Статті

МІЖ П'ЯТОЮ І ШОСТОЮ ВІДПОЧИВАТИ НІКОЛИ

Знову на канікулах — не приходячи до тями після довгої череди новорічно-різдвяних свят, депутати роз'їхалися по домівках: 20 січня Голова Верховної Ради Андрій Парубій закрив п'яту сесію парламенту восьмого скликання. Втім, довго гуляти депутатам не випадає — вже за два тижні — 7 лютого їх чекають у сесійній залі. Ті з них, хто звик працювати над законами, а не проводити час по закордонах, розпочали кампанію зі звітування про виконані обіцянки та досягнуті результати. Хтось тішить виборця інфографікою, інші (переважно мажоритарники) — не соромляться й у вічі людям подивитися: їздять по округу та звітують особисто.

А про що може відзвітувати парламент загалом? Під час п'ятої сесії протягом п'яти місяців роботи депутати ухвалили 106 законів в цілому, з них 16 з ратифікації, 60 законопроектів ухвалено у першому читанні. Всього прийнято 330 документів. Почали здійснюватися реформи в багатьох сферах, для чого депутати мусили ухвалити надзвичайно важливі закони щодо реформування сфери енергетики та комунальних послуг. Дістали схвалення депутатського загалу й ряд тематично спрямованих законопроектів із питань національної безпеки та оборони (які, зокрема, покращують соціальний статус військовослужбовців, підвищують їм заробітну платню), аграрної політики, транспорту та дорожнього будівництва, паливно-енергетичного комплексу тощо.

Рішучим кроком на шляху боротьби з корупцією та справжнім шоком для українського суспільства стало ухвалення відповідного закону та сама процедура електронного декларування статків українських політиків та високопосадовців. Наразі шок від сум готівки та переліку гектарів нерухомості трохи пройшов, чекаємо звіту НАБУ про перевірку законності отримання всіх тих скарбів. От би ще до повного комплекту депутати ухвалили закон про спецконфіскацію — та тут вони проявили впертість, гідну кращого застосування, і вкотре відмовилися голосувати (чи то пак, копати собі яму).

Нарешті дістала продовження судова реформа: Закон «Про Вищу раду правосуддя» став символом того, що депутати рішуче налаштовані на реформування судової системи, і шляху назад вже немає. Ну і, безумовно, головним досягненням депутатського корпусу стало ухвалення закону про Бюджет-2017. Морочилися з ним довго — аж три місяці, але приймали як завжди — похапцем, останньої хвилини та ще і глибокої ночі. Крім унормування фінансової частини державного життя, ухвалення бюджету стало реальним підтвердженням працездатності парламентської коаліції.

Що ще? Результатом нового бюджету стало підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн, збільшення наполовину зарплатні вчителям та медикам, що має стати матеріальним доказом покращення економічної ситуації в країні та успіхів уряду Гройсмана. Лише лінивий не критикував це рішення уряду, проте практично всі парламентські фракції підняття мінімалки зарахували до власних досягнень. От кого обнесли на цьому святі нечуваної щедрості — так це пенсіонерів, котрі, як і раніше, змушені ще дужче «крутитися» на 1500 гривень.

Загалом порядком денним п'ятої сесії передбачалося підготувати та внести на розгляд Верховної Ради 2122 питання. Ще 26 законопроектів депутатами було включено до порядку денного додатково вже по ходу п'єси. Сесія, котра формально тривала з вересня 2016-го по лютий 2017-го, включала в себе лише 36 днів пленарної роботи: відбулося 54 ранкових і вечірніх засідання, на яких обговорено з прийняттям відповідних рішень 444 питання.

Крім цього було проведено сім парламентських слухань, у тому числі з такого надважливого не лише для АПК, але й для всієї країни, земельного питання. Втім, ніяких рішучих кроків до завершення земельної реформи ні депутати, ні громадськість у ході парламентських слухань не зробили. Депутатів лише і вистачило на чергове відтермінування запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення. Тепер (якщо МВФ не буде занадто наполегливим) «бої» довкола землі розпочнуться ближче до прийдешніх Новорічних свят.

Проте сподіватися на поблажливість фінансових донорів не випадає: Україна критично залежна від зовнішньої допомоги, чим наші спонсори вміло користуються, лозиною заганяючи нашу владу на шлях реформ. Тож, якщо уряд хоче отримати нові позики (найближчий мільярд може бути уже в лютому), потрібно виконати ряд вимог, 12 із яких прописані в Меморандумі з МВФ.

Що на нас чекає?

Повний текст у друкованій версії

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"