Статті

ДРУГА МОЛОДІСТЬ «ЗОЛОТОНІСЬКОЇ»

За чверть віку роботи компанія «НІБУЛОН» з усіх випробувань виходила переможцем, стаючи ще досконалішою та загартованішою. Так сталося і цього разу, коли в липні 2017-го перевірити компанію на міцність спробував ураган, що завдав чимало лиха у тому числі на Черкащині. Недарма кажуть: «Те, що нас не вбиває, робить нас сильнішими». Тепер «НІБУЛОН» довів, що може протистояти не лише перепонам, котрі чинять люди, але й силам природи.

Днями відбулося робоче відкриття оновленої філії «Золотоніська», котра стала до роботи після масштабних відновлювальних робіт. Безжальна липнева стихія, що трощила дерева і гнула метал, суттєво пошкодила підприємство, позбавила його можливості працювати — приймати та відвантажувати зерно. Та тепер воно постало ще міцнішим — як козацька фортеця. У ході відновлювальних робіт особливої уваги приділили екологічним параметрам виробництва — на заміну пошкодженого встановили нове обладнання аспіраційних мереж на авторозвантажувачі та навантажувач на залізничний транспорт. Доводитимуть зерно до кондицій три сушарки потужністю по 75 тонн на годину кожна. Коли масово надходитиме волога кукурудза, вони будуть дуже доречні.

Черкащина — регіон із серйозним потенціалом в аграрній сфері, що обумовлено передусім вдалим географічним розташуванням у центральній частині України, в басейні середньої течії Дніпра. Тож цілком закономірно, що саме на Черкащині історичного 2007-го компанія «НІБУЛОН» збудувала один із перших своїх елеваторів — філію «Золотоніська». Це сучасне автоматизоване підприємство, здатне забезпечувати сервіс світового рівня безпосередньо сільгоспвиробнику, з перших днів зарекомендувало себе як найкраще в регіоні. Ці позиції філія компанії зберігає і нині.

Менш ніж за три місяці з дотриманням усіх найсуворіших будівельних норм та технічних вимог на місці колишнього смітника постав сучасний красень загальною ємністю 66 тисяч тонн, виросли сучасні адміністративно-побутові приміщення, лабораторія, майстерні. Лише 23 червня 2007 року відбулися урочистості з нагоди початку будівництва, а вже 27 вересня того ж року було введено в експлуатацію першу чергу комплексу з приймання та зберігання зерна. В чистому полі були створені нові комунікації — водо-, газо- та електропостачання, телефонний зв`язок, автомобільні і залізничні під'їзди.

Флагман зернового ринку

Золотоніський елеватор обладнаний за останнім словом зернозберігальної науки і техніки: гордістю підприємства став найсучасніший сушильний комплекс американської фірми «Метьюс» із сімома зонами сушіння (а не двома-трьома, як на більшості старих елеваторів), котрий дозволяє доводити до кондиції до 3 тис. тонн зерна на добу. Потужності елеватора оснащені конвеєрними транспортними системами, електронним ваговим обладнанням. Лабораторні дослідження щодо визначення якості сільгосппродукції тут оперативно проводилися завдяки сучасному європейському обладнанню. Вартість будівництва сягнула понад $10 млн.

Безумовно, відкриття такого комплексу стало визначною подією не лише для ТОВ СП «НІБУЛОН» і Черкаської області, а й для всієї України. Адже і нині (а 2007-го — і поготів) в Україні катастрофічно не вистачає елеваторів, тим більше світового рівня. Але найбільше від цього виграли виробники: підприємство дало їм змогу працювати напряму з трейдерами, а значить — отримувати справедливу ціну за збіжжя. Успішна робота перших філій довела: в Україні можна і потрібно будувати сучасні високотехнологічні підприємства. Саме завдяки їм стала можлива і подальша реалізація розпочатого 2009-го масштабного інвестиційного проекту компанії з розбудови транспортно-логістичної інфраструктури держави.

Створення комплексу дало додатковий поштовх для розвитку зернової галузі регіону та демонополізації ринку зерна. Чесна ціна, швидкість та якість обслуговування — всі ці чинники швидко рознеслися аграрним середовищем, тож охочих привозити своє збіжжя саме на цей елеватор стало багато. Причому сюди доправляють збіжжя не лише черкащани, але й полтавчани, а також аграрії Київщини і навіть Чернігівщини. Це підвищило конкуренцію та змусило решту елеваторів проводити модернізацію, «підтягуватися» до рівня «НІБУЛОНа».

Про неоціненну соціальну значимість відкриття елеватора годі й говорити. Село давно потерпає від нестачі робочих місць, а в селі Вознесенському, де розміщено філію, завдяки «НІБУЛОНу» роботу і гідну зарплату отримали близько 100 місцевих жителів. Діяльність підприємства суттєво покращила наповнюваність обласного і місцевого бюджетів, а отже дала новий поштовх соціальному розвитку.

Високий рівень соціальної відповідальності компанії відчула і вся громада району. Ще до початку будівництва підприємство надало значні кошти на ремонт навчально-виховного комплексу в с.Деньги, а вісім шкіл Черкащини отримали 36 комп`ютерів. Щороку компанія надає фінансову підтримку закладам освіти — Вознесенській та Пальмірській школам, дитячому садочку «Кристалик».

ТОВ СП «НІБУЛОН» давно є взірцем соціальної відповідальності бізнесу у регіонах присутності. Підприємство взяло шефство над 150 школами України, проводить ремонт приміщень, оснащує комп'ютерами, забезпечує різним інвентарем. Для лікарень закуповується найсучасніше унікальне обладнання.

Тож допомога місцевій громаді на Черкащині стала не разовою акцієюз нагоди відкриття підприємства: нібулонівці брали участь у ремонті сільських доріг, фінансова та матеріальна допомога надається школам, дитячим садкам, місцевій та районній лікарням, підтримується соціальна сфера сільської ради, підтримується волонтерська організація, яка допомагає учасникам АТО.

Перший на Черкащині нібулонівський елеватор від початку діяльності досяг високих виробничих показників: вже на другий рік роботи, 2008/09 МР, прийняв понад 218 тис. тонн зерна. Попри зростання внутрішньокомандної конкуренції (адже «НІБУЛОН» продовжував будувати нові об'єкти у придніпровському регіоні), філія «Золотоніська» продовжувала підтримувати високий рівень виробництва і за роки своєї роботи підприємство прийняло майже 1 мільйон 300 тисяч тонн зерна.

Сила стихії

Ми якось звикли, що український клімат м'який і лагідний, а руйнівні торнадо бушують десь там, за океаном. Та вочевидь зміни клімату потроху добираються і до нас. У перший день зернового маркетингового року — 1 липня — на території України, зокрема і на Черкащині, шквальні вітри та зливи значно пошкодили та подекуди зруйнували житлові будівлі і промислові об'єкти, призвели до масового виходу з ладу мереж енергопостачання, перекриття автошляхів тощо.

В епіцентр негоди потрапила і філія «Золотоніська». За даними метеорологів, швидкість вітру підчас буяння стихії сягнула 32 м/с, що відповідно до шкали Бофорта класифікується як ураган. Стихія не обирала об'єктів для атаки: великих втрат зазнали чимало довколишніх підприємств, де було частково зруйновано виробничі об'єкти, пошкоджено сільськогосподарську техніку.

Дякувати Богу, жоден працівник філії не зазнав тілесних ушкоджень, хоча саме село, в тому числі і домівки співробітників «Золотоніської», сильно постраждали. Тож перше, що зробили керівники компанії — подбали про відновлення житла людей. Усі постраждалі отримали фінансову допомогу.

Щодо філії, яка є самою висотною спорудою в регіоні, то вона впродовж першої хвилі руйнівного буревію зазнала чималих втрат. На жаль, незаповнені металеві силоси, які на той момент були вже підготовлені до приймання зерна нового врожаю, були понівечені та зруйновані і стали непридатні для використання. Якщо би на момент шалу стихії в силосах було зерно, вони, швидше за всі, встояли, бо, як пізніше довела компетентна комісія, жодного порушення у ході будівництва та експлуатації філії не було, а руйнування сталися внаслідок сили вітру, яка далеко виходила за межі параметрів, закладених у розрахунку міцності інженерних конструкцій.

Адже силос має велику парусність, і за відсутності наповнення, його власна вага виявилася недостатньою для протистояння силі урагану. Проте саме зерно, яке зберігалося на той час на підприємстві, не пошкодилося, і його в повному обсязі відвантажили на залізничний транспорт та перевезли на інші термінали компанії.

Уміння тримати удар

Ліквідація аварії розпочалася щойно вщухла стихія. Щоби просигналізувати світові: ми — є, ми — працюємо, на флагштоці «Золотоніської» було піднято прапор компанії. Сотні дерев — в тому числі піввікові дуби — лежали або вивернуті з корінням, або зламані, як сірники. Елементи конструкції були розкидані по всій території, від вагової залишився лише фундамент, майже повністю було зруйновано розвантажувальний комплекс. За якихось п'ять хвилин ураган двічі пройшовся територією підприємства і цього виявилося достатньо, щоб зірвати деякі силоси з фундаментів та відкинути їх на кількасот метрів — аж на залізничну колію сусідньої станції «Пальміра». Внаслідок цього рух потягів на відрізку лінії станція Гребінка — станція ім. Тараса Шевченка було призупинено. Та вже через 10 годин — о четвертій ранку — залишки силосів прибрали, що дало змогу залізничникам відновити рух.

Екстремальні умови — найкращий тест. Слабких вони ламають, а сильних — загартовують. Ураган довів, що колектив на філії працює бойовий. Вже наступного дня на «Золотоніській» разом із колективом на відновленні філії працював генеральний директор компанії Олексій Вадатурський і його злагоджена команда. Енергозабезпечення підприємства через зруйновані ліній електропередач відбувалося за рахунок резервного електропостачання. Проте менш ніж за тиждень пошкодження були усунуті і централізоване електропостачання було відновлено.

В українців є чудова народна традиція влаштовувати толоку, коли всі сусіди гуртом допомагають тому, хто постраждав. Кожна філія компанії сформувала бригаду «швидкої технічної допомоги», котра вирушила до Вознесенського. Практично вся робота з демонтажу пошкоджених конструкцій і обладнання була виконана силами працівників «НІБУЛОНу». А вже спеціальні роботи з відновлення здійснювали перевірені часом і попередньою співпрацею підрядні організації, такі як ТОВ «Полтаваспецмонтаж», ТОВ «Монтажспецконструкція», ТОВ БК «Укрдобробут», ТОВ «ВФ Взаємодія», ТОВ «Спецмонтаж Інжинірінг» та інші. Вони відремонтували пошкоджені фундаменти силосів, змонтували та встановили чотири нові ланцюгові конвеєри тощо.

Було сформовано штаб з відновлення філії, щотижня проводилися оперативні наради за участі генерального директора. Його досвід та наполегливість у досягненні поставлених завдань якнайкраще мотивували колектив. Робота 300 людей тривала практично цілодобово, а ритмічність і злагодженість процесів дозволила витримувати необхідні нормативи з бетонування, монтажу та налагодження обладнання. Попри існування штабу відновлення і допомогу регіонального директора по Полтавській і Черкаській областях Валерія Реуцоя, головний тягар відповідальності ліг на плечі директора філії Івана Калюжного.

Іван Володимирович — уособлення кадрової політики ТОВ СП «НІБУЛОН». Тут завжди довіряли молодим, віддавали перевагу не заїжджим «варягам», а ростили і плекали власні кадри. От і Іван Калюжний після закінчення Східноукраїнського національного університету пов'язав свою долю з компанією — був головним механіком, а потім головним інженером філії «Мар'янівська», від минулого року директорує в «Золотоніській». Тож, попри молодість, ґрунтовні знання і виробничий досвід у нього є. Ну а тепер він вже знає своє «господарство» аж до найменшого гвинтика.

Ми вже звикли, що «НІБУЛОН» будує дуже швидко та якісно: сучасний елеваторний комплекс уже тоді, 2007-го, «з нуля» і до першого зерна в силосах зводився лише за три місяці. При цьому жодні чинники: складність рельєфу чи відсутність доступних комунікацій, особливості ґрунту, погодних умов — не здатні зупинити чи затримати здачу об'єкту. Просто складні завдання вимагають більшої зосередженості, організованості, злагодженої роботи та професійності. Після майже трьох десятків реалізованих проектів цих якостей персоналу компанії не позичати. Проте у випадку з філією «Золотоніська» люди перевершили всі свої попередні досягнення. Вже за два місяці після атаки руйнівної стихії елеватор прийняв на зберігання перше зерно.

Кожен будівельник знає, що зводити нове значно легше, ніж перебудовувати існуюче. Тим більше це стосується ситуації, коли перш ніж будувати, слід ліквідувати наслідки стихії і розчистити будівельний майданчик. Адже пошкоджені конструкції та обладнання становили реальну загрозу для будівельників. Усі силоси елеватора довелося повністю демонтувати, бо залишати їх для подальшої експлуатації було неможливо. На заміну повністю зруйнованого, на філії було встановлене нове сучасне обладнання, виконано надзвичайно великий об'єм загальнобудівельних робіт, адже і фундаменти, і прилегла територія були практично знищені.

Знову в строю

І от 10 вересня відновлена філія «Золотоніська» гостинно відчинила свої двері. Цього дня у силоси елеватора надійшло перше зерно нового врожаю, а товаровиробники мали змогу відвідати елеваторний комплекс, аби переконатися, що неможливе стало можливим. Адже багато хто з них не лише на власні очі бачив нищівні наслідки урагану, але й сам зазнав удару стихії, тож люди чудово розуміли, яка колосальна робота мала бути проведена, аби запустити в роботу такий великий і складний організм, як сучасний високотехнологічний елеватор.

Аграрії зустрічали трудову перемогу нібулонівців як власне свято, приїхали цілими родинами з дітьми та онуками. Всіх охочих пускали у «святая святих» — надсучасну виробничо-технологічну лабораторію, аби аграрії самі побачили весь ланцюжок: як береться зерно на аналіз, які прилади та в якій послідовності його здійснюють. Усі тонкощі справи пояснювала начальник лабораторії Ольга Полякова, котра працює на елеваторі від першого дня.

Серце елеватора — акредитована по восьми сільгоспкультурах лабораторія — постійно оновлюється, тут встановлено найсучасніше обладнання, котре дає змогу здійснювати і експрес-, і повний аналіз зерна. Все це в комплексі підвищує можливості підприємства, дає змогу приймати більше продукції з високими якісними показниками.

Першим, хто привіз зерно нового врожаю на відновлену філію «Золотоніська», стало СТОВ «Агрофірма «Великий Хутір». Саме їхні 53 тонни кукурудзи розпочали новий відлік роботи елеватора. Судячи з настрою фермерів, котрі приїхали на відкриття, вони цього з нетерпінням чекали і з радістю повернуться до взаємовигідної співпраці з «НІБУЛОНом». І хоч урожай у центральній Україні нині не такий високий, як торік, роботою філія буде забезпечена.

Як сказав керівник СТОВ «Данко» Микола Боберенко, його господарство співпрацює з «Золотоніською» з початку її роботи. Він і просто продавав зернові на елеватор, і закладав його на зберігання з тим, щоб продати пізніше, за кращу ціну. Аграрій був на філії вже 2 липня, бо його господарство знаходиться за шість кілометрів від елеватора. Побачене він описує одним словом — «армагеддон» і, чесно кажучи, на те, що підприємство зможе відновити свою роботу вже в цьому році, не сподівався. «Данко» спеціалізується на вирощуванні кукурудзи, тож і цього року, як завжди, не буде порушувати традицію і весь урожай привезе на «Золотоніську» — вже й угоду уклали.

Міцною козацькою фортецею повстала філія «Золотоніська». Один із найперших елеваторних комплексів компанії (він був другим після Решетилівського) отримав не просто нове життя, але й другу молодість. Він знову в строю, готовий до роботи, може приймати і відвантажувати збіжжя, а набутий у ході відновлення досвід протистояння стихії буде врахований під час будівництва нових елеваторів.

* * *

Статус одного з перших новозбудованих зерноприймальних підприємств компанії «НІБУЛОН» завжди спонукає колектив філії «Золотоніська» гідно тримати нібулонівську марку. Споруджене на місці занедбаного колишнього колгоспу, це підприємство міцно зайняло лідируючі позиції в економіці району, стало важливим соціальним фактором у житті місцевих громад. З самого початку філія «Золотоніська» на практиці продемонструвала, що означає нібулонівський стандарт у різних сферах життєдіяльності.

В основі ефективності роботи та продемонстрованих результатів — великий досвід співробітництва із сільгоспвиробниками. Постачальники продукції переконалися у високій партнерській порядності нібулонівців, у тому, що на підприємстві діє кодекс прозорості і відповідальності. Нині на підприємстві встановлено і витримується високий стандарт швидкості обслуговування. Вантажівка зі збіжжям перебуває на території елеваторного комплексу не більше 15-ти хвилин. За цей час працівники комплексу встигають зробити експрес-аналіз зерна, зважити та розвантажити автомобіль.

Двомісячний вимушений простій підприємства, без сумніву, буде надолужено, адже більшість традиційних постачальників залишилися вірними «НІБУЛОНу» і досі перетримували зернові на складах господарств. Бо поєднання швидкості та якості роботи нібулонівських елеваторів із чесною ціною на збіжжя робить їх беззаперечними лідерами регіональних зернових ринків.

 

* * *

 

Компанія «НІБУЛОН» запрошує сільгоспвиробників до співробітництва та чекає за адресою: вул. Залізнична, 38, с. Вознесенське, Золотоніський р-н, Черкаська обл., 19741. Тел. для довідок: 095-288-02-21, 050-394-74-73

Якщо у вас виникли питання, які неможливо вирішити на місці, до ваших послуг наші висококваліфіковані фахівці в Миколаєві, які завжди нададуть вам необхідну допомогу.

Телефонуйте за номерами:

(0512) 58 04 03 — відділ закупівель (з питань укладення та супроводу договорів поставки, фінансові питання);

(0512) 58 04 17 — торговий відділ (консультації щодо закупівлі та зберігання сільськогосподарської продукції).

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"