Статті

НАЙБІЛЬШИЙ НА СУМЩИНІ ІНВЕСТПРОЕКТ У ГАЛУЗІ АПК

У місті Білопілля на Сумщині розпочате зведення сучасного елеваторного комплексу — найбільшого в останні роки інвестиційного проекту в галузі АПК області. Будівництво елеватора ємністю одноразового зберігання збіжжя 77 тис. тонн реалізовує агропромислова компанія LNZ Group.

Сучасний елеваторний комплекс допоможе вирішити одну з найгостріших проблем, яка у пікові періоди завдає чимало незручностей як компанії, так і зернотрейдерам, зазначають у керівництві LNZ Group.

«Попит на вагони у цей період спричиняє дефіцит в Україні транспортних засобів для перевезення зернових культур, — говорить керівник відділу торгових операцій LNZ Group Віталій Красюк, — Враховуючи такі тенденції логістичного ускладнення, переваги надаються саме тим елеваторам, які можуть відвантажити у себе не 5 вагонів, а весь рухомий склад (54 вагони). Саме завдяки елеватору такої потужності ми зможемо перевалювати і відвантажувати великі об'єми зерна — 4 тис. тонн на добу. Це суттєво зменшить терміни поставки зерна трейдерам. До того ж ми будуємо мультикультурний елеватор. Це означає, що тепер ми зможемо приймати та зберігати не одну-дві культури, а до чотирьох різних культур. І це не єдина перевага будівництва елеватора на Сумщині. Реалізація проекту дозволить зробити виробництво більш продуктивним і незалежним, адже власний елеватор дасть можливість скоротити терміни жнив, підвищити якість зібраного врожаю та зберегти насіння у кращих умовах».

Не секрет, що важливо не лише вчасно посіяти і зібрати врожай, але потрібно потурбуватися про його зберігання. Важливим це питання є для зернових культур, адже недотримання технологій може загрожувати компанії чималими збитками, зазначив директор агрофірми «Вікторія» (складова LNZ Group) Сергій Бондаренко. Тому останнім часом, наголосив він, сільгоспвиробники приділяють велику увагу будівництву власних елеваторів та новітнім технологіям сушіння зерна. Адже це дозволяє зробити процес зберігання якіснішим і економнішим.

Як зазначають у компанії, все це дозволить оптимізувати витрати на логістику зерна, знизити втрати при зберіганні, позбутися залежності від інших елеваторів та оперативно відвантажувати зернові культури.

«Окрім будівництва власне елеватора, з усіма комунікаціями та інженерними мережами, у Білопіллі прокладається залізнична гілка довжиною 1678 метрів, дві під'їзні колії з двома маневровими пристроями. Також газогін завдовжки 1,2 кілометри та лінія електропередач потужністю 2,5 мВт», — розповів представник замовника будівництва, директор ТОВ БК «Мегаполіс» Олег Мірошниченко. За його словами, згідно з проектом, на території також буде побудовано адмінбудівлю площею 650 кв. м, в якій обладнають сучасну лабораторію.

Технологічний процес компанія довірила відомому німецькому виробнику — «PETKUS». LNZ Group вже 4 роки успішно співпрацює з цією компанією. Так, 2014 року LNZ Group на базі Лебединського насіннєвого заводу (Черкаська обл.) запустила спеціалізований завод з виробництва насіння кукурудзи, який є одним із кращих в Україні.

«Це наші партнери і колеги, — повідомив директор Лебединського насіннєвого заводу Анатолій Ткаченко. — За чотири роки співпраці з ними ми змогли переконатися в якості та надійності німецького обладнання, тож вирішили залучити їх і до оснащення елеватора на Сумщині. Адже високі технології управління виробничим процесом дозволять нам гарантувати якість продукту на виході».

Початок будівництва — це велика подія не лише для LNZ Group, але й для Сумщини, адже завдяки такому комплексу у Білопіллі з'явиться близько 60 нових робочих місць.

«Цей проект є гарантією стабільної роботи підприємства не на один десяток років», — підсумував Сергій Бондаренко.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"