Статті

В УКРАЇНІ ПОЧИНАЄТЬСЯ ЗОЛОТИЙ ВІК АПК

Зростання споживання зерна у світі вимагає збільшення обсягів його виробництва на 800 млн тонн до 2050 року в порівнянні з 2015 роком. Україна є однією з країн, яка може забезпечити зростання виробництва зернових за рахунок реалізації свого потенціалу.

Про це 26 травня в своєму виступі на XV Міжнародній конференції «Зерновий форум & Maritime days 2016» повідомив президент Української зернової асоціації Володимир Клименко.

Він підкреслив, що інвестори вірять у виробничий потенціал України, тобто в те, що країна зможе збільшити виробництво зерна вдвічі.

За словами В.Клименка, при підвищенні врожайності основних зернових культур на наявних посівних площах в Україні до 2050 року можна збільшити виробництво зерна до 99,1 млн тонн, у т.ч.: — 41,4 млн тонн пшениці, 43,3 млн тонн кукурудзи і 14,4 млн тонн ячменю.

Крім того, він зазначив, що на світовому ринку найбільше зростання врожаю очікується в сегменті кукурудзи.

«Загальний валовий збір зернової повинен бути збільшений на 310 млн тонн — з 0,97 млрд тонн 2015 року до 1,28 млрд тонн 2050-го. Необхідний приріст світового виробництва пшениці до 2050 року оцінюється в 230 млн тонн (з 0,74 до 0,97 млрд тонн)», — уточнив очільник УЗА.

Володимир Клименко також зауважив, що врожайність є інтегральним показником розвитку держави. Вона залежить від рівня технологій, інвестицій і від організації виробничих процесів.

«Резервів землі, — сказав він, — придатної для сільгоспвиробництва, практично немає. За останні 55 років світ зміг потроїти виробництво зерна в основному за рахунок зростання врожайності».

Також очільник УЗА додав, що, за даними міжнародних експертів, уже 2050 року на планеті буде більше 9 млрд населення. За цей час виробництво зернових має досягти 3,27 млрд тонн.

Водночас однією з головних умов вдалого просування української сільгосппродукції на світові ринки є її конкурентоспроможність. Підвищити її дозволить оптимізація витрат на портову перевалку. Про це повідомив радник з питань аграрної політики Групи Світового банку Олег Нів'євський.

У свою чергу співорганізатори конференції — фахівці ІА «АПК-Інформ», додали невтішного реалізму до виступів промовців — поточного маркетингового року ключові покупці українського зерна скорочують закупівлі. Про це повідомив аналітик зернових ринків ІА «АПК-Інформ» Андрій Купченко.

За його словами, аналіз географії експорту основних зернових культур з України в 2015/16 МР показує, що такі традиційні партнери країни, як Єгипет і Саудівська Аравія, на 19% скоротили імпорт українського ячменю (до 2,3 млн тонн у липні-квітні поточного МР). Крім того, Єгипет скоротив імпорт кукурудзи з України на 36% — до 1,6 млн тонн. Водночас експерт наголосив на необхідності зміцнення позицій України на завойованих ринках Азії і розширення номенклатури поставок зерна.

«Так, наприклад, Китай, який став ключовим партнером України в закупівлях кукурудзи, в 2016/17 МР планує імпортувати всього 1 млн тонн даної зернової. Тоді як обсяг імпорту ячменю, за даними USDA, оцінюється в 6 млн тонн, сорго — 5 млн тонн, пшениці — 3,2 млн тонн», — уточнив він.

За словами А.Купченка, Україні також необхідно розвивати відносини з Японією, яка щорічно імпортує 14,5 млн тонн кукурудзи і 5,7 млн тонн пшениці.

Не секрет, що 2016 рік для українського зернового ринку буде непростим. На нього продовжуватимуть тиснути кризові явища в світовій економіці, геополітичні ризики, зміна правил торгівлі в ключових країнах-гравців зернового ринку, трансформація зовнішньоторговельних відносин між країнами через санкції, як наслідок, зміна логістичних ланцюжків у забезпеченні експорту між Україною та Азією і все ще високі ризики девальвації національних валют. Крім того, не дуже оптимістичні прогнози виробництва озимих зернових (пшениці та ячменю) в країнах Причорномор'я внаслідок несприятливих погодних умов значно вплинуть на формування ринку в зерновому сезоні 2016/17.

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"