Статті

ОЖИНА — НЕ ПРОСТО НІШЕВА ЯГОДА

Повний текст у друкованій версії

Продовжуємо публікацію матеріалів другої національної конференції «Мільйон з гектара», що відбулася у Дніпрі 20-21 лютого 2017 року.

У багатьох країнах світу ожину вирощують у промислових масштабах, свідчить Вікіпедія. Лідером із вирощування цієї культури є Північна Америка — понад 65 тис. тонн, з яких у США — 35 тис. тонн. Тут діють селекційні програми, які удосконалюють вже існуючі та створюють нові сорти ожини. Європа вирощує 47 тис. тонн ожини, у тому числі Сербія — 27,5 тис. тонн, Угорщина — 13 тис. тонн.

За словами засновника компанії «ФруТек» Олега Босого, в Україні вирощування ожини лише набуває популярності. Нинішні площі під цією ягодою (садовою) він оцінює у 200-300 га.

Переваги вирощування. Для невеликого і середнього виробника привабливість культури насамперед полягає у відсутності конкуренції з боку вітчизняних виробників.

Одне з достоїнств ожини швидкоплідність — урожай отримуємо вже в перший рік після висаджування. За оцінкою Олега Босого, ягода вже на третій рік вирощування починає приносити прибуток.

Також ця культура вирізняється високою продуктивністю: якщо найближчий родич ожини — малина — дасть з гектара максимум 15 тонн врожаю, то для ожини цей показник становить до 20-30 т/га.

До переваг належить прийнятна лежкість та транспортабельність. Лежкість ожини може зрівнятися, якщо вона зібрана в стані технічної зрілості, з лежкістю суниці — тобто до двох тижнів.

Плюсом є і можливість організувати ягідний конвеєр — є сорти, які дозрівають у другій половині червня, а є ремонтантні, які дають останній урожай у жовтні-листопаді.

Недоліки ожини. Порівняно невеликий обсяг ринку ожини примушує ґрунтовно замислитися над просуванням своєї продукції. Сюди ж можна віднести й ускладнену логістику — якщо вирощувати саме лише ожину, то слід враховувати, що клієнти зазвичай замовляють невеликі її партії. Втім, це стосується всіх нішевих культур.

Самій же ожині властива недостатня зимостійкість для більшості сортів, що ускладнює її вирощування навіть у південних регіонах України. Культура потребує обов'язкового зимового укривання, причому підмерзають не пагони ожини, а бруньки. Звісно, рослина може перезимувати і під снігом, але, по-перше, снігу може й не бути, по-друге, це все одно позначиться на врожайності.

Звісно, до недоліків слід віднести ускладнений збір та догляд за сортами, які мають колючки.

А ще — необхідність застосування шпалер

Повний текст у друкованій версії

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"