Статті

ПЕРША НА ВОЛИНІ ОРГАНІЧНА СИРОВАРНЯ

У Старому Порицьку, одному з давніх волинських сіл, днями сталася знаменна подія — за численної кількості гостей було урочисто відкрито першу органічну сироварню ТОВ «Старий Порицьк». Вона стала першою органічною в Західній Україні.

Ця подія стала можливою завдяки участі Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL), Сертифікаційного органу «Органік Стандарт» та Спілки виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна».

Щоби не було плутанини, одразу уточнимо, що на Закарпатті успішно працює Селиська сироварня (див. «Сироварня як соціальний проект виробників і переробників молока», Агропрофі, №20/2014), яка виготовляє чудові сири та має значний соціальний ефект для Хустського району, однак не має статусу органічної.

Отже, ТОВ «Старий Порицьк» — це сучасне сільськогосподарське підприємство, яке здійснює та розвиває органічне виробництво. Якість екологічно чистої органічної продукції господарства підтверджує сертифікат, визнаний у Європейському союзі та Швейцарії, «Органік Стандарт». Донедавна основними видами діяльності підприємства були розведення великої рогатої худоби молочного напряму продуктивності та розвиток галузі органічного рослинництва. Відтепер додалася переробка молока на сири, масло, сметану на власному сирзаводі. У планах, можливо, розведення коней верхової породи.

ТОВ «Старий Порицьк» веде свою історію від 2010 року, коли засновники на руїнах СВК «Порицьке» спробувати звести щось нове. Проект був доволі сміливим — йшлося не просто про залучення інвестицій у розвиток сільського господарства Волині, а про організацію виняткового виробництва, якого на сотні кілометрів довкола ще було. Тобто — органічно чистого.

Таких сільгосппідприємств в Україні і нині, через сім років, поки одиниці. Та слід віддати належне першопрохідцям органічного руху, завдяки яким виробництво екологічно безпечної продукції поширюється і в Україні. Люди в усьому світі, і наша країна не виключення, хочуть бути здоровими і жити довше, тому згоджуються платити за природні харчі, без хімії, більше.

«Старий Порицьк» був одним із перших, хто довів не лише природну доцільність органічного виробництва, а й його економічну привабливість.

Законодавчо виробництво органічної агропродукції було затверджено Законом України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», ухваленим ВРУ 3 вересня 2013 року, який набрав чинності 10 січня 2014-го.

Відтак, згідно з законом, під час органічного виробництва виключається застосування хімічних добрив, пестицидів, генетично модифікованих організмів (ГМО), консервантів тощо, та на всіх етапах виробництва (вирощування, переробки) застосовуються методи, принципи та правила, визначені цим Законом для отримання натуральної (екологічно чистої) продукції, а також збереження та відновлення природних ресурсів.

За рахунок відновлення балансу поживних речовин у ґрунті при органічному виробництві вдається досягнути підвищення врожайності сільгоспкультур. У принципі, все нове — це давно забуте старе. Так хазяйнували наші предки, коли ще про хімію й мови не було. І, може, тому були здоровішими. Тут не можна не згадати про науку видатного агронома минулого століття Івана Овсінського, автора «Нової системи землеробства», який ратував за безплуговий метод обробітку ґрунту. Палким прихильником цієї науки є Семен Свиридонович Антонець — практик вітчизняної системи органічного землеробства на Полтавщині впродовж щонайменше 40 років, інноватор сільського господарства та вчений.

Тож у Старому Порицьку згадали «про старе» і пристали до вирощування зернових та розведення ВРХ, взявши за основу ідею про органічно чисте виробництво.

У спадок новим власникам дісталися 200 корів і ще 200 — молодняку, відтак в господарстві взялися будувати тваринницький комплекс. Разом із тим вивчали особливості землі й потроху переходили на органічний метод землекористування.

Щоби мати змогу вирощеними на власних полях органічними кормами годувати худобу, аграріям було необхідно три роки. Додержуючись необхідних технологій і умов, уже 2012 року отримали статус органік у рослинництві. А тільки за такої умови від ВРХ можна отримати екологічно чисте молоко і м'ясо. Паралельно реконструювали старі приміщення ферми й зводили нові.

«Сьогодні в господарстві працює 65 чоловік, — розповідає директор з виробництва ТОВ «Старий Порицьк» Микола Юсковець. — П'ятеро з них — на новому сирзаводі». Для порівняно невеличкого села, де мешкає дещо більше чотирьох сотень людей, це багато. І не слід думати, що органічне виробництво — це ручна праця з на полях. У господарстві облік та управління забезпечено за рахунок автоматизації всіх трудомістких процесів та використання сучасного програмного забезпечення, тут використовуються ефективні форми організації та оплати праці.

У рільництві на всіх 950 га землі тут застосовують систему поверхневого обробітку ґрунту за наукою І. Овсінського. За порівняно незначний період своєї роботи у «Старому Порицьку» створено сучасний молочний комплекс з безприв'язного утримання ВРХ. У складі поголів'я — 250 корів річною продуктивністю в середньому 5,5 тис. л молока на дійну корову. Доїльний зал оснащено доїльною установкою американського виробництва фірми «Bou-Matic» з ялинкою 2х10. Щодоби тут виробляють до 4 тонн молока вищого ґатунку, в якому середній жир — 3,8-4,2%, білок — 3,1%.

Та яким би трендовим не було сьогодні органічне господарювання, головною умовою успішного розвитку бізнесу є його прибутковість. Якщо винайти шляхи збуту, а фахівці «Старого Порицьку» продовжують працювати над їхнім розширенням, то можна за меншої собівартості витрат на сільгоспкультури отримувати більший прибуток.

«Якщо молочне і м'ясне тваринництво в країні, наскільки мені відомо, перебуває на межі рентабельності, — розповідає власник ТОВ «Старий Порицьк» Валентин Обштир, — то у нас молоко рентабельне саме завдяки органічності».

За його словами, проектна потужність нової органічної старопорицької сироварні становить 6 тонн молока на добу. Відрадно також зазначити, що близько 90 відсотків обладнання заводу — вітчизняного виробництва, Хмельницької фірми «Тесмо-М».

«Наразі плануємо переробляти на нашому заводі близько половини виробленого молока, -говорить він. — Так би мовити, «для старту» виготовлятимемо три види твердого сиру, п'ять — м'якого, а також кисломолочний сир, сметану і вершкове масло».

Решту молока будуть, як і раніше, реалізовувати вищим ґатунком на Радивилівський молокозавод.

 

Фото: Tatiana Sitnik/Facebook

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"