Статті

25 РОКІВ УСПІШНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ПРАЦІ

Безумовний лідер українського аграрного ринку, один із найбільших вітчизняних сільгоспвиробників, інвесторів та експортерів — Товариство з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство «НІБУЛОН» — 5 грудня 2016 року відзначає 25-ліття від дня заснування. Одноліток сучасної незалежної України, народжена доленосного 1991-го, компанія разом із країною розвивалася, гартувалася і ставала лише сильнішою.

За чверть століття своєї діяльності «НІБУЛОН» не просто відкрив українське зерно світу, а став візитною карткою і гарантом якості нашого збіжжя, адже географія експорту компанії охоплює 64 країни — від Японії до Мексики. Крім того, «НІБУЛОН» став єдиною українською компанією, яка у рамках програми ООН «World Food Program» успішно постачає наше високоякісне зерно до країн світу, де панує голод. Усього за цією програмою підприємство успішно відвантажило понад 745 тис. тонн зерна, яке відповідає високим міжнародним стандартам.

Загальний експорт компанії 2015/2016 маркетингового року перевищив 4,66 млн тонн зернових. Щоби досягти таких вагомих показників, «НІБУЛОН» постійно розбудовує власну логістичну інфраструктуру, а один з її кращих зразків — високотехнологічний сучасний перевантажувальний термінал для зернових та олійних культур став окрасою Миколаєва. Термінал заслужено виборов перше місце і диплом I ступеня у номінації «Промислові об`єкти» на конкурсі «Кращі будівлі і споруди, збудовані та введені в експлуатацію в 2004 р. в Україні». Це саме звідси, з введенням у дію першої черги терміналу, у серпні 2003-го першим завантаженим кіпрськім судном «DSPioneer» було відправлено першу партію українського зерна (фуражного ячменю) до Саудівської Аравії.

Запорукою успіху компанії, безумовно, є прозорість і відкритість її діяльності. На «НІБУЛОНі» з 2004 року працює режим «єдиного офісу», в рамках якого організовані 8 різних контролюючих служб (включаючи митницю, санітарну, карантинну, портову), які діють безпосередньо на експортному терміналі в Миколаєві.

«НІБУЛОН» працює з багатьма міжнародними банками та фінансово-кредитними установами, користується випробуваною десятиліттями довірою до компанії іноземних інвесторів. 1998 року «НІБУЛОН» уперше в Україні як сільгоспвиробник у рамках «Проекту розвитку експорту» за підтримки Міжнародного банку реконструкції та розвитку отримав кредит у обсязі $5 млн.

2009 року фундатор і беззмінний генеральний директор «НІБУЛОНу» Олексій Вадатурський виступив ініціатором реалізації широкомасштабного патріотичного інвестиційного проекту компанії з відродження річок Дніпро та Південний Буг як судноплавних транспортних артерій України. Цей проект став унікальним для нашої Батьківщини, адже передбачав розвиток зернової логістичної інфраструктури; залучення інвестицій у вітчизняний аграрний сектор; створення тисяч робочих місць для наших громадян; додаткові надходження до місцевих бюджетів; розвиток соціальної інфраструктури на місцях; зменшення навантаження на автомобільні шляхи України; збереження та покращення навколишнього природного середовища України. Загалом за 25 років діяльності компанія інвестувала в економіку України понад $1,65 млрд — тобто майже тисячу гривень на кожного українця.

Святковий текст, який ви читаєте на цій сторінці, журналісти «Агропрофі» надрукували  і закоркували у пляшці. Пляшка, як видно на фото, вже пройшла ходові випробування  і з відкриттям навігації може бути спущена на воду, аби на хвилях перенестись  у просторі та часі та донести якомога далі по світу інформацію  про компанію «НІБУЛОН» — безумовного лідера вітчизняного АПК Загальний обсяг елеваторних ємностей компанії становить 1,8 млн тонн одночасного зберігання. А нині реалізується проект будівництва нового найсучаснішого перевантажувального терміналу з відвантаження зернових та олійних культур на річковий та морський транспорт у м. Гола Пристань на Херсонщині. За 10 років роботи лише однієї, першої за ліком, елеваторної філії «Решетилівська» на Полтавщині укладено близько 1000 договорів поставки; прийнято понад 52 тисячі одиниць автотранспорту; відвантажено майже 1,1 млн тонн збіжжя; завантажено понад 16,5 тис. вагонів; просушено 566 тис. тонн сільгосппродукції.

Першість «НІБУЛОНу» в агросекторі України вже не раз була доведена і підтверджена багатьма вітчизняними й іноземними рейтингами на кшталт «Deloitte», «ГVардія-500», «ТОП-100», програм «Людина року». Тож цілком заслужено, за визначний особистий внесок у зміцнення потенціалу агропромислового комплексу, організацію та забезпечення досягнення стабільно високих показників у виробництві сільськогосподарської продукції, розвиток соціальної сфери генеральний директор компанії Олексій Опанасович Вадатурський 2007 року був удостоєний високого звання Герой України.

Визначальна риса компанії — власний суднобудівно-судноремонтний завод і сучасний вантажний флот. Перші нібулонівські судна змішаного типу плавання (ріка-море), зведені на миколаївському заводі «Вадан Ярдс Океан», було урочисто спущено на воду в серпні 2009 року. А 5 грудня 2013 року вперше за історію незалежної України аграрне підприємство на власній суднобудівній верфі — суднобудівно-судноремонтному заводі «НІБУЛОН» — розпочало самостійне будівництво власного флоту — буксирів проекту POSS-115 «NIBULON-5» та «NIBULON-6». Дотепер в Україні це єдине підприємство, яке проектує і зводить повнотонажні судна.

Гордістю компанії є один із найбільш продуктивних плавучих кранів у басейнах Середземного, Чорного й Азовського морів — «Святий Миколай», який став до роботи у серпні 2013 року. Цей унікальний плавкран здатен працювати у відкритому морі навіть за штормових умов — при висоті морської хвилі до 1,5 м і силі вітру до 20 м/с. Добова потужність крана складає до 20 тис. тонн.

Наразі флот «НІБУЛОНу» складається з 48 несамохідних суден змішаного плавання (ріка-море) і буксирів. За останній сезон від показав найкращий обсяг річкових вантажних перевезень — близько 2 млн тонн.

Зусиллями «НІБУЛОНу» українські ріки оживають. Долаючи бюрократичний опір і численні природні перешкоди, влітку 2016 року компанія власним коштом і технічними засобами та без підтримки держави виконала днопоглиблювальні роботи на річці Південний Буг, зробивши судноплавною 103-кілометрову відстань від Вознесенська до Миколаєва. З одночасним уведенням в експлуатацію найтехнологічнішого річкового перевантажувального терміналу — філії «Вознесенська», зроблено впевнений крок до відродження Південного Бугу як повноцінної транспортної артерії. У серпні 2016-го, вперше за 25 років, було відновлене судноплавство цією рікою.

Компанія також відновлює пасажирські перевезення: восени 2016 року пройшли ходові випробування нібулонівські судна на підводних крилах, а вже навесні 2017-го стартують регулярні рейси «ракетами» із Миколаєва до Вознесенська Південним Бугом, а у найближчих планах також — рейси сивочолим Дніпром із Києва.

Відродження зусиллями компанії судноплавства і перетворення внутрішніх водних шляхів на повноцінні транспортні артерії лише минулого року дозволили зняти з доріг України майже 20 тисяч вантажівок. Рік від року ця цифра лише збільшуватиметься.

У складі «НІБУЛОНу» як потужного сільгоспвиробника працюють 22 виробничі філії в 12 областях України, які ефективно господарюють на 82,5 тис. га орендованої землі. Завдяки кваліфікованим фахівцям, високотехнологічній техніці та ретельному дотриманню сучасних агротехнологій тут рік від року отримують стабільно високі та якісні врожаї сільгоспкультур.

На сьогоднішній день в компанії працює більше 4,5 тисяч співробітників, а до того ж 25 тисяч власників паїв довірили свою землю «НІБУЛОНу».

Одна із нагальних для держави проблем, до вирішення яких активно залучається «НІБУЛОН», — це збереження довкілля. І мова не лише про високі стандарти санітарних та екологічних норм при будівництві та експлуатації філій компанії, а й про збереження та відтворення природних ресурсів. Від 2009 року, старту інвестпроекту, у місцях зведення елеваторів — на річках Дніпро та Південний Буг, Каховському, Канівському та Кременчуцькому водосховищах — водойми були зариблені майже 42 тисячами тонн рибопосадкового матеріалу.

Наразі компанія є одним із найбільших платників податків в Україні. Впродовж останнього десятиліття до бюджетів різних рівнів «НІБУЛОН» щороку сплачує понад 200 млн грн різних податків та зборів. Соціальна складова відповідальності бізнесу покладена в основу діяльності від часу створення. «НІБУЛОН» системно здійснює широке коло благодійних заходів. Щорічно компанія інвестує в соціально-орієнтовані проекти мільйони гривень. Підприємство регулярно виділяє значні кошти на допомогу навчальним закладам, дитячим садкам, лікарням, будинкам культури, бібліотекам, спортивним організаціям та ін. Надаючи дієву підтримку материнству та сім'ї, здійснюючи довгострокові інвестиції у розвиток потенціалу підростаючого покоління, «НІБУЛОН» реально створює підґрунтя для повноцінної реалізації трудових та соціальних прав українців.

Упродовж багатьох років компанія реалізує програму розвитку місцевих громад «НІБУЛОНівський стандарт». Мета проекту — забезпечення якісною матеріально-технічною базою школи у тих регіонах, де розташовані її виробничі підрозділи. Також компанія сприяє вирішенню житлового питання молодих сімей, які з року в рік народжуються у її трудовому колективі.

Понад 20 млн грн «НІБУЛОН» витратив на підвищення обороноздатності української армії за програмою допомоги Збройним силам України і волонтерським організаціям.

Редакція газети «Агропрофі» щиро вітає колектив компанії зі славетним ювілеєм та бажає капітану «НІБУЛОНу», шановному Олексію Опанасовичу Вадатурському, та його унікальній команді щастя, міцного здоров'я, довгих років життя, нових трудових і творчих звершень в ім'я процвітання народу України.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"