Статті

НАД КОРДОНОМ ХМАРИ ЙДУТЬ ПОХМУРІ,АБО НАВІЩО НАС ЛЯКАЮТЬ НОДУЛЯРНИМ ДЕРМАТИТОМ

Хочеш зробити людину зговірливішою - налякай її, а потім запропонуй допомогу. Схоже, за цим принципом в Україні розгортається інформаційна кампанія проти нодулярного дерматиту (або заразного вузликового дерматиту).

Обпікшись на африканській чумі свиней (АЧС), розповсюдженню котрої теренами держави ніякі заходи так і не завадили, експерти тепер б'ють на сполох завчасно, попереджаючи, що зі сходу і заходу до кордонів України підступає чергова епідемія важкого вірусного захворювання великої рогатої худоби. Незважаючи на те, що найближчий осередок захворювання зафіксовано в Рязанській області Російської Федерації (в 200 кілометрах від кордону нашої держави), вони вважають, що рівень загрози національному сільському господарству досить високий.

Причина проста — на заході наші сусіди ведуть боротьбу з вірусом, а в Росії — ні, хоча там на початок вересня зареєстровано 290 неблагополучних пунктів у 17 суб'єктах федерації (зокрема Ростовська, Волгоградська, Астраханська області, Ставропольський і Краснодарський краї, Республіки Адигея, Інгушетія, Дагестан, Калмикія, Чеченська Республіка і Карачаєво-Черкеська Республіка.). Втім, за відсутності справжньої вакцини, росіяни щеплюють своїх корів десятикратною дозою вакцини від овечої віспи — кажуть, допомагає. Відтак наступ епізоотії зі сторони Росії може позбавити Україну тваринницької та молочної галузей.

Звідкіля на нашу голову звалилася чергова напасть? Як і свиняча чума — з Африки. Перший випадок захворювання нодулярним дерматитом був зафіксований в Замбії (Африка) 1929 року. За перших 6 місяців з моменту появи вірусу в Єгипті влада країни знищила близько 2 мільйонів голів великої рогатої худоби, але зупинити поширення епідемії так і не вдалося. До 1989 року вірус захопив весь континент, звідки через Суец перекочував до Середньої Азії. 2013-го вірус виявили в Туреччині. З 2015 року він почав своє активне просування територією Європи, Казахстану, Грузії та Росії.

Нодулярний дерматит ВРХ супроводжується лихоманкою, підшкірними набряками, утворенням шкірних вузлів, ураженням очей, слизової оболонки дихального і травного трактів. Хоча летальність хвороби не перевищує 10%, (вона не «викошує» стадо цілком), відносять її до однієї з найнебезпечніших. Справа в тому, що при її поширенні значно знижується продуктивність тварин. Відбуваються значні збитки від продажів як молока, так і м'яса, і шкур. Вкрай негативно ця недуга позначається і на розмноженні ВРХ. Інфіковані бики стають тимчасово стерильними, у хворих корів порушується статева циклічність. У вагітних тварин трапляються аборти і народжуються мертві телята. Ще однією прикрою особливістю нодулярного дерматиту є те, що імунітет після перенесеної інфекції виробляється дуже погано. Тобто тварина, котра вже перехворіла на цю хворобу, при виникненні сприятливих обставин може заразитися знову. Добре хоч, що людина до вірусу нодулярного дерматиту ВРХ не сприйнятлива.

Переносять інфекцію кровоссальні комахи, тож з огляду на похолодання і наступну зиму, реальна загроза може виникнути на наших теренах лише в травні. І це чи не єдина приємна новина, бо ліків від цієї хвороби наразі не існує, тож єдиний вихід, якщо зараження відбулося, сподіватися на краще або готуватися до утилізації поголів'я. Адже щоби не допустити поширення хвороби, знищують усіх уражених тварин і тих, що з ними контактували. У країнах, де вже є спалахи нодулярного дерматиту, вирізають десятки тисяч корів. Приміром, фермери Болгарії лише минулого року таким чином позбулися 6,5 мільйона євро, а поголів'я ВРХ скоротилося там удвічі. У зв'язку з цим, країна з експортера молочної продукції перетворилася на її часткового імпортера.

Держпродспоживслужба вже заборонила імпорт до України великої рогатої худоби і продукції скотарства з країн, у яких поширюється нодулярний дерматит ВРХ, зокрема, Сербії, Македонії, Греції, Казахстану, Албанії та Чорногорії.

Як зазначають у Держпродспоживслужбі — надія відвернути загрозу є, і полягає вона у можливості запобігти хворобі. Бо хоч ліків від нодулярного дерматиту не існує, вчені розробили вакцину, котра може попередити захворювання. Ліки в Україні взагалі справа не дешева, з огляду на девальвацію гривні імпортні препарати взагалі мають захмарні ціни. Нині одна вакцина (якщо купувати безпосередньо у виробника) обійдеться у EUR1,5-2, тож для того, щоби зробити вакцинацію навіть не всього наявного в Україні поголів'я ВРХ, а лише у двох так званих буферних прикордонних зонах (на сході і заході), потрібно 55 млн грн, адже, за розрахунками Держпродспоживслужби, у потенційних буферних зонах утримується приблизно 1 млн поголів'я худоби. Зазначимо, що наразі у проекті Держбюджету на 2017 рік на всі протиепізоотичні заходи дали 50 млн грн, а нас же ще атакує АЧС…

У принципі, EUR2,0 на голову — не такі вже великі гроші, і власники поголів'я могли б і самі про своїх тварин подбати, але є одна заковика — дефіцитна у світі вакцина від нодулярного дерматиту в Україні взагалі не сертифікована, а наші молочники про хворобу ні сном, ні духом.

Так що спершу потрібно підключати уряд, який має дати дозвіл на сертифікацію та закупівлю вакцини. Кабінету Міністрів також потрібно буде вирішити питання фінансування централізованої вакцинації, адже в наших умовах сподіватися на високу самосвідомість власників худоби дещо нерозважливо, а для ефективної боротьби з вірусом вакцина повинна бути введена всьому поголів'ю в буферній зоні, в тому числі і в господарствах населення.

Та починати потрібно не з вакцини, а з документу — відповідна структура має розробити Інструкцію з профілактики та боротьби з нодулярним дерматитом ВРХ, як це зроблено в тій же Росії. Для профілактики епізоотії не так важливі медичні препарати, як комплекс заходів з інформування про загрозу та покрокові інструкції, як діяти, якщо тварина захворіла. Бо у випадку захворювання власники худоби опиняться в інформаційному вакуумі, від якого ніяка вакцина не допоможе.

Звісно, ризик занесення нодулярного дерматиту ВРХ на територію України існує, бо захворювання вже фіксується у безпосередній близькості до кордону. Але як і в будь-якій ситуації, головне — не здіймати зайвої паніки та не робити необдуманих кроків. На тлі інформаційного шуму, котрий здіймається довкола нодулярного дерматиту, практично не чути голосу практикуючих ветеринарів. А вони зазначають, що успішно боротися з нодулярним дерматитом можна лише знаючи, який штам вірусу загрожує тваринам.

Наразі відомо про декілька штамів вірусу, і ми достеменно не знаємо, на який із них може захворіти конкретна тварина. Тому існує істотний ризик того, що вакцина може просто не спрацювати, а тварина все одно захворіє. А яку саме вакцину наразі намагаються «впарити» Україні — невідомо, то ж може виникнути ситуація, коли і вакцину закупили, і щеплення провели, а хвороба — тут як тут — просто вірус виявився іншим. Це як грип — сьогодні пташиний, завтра — свинячий чи ще якийсь.

Повний текст у друкованій версії

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"