Статті

КВАСОЛЯ: І БОРЩ СМАЧНИЙ, І ДОХІД РЯСНИЙ

Квасоля як цінна високобілкова харчова культура (вміст білку 28-30%) користується неабияким попитом на світовому ринку. Більше того, ціни на неї є стабільно високими, на рівні $500/т. Щороку світові посівні площі квасолі сягають 20 млн га.

Квасоля — традиційна українська культура — незаслужено втратила популярність агровиробників, вирощують її переважно на присадибних ділянках. Проте ситуація поступово змінюється і, за даними Держстату, впродовж останніх п'яти років виробництво квасолі зростало та досягло рекордного рівня 2014 року— 43,3 тис. т. Однак врожайність у нас суттєво поступається біологічній і не перевищує 1,5-1,8 т/га.

Слід виправляти ситуацію! Розвиток промислового виробництва квасолі має гарні перспективи в Україні, адже попит на неї збільшується як на внутрішньому, так і на світовому ринках. Однак квасоля від приватників не відповідає вимогам закупівельників та переробників: неможливо забезпечити її товарні партії від 4,0 т і більше та належність продукції до одного певного сорту. Використання сортового насіння та дотримання технології вирощування забезпечать агровиробникові гідний урожай високої якості на рівні 2,4 т/га.

Вирощування квасолі має також агрономічну привабливість. Ця зернобобова належить до цінних попередників майже для всіх сільгоспкультур, насамперед, для зернової групи. При цьому у сівозміні квасолю не слід повертати на попереднє місце раніше як через 4-5 років. Система обробітку ґрунту під квасолю суттєво не відрізняється від обробітку під інші зернобобові. Для сівби використовують кондиційне насіння зі схожістю не нижче 92-95% та відповідним чином протруєне.

Квасоля — теплолюбна культура, тому сівбу проводять коли мине загроза весняних заморозків, а ґрунт на глибині 10 см прогріється до 15-17°С. Як і решта нішевих культур, квасоля не потребує великих площ посіву, особливих технологій вирощування та техніки для збирання.

Група компаній «Фруктовий світ» і «Агролідер» пропонує агровиробникам:

— високоякісний посівний матеріал дрібнонасіннєвої квасолі сорту Navy Beans канадської селекції за ціною нижче ринкової;

— відпрацьовану на практиці та економічно обґрунтовану технологію вирощування квасолі;

— підтримка і супровід технологічного процесу вирощування культури;

— гарантований викуп товарної продукції за договором за ціною від $460/т.

Усе це в комплексі гарантує партнерам Групи компаній «Фруктовий світ» і «Агролідер» стабільний урожай та прибуток!

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"