Статті

УКРАЇНСЬКЕ СВИНАРСТВО: ЧУМНА СТАТИСТИКА

Загальновідомо, що в жорстких умовах останніх років і сформоване регулярне українське військо, і виснажені війною мирні мешканці потребують високоякісних і так само висококалорійних продуктів харчування, зокрема м'яса. Що би там не говорили про користь м'яса птиці (без нього теж погано), а свинина була і залишається для наших співвітчизників поживним продуктом номер один.  

Дякувати Богу, галузь свинарства ми в Україні маємо, та вона, як і всі ми, переживає нелегкі часи. І як то не дивно, та головним її болем стало не стільки зменшення внутрішнього попиту, скільки поширення африканської чуми свиней. Саме АЧС стала ворогом економічним, політичним і соціальним. Та навіть на її тлі галузь свинарства продовжує існувати і працювати над покращенням не лише свого стану, а й країни в цілому.

Спочатку про перепони у вигляді АЧС

Заради успіху у протистоянні хворобі потрібні ентузіазм і гроші. Ентузіасти з боку новоствореної Держпродспоживслужби у нас іще залишилися, а от коштів для проведення ними протиепізоотичних заходів майже не було. За словами директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії цієї служби Бориса Кобаля, з запланованих в державному бюджеті 2016 року 272,2 млн грн для проведення протиепізоотичних заходів було профінансовано лише п'яту частину — 52,9 млн грн (19,4%). В цій ситуації фахівці Держпродспоживслужби докладали максимум зусиль, щоби локалізувати чисельні хвороби тварин на території країни. Кажуть, що вони примудряються контролювати 130 небезпечних хвороб, спільних для тварин і людей. Такі захворювання, як ящур, бруцельоз та класична чума свиней, хвороба Ньюкасла птиці (через проведення щеплень) у нас практично ліквідовано. Але робота по підтриманню статусу має тривати, аби убезпечити всіх нас від цих недуг у подальшому.

А от африканська чума свиней з урахуванням всіх запобіжних заходів з боку держави та потужних підприємств-виробників свинини, на жаль, продовжує крокувати країною. На початок року, за даними Держпродспоживслужби, нею охоплено практично всі області України. Особливо небезпечною є ситуація в Чернігівській, Одеській, Миколаївській, Полтавській областях. Дуже важко контролювати розповсюдження хвороби на територіях, прилеглих до ведення бойових дій на Сході України.

Виявлено АЧС в Україні 2012 року, її збудником стала дика фауна — уражені хворобою дикі кабани. Відтоді, тобто від часу виявлення АЧС, на території України зафіксовано 181 випадок: 155 — домашні тварини, 25 — дикі та 1 інфікований промоб'єкт. Із цих 181 виявлених пунктів на сьогодні оздоровлено лише 142, а решта 39 — оголошено неблагополучними. Тож є над чим працювати. Відрадно, наголошує Борис Кобаль, що жодного разу у тих місцях, де спалах було ліквідовано, хвороба не відновлювалася.

За його словами, поточного року сталося 33 випадки виявлення захворювання: з них 32 — серед домашніх тварин і один випадок в Кіровоградській області захворювання дикого кабана.

У тих зонах, де виявляється і діагностується АЧС, здійснюються відповідні карантинні заходи, в тому числі в осередках інфекції вилучаються, знищуються й утилізуються всі сприятливі до захворювання тварини, які є джерелом інфекції.

Самі собі вороги

Головне — забезпечити контроль і унеможливити переміщення підконтрольних вантажів на неблагополучних територіях. «Щойно надходить інформація про виявлення захворювання (і де вони її тільки отримують?), перекупники свинини з'їжджаються звідусюди й у людей за безцінь намагаються скупити всю худобу. Після того забити і розвезти її по стихійних ринках та реалізувати. На жаль, у зв'язку з тим, що ті підрозділи карантинної міліції, які були раніше в підпорядкуванні служби, ліквідовано. Силами ветслужби забезпечити чергування по ночах для недопущення такого вивозу дуже важко», — зазначає директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби. За його словами, допомогу надають підрозділи нацполіції та МВД, але вони не мають на те особливих повноважень. Тому допоки несвідомі господарі продаватимуть перекупникам «ризикованих» свиней, хвороба поширюватиметься попри будь-які заборонні заходи. Дивно, але ціна по всій Україні для такої категорії «товару» є фіксованою — 10 грн/кг. З нового року, кажуть, що вона вже спустилася до 8 грн/кг, і це також не зупиняє власників свиней від продажу в зоні спалаху хвороби.

На запитання, чому так стається, фахівець назвав декілька причин.

Насамперед, через необізнаність людей — як господарів, так і перекупників — щодо реальної загрози країні від розповсюдження АЧС.

Також через те, що наразі покарання за такі дії — це сміхотворний штраф у розмірі 51 грн. У розробленому наразі законопроекті про біобезпеку передбачено серйозні штрафні санкції, адміністративну і кримінальну відповідальність за сприяння або за бездіяльність, які призвели до поширення захворювань. З його ухваленням ситуація має покращитися.

Також серед причин є те, що досі не налагоджено облік свиней, наявних у приватних господарствах, сюди ж відносяться і дрібні фермерські господарства.

Визначальною є непевність власників, що держава компенсує їм вартість вилучених тварин. Розрахунок ціни визначають економічні відділи обласних адміністрацій, наразі ціни коливаються в межах 30-32,5 грн/кг живої ваги. Та процедура отримання відшкодування досить тривала, займає не менше місяця. Спочатку після відбору патологічного матеріалу і надходження його до лабораторії протягом 24 годин видається результат дослідження. Потім слід зважити всіх тварин в зоні ураження, облікувати належним чином і скласти протоколи, простежити, аби не було зловживань, щоби потім подати документи до Мінфіну щодо виплати необхідних коштів.

У попередні 2014-2015 роки компенсація була, відверто кажучи, слабенькою, на Чернігівщині і Сумщині її провели не повністю. За даними Держпродспоживслужби, від 2016 року на сьогодні власникам господарств населення відшкодовано 98% вартості вилучених тварин.

Наразі проводиться роз'яснювальна робота серед населення, та більш відчутними будуть кроки з ухваленням низки відповідних напрацьованих законопроектів. У Держпродспоживслужбі сподіваються, що це станеться не пізніше 2-го кварталу 2017 року.

Щодо відшкодування агропідприємствам, то розуміння щодо таких кроків існує з боку Мінагрополітики. А в Мінекономіки і Мінфіну є лише пропозиція, згідно до якої постраждалий власник може отримати певний кредит на розвиток, який після, так би мовити, становлення на ноги, він мусить повернути.

Поточного року в держбюджеті передбачене фінансування галузі в 2,5 разу більше, тож фахівці Держпродспоживслужби сподіваються реалізувати всі намічені заходи щодо забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в Україні.

Повний текст у друкованій версії

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"