Статті

НІБУЛОНІВСЬКИЙ ФЛОТ ОЧІКУЄ НА СУТТЄВЕ ПОПОВНЕННЯ

На суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН» триває зведення двох буксирів проекту 121М, а також сьомого несамохідного судна проекту В2000 та самохідного днопоглиблювального судна СДС-15.

Як відомо, перший буксир проекту 121М — «Юрій Макаров», названого на честь легендарного миколаївського суднобудівника на суднобудівно-судноремонтному заводі було спущено на воду 6 квітня 2017 року (див. «100 суден і пасажирські лайнери» — «Агропрофі», №13/2017).

Наразі, допоки на цьому першому буксирі серії тривають добудовчі роботи, нібулонівські суднобудівники продовжують зведення двох інших буксирів проекту 121М (названих на честь інших видатних миколаївських корабелів), а також сьомого несамохідного судна проекту В2000 та самохідного днопоглиблювального судна СДС-15.

Другий буксир проекту 121М — «Анатолій Ганькевич». Це судно носитиме ім'я видатного організатора суднобудування та створення авіаносного флоту СРСР, уродженця Миколаєва і директора впродовж десятиліть суднобудівних заводів міста, Героя соціалістичної праці Анатолія Борисовича Ганькевича.

Нині на буксирі завершено формування міцного корпусу, наразі фінішують його випробування на непроникність. Також виконано монтаж суднових фундаментів, на судні триває здача приміщень та цистерн на конструктивність. Окрім того, здійснюється монтаж пропульсивного комплексу та палубних механізмів. Наразі вже виконано монтаж зовнішніх дверей та ілюмінаторів; розпочато укладення ізоляції. Ведеться установка електро-слюсарного обладнання, виробів механо-слюсарної частини, а також виготовлення та монтаж трубопроводів суднових систем.

Третій буксир проекту 121М — «Нодарі Чантурія». Цей буксир названий на честь почесного громадянина Миколаєва, досвідченого корабела, який пройшов шлях від заступника начальника корпусного цеху до директора суднобудівного заводу «Океан» Нодарі Вікторовича Чантурія.

На цей час суднобудівники компанії завершують формування міцного корпусу судна на стапельному майданчику, зокрема, секційне складання, паралельно проводячи монтаж приварного обладнання.

Сьоме несамохідне судно проекту В2000. Наразі на цьому несамохідному судні активно здійснюється формування міцного корпусу: на стапельному майданчику заводу виконано монтаж блоків № 1-7; триває укрупнення блоку № 6; на передстапельному майданчику завершується виготовлення секцій блоків № 8-10.

Самохідне днопоглиблювальне судно СДС-15. Для виконання днопоглиблювальних робіт на річці Дніпро ТОВ СП «НІБУЛОН» будує самохідне днопоглиблювальне судно з можливістю здійснювати днопоглиблення до 15 м, у тому числі і на лімітуючих перекатах у Дніпровському та Дніпродзержинському водосховищах. Конструкторська ідея належить компанії!

Наразі фахівці дільниці металообробки виготовляють деталі для корпусу.

* * *

Спуск обох буксирів на воду відбудеться на миколаївському суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН» у травні 2017 року.

Важливо, що обидва буксири проекту 121М та сьоме несамохідне судно проекту В2000, слідом за буксиром «Юрій Макаров», будуть введені в експлуатацію до 1 липня 2017 року, розпочавши свою роботу ще до початку нового зернового маркетингового року.

Таким чином компанія «НІБУЛОН» за допомогою власного флоту зможе перевозити водними артеріями України вже до 4 млн тонн вантажів на рік!

Окрім серії буксирів проекту 121М та несамохідних суден проекту В2000, зі стапеля суднобудівної верфі «НІБУЛОНу» протягом 2017-2022 років зійдуть ще 24 несамохідних судна модернізованого проекту В4000, одне самохідне днопоглиблювальне судно, два багатоцільових морських буксири потужністю 3,5 тис. к.с. та 5 тис. к.с., один несамохідний плавучий кран тощо.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"