. Будь-яка справа тримається на команді. Який би талановитий ти був, без помічників, без команди, ти не досягнеш своєї цілі. У нашій компанії сьогодні працює 6,5 тисяч осіб. Треба гуртувати навколо себе чесних людей, формувати чесну здорову конкуренцію. Необхідно, щоби люди вірили керівнику, вірили в його ідеї.
  4. Зрозумійте, що для вас найбільш важливо, і присвятіть цьому своє життя. Не зраджуйте собі. Робіть добре те, за що взялись, і багато працюйте. І робіть не завдяки, а всупереч. Тоді все у вас вдасться.
  5. Оберіть свій шлях і рухайтеся вперед. Якщо ти обираєш свій шлях, ти маєш потрапити нагору, боротися й іти вперед, не сподіваючись, що на тебе там хтось чекає, не розраховуючи на лаври швидкої перемоги. Ви пройдете через проблеми, перешкоди, але досягнете своєї мети. І тільки тоді ви зможете себе поважати. Вірте у свої цілі, не лякайтеся проблем і безвихідних ситуацій. Адже безвихідних ситуацій не існує. І я завжди вважав, що проблема лише вказує на шлях. Якщо я чую чітку відмову, якщо мені говорять, що це неможливо, я знаю, це можливо, необхідно лише знайти правильний шлях. Тому я завжди кажу, що у нашої компанії не було поразок, але було багато перешкод, які ми з гордістю долали.

Ось один із прикладів із мого життя. Я людина аграрного сектору і, здавалося б, маю займатися виключно сільським господарством. 15 років тому я так і думав і не міг навіть допустити, що буду володіти найуспішнішим в Україні флотом, суднобудівним заводом, який ми сьогодні масштабно реконструюємо, після чого він буде найкращим в Європі. У мене навіть у планах такого не було. Але моє життя змінила проблема з організацією перевезень сільськогосподарської продукції: «Укрзалізниця» не справлялася, а автомобільні шляхи в Україні зараз ви самі знаєте в якому стані. Водночас увесь світ використовував водні перевезення, адже транспортування річкою вважається найдешевшим у світі, але не в Україні. У мене виникла ідея змінити логістичну систему країни і будувати флот. Потім занепад суднобудування призвів до того, що нам стало ніде будувати наш флот в Україні. І ось новий виток розвитку нашої компанії: ми ухвалюємо рішення про створення власного суднобудівного підприємства. Далі були роздуми щодо придбання власного суднобудівного заводу, тут або в Європі. І ми вирішили придбати суднобудівний завод в Україні і зробити його найкращим в Європі. У результаті нами за ці роки вже збудовано 67 суден, минулого року ми перевезли внутрішніми водними шляхами України 2,3 млн тонн зерна, а вже в найближчі роки плануємо транспортувати 4 млн тонн. Ось так і вийшло: я не планував займатися цією галуззю, але життя диктує свої правила. І щоби бути лідером на зерновому ринку, треба виконувати міжнародні контракти і піднімати надійність компанії, а для цього будувати флот та мати власний завод. Тому глибоко переконаний, якщо ти хочеш бути успішним, ти повинен бути успішним у всіх видах діяльності.

  1. Неважливих речей у житті не буває, до всього треба ставитись принципово. Цікаво, не цікаво, буду, не буду цим займатися — таких слів для людини, яка обрала свій шлях, бути не може. Якщо ви починаєте працювати в певному напрямку, ніяких дрібниць у житті бути не може, бо з дрібниць складається успіх будь-якої справи. Так, наприклад, сьогодні той досвід, який я набув у будівельних загонах у студентські роки, дозволяє мені спокійно будувати підприємства.
  2. Бути лідером — найскладніша робота. Адже ти відповідаєш за життя інших людей, які тобі довіряють. Необхідно мотивувати колектив, гуртувати його навколо ідеї. З одного боку, керівник — вільна у своїх рішеннях людина, але з іншого — ти відповідаєш перед тим, хто тобі повірив. Ти залежний від тієї справи, якій ти присвятив усе своє життя. Тому неможливо бути безвідповідальним, якщо ти організовуєш свій бізнес.

* * *

Ще багато корисних і цікавих порад від успішної та досвідченої людини почули цього дня майбутні лідери.

«Потенціал молодих людей дуже високий. Не розгубіть його і розпорядіться ним дуже серйозно. Людина, яка ще і працьовита, обов'язково досягне успіху. Ви молоді талановиті люди, маєте вірити в себе і всього досягнете!», — сказав наприкінці Олексій Вадатурський.

Уся зустріч тривала більше трьох годин. Студенти не хотіли відпускати Олексія Вадатурського, задавали все більше питань про те, як ставили перед собою цілі і як їх досягати, як йти до своєї перемоги і як обрати саме те, чим ти бажаєш займатися в житті. Безсумнівно одне: історія компанії «НІБУЛОН» надихнула майбутніх лідерів нічого не боятися та працювати на благо рідної України.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"