Статті

ЦІНОВІ ТРЕНДИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ ЗЕРНА

ПШЕНИЦЯ. Світовий рівень цін на пшеницю продовжує перебувати під тиском великого експортного потенціалу країн Причорномор'я. Очікування її рекордного врожаю в Росії (72 млн т) і висока якість тримають ринок у напрузі та значно посилюють роль даної країни на світовій арені. Експерти відмічають, що попит на високоякісну російську пшеницю зараз є досить високим, тим паче, коли якість зерна основних її конкурентів — Франції та США, значно поступається.

У США продовжується збирання ярої пшениці, а її темпи в цілому відповідають запланованим. Станом на поточну дату, американськими фермерами проведено обмолот на 65% від прогнозованої площі до збирання. В середньому за 5 років на аналогічну дату даний показник становив 46%. Слід зауважити, що новини з ЄС протягом поточного тижня не змінилися. Учасники ринку, як і раніше, очікують на суттєве зниження врожаю у Франції (до 30-річного мінімуму) та спостерігають за подальшим розвитком подій. Підбиваючи підсумки відмітимо, що, на думку аналітиків, додаткових загроз на світовому ринку пшениці поки не прогнозується, найближчим часом можливий незначний спад торгової активності.

Варто відмітити, що оголошений поточного тижня тендер GASC зрештою було скасовано. Причиною такого розвитку подій стало очікування урядом Єгипту подальшого зниження світового рівня цін.

Українські трейдери у штатному режимі продовжують закупівлю пшениці, пропозиції якої більш ніж достатні. Згідно з прогнозами аналітиків Міністерства сільського господарства США, її виробництво поточного маркетингового року складе 27 млн т. Слід зауважити, що перед початком поточного сезону оцінки валового збору перебували на рівні 19 млн т.

Станом на 25 серпня ціни в портах України наступні: пшениця 2-го класу: 4300-4500 грн/т, 3-го класу: 4300-4430 грн/т, фураж: 4200-4300 грн/т.

ЯЧМІНЬ. Ситуація на світовому ринку ячменю декілька тижнів поспіль фактично не розвивається. Така пасивність пов'язана з втратою інтересу до роботи з даною культурою поточного сезону, пік активності якої припадав на два попередні місяці. Українські трейдери продовжують, без особливого ажіотажу, скуповувати залишки ячменю та завершувати свої зобов'язання по зовнішньоекономічних контрактах.

Станом на 19 серпня закупівельні ціни трейдерів на ячмінь у портах становили 3830-4025 грн/т.

КУКУРУДЗА. Протягом поточного тижня на Чиказькій біржі спостерігалися незначні коливання «кукурудзяних» ф'ючерсів, а на фізичному ринку зернової жодних змін не відбулося. Увага його учасників все ще залишається зосередженою навколо стану посівів даної культури в США та прогнозу її врожайності. Нагадаємо, що у серпневому звіті американські аналітики оцінили її на рівні 175 бушелів/акр, що викликало значні протиріччя на світовому ринку кукурудзи. Наразі стан її посів у США покращується, у доброму та відмінному стані наразі перебуває 75% посівів (+1% до результату минулого тижня).

Новини з Південної Америки також виявилися суперечливими. Для прикладу, в Аргентині очікується збільшення кількості посівної площі під кукурудзою (за рахунок зменшення площі посіву під соєвими бобами), а в Бразилії — суттєве зниження її валового збору та експорту.

У Причорноморському регіоні ситуація складається доволі сприятливо, м'які погодні умови разом з очікуваннями хороших врожаїв, на думку аналітиків ринку, триматимуть світовий ринок у напрузі.

Вітчизняні трейдери перебувають в очікування нового врожаю та планують свої експортні програми для роботи поточного сезону. Нагадаємо, що згідно з серпневим звітом Міністерства сільського господарства США, валовий збір кукурудзи в Україні поточного маркетингового року прогнозовано складе 26 млн т, а експорт — 17 млн т.

СОЯ. Згідно до серпневого звіту Мінсільгоспу США, цьогорічне світове виробництво соєвих бобів складе 330,41 млн т (+17,75 млн т до минулорічного результату). Валовий збір у США прогнозується на рівні 110,5 млн т (+3,57 млн т), а в Південній Америці — 160 млн т (153 млн т). Світовий імпорт оцінюється на рівні 136,62 млн т (+4,14 млн т), а найбільшим покупцем традиційно виступає Китай, обсяги його імпорту прогнозуються на рівні 87 млн т (проти 83 млн т минулого маркетингового року), що складає близько 64% від обсягів світової торгівлі.

Український ринок соєвих бобів очікує надходжень даної культури врожаю 2016 року та формує свої цінові пропозиції.

За інф. торгового відділу ТОВ СП «НІБУЛОН»

З ціновою політикою ТОВ СП «НІБУЛОН» можна ознайомитися на сайті http://www.nibulon.com/r/main.php або зателефонувавши на автовідповідач (тел 0512 58-04-02)

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"