Статті

ВІЗИ БЕЗ ВІЗИ, АБО ПРОЛІТАЮЧИ НАД БЕЗВІЗОВИМ РЕЖИМОМ

Верховна Рада УкраїниРеволюція гідності починалася як протест проти згортання поступу до Євросоюзу. Тому не дивно, що нова влада своїм головним завданням поставила євроінтеграцію, невід'ємною і першою сходинкою до якої є безвізовий режим між Україною та ЄС. Політики обіцяли нам поїздки до Європи без віз уже з 1 січня 2015-го, та не склалося. Виявилося, що для безвізового режиму замало назвати парламентську коаліцію «Європейською Україною» та відмінити ці самі візи для європейців, потрібно ще й українське законодавство до європейських стандартів підтягувати.

Та «кляті» європейці кажуть, що потрібно зробити, але не кажуть — як. От наш бідний «істеблішмент» і тужиться, запопадливо заглядаючи в очі єврочиновників: може ось так? Чи ось так? Забуваючи при цьому, що головною європейською цінністю є вміння відстоювати свої власні цінності. В Іспанії, наприклад, зберегли кориду попри те, що європейські захисники тварин аж слиною сходять проти такого «неподобства».

Та раз сказав «гоп» — то треба стрибати. Депутати довго «чесалися»: то літні псевдо канікули, коли формально будучи на роботі, депутати грілися на курортах, то місцеві вибори. І тут раптом — ой, леле! Закони, котрі є запорукою безвізового режиму, не ухвалені! І народні обранці кинулися до роботи.

Розпочали ще 5 листопада, проте із дев'яти законопроектів так званого «безвізового пакету» — переліку законів, ухвалення яких необхідне для виконання Україною плану з лібералізації Європейським Союзом візового режиму — ухвалили, та й то в першому читанні, лише три законопроекти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень судового захисту іноземців та осіб без громадянств та урегулювання окремих питань, пов'язаних з протидією нелегальній міграції» (реєстр. №3159 від 21.09.2015); «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України» (реєстр. №3171 від 22.09.2015); «Про внесення змін до закону «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» щодо вдосконалення процедури документування осіб» (3155 від 21.09.2015).

І це при тому, що до Верховної Ради приїхали депутати Європарламенту та посол представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, а також Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Та і Президент Петро Порошенко напередодні закликав депутатів відповідально поставитися до розгляду законопроектів щодо безвізового режиму з ЄС.

Повний текст у друкованій версії видання

© 2018 ТОВ "Агромедіа-Про"