Статті

ЗІ ШКОЛИ ПОЧИНАЄТЬСЯ МАЙБУТНЄ

Пузиківська ЗОШЧи багато вам траплялося незнайомих шкіл, до яких просто хотілося би зайти, бо вони у якийсь магічний спосіб притягують увагу, кличуть до себе, гостинно припрошуючи? Саме така школа є в невеличкому селі Пузикове Глобинського району на Полтавщині, куди ми потрапили цьогоріч на День Знань. Навіть напрочуд прохолодного дощового дня 1 вересня вона привітно виглядала із-за столітніх паркових дерев на своєму обійсті, простеливши відвідувачам вимощену ошатну доріжку до самого ґанку.

Примітно, що за свою понад столітню історію Пузиківська школа крізь цілу низку епох спромоглася пронести і зберегти до наших днів найголовніше — любов до дітей. Бо тут переконані, що допоки в селі є школа, до тих пір житиме і матиме майбутнє і саме село.

Цегляна будівля школи на цьому місці постала 1913-го (хоча шкільний процес веде свій відлік ще з часів кріпацтва), отримавши статус парафіяльної. Під час Другої світової війни школа згоріла і була відбудована в повоєнний період, у 1970-х добудована. Торік тут було завершено капітальний ремонт за спонсорської допомоги випускника школи (на той час восьмирічної), відомого українського підприємця Віктора Петровича Іванчика, генерального директора агропромхолдингу АСТАРТА. Наразі будівля виглядає як пам'ятка архітектури, де гармонійно поєднані перевірені часом непохитні освітянські цегляні стіни із новітніми будівельними технологіями — металочерепицею, оштукатуреним фасадом та метало-пластиковими вікнами.

Внутрішнє оздоблення приміщень та облаштування класних кімнат також відповідає умовам сьогодення — сучасні класи, нові меблі, дошки, комп'ютери. У дворі — спортивний майданчик зі штучним покриттям, де легко можна проводити не лише районні, а й обласні легкоатлетичні або футбольні змагання.

Особливих теплих слів заслуговує педагогічний колектив школи, який представлений як молодими, так і досвідченими вчителями, серед яких відчутна кількість чоловіків. Минулого року ці закохані у свою справу вчителі на чолі з директором — молодою і завзятою Анастасією Гривачевською, у повному складі долучилися до дієвої і широкомасштабної програми по впровадженню Гуманної педагогіки Шалви Амонашвілі, розробленої АСТАРТОЮ для мешканців сільської місцевості. Гуманна педагогіка, на противагу звичній авторитарній, ставить єство дитини, її обдарованість і унікальність на перше місце. А для того, щоби досягти успіху у розкритті талантів кожної дитини, до процесу виховання мають долучитися вчителі, учні та їхні батьки. Торік було створено Глобинський осередок Гуманної педагогіки, до якого крім Пузиківської ЗОШ І-ІІІ ступенів увійшли ще чотири навчальні заклади (див. «Навчання має випереджати розвиток», — «Агропрофі», №19, 2017).

Одразу хочеться упередити скептиків, що Іванчик «не вломив гроші у будівлю», а інвестував їх у майбутнє Полтавського села, вихідцем з якого він є і тим пишається. Компанія вдихнула нове життя в село Пузикове. Скільки би ви думали в загальноосвітній школі навчається дітлахів, якщо в селі мешкає понад півтисячі  жителів, які працюють у місцевому сільгосппідприємстві та у ТОВ «Полтавазернопродукт»? Останніми роками стабільно близько 70, що для сьогодення — чудовий показник. Тож у Пузиківській школі створено всі умови, щоби діти хотіли вчитися і оволодівати знаннями, щоби вони могли мріяти і втілювати свої мрії у життя.

Отже цьогорічні урочистості розпочалися з традиційної лінійки у просторому святковому вестибюлі школи, де дружня родина учнів і батьків приймала до себе первачків. Малеча у вишиванках, збентежена і піднесена, гордо крокувала за руку з батьками повз вишикувані класи на своє почесне місце. По всьому відчувалося, що їм насправді цікаво, адже традиційних промов не було: просто теплі слова привітання від директора і першої вчительки, музика, пісні наживо і вірші створили атмосферу. Ну а подарунки від АСТАРТИ і фото на пам'ять додали святковості. На завершення свята, щоби в кадрі умістилися всі школярі і вчителі, їх запросили на спортивний майданчик. І отут — діти є діти: радісно і гомінко наввипередки всі майнули на шкільне подвір'я, буквально виплеснути на камеру всю свою життєрадісність, поділитися з усім світом щастям сьогодення і подарувати йому надію на прекрасне майбутнє.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"