Поштова адреса: 01135.  Київ-135, а/с 79. 
  Контактний телефон:  +38(044)227-93-55
  E-mail: info@agroprofi.com.ua 
             Передплатний індекс: 98990


Книги:

Топ переглядів за місяць:

ІЩЕ БЛИЖЧЕ ДО ЧОРНОГО МОРЯ: РІЧКОВИЙ ТЕРМІНАЛ «НІБУЛОНА» ЗАПРАЦЮВАВ НА ХЕРСОНЩИНІ
10-й річковий перевантажувальний термінал компанії «НІБУЛОН» 14 липня 2017 року урочисто...
ВЕРХОВНА РАДА: ДИМ БЕЗ ВОГНЮ
Минулий тиждень був останнім пленарним у роботі шостої сесії Верховної Ради восьмого скликання,...
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ АВТОПАРК ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ДОРІГ: СПІВРОБІТНИЦТВО VOLVO І «НІБУЛОНА» ТРИВАЄ
Зерно має пересуватися річкою, наголошує компанія «НІБУЛОН» від 2009 року, і транспортує нею...

Наші партнери:

ГОСПОДАРІ ТОЧНО ЗНАЮТЬ, ЩО ПОТРІБНО КОРОВІ

Високі виробничі показники – на двохтисячне стадо понад 9 тисяч кг молока на фуражну корову, – це лише звичайне дотримання технологій, упевнені в ТОВ «Українська молочна компанія». А от кілька нюансів дають змогу суттєво збільшити рентабельність.
Image
Власне, п'ять ключових причин, які спонукали групу вітчизняних фахівців до створення ТОВ «Українська молочна компанія», викладено на 1-й сторінці. Але до них Сергій Биков – автор ідеї, ініціатор створення компанії і її директор – додав іще безліч переконливих аргументів на користь економічної доцільності. Наша ж з ним зустріч на території новітнього племінного молочного комплексу, почуте від співробітників і побачене на власні очі нас цілком переконали – в України є усі шанси розвивати цей напрям АПК і отримувати від нього неабиякий зиск. Усім!
Отже на тлі чергової молочно-економічної кризи у квітні 2006 року було створене нове ТОВ «Українська молочна компанія» (УМК), яке вирішило займатися будівництвом та експлуатацією племінних молочних ферм. Спочатку у Згурівському районі на Київщині придбали стару ферму на тисячу корів, зруйнували її і на повністю розчищеній території з нуля побудували два сучасних корівника, на тисячу особин кожний, і відповідний доїльний зал шведської фірми «ДеЛаваль».
Нове будівництво, а тим більше масштабне, завжди викликає захоплення. Цей сучасний комплекс, який перебуває в стадії поступового введення об'єктів в дію, як ми не намагалися його сфотографувати, не умістився в кадрі. Можливо, років через п'ять-десять в Україні з'явиться багато таких об'єктів. Однак на тлі більш звичних на сьогодні зруйнованих ферм ця виглядає майже фантастично.
Від початку будівельних робіт на Київщині до завезення означеного стада минув рік. Нетелів-голштинів 3-6 місячної тільності і віком від 18 до 28 місяців завезли з Німеччини та Голландії. Голштинська порода у сучасному скотарстві – беззаперечний світовий лідер серед спеціалізованих молочних порід, тому Сергій Вікторович переконаний, що за рік на фермі цілком реально буде отримувати близько 12 тис. кг молока на фуражну корову.
– Слід віддати належне державі, продовжує господар, – за фінансування цільових програм підтримки АПК, зокрема щодо компенсації кредитної ставки, дотації за завезення худоби тощо. Відтак виникло бажання розширюватися. Вже закінчується будівництво ще одного доїльного залу, і з 1 січня 2009 року тут буде 4 тис. корів дійного стада. Загалом же Згурівська площадка нараховуватиме 8 тисяч поголів'я ВРХ. На завершальній стадії монтаж біогазової установки німецької фірми «Зорг», яка перетворюватиме гній на електроенергію для забезпечення усієї життєдіяльності тутешнього комплексу.
Крім Київської області УМК працює на Чернігівщині – закінчують погодження проекту двох площадок – одна ферма на 6 тис. корів дійного стада і друга ферма неподалік на 6 тис. молодняку. Планові роботи проводяться у двох філіях Житомирщини, де розраховують утримувати чотиритисячне молочне стадо. На стадії виділення землі під двохтисячне поголів'я ведеться робота у Тернопільській області.
Щоб забезпечити молочне поголів'я власними кормами, компанія паралельно зі зведенням ферм почала займатися агровиробництвом. У кожної з п'яти філій по Україні є земля в обробітку: загалом працюють на 16 тисячах гектарів, з яких 4 тисячі – на Київщині.
Щодо якості молока, то воно має вищий стандарт – молоко екстра. Його здають на київські молококомбінати «Галактон», «ВімБільДан», «Фавор» (підприємство дитячого харчування). Залюбки забирає 22 тонни щодня навіть Львівська «Галичина».
За словами пана Бикова, в умовах теперішньої світової економічної кризи господарство почувається не гірше за інших. Продукція поки продається. Рентабельність – на рівні 40% від цієї ферми, бо тільки ця поки дає молоко. Дедалі відчутнішим стає несвоєчасний розрахунок за продане молоко, однак поки нарікань на партнерів немає.
Зараз на комплексі працюють 70 чоловік, після введення нових приміщень кількість робочих місць має зрости до 90. Загалом у товаристві понад 300 працівників.
Щодо кадрового забезпечення, то з ним у господарств проблем немає. Але є одне «ноу-хау»: доярами працюють виключно чоловіки віком до 35 років і бажано без досвіду роботи. Вони фізично більш загартовані, легше «переносять» умови праці, більш ретельно виконують настанови. Тому здатні непогано заробляти, і роботи своєї не соромляться.
Після появи УМК тільки бюджет Великокрупільської сільської ради Згурівського району зріс вдесятеро. Люди отримали роботу і на фермі, і в агропідприємстві. Село зітхнуло з полегшенням.
Розповідаючи про сьогодення компанії, про людей і тварин, пан Биков постійно наголошував, що нічого дивного або надзвичайного у цьому немає. Головне розуміти, що і навіщо ти робиш. Особливу гордість викликає у нього те, що вся команда працює на себе і свою країну, хоч як би пафосно це не звучало. Зважитися на такий крок керівникові допоміг чотирнадцятирічний досвід роботи на потужних промислових тваринницьких комплексах. «Ідеологія і філософія промислового виробництва започаткувалася ще зі студентської лави, – говорить пан Сергій. – Потім досвід роботи і ветеринаром, і управлінцем. Просто усе це треба було об'єднати і застосувати на практиці. Що ми і зробили».
Далі розмова тривала про нюанси виробництва. І про те, що навіть найпереконливіші пропозиції, перш ніж приймати, слід добре обрахувати. Наприклад, переконливою і привабливою була пропозиція щодо трирядної схеми утримання тварин у корівнику.
Однак прорахунки виявили вже на стадії експлуатації об'єктів. Разова економія на етапі будівництва при «трирядці» обернулася суттєвими незручностями та втратами при утриманні порівняно з дворядною схемою. За рахунок великої площі ускладнюється управління стадом, обробка тварин, прибирання; спостерігається тиснява серед корів під час годівлі, а відтак зростання психологічного навантаження. Дуже важливою умовою є наявність хедлоків, щоб тварина могла зафіксуватися на час приймання їжі, тоді їй гарантована постійна кількість продукту, бо з того місця її ніхто не віджене. 
Керує на фермі директор з виробництва Лілія Іваноглу, зоотехнік з 24-річним стажем, невгамовний «і швець, і жнець, і на дуді гравець». Тут вона від моменту започаткування. Разом з директором та іншими фахівцями певний час працювали на американських промислових фермах – занурювалися в усі тонкощі, переймали досвід, виокремлювали краще. Вона каже, що отримані знання і навички неоціненні. Наприклад, для зміцнення імуносистеми і хорошого подальшого розвитку теляті необхідно отримати у першу годину життя свою фізіологічну норму – не менше 3 кг молозива.
– Невідомо коли і скільки, – веде Лілія Анатоліївна, – новонароджений отримає цієї поживи від власної матері, тому ми годуємо його примусово через спеціальний зонд. Від кожної корови ми відбираємо перше молозиво, його ретельно досліджуємо в лабораторії і заморожуємо. У такий спосіб створили власний банк молозива і постійно його поновлюємо. В Україні поки прихильників такого методу небагато, але він стовідсотково себе виправдовує – це перший крок, щоб теля отримувало свої 850 грамів середньодобового приросту і щоб до півроку воно набрало необхідні 160-180 кг.
Знову таки, за американською технологією, за кілька годин по народженню, телята отримують індивідуальні пластикові будиночки на вулиці. Незабаром усім видаляються роги, теличкам вкорочуються хвости, щоб потім ними не бруднилося вим'я. Через 45-50 діб тварини формуються у групи по 10-12 особин і переводяться до телятників.
Нарешті ми вирішили з'ясувати, то що ж треба корові?
– Перш за все, – каже пан Биков, – багато свіжого повітря – близько 80-100 м3 на особину, комфортна температура від -12°С взимку до +20°С влітку, достатня кількість питної чистої води, вільний доступ до якісного збалансованого корму протягом доби, а також дбайливе ставлення людини. Філософія такого великого приміщення, безприв'язного утримання і наявності власного матрацу – це створення таких самих умов, як на пасовищі у тіні дерева. Мабуть, разом усе це називається – мир і спокій. Тоді серед тварин, яким також притаманна ієрархія, не виникає конкуренції – навіщо вона потрібна, якщо усім усього вистачає!

Стати Агропрофі просто! Лише за кілька кліків!

Події:

Ціни на зернові: